fbpx

ITER – Nastavak gradnje svetog energetskog nuklearnog grala koji bi trebao proizvesti neiscrpnu energiju bez radioaktivnosti

ITER sveti energetski gral

Za razliku od današnjih nuklearnih elektrana koje funkcioniraju na principu fisije, projekt ITER želi koristiti nuklearnu fuziju, poput one koju imamo u središtu sunca. Tvrtka Vinci je najavila isporuku dijela postrojenja ovog petka na jugu Francuske.

Svi se pitaju hoće li budućnost čovječanstva biti u Saint-Paul-lès-Duranceu, malom gradiću od 855 stanovnika u srcu Provanse? Ovdje se nalazi Cadarache, najveći nuklearni istraživački i razvojni centar u Europi. U petak je Vinci grupa najavila isporuku dijela zgrada u kojima će se nalaziti budući ITER fuzijski reaktor (International Thermonuclear Experimental Reactor).

Iza ovog pomalo čudnog naziva stoji međunarodni program koji bi na kraju mogao pružiti gotovo neograničenu energiju. To je ujedno i jedan od najambicioznijih projekata na svijetu na ovom području. 35 zemalja posvećeno je realizaciji jednog od najmoćnijih mehanizama koji upravljaju našim svemirom.

Stvaranje zvijezde

Ovim projektom se želi se na našem planetu stvoriti proces kojeg imamo na našem Suncu i unutar svih zvijezda. Danas naše nuklearne elektrane djeluju na principu fisije: razbijamo atome i nakon toga dobivamo energiju. Za ITER radimo suprotno: oni se spajaju zagrijavanjem plina na 150 milijuna stupnjeva. Ovaj proces stvara plazmu u kojoj će se čestice stopiti ispuštajući energiju. Ako želite znati kako to izgleda pogledajte naše Sunce i njegovu ogromnu kuglu od plazme.

Prednost fuzije je u tome, što za stvaranje energije ne treba uranij. Koristi se deuterij-tritijeva reakcija. Za dobivanje deuterija dovoljno je destilirati vodu, pa čak i morsku vodu, a što se tiče tricija, može se dobiti iz litija, obilnog u zemljinoj kori.

Energetski gral

Spajanjem, atomi proizvode uglavnom helij, netoksični inertni plin gdje nemamo radioaktivnost. Dakle, nema opasnosti od otpada ili nuklearne energije. Vrlo je teško postići uvjete koji pogoduju fuzijskim reakcijama, ali zato u slučaju poremećaja, plazma se hladi u sekundi, a sve reakcije prestaju, čime doista dobivamo sveti energetski gral.

Kako bi se postigao ovaj ambiciozni plan, Vinci grupa se angažirala realizirati ovaj faraonski projekt. Betonsku katedralu visoku 80 metara i nekoliko metara, opremljenu “divovskim nuklearnim vratima” od nekoliko desetaka tona.

Za koju cijenu? Izgradnja je skupa, vrlo skupa. Do danas je proračun procijenjen na 20 milijardi eura … Ali ITER je međunarodni projekt koji financira nešto više od 40% Europska unija, a ostatak Kina, Sjedinjene Države, Japan, Koreja i Rusija.

Dugoročni projekt

Projekt danas koristi i francuskim tvrtkama koje će dobit narudžbu od  3,6 milijardi eura od strane grupe Vinci, ali i za Daher koji se bavi logistikom. U projektu će participirati više od 400 tvrtki koje su podizvođači.

Ipak ćemo morati biti strpljiv prije nego što naše domove zagrije energija dobivena fuzijskim reaktorom. Procjenjuje se da bi se to moglo dogoditi oko 2050. ili čak 2060.  godine.

Da biste razumjeli što je u igri u ovom programu, morate pogledati povijest. ITER su pokrenuli Ronald Reagan i Mihail Gorbačov. Još nitko sa sigurnošću ne zna hoće li to stvarno uspjeti. U svakom slučaju, sve nade su dopuštene. Ako ITER reaktor proradi, tada će nastupiti nova era naše civilizacije.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Kako živimo u društvima kojim vlada organizirani kriminal
optimista sam !

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Tetka nada..umire zadnja.

Snicla
Gost
Snicla
1 godina prije

20 miliardi eura za istraživanja koja bi mogla donijeti blagodati cijelom ljudskom rodu s i ostalom životu na ovoj planeti je SKUPO? Pa to je sitniš u odnosu na novce koji se ulupaju u vojni proračun.

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije
Reply to  Snicla

Bravo, odlican komentar.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Snicla

ovo nikad neće proraditi
samo oko imena su se svađali 10 godina
ali su francuzi dignuli lovu
pola će otići na konjak i ručkove
znaju franci dobro uživati

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Prvi takvo postrojenje (reaktor?) su napravili u SSSR 1958!
Zato se danas ovakvi reaktori zovu Tokamak (ruski Токамáк – toroidal’naya kamera s magnitnymi katushkami).
ITER je samo ime firme.

mnc
Gost
mnc
1 godina prije
Reply to  čitalac

Koliko da se zna sta su zapadne vrednosti. Saharov je dobio Nobelovu nagradu kao Ruski disident a ne kao pronalazac Tokamaka.

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

“Za dobivanje deuterija dovoljno je destilirati vodu” – sigurno?
“što se tiče tricija, može se dobiti iz litija” – litij je jedno a vodik sasvim drugo – tako su me učili u osnovnoj školi?!? Može li se bakar dobiti iz aluminija na primjer?

tuf
Gost
tuf
1 godina prije
Reply to  Mate

Vrlo vjerojatno se radi o litijevom deuteriju, obliku litijevog hidrida u kojemu je vodik zamijenjen deuterijem. On već ima primjenu u nuklearnoj industriji.

Vorlon
Gost
Vorlon
1 godina prije
Reply to  Mate

@Mate sjedi 1
Raspitaj se/ googlaj, kako su naprimjer Norvežani proizvodili tešku vodu prije 80 godina.
Tricij ti se dobiva neutronskim bombardiranjem Litija…
Obrazuj se malo prije lupetanja…..

Mate
Gost
Mate
1 godina prije
Reply to  Vorlon

Ili je dovoljno “destilirati vodu”?

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Vorlon

Norvežani ?

Mate
Gost
Mate
1 godina prije
Reply to  Vorlon

Evo, ja proguglao. Dakle, litij ima u jezgri tri protona i četiti neutrona. U omotaču tri elektrona. Dakle, litijeva jezgra se bobmardira neutronima……. aha, sad sam shvatio ono što ti odavno znaš. Hvala na prosvjetljenju.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Ljudima, narodima, državama se stvari događaju. Čini se da do željenih rezultata u namjerama, planovima vladajućih oligarhija (da, uvijek vladaju oligarhije, vanjske oznake su nebitne, jednom dolaze kao ‘liberalna demokracija’, drugog puta kao Partija, trećeg kao predsjednički sustav, četvrti put kao manje ili više obznanjena diktatura) dovodi organiziranost, disciplina, realnost postavljenih želja. Nerijetko je upravo tako – što veća disciplina, što veća marljivost, što veća motiviranost – to bolji rezultati.
Iz tih faktora se onda mogu stvarati teorije, statistike, naučavati na sveučilištima. Bit će i iznimki (koje potvrđuju pravila), bit će anomalija, ali one neće podrivati zadane teorije.
Međutim, napredak ne proizlazi ni iz čega od navedenog. To su samo mehanizmi preko kojih se dolazi do rezultata. Prije nego li se dostigne određena razina svijesti, što zovemo kritična masa, nema ni temelja za napredak. Zato se ono čemu trebamo posvetiti najveći dio svoje pozornosti ne nalazi tamo negdje vani, nego u svakom od nas i riječ je o ‘kritičnoj masi’ čovjekovih vrlina. Činjenje dobra, poštenje u mislima, riječima i djelima, poštivanje Božjih zapovijedi (ne’š ti zapovijedi nekog od Elohima, rekli bi ‘oni koji znaju’ sve o biblijskoj verziji povijesti i s njima se djelomično slažem, službena povijest je zbir pobjedničkih interpretacija, no ništa od toga nikomu ne smeta da ‘zapovijedi’ živi kao najpametniji odabir za sebe i druge), suosjećanje, pomaganje drugima oko sebe.
Svugdje oko nas ćemo naići na žive spomenike ljudskim vrlinama i žive (al’ razorene, zapuštane) spomenike ljudskim manama. Vidjet ćemo spomenike ljubavi, zajedništva, radosti i spomenike mržnje, jala, zavisti. Vidjet ćemo da su neka mjesta nastanjena ljudima koji smatraju kako su svi jednako dobri, vrijedni i da je najbolje za njih da ih vode najbolji. Vidjet ćemo i ona druga u kojima postoje bolji i gori, zaslužniji i izdajice, naši i njihovi, kupljeni i prodani. Malena mjesta (srca moga) su ista kao i velika, samo je u pitanju omjer.
Do tehnološkog proboja će doći onog trenutka u kojem će ta mala mjesta postati većinska na svijetu. O tomu ovisi budućnost čovječanstva. O broju onih koji su na strani Dobra.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Gluposti. Mnogi naučnici su na strani Zla, kao što i sam znaš, pa opet,i oni doprinose razvoju tehnologije. Zaključci su ti kao i uvijek netočni, poradi malo na logici.
O tome da nam nije potreban nikakv tehnološki već moralni proboj da i ne pričamo. Što vrijedi nuklearna fuzija ako će liberalno smeće koje drma energetskim sektorom naplaćivati ljudima struju maksimalno kao i uvijek? Imati će veće profite i veće jahte, dok će ljudi grcati u dugovima kao i uvijek. Možemo ostati i na nafti, što se toga tiče.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Ivo

Drzi se tI crne kronike
Vijesti iz te rubrike vise odgovara tvom destruktivnom I defetistickom stanju svijesti. .
Za lijecenje tI je ionako kasno, Mozda kirurski, lobotomijom??

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Fabijan

inženjeru, tu si. Još uvijek u suterenu? Odi vani, lijep je dan, pusti sad posao.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

soa
ti si baš optimist
korisna fuzija je nemoguća misija
i oni to znaju ali nekako uspijevaju izvući pare od naivčina
isto je sa onom blesavom svemirskom stanicom koja ne služi ničemu
osim za proizvodnju izmeta koji stvaraju astronauti ali zato košta do zla boga
cern je postao glupost epskih razmjera za ulupavanje novca u beskorisne svrhe
ali i dalje uspješno prodaju maglu
ko vidoviti rašo

norbert boulf
Gost
norbert boulf
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SpA@ tvoj komentar se inače u realnoj znanosti zove “pogled kroz sito”. Pišeš i misliš kao teolog, i to je tvoje pravo… ono što treba razumjeti je da današnji neo.liberalizam počiva na postavkama teologije, a USA oligarhija obrazovana je na teološkim osnovama (osnivači mnogih pretežno collega i univerziteta su bili kršćanski teolozi svih denominacija). Temelj djelovanja US “imperijalističke demokracije” je upravo u ključnim rječima koje navodiš u svom komentaru. disciplina, organizacija, poštovanje Božjih zapovjedi, koji impliciraju vrline (savjesti) poslušnost, marljivost,, poštenje mislima, rječima i djelom (naravno ovo vrijedi samo za mase a ne i za oligarhiju pa i crkvenu). Klasična teološka postavka “nikome ne treba smetati ZAPOVJED suosjećanje, pomaganje drugima oko sebe. koja se odnosi na robove duha i robove služenja… taj mehanizam formiranja masama kojima se upravlja i vlada Crkve kršćanstav su istesale kroz 1700 godina djelovanja, pa tako i ti očito formiran na teologiji sjediš u Buzimu i pišeš po zadatku, jest morase priznati da si pismen ali to ne znači i da si mudar…vladanje osobnom savjesti

Era sa onoga svijeta
Gost
Era sa onoga svijeta
1 godina prije

Nešto sam uvjeren da ako ikad do tog projekta dođe, da će opet pristup toj energiji imati odabrani a ne baš svi, i da će se i to bogme oporezovati.
Eventualno, da će se kroz zakone svi drugi oblici energije ugasiti zbog “negativnog klimatskog uticaja”, da će svi biti ovisni o jednom izvoru, te da će taj ko kontroliše izvor samo “isključivati” neposlušne dok ne počnu slušati.
Možda zvučim pesimistično, ali daleko smo mi mentalno od sklopa u kojem se misli na opšte dobro i to neprofitno. Moje skromno iskustvo me navodi upravo na suprotno, neki će dobiti neograničenu moć i uticaj kroz ovaj projekat.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

odlično primjećeno. tvoj komentar u sebi sadrži veliku dozu istine. znamo tko se kroz povijesti trudi vladati masama. prvo su išli preko ideologija a sada prelaze na znanstveni teren

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

problem sa ovim tehnologijama je što su nedovoljno istražene I što se ne mogu kontrolirati a to znači da bi u određenim trenutcima moglo nešto krenuti I po zlu

poznato nam je da i zvijezde imaju svoj kraj nakon čega se pretvaraju u crnu rupu I počinju usisavati materiju iz svoje okoline. tko nam garantira da oni pored energije neće proizvesti i nešto nalik mikro crnoj rupi a za to postoji ogromna vjerojatnoća

Borg
Gost
Borg
1 godina prije

https://patents.google.com/patent/US20190295733A1/en

Tehnologija stara cca 50 godina.

US Navy ju je koristila u početku svog SSP-a.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Ako u tome uspiju i 2060., struja če skokom poskupjeti a “zeleni” kreču u novi boj, ovaj put protiv helija

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Prednost fuzije je u tome, što za stvaranje energije ne treba uranij. Koristi se deuterij-tritijeva reakcija. Za dobivanje deuterija dovoljno je destilirati vodu, pa čak i morsku vodu, a što se tiče tricija, može se dobiti iz litija, obilnog u zemljinoj kori……Citat…Igor Rudan, jedan od najuspješnijih i najcitiranijih hrvatskih znanstvenika, član Kraljevskog društva u Edinburghu i pokretač Škole za 21. stoljeće, je napisao seriju tekstova o (ne)održivosti svijeta. …. Sve dulji život mogao bi nas skupo koštati….Ovaj navodni znastvenik bi da ljudi umru što prije, kad više nisu u sposobni za teški rad….P.S Da li je Humanost odlika ljudskog bica i sto to znaci kada je izgovaraju oni koji u Humanost ne vjeruju…

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase
1 godina prije

Nijemci su sagradili drugačiji reaktor: Wendelstein 7-X i za puno manje novaca i cini mi se (s amaterskog gledišta) napredniji.
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Wendelstein_7-x

https://www.google.com/amp/s/amp.index.hr/article/936358/nijemci-potvrdili-nas-beskonacan-izvor-energije-radi

Dusan
Gost
Dusan
1 godina prije

Oduševljen sam komentarima čitalaca i mislim da diskusija na ovaj način ima budućnost.Što se tiče energije biće je dovoljno,isuviše puno brige za daleku budućnost ,a sadašnjost očito manje brine tajkune ,političare,Imperialisten,nacionaliste….i sve druge koji koji stvaraju budućnost….
Sretan sam da ima ljudi,čitalaca koji misle svojom „glavom „i primećuju da je to jedna od velikih prevara da oni koji sede „na pravom mestu „rade šta hoće uvećavaju svoje bogatstvo i na perfidan način koriste naš poreski novac za svoje ciljeve.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik