Kina uključuje ‘‘umjetno sunce” na nuklearni pogon, koje je deset puta toplije od pravog

Sunce
61 komentar

Peking je prvi put uspješno uključio svoj nuklearni fuzijski reaktor, takozvano “umjetno sunce”, izvijestio je u petak kineski People’s Daily. Reaktor je osmišljen tako da bude čisti izvor energije, sličan stvarnom Suncu.

Osmišljen kako bi replicirao prirodne reakcije koje se događaju na Suncu, koristeći plinove vodika i deuterija kao goriva, reaktor HL-2M Tokamak najveći je i najnapredniji eksperimentalni uređaj za nuklearnu fuziju u Kini.

Smješten je u jugozapadnoj provinciji Sečuan i dovršen je krajem prošle godine. Reaktor se često naziva “umjetnim suncem” zbog ogromne topline i energije koju proizvodi.

HL-2M Tokamak koristi snažno magnetsko polje za spajanje vruće plazme i može doseći temperature veće od 150 milijuna Celzijevih stupnjeva, odnosno približno deset puta veće od temperatura jezgre Sunca.

“Razvoj nuklearne fuzijske energije nije samo način za rješavanje kineskih strateških energetskih potreba, već ima i veliko značenje za budući održivi razvoj kineske energije i nacionalne ekonomije”, izvijestio je People’s Daily.

Projekt je dio kineskog sudjelovanja s Međunarodnim termonuklearnim eksperimentalnim reaktorom (ITER), sa sjedištem u Francuskoj.

ITER je najveći svjetski projekt nuklearne fuzije, čija se vrijednost procjenjujena oko 20 milijardi eura (24 milijarde dolara). Projekt uključuje 35 zemalja, a očekuje se da će biti dovršen 2025. godine.

Kineski znanstvenici od 2006. godine rade na razvoju manjih verzija nuklearnog fuzijskog reaktora, uključujući HL-2M Tokamak.

Fuzija se smatra Svetim Gralom energije i ono je što pokreće Sunce, ali postizanje fuzije je izuzetno teško i izuzetno skupo.

Iskorištavanjem energije proizvedene nuklearnom fuzijom moguće je iskoristiti gotovo neograničenu, čistu energiju. Istraživači širom svijeta desetljećima pokušavaju postići taj cilj. Glavno je pitanje pronalaženja pristupačnog načina zadržavanja vruće plazme u cjevovodima u jednom prostoru i održavanja tog postupka dovoljno stabilnim za nastanak fuzije.

ITERkina
Pretplatiti se
Obavijesti o
61 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crodaemonx
3 godine prije

Naslov implicira da Kina sutra ukljucuje taj reaktor u pogon

Homer
3 godine prije

Navodno je temperatura na površini sunca 6000 stupnjeva i tih 6000 stupnjeva je dovoljno topline da grije zemlju na udaljenosti od 150 milijuna kilometara a ovaj reaktor navodno ima 150 milijuna stupnjeva. U tu pricu od 150 milijuna stupnjeva bas i nevjerujem

LZN
3 godine prije

eh…………sad če opet onaj američki tokmak da opali sankcije na Tokamak HL-2M

3 godine prije

Kako ćemo se mi svi jednog dana zajedno sa planetom razletiti u tri lijepe materine po čitavom svemiru !

shumadinac
3 godine prije

Kakva ironija – Kina koja je koliko do juče živela od par šaka pirinča dnevno sada postaje lider tehnološkog napretka.
Da li će to upaliti sijalicu u glavama zapadnih konzumenata?

Chromosome
3 godine prije

Sta sve nemres procitati!!!

shumadinac
3 godine prije

Kina ne gubi vreme – sve gura “na turbo”.
Praviće greške, ljudi će ginuti ali će oni ići napred neverovatnom brzinom.
Ubrzo ćemo početi da ih smatramo “invazivnom vrstom” ali da li je njihova krivica što fuziju smatraju bitnim pitanjem od rodne ravnopravnosti?

Ante
3 godine prije

Zanimljivo je da su ti reaktori istraživani odmah poslije drugog svjetskog rata. 1955 godine su prestravljeni javnosti, to jest tek su onda otkrili javnosti na čemu rade. Rusi su imali neoliko verzija tih reaktora T-3 i T4 koji je ujedno bio najveći reaktor. Reaktori su testirani u Novo sibirsku 1968 godine. Ruski znanstvenici su uspjeli postići najveću temperaturu Elektrona od 1000 eV to je iznenadilo Amerikance i Engleze koji nisu bili ni blizu postizanje te temperature u svojim reaktorima.

Faust
3 godine prije

Još uvijek je potrebno uložiti više energije nego što se može dobiti.A ne radi se o potpuno čistoj energiji,nego o manje prljavoj od fisijskih elektrana.Stvar još nije ni blizu komercijalne uporabe a vjerojatno nikad ne će ni biti.O potencijalnoj katastrofi koja bi bila neusporedivo veća od Černobila ili Fukušime se mudro šuti.

Ruma
3 godine prije

Koliko se sećam već je netko pre pisao o sličnoj temi. Navodno ovakav projekt postoji u Evropi već desetak godina. To što su Kinezi uključili reaktor da li znači da komercijalno proizvode struju ili su samo uključili rasvetu u kancelarijama.

Diana
3 godine prije

Moze li netko usporediti toplinu te tzv. Vruce plazme s krvnom plazmom u ljudskim “cjevovodima”?

Max
3 godine prije

Povijesno otkriće jer se dosad sve temeljilo na nuklearnoj fisiji

Stara kuka
3 godine prije

Vjerujem da većina čitalaca ovog foruma zna što je nuklearna fuzija, fuzijski reaktori, tokamak i ITER pa mislim da nije potreban ovako infantilni senzacionalistički naslov o “umjetnom suncu” koje je “deset puta toplije od pravog”. Takvi naslovi možda odgovaraju razini informiranosti,i obrazovanosti čitatelja medija poput Indexa, Glorije ili Jutarnjeg lista, ali ovdje mi djeluje čak i pomalo podcjenjivački i uvredljivo.

Alex
3 godine prije

Puno je lakše roknut termonuklearnu bombu… Više energije neće nikad zatrebati.😂🤣

piždro
3 godine prije

sta neće sve papir i ekran podnjeti .. da se stušiš sa stolice i usereš u gaće hehe

habanero
3 godine prije

Sunce je elektromagnetski reaktor, ne termonuklearni kako je goemima prodana bajka, uz mnoge druge.

MLADEN
3 godine prije

A DALI TO MOŽE POĆI KRIVO MISLIM KAO ČERNOBIL PA DA SE MI I COVID 19 RJEŠIMO SVIH PROBLEMA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI