Globalne cijene pšenice dostigle su rekordan nivo

Rusija - žito
19 komentara

Cijene pšenice su u ponedjeljak skočile na novi rekord nakon što je Indija odlučila zabraniti izvoz te robe jer je toplinski talas pogodio proizvodnju. Cijena se popela na 435 eura (453 dolara) po toni kako se evropsko tržište otvorilo.

Meka crvena ozima pšenica za isporuku u julu porasla je za 4,2 %.

Nju Delhi je ovog vikenda saopćio da ograničava izvoz jer je u toj zemlji, drugom po veličini svjetskom proizvođaču pšenice, zabilježen najtopliji mart do sada. Vlasti su izrazile zabrinutost za sigurnost hrane za vlastite 1,4 milijarde stanovnika nacije usljed niže proizvodnje i naglo viših svjetskih cijena.

Izvozni poslovi dogovoreni prije direktive izdate 13. maja i dalje bi mogli biti poštovani, ali će za buduće pošiljke biti potrebno odobrenje vlade, rekao je New Delhi.

Zabrana izvoza izazvala je oštre kritike Grupe sedam industrijaliziranih zemalja, koja je rekla da bi takve mjere “pogoršale krizu” rasta cijena hrane.

Indija, koja posjeduje velike tampon zalihe, ranije je rekla da je spremna pomoći u nadoknađivanju nekih manjkavosti opskrbe uzrokovanih sukobom između Rusije i Ukrajine. Dvije zemlje su glavni dobavljači na međunarodnom tržištu, na koje otpada oko 30 % svjetskog izvoza pšenice. Situacija je izazvala strahove da bi svijet mogao biti na rubu velike prehrambene krize.

IndijaPšenicaRastRekordan Nivo
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
1 godina prije

Interesantno.
Što ne možeš nači u zapadnim MSM je info, da Rusija očekuje rekordnu žetvu žita u istoriji…
Tako da, uz rekordan utjecaj sa “denacifikacijskom operacijom” očekuje i rekordan utjecaj na tržište žitarica…

Max
1 godina prije

Prijeti glad,

Jomla
1 godina prije

… prehrambene krize.
GLADI!
(jbla ih “politička korektnost”)

radoznalo_mače
1 godina prije

Je li ta pšenica u Indiji GMO? Je li ukrajinska?

Alen
1 godina prije

Kad krene otimanje , da to tako nazovem , za hranu , tada dolazi i do velikog globalnog rasparčavanja ..Hrana je odličan motiv za sklapanje prijateljstava , saveza , ..Potraga za hrnaom , energijom će napraviti novu podjelu ..

Tito
1 godina prije

nek gladuje truli zapad, a i ja s njim. Ovo sto radi amerika i evropa je isto sto je i hitler radio…to su sve nacisti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI