ITER – Nastavak gradnje svetog energetskog nuklearnog grala koji bi trebao proizvesti neiscrpnu energiju bez radioaktivnosti

ITER sveti energetski gral
27 komentara

Za razliku od današnjih nuklearnih elektrana koje funkcioniraju na principu fisije, projekt ITER želi koristiti nuklearnu fuziju, poput one koju imamo u središtu sunca. Tvrtka Vinci je najavila isporuku dijela postrojenja ovog petka na jugu Francuske.

Svi se pitaju hoće li budućnost čovječanstva biti u Saint-Paul-lès-Duranceu, malom gradiću od 855 stanovnika u srcu Provanse? Ovdje se nalazi Cadarache, najveći nuklearni istraživački i razvojni centar u Europi. U petak je Vinci grupa najavila isporuku dijela zgrada u kojima će se nalaziti budući ITER fuzijski reaktor (International Thermonuclear Experimental Reactor).

Iza ovog pomalo čudnog naziva stoji međunarodni program koji bi na kraju mogao pružiti gotovo neograničenu energiju. To je ujedno i jedan od najambicioznijih projekata na svijetu na ovom području. 35 zemalja posvećeno je realizaciji jednog od najmoćnijih mehanizama koji upravljaju našim svemirom.

Stvaranje zvijezde

Ovim projektom se želi se na našem planetu stvoriti proces kojeg imamo na našem Suncu i unutar svih zvijezda. Danas naše nuklearne elektrane djeluju na principu fisije: razbijamo atome i nakon toga dobivamo energiju. Za ITER radimo suprotno: oni se spajaju zagrijavanjem plina na 150 milijuna stupnjeva. Ovaj proces stvara plazmu u kojoj će se čestice stopiti ispuštajući energiju. Ako želite znati kako to izgleda pogledajte naše Sunce i njegovu ogromnu kuglu od plazme.

Prednost fuzije je u tome, što za stvaranje energije ne treba uranij. Koristi se deuterij-tritijeva reakcija. Za dobivanje deuterija dovoljno je destilirati vodu, pa čak i morsku vodu, a što se tiče tricija, može se dobiti iz litija, obilnog u zemljinoj kori.

Energetski gral

Spajanjem, atomi proizvode uglavnom helij, netoksični inertni plin gdje nemamo radioaktivnost. Dakle, nema opasnosti od otpada ili nuklearne energije. Vrlo je teško postići uvjete koji pogoduju fuzijskim reakcijama, ali zato u slučaju poremećaja, plazma se hladi u sekundi, a sve reakcije prestaju, čime doista dobivamo sveti energetski gral.

Kako bi se postigao ovaj ambiciozni plan, Vinci grupa se angažirala realizirati ovaj faraonski projekt. Betonsku katedralu visoku 80 metara i nekoliko metara, opremljenu “divovskim nuklearnim vratima” od nekoliko desetaka tona.

Za koju cijenu? Izgradnja je skupa, vrlo skupa. Do danas je proračun procijenjen na 20 milijardi eura … Ali ITER je međunarodni projekt koji financira nešto više od 40% Europska unija, a ostatak Kina, Sjedinjene Države, Japan, Koreja i Rusija.

Dugoročni projekt

Projekt danas koristi i francuskim tvrtkama koje će dobit narudžbu od  3,6 milijardi eura od strane grupe Vinci, ali i za Daher koji se bavi logistikom. U projektu će participirati više od 400 tvrtki koje su podizvođači.

Ipak ćemo morati biti strpljiv prije nego što naše domove zagrije energija dobivena fuzijskim reaktorom. Procjenjuje se da bi se to moglo dogoditi oko 2050. ili čak 2060.  godine.

Da biste razumjeli što je u igri u ovom programu, morate pogledati povijest. ITER su pokrenuli Ronald Reagan i Mihail Gorbačov. Još nitko sa sigurnošću ne zna hoće li to stvarno uspjeti. U svakom slučaju, sve nade su dopuštene. Ako ITER reaktor proradi, tada će nastupiti nova era naše civilizacije.

ITER
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Kako živimo u društvima kojim vlada organizirani kriminal
optimista sam !

Snicla
4 godine prije

20 miliardi eura za istraživanja koja bi mogla donijeti blagodati cijelom ljudskom rodu s i ostalom životu na ovoj planeti je SKUPO? Pa to je sitniš u odnosu na novce koji se ulupaju u vojni proračun.

čitalac
4 godine prije

Prvi takvo postrojenje (reaktor?) su napravili u SSSR 1958!
Zato se danas ovakvi reaktori zovu Tokamak (ruski Токамáк – toroidal’naya kamera s magnitnymi katushkami).
ITER je samo ime firme.

Mate
4 godine prije

“Za dobivanje deuterija dovoljno je destilirati vodu” – sigurno?
“što se tiče tricija, može se dobiti iz litija” – litij je jedno a vodik sasvim drugo – tako su me učili u osnovnoj školi?!? Može li se bakar dobiti iz aluminija na primjer?

Son of Alerik
4 godine prije

Ljudima, narodima, državama se stvari događaju. Čini se da do željenih rezultata u namjerama, planovima vladajućih oligarhija (da, uvijek vladaju oligarhije, vanjske oznake su nebitne, jednom dolaze kao ‘liberalna demokracija’, drugog puta kao Partija, trećeg kao predsjednički sustav, četvrti put kao manje ili više obznanjena diktatura) dovodi organiziranost, disciplina, realnost postavljenih želja. Nerijetko je upravo tako – što veća disciplina, što veća marljivost, što veća motiviranost – to bolji rezultati. Iz tih faktora se onda mogu stvarati teorije, statistike, naučavati na sveučilištima. Bit će i iznimki (koje potvrđuju pravila), bit će anomalija, ali one neće podrivati zadane teorije. Međutim, napredak ne proizlazi ni iz čega od navedenog. To su samo mehanizmi preko kojih se dolazi do rezultata. Prije nego li se dostigne određena razina svijesti, što zovemo kritična masa, nema ni temelja za napredak. Zato se ono čemu trebamo posvetiti najveći dio svoje pozornosti ne nalazi tamo negdje vani, nego… Čitaj više »

Era sa onoga svijeta
4 godine prije

Nešto sam uvjeren da ako ikad do tog projekta dođe, da će opet pristup toj energiji imati odabrani a ne baš svi, i da će se i to bogme oporezovati.
Eventualno, da će se kroz zakone svi drugi oblici energije ugasiti zbog “negativnog klimatskog uticaja”, da će svi biti ovisni o jednom izvoru, te da će taj ko kontroliše izvor samo “isključivati” neposlušne dok ne počnu slušati.
Možda zvučim pesimistično, ali daleko smo mi mentalno od sklopa u kojem se misli na opšte dobro i to neprofitno. Moje skromno iskustvo me navodi upravo na suprotno, neki će dobiti neograničenu moć i uticaj kroz ovaj projekat.

eu kolonija
4 godine prije

problem sa ovim tehnologijama je što su nedovoljno istražene I što se ne mogu kontrolirati a to znači da bi u određenim trenutcima moglo nešto krenuti I po zlu

poznato nam je da i zvijezde imaju svoj kraj nakon čega se pretvaraju u crnu rupu I počinju usisavati materiju iz svoje okoline. tko nam garantira da oni pored energije neće proizvesti i nešto nalik mikro crnoj rupi a za to postoji ogromna vjerojatnoća

Borg
4 godine prije

https://patents.google.com/patent/US20190295733A1/en

Tehnologija stara cca 50 godina.

US Navy ju je koristila u početku svog SSP-a.

samo tako
4 godine prije

Ako u tome uspiju i 2060., struja če skokom poskupjeti a “zeleni” kreču u novi boj, ovaj put protiv helija

Perun
4 godine prije

Prednost fuzije je u tome, što za stvaranje energije ne treba uranij. Koristi se deuterij-tritijeva reakcija. Za dobivanje deuterija dovoljno je destilirati vodu, pa čak i morsku vodu, a što se tiče tricija, može se dobiti iz litija, obilnog u zemljinoj kori……Citat…Igor Rudan, jedan od najuspješnijih i najcitiranijih hrvatskih znanstvenika, član Kraljevskog društva u Edinburghu i pokretač Škole za 21. stoljeće, je napisao seriju tekstova o (ne)održivosti svijeta. …. Sve dulji život mogao bi nas skupo koštati….Ovaj navodni znastvenik bi da ljudi umru što prije, kad više nisu u sposobni za teški rad….P.S Da li je Humanost odlika ljudskog bica i sto to znaci kada je izgovaraju oni koji u Humanost ne vjeruju…

Neko iz mase
4 godine prije

Nijemci su sagradili drugačiji reaktor: Wendelstein 7-X i za puno manje novaca i cini mi se (s amaterskog gledišta) napredniji.
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Wendelstein_7-x

https://www.google.com/amp/s/amp.index.hr/article/936358/nijemci-potvrdili-nas-beskonacan-izvor-energije-radi

Dusan
4 godine prije

Oduševljen sam komentarima čitalaca i mislim da diskusija na ovaj način ima budućnost.Što se tiče energije biće je dovoljno,isuviše puno brige za daleku budućnost ,a sadašnjost očito manje brine tajkune ,političare,Imperialisten,nacionaliste….i sve druge koji koji stvaraju budućnost….
Sretan sam da ima ljudi,čitalaca koji misle svojom „glavom „i primećuju da je to jedna od velikih prevara da oni koji sede „na pravom mestu „rade šta hoće uvećavaju svoje bogatstvo i na perfidan način koriste naš poreski novac za svoje ciljeve.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI