Izbori u Iraku – Nazire se uvjerljiva pobjeda proiranskog bloka

izbori Irak
12 komentara

Nakon što su ranije ovog mjeseca održani parlamentarni izbori u Libanonu, jučer su također održani u Iraku, prvi put od oslobođenja zemlje od prisutnosti terorista “Islamske države”. Ovi su izbori posebno važni jer će odlučiti novi “odnos snaga” na Bliskom istoku.

Oko 7000 kandidata se u 18 provincija natjecalo za 329 mjesta u parlamentu, a objava rezultata se očekuje u roku od 48 sati od zatvaranja birališta. Međutim, očekuje se da će pregovori oko formiranja vlade i izbora premijera potrajati, obzirom da nijedna stranka sama ne može imati većinu.
Parlamentarni izbori su održani u vrijeme povišenih napetosti u regiji zbog američke odluke da raskine međunarodni nuklearni sporazum s Iranom. Prvi su glasali pripadnici snaga sigurnosti koji su bili raspoređeni na biračkim mjestima. Reuters je uoči izbora naveo kako se aktualni premijer Haider Al-Abadi smatra blagim favoritom, ali daleko od toga da dobije izbore.

Iračka izborna komisija je priopćila da je oko 45 posto registriranih birača iskoristilo pravo glasa.
“44,52 posto birača je sudjelovalo na parlamentarnim izborima zemlje”, javlja kanala Al-Summaria News, citirajući podatke Iračke izborne komisije.
Ukupno glasilo je 10,7 milijuna ljudi, dok  Irak ima 24,5 milijuna registriranih birača. Ipak, treba uzeti u obzir ljude raseljene tijekom protekle četiri godine i opću sigurnosnu situaciju u zemlji.

Nije bilo ozbiljnih incidenata, iako su neki mediji izvijestili kako su snage sigurnosti spriječile nekoliko napada na biračkim mjestima koje su namjeravali provesti preostali teroristi “Islamske države”.Za zaštitu birača je mobilizirano oko milijun pripadnika sigurnosnih snaga i uvedene su posebne mjere sigurnosti.

Izbore je pratilo više od 900 stranih i 7000 lokalnih promatrača, stotine inozemnih i iračkih novinara i predstavnici 20 međunarodnih organizacija.

Pobjeda proiranskih stranka?

Haider al-Abadi
FOTO: Haider al-Abadi

Zapadni mediji su oprezni s iznošenjem preliminarnih rezultata izbora. Međutim, postoje naznake vrlo neugodnih iznenađenja za zapadne kancelarije. Naime, nakon velike požrtvovnosti šiitskih Hashd Al-Shaabi snaga u borbi protiv terorizma, na zapadu Iraka su zabilježeni slučajevi da su se sunitski kandidati pojavili na listi šiitske koalicije “Nasr” koju vodi aktualni premijer Al-Abadi.

Iraqi News javlja kako je ovo dobar znak, jer ukazuje na sve slabiji trend sektaških podjela. Na primjer, Abu Al-Tayib, sunitski kandidata na izborima u Faludži se prijavio na listi koalicije “Nasr” Haidera Al-Abadija. “Osim toga, ovo je prvi put da tradicionalno šiitska stranka ima kandidate u dominantno sunitskim pokrajinama, što upućuje na to da sektaške napetosti i rane polako počinju cijeliti. Pitao sam ga izravno zašto bi suniti iz Faludže na izborima podržali kandidata šiitske stranke? Al-Tayib je rekao da se žele “riješiti sektaških podjela”. Rekao mi da se pridružio koaliciji “Nasr” zbog dva osnovna razloga. Prvo, da razbije percepciju kako u iračkoj politici vladaju sektaške podjele, a drugo, jer je “Nasr” bila jedina koalicija koja je nominirala kandidate u svakoj pokrajini u Iraku i predstavlja sve etnoreligijske skupine. Rekao je da je motiviran ulogom premijera i njegove stranke u promicanju ideje da Iračani imaju mnogo više zajedničkog nego što drugi misle. Potaknut jedinstvom i aktivizmom, Al-Tayib je dio nove generacije Iračana koji žele izgraditi bolji Irak”, za Iraqi News piše Amir Abdallah.

Jutros je televizija Al-Summaria objavila da je prema preliminarnim rezultatima vodi koalicija “Nasr” premijera Haidera Al-Abadija, a veliki broj glasova je dobilo političko krilo šiitske Hashd Al-Shaabi, stranka Fatah koju vodi vojni zapovjednik Hadi Al-Amiri. Dobar uspjeh je ostvarila o stranka šiitskog klerika Moqtada Al-Sadra, veći od bivšeg premijera Nourija Al.-Malikija.

Al-Summaria javlja da bi prema preliminarnim rezultatima glasovanja, ako ne dođe do radikalnog preokreta, nova vlada mogla biti formirana već nakon nacionalnog blagdana Eid Al-Fitr, koji se ove godine slavi 15. lipnja.

Nova vlada će, po svemu sudeći, biti još bliža Iranu, kao što je slučaj s Libanonom u kojem je na nedavnim izborima pobijedi Hezbollah, a Stranka budućnosti Saada Haririja pretrpjela jedan od najvećih poraza i vjerojatno mu neće biti potvrđen mandat.
Podsjetimo, Hezbollah je u savezu s pokretom Amal dobio 30 zastupničkih mjesta, njihovi saveznici iz raznih sunitskih i šiitskih frakcija i SSNP su dobili 13 mjesta, pokret Marada 3 i kršćanski Slobodni patriotski pokret predsjednika Aouna 28 zastupničkih mjesta.

Prosaudijski blok, kojeg čini Stranka budućnosti Saada Haririja, dobio je ukupno 53 zastupnička mjesta.
Objavom konačnih rezultata parlamentarnih izbora u Iraku bi se mogao zatvoriti krug i “Osovina otpora” predvođena Iranom bi imala politički legitimitet dobiven na slobodnim i višestranačkim izborima koje priznaju i međunarodni promatrači.

Velika pobjeda Hezbollaha i saveznika na ključnim izborima u Libanonu

Eid Al-FitrHezbollahIslamska državaKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Baš fino, manje više ovako vele i na HRT-u, osim što su dodali da Haider Al Abadi “Irak drži dalje od Irana”. Bmti urednika i lažljive novinare. Tko je legalizirao i zapovijedao šiitskom armijom koju vode Amiri i Abu Mahdi al-Muhandis, braća po oružju Qasema Sulejmanija? On. Tko je s njima na granici sa Sirijom u njihovoj uniformi proglasio pobjedu? Opet on. Koja je treća i četvrta stranka. Fateh i Nuri Al Maliki. U kojoj god kombinaciji sastajao vladu, okrenut će se više Iranu.

Ivkopivko
5 godine prije

Hahha neka me netko ispravi, ali izgleda da ce osovina otpora biti nikad cvrsca. I to sve nakoj sto se htjelo postici suprotno.

Lindita
5 godine prije

Sve to napisano je točno ali samo djelomično točno jer prava pobjeda proiranskog bloka bi bila da je Ameri iz koalicije Fateh (sastavljene iz najiranskijeg bloka PMU) dobio najviše glasova a isto tako i bivši premijer Maliki …. tada bi parlament čim se konstituira izglasao da Anglocionisti dobiju datum SEOBE !!!! Abadi je stvarno tamo vamo i nije se otvorenije usprotivio Amerikancima i tek je nakraju kad je pobjeda izvojevana simbolično obukao PMU odoru (moguće da je tada započeo izbornu kampanju) zbog nadolazećih izbora !!! Sadr je za odlazak (trenutni) Anglocionista ali drži distancu prema Iranu itd itd !!! Treba sačekati konačne rezultate ali je sigurno da će Iranski utjecaj biti još veći ali moja očekivanja su bila mnogo veća glede toga !!!

Zvrk
5 godine prije

To je za javnost koja je neupućena. Mišljenja sam da i unutar tzv. proiranskog bloka postoje velike podjele.

Stephen
5 godine prije

Kako Ameri i Izraelci napadaju IRAN (za sada samo politićki) to je Iran sve popularniji u regiji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI