fbpx

Brazil otrovnim pesticidima truje cijeli Planet – 262 nova pesticida nedavno odobrena

Brazil truje cijeli svijet pesticidima

Brazilska primjena vrlo toksičnih pesticida utječe i na ljude daleko izvan njegovih granica. Zabrinjavajuće je to što je brazilska vlada samo ove godine odobrila 262 pesticida i ublažila propise o onome što se smatra „izrazito otrovnim“.

“Pesticidi koji su zabranjeni u EU-u, proizvode se u EU-u, a zatim se vraćaju građanima u EU-u kroz hranu koju jedemo”, rekao je Oliver Tickell. Oliver Tickell je novinar za okoliš i osnivač istraživačkog centra Zelenog ekonomskog instituta. Tickell je objasnio da Brazil, kao jedan od najvećih svjetskih izvoznika soje, isporučuje značajnu količinu hrane za stoku širom svijeta. Europski potrošači koji uživaju u sočnom odresku nemaju pojma da bi stvorenje koje jedu moglo biti nahranjeno sojom prskanom visoko otrovnim pesticidima.

“Ovo nije problem samo za ljude izložene ovim pesticidima, kao ni potrošače i poljoprivrednike koji se nalaze u Brazilu”, upozorio je Tickell. “To zapravo utječe na ljude diljem svijeta putem brazilskog poljoprivrednog izvoza.”

ANVISA, brazilska regulatorna agencija za javno zdravstvo, prošlog je tjedna ublažila propise o pesticidima tako da se samo one smrtonosne kemikalije mogu klasificirati kao “ekstremno otrovne”, što izaziva ogromne otpore grupa za zaštitu okoliša, organizacija za zaštitu ljudskih prava i zagovornika za sigurnost hrane.

Pro-poslovna vlada predsjednika Jaira Bolsonara već je ove godine odobrila 262 pesticida, od kojih je 82 klasificirano kao “ekstremno otrovno”, održavajući tako predizborna obećanja rušenjem okolišnih propisa i otvaranjem zaštićenih prašuma za rudarstvo i poljoprivredu.

Deseci pesticida zabranjenih ili strogo reguliranih u EU, uključujući Paraquat i Chlorpyrifos, već su bili dopušteni za upotrebu u Brazilu prije nego što je Bolsonaro preuzeo vlast, a udruga Human Rights Watch upozorava kako zemlja koristi oko 400 000 tona pesticida godišnje. Iako je ministrica poljoprivrede Tereza Cristina otvoreno porekla da Brazil koristi više pesticida nego bilo koja druga država, pripisujući takve navode „manipulaciji podacima“ i optužujući kritičare za „terorizam“, EcoWatch tvrdi da zemlja troši više pesticida po glavi stanovnika nego bilo koja druga nacija.

Nakon što smo ovo pročitali, najradije bi vam savjetovali da svi uzgajate svoje voće i povrće, no pošto je to nerealno jer nemate svi obradive površine za prerađivanje, savjetujemo vam da pripazite pri kupovini voća i povrća. Kada krenete idući put u kupovinu provjerite dobro odakle dolazi. Nije garancija da voće i povrće iz drugih država nije prskano, ali vrlo je vjerojatno da sadrži manje otrovne pesticide.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
8 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

Od kada je ovaj desničar došao na vlast u Brazilu (Republicca Federativa de los Estados Unidos do Brasil), vidimo da su navalili na krčenje amazonske prašume, prirodne baštine Svijeta. A, evo navališe i na prskanje pesticidima.
Očito Bolsonaro želi biti veći papa od Trumpa !!!

Inače ne vidim da su Rusi navalili na krčenje sibirske tajge, koja je itekako najveća (skoro skroz crnogorična) šuma na Svijetu. Mislim najmanje 7 milijuna km kvadratnih, ima sibirska tajga!

Zax
Gost
Zax
1 godina prije
Reply to  zlatan

Sijeku oni i vise od brazila. Kako je zbog klime poljoprivreda neisplativa iskrcene povrsine se opet pretvaraju u sume. U brazilu se sume pretvaraju u pasnjake i oranice. I to nije nikakva tragedija. Jer su prije dolaska europljana goleme povrsine amazone bile oranice. Krcenjem su otkrivene desetine antickih gradova od kojih su neki imali nekoliko stotina tisuca stanovnika. Gradovi su propali kad su europljani donijeli bolesti koje su istrijebile devedeset posto stanovnistva. Tada je sve zaraslo u dzunglu. Tako da amazona nisu pluca svijeta nego obicna smrdljiva dzungla

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije
Reply to  Zax

ZAX, to jednostavno nije istina. Bilo je naseljenih mjesta u Amazoniji, ali to je malo i ništa, ništa posebno. To da su ti navodni gradovi imali toliko ljudi, je obična izmišljotina. Ok, možda se misli na Maje u današnjoj Gvatemali? Koji su propali prije dolaska ikakvih Evropljana. Možda zbog klimatskih promjena, možda zbog ekološke katastrofe. Koju su izazvali ljudi, svojom prenaseljenošću toga prostora.
Inače sibirska tajga je daleko najveća šuma na cijeloj planeti, daaaaaaleko najveća.

Usput, amazonska kišna šuma, je daleko najraznolikiji dio naše planete. U smislu života. Nije to nikakva smrdljiva džungla, to može napisati samo neki potpuni neznalica u vezi prirode.

Amazonska kišna šuma je itekako važna, jer stabla u tropima rastu daleko brže nego u umjerenom pojasu. Stabla u Amzoniji zbog stalne kiše i topline rastu jako brzo, sibirska ili kanadska tajga raste sporo. Jer, veliki dio godine je hladnoća.

Gospon ZAX, ja i dalje mislim da je taj Bolsonaro obični desničarski latino-američki neofašist.

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije
Reply to  Zax

Zax, ima li nešto smrdljivije od gradova sa tisućama, milijunima stanovnika ?
Prema njima prašuma ima miris najmirisnijeg cvijeta.
I prirodu nitko ne može ukrotiti a ni ubiti, možda će biti pusto koju godinu ali nakon toga priroda preuzima sve.
Osim, naravno, ako uništimo atmosferu tada ćemo postati spržena planeta, poput Marsa,
planete sa koje su stanovnici pobjegli na Zamlju, ako je uništimo kuda ćemo tada,
najvjerojatnije na Veneru, koja će za milijun godina možda postati gostoljubiva za bića sa Zemlje.

Haralampije
Gost
Haralampije
1 godina prije
Reply to  Zax

Osim što su u tpj džungli pronašli prirodne ljekove za sve i svašta.
Ali , kako je brzo uništavaju, nema opasnosti za farmaceutsku industriju.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Ljudima nikako ugoditi!?
Brazil? A kako je u Evropi?
Recimo šećerna repa:
Za konvencionalnu repu treba 5 – 6 preparata i više desetina litara herbicida.
Za nedopuštenu GMO repu, treba 5 – 6 litara totala!
Deset puta manje i deset puta jeftinije!?
A ubedljivo najveći potrošač pesticida po hektaru je Holandija. Globalni lider u intenzivnoj poljoprivredi!
Nema napredka i nema hrane bez prskanja !

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije
Reply to  Weteran

Naša hrana je i drugima hrana, što nije dobro za druge, rekli bi štetoćine, nije dobro ni za nas. Poremečaj prirodne ravnoteže dovodi do primjene otrova prema drugima.

Mufu fafa
Gost
Mufu fafa
1 godina prije

Točno autor piše da treba provjeriti odakle povrće ili voće dolazi, pogotovo ga treba izbjegavati ako dolazi iz Turske ili BIH i Kine . Upravo Turska i Kina su glavni proizvođači svih tih štetnih pesticida koji su zabranjeni u EU. A BIH je postala glavni distributer tih istih u našoj regiji, poneki se mogu naći i u Srbiji ali ne u tolikoj mjeri

POVEZANE VIJESTI

Izbornik