Država EU-a zabranila ukrajinsku pšenicu

Psenica
24 komentara

Slovačka je uništila pošiljku od 1500 tona, koja je bila kontaminirana zabranjenim pesticidom

Slovačke vlasti zabranile su preradu i prodaju ukrajinske pšenice, nakon što su otkrile opasni pesticid u pošiljci, objavilo je u četvrtak tamošnje ministarstvo poljoprivrede na svojoj internetskoj stranici. Prema priopćenju, zabrana će obuhvatiti sve žitarice ukrajinskog podrijetla i brašno od njih koje se trenutno skladišti u zemlji. Ranije ovog tjedna slovačke vlasti otkrile su pošiljku ukrajinske pšenice od 1500 tona, koja je bila kontaminirana klorpirifosom, pesticidom koji je zabranjen u cijeloj EU. U kontroliranom uzorku potvrđena je prisutnost pesticida koji nije odobren u EU i ima negativan učinak na zdravlje ljudi, priopćilo je ministarstvo. Ministar poljoprivrede zemlje, Samuel Vlcan, rekao je ranije u četvrtak da će cijela pošiljka biti uništena.

Trajanje zabrane nije navedeno, ali je ministarstvo napomenulo da vlasti sljedećih dana namjeravaju prikupiti uzorke svih ukrajinskih žitarica i brašna pohranjenih u Slovačkoj kako bi utvrdili jesu li sigurni za konzumaciju.

Ministarstvo je naglasilo da trenutno “ne preporučuje uvoz ukrajinske pšenice i njegovih proizvoda” te da će obavijestiti sve zemlje članice EU o nalazima.

Ukrajinska pšenica preplavila je tržišta istočne Europe posljednjih mjeseci, nakon što je Bruxelles dopustio bescarinski uvoz iz zemlje, kako bi proizvodi stigli do kupaca u Africi i na Bliskom istoku. Velik dio proizvoda je, međutim, ostao u EU zbog logističkih ograničenja, što je izazvalo pritužbe lokalnih poljoprivrednika, koji su za pad cijena žitarica domaće proizvodnje okrivili jeftin uvoz iz Ukrajine.

Prošlog mjeseca premijeri Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunjske i Slovačke zatražili su od Europske komisije djelovanje u vezi s ukrajinskim poljoprivrednim uvozom, pozivajući na ponovno uvođenje uvoznih carina. Početkom travnja, zemlje su pozvale Komisiju neka otkupi nakupljene ukrajinske proizvode od njih iz “humanitarnih razloga”.

Datuma 07. travnja, poljski ministar poljoprivrede Robert Telus rekao je da je njegova zemlja postigla dogovor s Kijevom, prema kojem će biti zaustavljen uvoz ukrajinske pšenice u zemlju, dok će transport biti dopušten, ali pomno praćen, osiguravajući tako da pšenica ne ostane u Poljskoj.

pesticidiPšenicaSlovačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antee
1 godina prije

Al će Hrvati da se nahasaju ukrajinske pšenice….nema krize kad se i govno grize…ajmo akcija u lidlu kilo brašna pola kune

Tupko Glupko
1 godina prije

Dakle, ukrajinske žitarice namijenjene afričkom tržištu zapele u EU državama kontaminirane su pesticidom koji je zabranjen u cijeloj EU. Svašta se dozna u ova turbulentna vremena.
Postavlja se pitanje je li to uobičajena praksa Ukrajine.

Fuuuj
1 godina prije

Procitajte kako Raskrinkavanje iz BiH pojasnjava DEZINFORMACIJE O INSEKTIMA U EMULGATORIMA!!!

Link: http://www.raskrinkavanje.ba/analiza/dezinformacije-o-selaku-i-insektima-u-hrani-ne-gube-popularnost

Uredno su pojasnili da nije izmet od insekta vec smola koju proizvodi insekt tj izlucevina. Za drugi kazu, da jeste insekt ali…za obje dezinfomacije koje sadrze insekte su pobili tezom da su insekti. Nije zuto, vec je zuckasto.

Buničar
1 godina prije

Onos to nije dobro za “kulturne” europljane odeeee za Afriku. Njima nece smetati pesticidi, insekticidi i ostali cidi….

tihobl
1 godina prije

Zamjenice pesticide engleskim osiromasenim uranijumom.

Slow motion
1 godina prije

Ooo mirise na nastavak igri gladi..

NOVI STARI
1 godina prije

a hajdina koju godinama radioaktivnu jedemo?

NOVI STARI
1 godina prije

slava U…..! nama strava!

Jaaa
1 godina prije

svi prehrambeni proizvodi što stižu iz ukrajine su obogaćeni teškim metalima od onog silnog oružja koje truje zrak, vodu i zemlju….

Sardelino
1 godina prije

Dakle, bilo je namijenjeno za trovanje Afrikanaca ali pošto je zbog loše logistike zapelo u Europi dobro će u tu svrhu poslužiti i Europljani.

Max
1 godina prije

Lažu i još truju.

C.F.
1 godina prije

EU drzave zabranjuju ukrainsku psenicu koja btw. je prema navodima istih bila namjenjena Africi a ujedno je i Rusija odgovorna za glad u Africi zbog te iste psenice.
Mislim da ce nakraju tu psenicu zapaliti i optuziti Rusiju da se psenica unistila jer nemoze do gladnih usta africke djece.

simpl ko pasulj
1 godina prije

jebote…. stvarno sam otišao u kurac.
ne vjerujem nikoma ama baš ništa.
nekako mi se čini, da jako lako može bit, da ova pšenica nije ništa lošija ili manje otrovna od bilo koje druge, koju jedemo več godinama, samo nam nisu rekli, da je otrovana.
i opet… da ne ide ona na uništavanje iz istih razloga, iz kojih se pale farme goveda i kokoška…???

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Sačuvaj Bože !!!

Prazni džepovi
1 godina prije

Pesticidirana šenca nema kukaca – nemore !
Nepesticidirana šenca ima kukaca – more , šalji !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI