“Kakite manje, spasite planet”: Brazilski Bolsonaro odbacuje posljedice krčenja šuma Amazona

Jair Bolsonaro
22 komentara

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro predložio je da njegovi ekološki kritičari jedu manje i pokušaju “isprazniti crijeva svaki drugi dan” jer prema njemu to će smanjiti zagađenje okoliša, pa ga ne bi trebali napadati zbog prevelikog krčenja šuma, koje se odvija pod njegovom upravom.

“Dovoljno je jesti malo manje. Govorite o zagađenju okoliša, dovoljno je da “kakite” svaki drugi dan “, rekao je Bolsonaro novinaru koji ga je u petak na tiskovnoj konferenciji upitao je li moguće očuvati okoliš uz istovremeni rast gospodarstva i omogućavanje prehrane ljudi. “To će biti bolje za cijeli svijet”, dodao je.

Brazilski čelnik suočen je s međunarodnim negodovanjem nakon što je brazilski Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) pokazao da je sječa amazonske prašume porasla za 278 posto za mjesec srpanj, u odnosu na prošlu godinu. Opisavši te brojke lažnim, Bolsonaro je prošlog tjedna otpustio Ricarda Galvalja, zamijenivši ga vojnim dužnosnikom.

Tvrdeći da su podaci pogrešno „uokvireni“ da bi zadovoljili „senzacionalističke interpretacije“, ministar za zaštitu okoliša Ricardo Salles optužio je INPE da traži „više donacija od stranih nevladinih organizacija.“ Iako se inače u srpnju i lipnju očekuje porast krčenja, stopa krčenja šuma porasla je za 40 posto zadnjih 12 mjeseci u odnosu na prethodno razdoblje. Salles, međutim, tvrdi da vlada ima “izvediv plan” za borbu protiv krčenja šuma i obećao je Europljanima pokazati “kakav je zapravo Brazil”  i to prilikom obilaska kontinenta sljedećeg mjeseca.

Ministrica poljoprivrede Tereza Cristina usporedila je kritiku zbog stanja okoliša u bolnici Bolsonaro s “terorizmom”, nakon što su, prošlog mjeseca, međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava prozvale njezinu agenciju za slabljenje propisa o pesticidima, omogućujući mnogim pesticidima, koji su zabranjeni u EU, da se prska po brazilskim namirnicama koje se zatim uvoze u EU.

Do sada smo vidjeli razne prijedloge kojim bi se poboljšala zaštita okoliša, ali ovaj je do sada najbizarniji. Iako je riječ o Bolsonarovoj reakciji na napade zbog prevelikog krčenja amazonskih šuma, koje se smatraju plućima svijeta, ovakav odgovor je šokantan jer dolazi od predsjednika jedne države. Svi političari nađu se kad tad na udaru kritika zbog odluka koje donose, ali budući da su političari kritike im se nalaze u opisu posla, trebali bi se znati nositi s njima. Ovo nije dobar primjer nošenja s kritikama.

Što tiče brazilskih propisa o pesticidima, nedavno smo pisali o zabrinjavajućem stanju jer su odobrena 262 nova pesticida, ti isti pesticidi su zabranjeni u EU. Svejedno dospije na stolove Europljana jer se njima prska povrće u Brazilu koje se potom izvozi za EU.

Izvor:

RT

Povezani članci: 

Brazil otrovnim pesticidima truje cijeli Planet – 262 nova pesticida nedavno odobrena

Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jezevakucica
4 godine prije

Bolsonaro,ne seri !

Wolker
4 godine prije

Kad iskrce cijelu Amazonu onda nece imat sto vise krcit kreteni jedni…

Zax
4 godine prije

Bolsanaro pojma nema. Ljevicari i ekoloski aktivisti ne seru na guzicu nego na usta. Tako da od toga nebi bilo previse koristi. A ekoloska korist od amazonske dzungle je vrlo upitna, s obzirom da se radi o mocvari koja trosi vise kisika nego ga stvara.

Miro
4 godine prije

A kad je 2013 Rafael Correa prodao prava za busenje nafte u Amazoniji (Yasuni Nature Reserve) Kinezima onda je sve uredu? Sta ostali bez daha?

Dub Miroslav
4 godine prije

Travnjak troši više CO2 od šume iste površine i proizvodi više kisika (piše u studijama). Mošda će brazilske livade na kojima pasu kravice smanjiti CO2 u zraku i potpomoći smanjenju globalnog zagrijavanja više od brazilske prašume? Nekome jako odgovara da ovakve podatke ne znamo pa nam može prodavati maglu.

Bezimeni
4 godine prije

Ser.m vam se u ton filmove!
https://youtu.be/vuSCAN1-6Uc

1

1

Jole
4 godine prije

Lik otvara put za pljačku i bogaćenje lešinarskim multikorporacijama od kojih je većini baza u SAD.Kad iskrče šume,onda će eksploatirati mineralne sirovine.Brazil je zagađen pesticidima i gmo usjevima.Tako je to kad ti je halapljivi sjeverni susjed SAD.

Red Dog
4 godine prije

Ponekad nalazi i corava koka zrno, ali Bolsanero je lud covek.
Njegova baza su protestantski fanatici, militantna desnica i veliki zemljoposednici koji prete zaposlenima kako da glasaju.
Protestantske sekte gube zapad ali dobijaju drugde; u Juznoj Americi i Aziji. 30 % brazilaca su sada protestanti. I to onih sto govore jezike i kolutaju ocima. Mentor mu je jedan takav pastor.

Borac2
4 godine prije

To je onaj sto je rekao kako mu je zao sto mu se rodila kcer…

netman
4 godine prije

Bolsonaro je US namjesnik u Brazilu, samo to nikoga nije briga, iz prve ruke od ljudi koji su pobjegli iz Brazila cujem da je zemlja prepuna korupcije od vlade, pa nadole, a ima ih dosta milijuna. Kaos drzava.

Roca
4 godine prije

Pametnjaković. Ako misli da to pomaže onda i on treba da kaki manje ali to ne ostavlja prostor za bjesomučno krčenje šume. O tome se već godinama piše i niko ništa. Vjerujem da to ostavlja traga na klimi i nema veze sa stočarstvomkoje je nedavno u jednom od tekstova navedeno kao štetan faktor. te površine će vjerovatno biti “oplemenjene” GMO kulturama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.