Izbori u Iraku – Nazire se uvjerljiva pobjeda proiranskog bloka

izbori Irak

Nakon što su ranije ovog mjeseca održani parlamentarni izbori u Libanonu, jučer su također održani u Iraku, prvi put od oslobođenja zemlje od prisutnosti terorista “Islamske države”. Ovi su izbori posebno važni jer će odlučiti novi “odnos snaga” na Bliskom istoku.

Oko 7000 kandidata se u 18 provincija natjecalo za 329 mjesta u parlamentu, a objava rezultata se očekuje u roku od 48 sati od zatvaranja birališta. Međutim, očekuje se da će pregovori oko formiranja vlade i izbora premijera potrajati, obzirom da nijedna stranka sama ne može imati većinu.
Parlamentarni izbori su održani u vrijeme povišenih napetosti u regiji zbog američke odluke da raskine međunarodni nuklearni sporazum s Iranom. Prvi su glasali pripadnici snaga sigurnosti koji su bili raspoređeni na biračkim mjestima. Reuters je uoči izbora naveo kako se aktualni premijer Haider Al-Abadi smatra blagim favoritom, ali daleko od toga da dobije izbore.

Iračka izborna komisija je priopćila da je oko 45 posto registriranih birača iskoristilo pravo glasa.
“44,52 posto birača je sudjelovalo na parlamentarnim izborima zemlje”, javlja kanala Al-Summaria News, citirajući podatke Iračke izborne komisije.
Ukupno glasilo je 10,7 milijuna ljudi, dok  Irak ima 24,5 milijuna registriranih birača. Ipak, treba uzeti u obzir ljude raseljene tijekom protekle četiri godine i opću sigurnosnu situaciju u zemlji.

Nije bilo ozbiljnih incidenata, iako su neki mediji izvijestili kako su snage sigurnosti spriječile nekoliko napada na biračkim mjestima koje su namjeravali provesti preostali teroristi “Islamske države”.Za zaštitu birača je mobilizirano oko milijun pripadnika sigurnosnih snaga i uvedene su posebne mjere sigurnosti.

Izbore je pratilo više od 900 stranih i 7000 lokalnih promatrača, stotine inozemnih i iračkih novinara i predstavnici 20 međunarodnih organizacija.

Pobjeda proiranskih stranka?

Haider al-Abadi

FOTO: Haider al-Abadi

Zapadni mediji su oprezni s iznošenjem preliminarnih rezultata izbora. Međutim, postoje naznake vrlo neugodnih iznenađenja za zapadne kancelarije. Naime, nakon velike požrtvovnosti šiitskih Hashd Al-Shaabi snaga u borbi protiv terorizma, na zapadu Iraka su zabilježeni slučajevi da su se sunitski kandidati pojavili na listi šiitske koalicije “Nasr” koju vodi aktualni premijer Al-Abadi.

Iraqi News javlja kako je ovo dobar znak, jer ukazuje na sve slabiji trend sektaških podjela. Na primjer, Abu Al-Tayib, sunitski kandidata na izborima u Faludži se prijavio na listi koalicije “Nasr” Haidera Al-Abadija. “Osim toga, ovo je prvi put da tradicionalno šiitska stranka ima kandidate u dominantno sunitskim pokrajinama, što upućuje na to da sektaške napetosti i rane polako počinju cijeliti. Pitao sam ga izravno zašto bi suniti iz Faludže na izborima podržali kandidata šiitske stranke? Al-Tayib je rekao da se žele “riješiti sektaških podjela”. Rekao mi da se pridružio koaliciji “Nasr” zbog dva osnovna razloga. Prvo, da razbije percepciju kako u iračkoj politici vladaju sektaške podjele, a drugo, jer je “Nasr” bila jedina koalicija koja je nominirala kandidate u svakoj pokrajini u Iraku i predstavlja sve etnoreligijske skupine. Rekao je da je motiviran ulogom premijera i njegove stranke u promicanju ideje da Iračani imaju mnogo više zajedničkog nego što drugi misle. Potaknut jedinstvom i aktivizmom, Al-Tayib je dio nove generacije Iračana koji žele izgraditi bolji Irak”, za Iraqi News piše Amir Abdallah.

Jutros je televizija Al-Summaria objavila da je prema preliminarnim rezultatima vodi koalicija “Nasr” premijera Haidera Al-Abadija, a veliki broj glasova je dobilo političko krilo šiitske Hashd Al-Shaabi, stranka Fatah koju vodi vojni zapovjednik Hadi Al-Amiri. Dobar uspjeh je ostvarila o stranka šiitskog klerika Moqtada Al-Sadra, veći od bivšeg premijera Nourija Al.-Malikija.

Al-Summaria javlja da bi prema preliminarnim rezultatima glasovanja, ako ne dođe do radikalnog preokreta, nova vlada mogla biti formirana već nakon nacionalnog blagdana Eid Al-Fitr, koji se ove godine slavi 15. lipnja.

Nova vlada će, po svemu sudeći, biti još bliža Iranu, kao što je slučaj s Libanonom u kojem je na nedavnim izborima pobijedi Hezbollah, a Stranka budućnosti Saada Haririja pretrpjela jedan od najvećih poraza i vjerojatno mu neće biti potvrđen mandat.
Podsjetimo, Hezbollah je u savezu s pokretom Amal dobio 30 zastupničkih mjesta, njihovi saveznici iz raznih sunitskih i šiitskih frakcija i SSNP su dobili 13 mjesta, pokret Marada 3 i kršćanski Slobodni patriotski pokret predsjednika Aouna 28 zastupničkih mjesta.

Prosaudijski blok, kojeg čini Stranka budućnosti Saada Haririja, dobio je ukupno 53 zastupnička mjesta.
Objavom konačnih rezultata parlamentarnih izbora u Iraku bi se mogao zatvoriti krug i “Osovina otpora” predvođena Iranom bi imala politički legitimitet dobiven na slobodnim i višestranačkim izborima koje priznaju i međunarodni promatrači.

Velika pobjeda Hezbollaha i saveznika na ključnim izborima u Libanonu

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Baš fino, manje više ovako vele i na HRT-u, osim što su dodali da Haider Al Abadi “Irak drži dalje od Irana”. Bmti urednika i lažljive novinare. Tko je legalizirao i zapovijedao šiitskom armijom koju vode Amiri i Abu Mahdi al-Muhandis, braća po oružju Qasema Sulejmanija? On. Tko je s njima na granici sa Sirijom u njihovoj uniformi proglasio pobjedu? Opet on. Koja je treća i četvrta stranka. Fateh i Nuri Al Maliki. U kojoj god kombinaciji sastajao vladu, okrenut će se više Iranu.

Koča Popović
Gost
Koča Popović

@Laki druze, mene veseli pojava sunitskih politicara na listama koje predstavljaju siitske opcije. Znaci da je sazrela atmosfera da svi stanovnici Iraka sudjeluju u izgradnji drustva. Problem kao i uvijek predstavlja krupni kapital koji zeli totalnu kontrolu irackih resursa i koji stoji iza napada na Irak 2003. Bez brige da ce poticari sektasenje i ekstremizam!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Pa sve su ove uz Hezbollah i Amal , na kraju teksta sunitske, pa im je dosta i Haririja i lažne pomoći Rijada. Tako i ovdje. Dogodilo se nemoguće. Ali nije čudo, jer je šiitska armija djelovala sve do sirijske granice i priklonili su joj se Jezidi iz Sindžara, Turkomani i suniti iz Kirkuka , nedavno. Dakle, ušli su na njihov teritorij i sklopili saveze s plemenskim vođama. ne sa svima, ali s dosta njih.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Još samo treba da Barzani izgubi, a sin Jalala Talabanija i PUK preuzmu regiju Kurdistan i onda je sve došlo na svoje mjesto. Ne znam rezultate tamo.

Trubadur
Gost
Trubadur

Preliminary results in the #Kurdistan Region:
KDP – 27 seats
PUK – 16
GORRAN – 6
Barham Salih – 4
Shaswar – 3
Islamic Union – 2
Komal – 2

jafar
Gost
jafar

Laki Topalovic@ Ovoga puta HRT nije u krivu. Mogu se postaviti i slj. pitanja: Ko stalno produzava boravak americkih trupa u Iraku – H. Abadi? Ko zajedno sa Amerima ucestvuje u ganjanju ostataka ISILA u Siriji – Abadi. Ko suruje sa Saudima – Abadi. Od koga se ocekuje da produzi vizu Amerima, za nekakve vojne obuke, – opet Abadi.
Istina Abadi se zatekao na mjestu premijera dok je Hasd al-Shab ocistio Irak, ali za to mnogo manje zasluga ima Abadi od ajatollaha Sistanija koji je pozvao Kasema Sulejmanija da napravi Hasd Shab.
Istina, Abadi je neka sredina izmedju proamerickog I. Alavija te prosaudijskog M. Sadra i proiranskog Amirija ali nikako nije najpozeljnija iranska opcija.

Ivkopivko
Gost
Ivkopivko

Hahha neka me netko ispravi, ali izgleda da ce osovina otpora biti nikad cvrsca. I to sve nakoj sto se htjelo postici suprotno.

Stephen
Gost
Stephen

Kako Ameri i Izraelci napadaju IRAN (za sada samo politićki) to je Iran sve popularniji u regiji.

Lindita
Gost
Lindita

Sve to napisano je točno ali samo djelomično točno jer prava pobjeda proiranskog bloka bi bila da je Ameri iz koalicije Fateh (sastavljene iz najiranskijeg bloka PMU) dobio najviše glasova a isto tako i bivši premijer Maliki …. tada bi parlament čim se konstituira izglasao da Anglocionisti dobiju datum SEOBE !!!! Abadi je stvarno tamo vamo i nije se otvorenije usprotivio Amerikancima i tek je nakraju kad je pobjeda izvojevana simbolično obukao PMU odoru (moguće da je tada započeo izbornu kampanju) zbog nadolazećih izbora !!! Sadr je za odlazak (trenutni) Anglocionista ali drži distancu prema Iranu itd itd !!! Treba sačekati konačne rezultate ali je sigurno da će Iranski utjecaj biti još veći ali moja očekivanja su bila mnogo veća glede toga !!!

Lindita
Gost
Lindita

Evo, dobro je da je Abadi (on je na po puta između Teherana i Washingtona a to se vidi iz stotina radnji vezano uz Američke postupke u Iraku i korištenje Iračke teritorije za transport oružja i svega ostalog u okupiranu Siriju a ISTO TAKO i za početke svih operacija Iračkih snaga prilikom oslobodjavanja Iraka, počevši od Tikrita pa sve do ovog zadnjeg gdje Irak kao bombardira od Daiša okupiranu Siriju, upravo kad Anglocionisti započinu napad na iste pa samim tim SUDJELUJE U OKUPACIJI SIRIJE A NEKI TO PRIKAZUJU kao suradnju s vladom u Damasku ?!?!?!?!?!?!?!?!? … možda je sve to pragmatično ponašanje koje je usklađeno s Teheranom zbog trenutne konstelacije snaga na terenu mada sumnjam ) po novim rezultatima iza Sadra i Amerija (PMU-blok) ali Moktada al Sadr je najmanje proiranski od svih njih mada je poznata povijest njegove obitelji i njega samog u otporu Anglocionističkoj okupaciji … KAKO SADA STVARI STOJE JOŠ SE NIŠTA NE ZNA O TOME TKO ĆE PRAVITI VLAST !!!

Zvrk
Gost
Zvrk

To je za javnost koja je neupućena. Mišljenja sam da i unutar tzv. proiranskog bloka postoje velike podjele.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Naravno da postoje. Čak i ne treba da Irak bude “iranska pokrajina”, ali ovo za Abadija ne bih rekao. Ništa on nije napravio što bi toliko pogodovalo Amerikancima, čija je uloga sada svedena na savjetodavnu, bez trajnih baza i s postupnim , ali progresivnim smanjenjem snaga u zemlji.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik