“Pasta italiana” – Od delicije do otrova punog glifosata

psenica glifostad pesticidi
22 komentara

Talijani vole tjesteninu, jedu je i izvoze u ogromnim količinama, što nije nikakva tajna, ali ni sami ne znaju što stavljaju na stolove? Činjenica je da ne razmišljaju previše o podrijetlu durum pšenice korištene za proizvodnju tjestenine, ali bi trebali. Isto bi trebali učiniti i svi oni koji vjeruju u poznate brendove kao što su Barilla, Aiello, De Cecco i druge.

Naime, problem je pšenica uvezena iz Kanade i Sjedinjenih Država. Istraga “Istina o talijanskoj tjestenini” je dokazala priličnu razinu kontaminacije ove pšenice glifosatom i mikotoksinima. Kao što je poznato, regulativa EU je takva da se u nas zabranjuje ili ograničava uporaba glifosata, ali je sa sporazumom CETA Kanadi i posredno Sjedinjenim Državama otvoreno tržište u ovom slučaju za durum pšenicu.

Ovu je temu otvorio Luigi Sunseri, član vladajuće stranke M5S, koji je upozorio Talijane na opasnosti od tjestenine proizvedene od strane pšenice.

Čak je i udruga proizvođača pšenice Coldiretti, povodom trodnevne konferencije Stocoi Contadini 2018. godine, istaknula taj problem. Samo 2017. je Italija morala uvesti 720 milijuna kilograma pšenice iz Kanade.

“Trenutno Italija može računati na milijun i 350 tisuća hektara usjeva durum pšenice, što bi se moglo povećati za još 220 tisuća hektara”, objašnjavaju iz udruge Coldiretti.

“Ova dodatna površina bi mogla jamčiti da se izbjegne uvoz iz Kanade i dodatnu  proizvodnjom pola milijarde kilograma tjestenine sa 100% talijanskom pšenicom”, dodaje se u priopćenju.

Talijanska pšenica nije zagađena glifosatom zato što atmosferski uvjeti u susjednoj zemlji omogućavaju uzgoj bez smrtonosnih kemikalija. Osim toga, kao što smo ranije pisali, talijanski poljoprivrednici se pokušavaju vratiti starim sortama sjemenja pšenice i drugih kultura, koje nakon žetve ostavljaju za novu sjetvu, ali im država za sada ograničava površine za ovu djelatnost zato što velike agro-kemijski divovi imaju monopol na prodaju sjemenja. No, posao na Siciliji se ne zaustavlja i seljaci svake godine šire polja pod starim autohtonom kulturama.

Problem se želi riješiti i zato što tjestenina koju Talijani jedu nije 100% talijanska. Čak je televizija Canale 5 nedavno provela istragu o ovom pitanju, iako je ovo kanal koji nije sklon podrivanju korporativnih interesa.

Ovlašteni laboratorij je analizirao različite vrste tjestenine i pokazalo se  da ono Talijani stavljaju na stol nije zdrava domaća mediteranska hrana, kako su vjerovali.

Rezultati analize tjestenine i porijekla pšenice

tjestenina

Nakon prve istrage Istina o talijanskoj tjestenini, koju je provela Il Salvagente, na tu je temu intervenirala i televizija Canale 5.

Iz provedenih analiza proizlazi da u analiziranoj tjestenini postoji nekoliko pesticida koji zajedno čine efekt koktela, iako su pojedinačno svi ispod zakonske granice.

Onkolog Patrizia Gentilini je objasnila opasnosti vezane uz efekt koktela, to jest istodobnu prisutnost više od jednog pesticida, iako je svaki zasebno ispod zakonskih granica.

Čak je i prisustvo mikotoksina je završilo je u središtu pozornosti i stručnjaci su naglasili paradoks kako su postavljena zakonska ograničenja za djecu mlađu od tri godina i za odrasle, čime se zapravo izjednačavaju djeca koja su upravo navršila tri godine s pedesetogodišnjacima, na primjer.

Još jedna važna činjenica koju je otkrila istraga je da durum pšenica koja se koristila u proizvodnji tjestenine nije talijanska.

Od 22  ispitane tjestenine o porijeklu pšenice dio je koristio samo talijansku durum pšenicu, a ostali su za održavanje proizvodnje posegli za uvozom kanadske ili američke pšenice tretirane glifosatom i mikotoksinima. Kompletan uvid u podatke istrage je objavila internetska stranica Salvagente.

Nadajući se da istu talijansku durum pšenicu koriste i za tjesteninu za izvoz, nagrađeni brendovi su De Cecco, De Cecco Integrale, Voiello 110% Grano Aureo, La Molisana, Rummo, Alce Nero Bio, Garofalo Integrale, Coop Bio. Barille, kako se čini, na ovom popisu nema.

Najveći problem je što u Kanadi i Sjedinjenim Državama glifosat koriste u fazi predprašivanja, to jest, neposredno prije žetve, tako da je razina onečišćenja izrazito visoka.

Nakon istrage se od mnogih velikih imena u talijanskoj industriji tjestenine tražilo da se odreknu pšenice koja dolazi iz zemalja koje nemaju jaku regulativu o glifosatu i ostalim kemikalijama. Ako to ne bude slučaj, od prošle godine je na snazi zakon koji proizvođače tjestenine i riže obvezuje da na etiketi navedu njihovo. Dakle, možete provjeriti, ako to vrijedi i za proizvode za izvoz u EU i ostatak svijeta.

Salvagente / La Pasta Sicura / Informare x Resistere

Sicilijanska seljačka revolucija – 3000 hektara antičkih žitarica protiv multinacionalnih tvrtki

glifosatM5SpesticidiPšenica
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

A ja samo Barillu tučem, dobro De Cecco i Aiello i nema u nas, možda ima u ZG

Gaja
5 godine prije

Ne kupujem kruh,a paštu samo eko. Iz Amerike treba kupit samo windowse, office i Tesla auto.

Odin
5 godine prije

Masoni se jaaako brinu da budete dobro konzervirani lesevi. Lik iz mrtvacnice kaze da ni lesevi ne trule vise kao prije. Vrijeme je malo produzeno. Uz flor za zube i aluminij u kozmetici ovo je za neodabranu vecinu stoke.

Gulash
5 godine prije

Jedite kosher hranu ako je mozete nabaviti. Najbolje, kontrola,kvaliteta…

AJeTo
5 godine prije

Ako mogu Kinezi bez nekvalitetne soje, valjda mozemo mi bez ovakve psenice.

farree
5 godine prije

ECO????? Dali ste znali da se nevjerovatnih 1% globalne elektricne energije potrosi na sintezu amonijaka za umjetno djubrivo. Bez vjestackog djubriva, glifostata itd. nikada ne bi imali dovoljno prihoda da ishranimo toliko ljudi (makar oni kasnije umirali od trovanja). Najstrasnije je sto smo ovim otrovima pobili do 70% insekata i zapravo je samo pitanje na kojoj generaciji ce se slomiti nasa “velika zderacina”

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Ta Kanadaska i USA psenica nije niti za spaljivanje u pecima jer se otrovi onda kroz dim sire na vece podrucje.

viktor
5 godine prije

Sta reci, kad 90 % kucnih ljubimca ne dozivi prirodnu starost zbog ishrane koje dobja od vlasnika. Naime, rase pasa koje zive u proseku 15-18 god., kada jedu ”industrisku hranu za pse” zive u proseku 11-12 god. Uzrok smrti 85-90% rak. Jedna pseca god. zivota = 7 ludskih. Ne bih da sirim temu, ali misim da vredi. Vecina danasnjih ”modernih” bolesti posledica su lose ishrane.

sta reci
5 godine prije

Odgovor Viktor
Tocno pises. Pametno. Sta se koshera tice nisam zidov ali hrana im najbolja. Rabini paze kako se proizvodi. Certifikat jaci od halal hrane. Ali treba se znati naci to. Nema toga po velikim jeftinim centrima za gomile.

samo tako
5 godine prije

Da je Italija suverena, seljaci bi slobodno sijali vlastito sjeme
M5S je odškrinuo vrata

Weteran
5 godine prije

Aktivnu materiju Glifosat, pod desetinom komercijalnih naziva, koriste svi koji imaju veze sa zemljom, njivom, voćnjakom vikendicom, …, na Balkanu! Jeftino i efikasno! Pri pravilnoj upotrebi – nema posledica !
Mikotoksini:
Tu dolazimo u dilemu?
Ako tretiramo gljivična oboljenja pšenice – nema mikotoksina! Ali je zrno puno fungicida!
Ako ne tretiramo bolesti pšenice – imamo mikotoksine !
Zdravstveno bezbedno je belo brašno i proizvodi od istog! Nikako brašno od celog zrna pšenice!
Talijani znaju šta jedu. Verovatno nemaju dovoljno sirovine da zadovolje i tržišta na koje izvoze proizvode, te stoga uvoze jeftino a prodaju skupo – brendirano!?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI