Izbori u Izraelu i muke Netanyahua zbog slučajno lansiranog projektila Hamasa

IDF brigada Nalah Izrael
21 komentar

Izrael gomila vojne snage na takozvanoj “granici” s Pojasom Gaze. Nakon niza razmjene napada iz Pojasa Gaze i Izraela ovog tjedna, židovska država okuplja snage na granici kako bi se pripremile za masovnu intervenciju protiv palestinske enklave, rekao je premijer izraelskog režima Benjamin Netanyahu, prenosi Jerusalem Post.

“Naredio sam pojačanje vojnika kako bismo bili spremni za veliku kampanju. Građani Izraela moraju znati da moramo poduzeti ogromnu kampanju i suočiti se s teškim udarcem, nakon što sve druge opcije budu iscrpljene”, rekao je Netanyahu.

U srijedu je načelnik Glavnog stožera izraelske vojske, general Aviv Kochavi, naredio mobilizaciju četiriju brigada i rezervnih vojnih snaga. Na granici Gaze su također raspoređeni dodatni snajperisti.

Netanyahu je u četvrtak posjetio vojne položaje na granici s palestinskom enklavom i sastao se sa zapovjednicima divizija i brigada.

Posljednji put je izraelska vojska napala Gazu u srpnju 2014. godine, kada je Tel Aviv okrivio Hamas za otmicu i ubojstvo trojice izraelskih studenata pronađenih mrtvih na Zapadnoj obali.

Agresija cionističkog entiteta je tada trajala sedam tjedana i uzrokovala je brojne žrtve među Palestincima.

Nejasnoće oko ofenzive

Paladin haubica izrael

Ovog tjedna smo imali više nejasnih informacija. Naime, izraelski zrakoplovi su navodno bombardirali iranska skladišta i tvornicu projektila u istočnom Aleppu u četvrti Sheikh Najjar. Tel Aviv ne potvrđuje napad, a s lica mjesta nema nikakvih snimaka ili fotografija. Jedina snimka koja kola internetom je ona koju je objavio korisnik Twittera Qalat Al-Muqtid, poznat po širenju lažnih vijesti i propagande o sirijskom sukobu. No, recimo da su pogođena dva ili četiri skladišta u devastiranoj industrijskoj zoni, a SOHR tvrdi da je stradali sedam iranskih vojnika. Sirijski izvori navode kako nije bilo poginulih i ranjenih i da je pretrpljena materijalna šteta. Nakon previh nekoliko sati više nitko nije spominjao ili analizirao napad, niti odakle je proveden, kojim zrakoplovima i što je sirijska protuzračna obrana koristila da odbije napad. Sve u svemu, prilično nejasna situacija.

Jednako je nejasno kako se Netanyahu odlučio na napad na Aleppo u trenutku dok se sučeljava s novim problemima u Pojasu Gaze, gdje je jedva izbjegao rat nedavno kada je molio pomoć Egipta i da Hamas obustavi lansiranje projektila, jer se sustavi “Iron Dome” nisu pokazali dovoljno učinkoviti da zaustave masovni raketni napad.

Netanyahu sada prijeti i obilazi vojsku na liniji razgraničenja s Gazom, ali sve izgleda kao veliki predizborni igrokaz.

Iron Dome
FOTO: Iron Dome

Sve je počelo prije četiri dana kada je raketa iz Gaze pogodila Tel Aviv. To je drugi projektil koji je dosegao izraelski glavni gradi i tu prijetnju Izrael ne može ignorirati.

Uzbuna je bila tako velike da je Netanyahu ubrzao vrijeme svog posjeta Americi, gdje je namjeravao zatvoriti svoju predizbornu kampanju za glasovanje 9. travnja i pokloniti izraelskim biračima sirijski Golan, ljubazno doniran od strane Trumpa.

Za taj je čin dobio jednoglasno odobrenje i pohvale najmoćnijeg američkog židovskog lobija AIPAC.

Umjesto da se brzo vrati kući, Netanyahu šalje AIPAC-u brzopletu video poruku.

Govori kako Izrael iz Gaze trpi zbog uobičajenih bombaških napada i poziva rezerviste i vojnike na granice. Opasnost od invazije, sa svime što podrazumijeva, a posljednji put je bilo preko dvije tisuće žrtava, je neposredna. Napetost pada u sljedećim satima, ali i dalje ostaje visoka.

IDF: Projektil iz Gaze na Tel Aviv je lansiran greškom

Odgovor na izraelske napade

Onda dolazi do obrata i izraelski vojni izvori, kako izvještava Haaretz , vjeruju da je projektil zapravo lansiran greškom , ali su se plašili da to javno kažu kako ne bi bili optuženi za propalestinske stavove. Primirje koje je brzo sklopljeno, ali ga se nitko ne pridržava, postignuto je nakon što se Tel Aviv opet obratio Kairu, a Egipat je zatražio od Hamasa da prestane koristiti tip projektila za kojeg se zna da ima “kvarove” i prilikom postavljanja može doći do neželjenog lansiranja, što se vjerojatno dogodilo.

Iako se nastavljaju prijetnje kampanjom ogromnih razmjera unutar Gaze, također se koriste kanali tajnih pregovora. Prema izvješćima Times of Israela, Tel Aviv će ponuditi ustupke u zamjenu za smirivanje napetosti. U ovom trenutku Hamas, koji je teško pogođen napadima, odbio je ponude i pozvao palestinski narod na bezbroj demonstracija na granicama Izraela, koje traju od Trumpove odluke da Jeruzalem proglasi glavnim gradom židovske države.

Prosvjede oštro suzbija izraelska vojska, što su također istaknuli Ujedinjeni narodi u vrlo oštrom priopćenju o Izraelu, koje je naišlo na jednako oštar odgovor iz Tel Aviva.

Rat za izraelske izbore

izrael

Situacija je puna visokog rizika.  Gideon Levy u analizi za Haaretzu piše: “Ako bude još jednog rata s Gazom, ne daj Bože, to će u velikoj mjeri biti posljedica poticanja ljevičarskih medija. Ako se rat izbjegne, to će se uglavnom dogoditi  zahvaljujući smirivanju crne zvijeri od strane istih tih, desnice Benjamina Netanyahua.”

Da, jer ratnu kampanju u ovom slučaju guraju ljevičarski mediji u Izraelu, dok je Netanyahu, što je paradoks, koči usprkos svojih ratnohuškačkim izjavama.

Naime, što dovodi u pitanje i vjerodostojnost napada na Aleppo, Netanyahu uopće ne želi rat u Gazi jer želi riješiti palestinsko pitanje takozvanim Trumpovim mirovnim procesom, iako je to zapravo njegov proces, koji predviđa sporazum sa sunitskim arapskim zemljama o jednoj izraelskoj državi, uz malo getoiziraju autonomije za palestinske ostatke.

Ova je kriza Netanyahuu došla neočekivano i nepredvidivo, uništavajući njegov američki praznik.

Izraelski premijer se zapravo boji rata pred izbore, jer bi se bilo kakva pogreška, to jest izraelske žrtve, mogla pokazati fatalnom za njegov reizbor. Kao što smo ranije objasnili, Izraelci su skloni ratovanju projektilima i zračnim udarima, ali se užasno plaše krvi i vlastitih gubitaka u vojsci.

Ali u ovoj situaciji, ako Netanyahu ne posegne za vojnom opcijom može biti optužen za slabost, a za sve je kriv jedan “projektil s greškom”.

On to ne želi, ne zato što je pacifist, naprotiv, nego zato što vjeruje da je pravi neprijatelj Izraela Iran, na kojeg želi koncentrirati sve snage židovske države.

To bi mogao biti razlog za iznenadne izraelske napade na Siriju, ako ih je bilo ili ako su proizvod propagande, svejedno. Za medije su se oni dogodili i Netanyahu je tako htio ponoviti svoj kurs i protiv koga se želi boriti. Pred svojim biračima je htio potvrditi svoju sposobnost da se može suočiti s Teheranom i to je glavna poruka “bombardiranja ciljeva u istočnom Aleppu”, čak i da ništa nije uništeno.

To je bila i poruka Hamasu, kojem je izraelski premijer htio pokazati da mu je  kritična situacija u Gazi sekundarna prijetnja. Potreban mu je dogovor s Hamasom, i to brzo kako bi ga ponudio svojim biračima.

Ovo su mučni dani za izmučeni Bliski istok u kojem se vodi najžešća izborna bitka ikad vođena u Izraelu.

Haaretz  Times of Israel

AIPACgeneral Aviv KochaviHamas
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
IVE iz pecalbe
5 godine prije

Nuzna je hitna demontaza Izraela, da ne zagadi cijeli planet.

Slovenac
5 godine prije

Malo cudno neki jaki izrael nemoze da resi pitanje gaze a gdje su hezbolah sirija i ostali koji imaju ozbiljne armije

Perzija do trsta
5 godine prije

Koji ste vi pamflet,a tako ste lijepo krenuli

Ivan S
5 godine prije

Da je raketa iz Gaze pogodila Tel Aviv onda sigurno premijer Izraela ne bi bio u Americi nego bi hitno bio u Jeruzalemu jer ako Hamas ima takve rakete da neopaženo mogu pogoditi Tel Aviv koji je udaljeniji od Jeruzalema onda je Izrael u velikom problemu i danas bi imali udruženo ravnanje sa pustinjom Gaze od Izraela,USA i EU!!!Ovako je to priča za tko zna koga; isto što su i izraelski avioni gađali Aleppo na sjeveru Sirije odakle? Kad su gađali Damask skrivali se iz Libanona iza civilnih aviona, a sjever Sirije izraelski avioni gađali odakle???

IzzmetFekally
5 godine prije

zar nije petak ? di su pračkari ?

burt
5 godine prije

objašnjenje je da sistemi S-300 još nisu potpuno spremni za upotrebu i da još traje obuka SAA posada i rečeno je da kad sistem bude spreman za djelovanje da će se rusko osoblje i instruktori povući sa SAA baterija S-300, znači da Rusi ne žele biti umiješani u moguće sukobe sa avijacijom Izraela, SAD-a i NATO-a a bilo kakav napad S-300 na Izraelske ili SAD avione značit će protudjelovanje, napade i uništenje položaja S-300 jer nije moguće sa SAA protuavionska obrana može uništit najveće zračne sile SAD, Izrael, V:Britaniju, Francusku, zato su Rusi objavili da napuštaju SAA S-300 baterije kad postanu operativne

AJeTo
5 godine prije

Zivot se sastoji od slucajnosti, a Izrael ih uskoro moze ocekivati gomilu.

Sarka
5 godine prije

Slucajno lansiran projektil???
SLUCAJNO???
Izvinite, kako se SLUCAJNO, lansira projektil?

jozo
5 godine prije

da im sakupi mozak kad dobiju metak u tikvu

Ante
5 godine prije

Rusija ne želi u rat sa Izraelom, jer tko je prijatelj sa Izraelom, ne treba biti prijatelj sa Amerikom.

Karamela
5 godine prije

https://en.wikipedia.org/wiki/Mitznefet_(Israeli_military)

Služi kao kamuflaža i svjetlosno/toplinski odbojnik.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI