Ukrajina od Poljske traži odštetu zbog bačene pšenice

Zito u Ukrajini
29 komentara

Poljoprivrednici koji prosvjeduju navodno su iskrcali ukrajinske proizvode iz teretnih vagona na zemlju

Kijev je zatražio odštetu od poljskih poljoprivrednika, koji su izbacili na tlo oko 180 tona ukrajinske pšenice iz teretnih vagona, koji su prolazili kroz zemlju tijekom nedavne blokade, izvijestio je u srijedu RBK Ukrajina, pozivajući se na prvog zamjenika ministra poljoprivrede Tarasa Vissotskog. Poljski vozači kamiona i poljoprivrednici blokiraju kontrolne točke na granici s Ukrajinom, pozivajući na zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda izvan EU.

Slične blokade pojavile su se i drugdje u bloku jer poljoprivrednici tvrde da se zemlje poput Ukrajine ne moraju pridržavati propisa EU-a ili plaćati poreze bloka, što znači da su njihovi proizvodi jeftiniji i imaju nepravednu prednost. Prošlog su tjedna poljski poljoprivrednici koji su prosvjedovali prosuli su ukrajinsku pšenicu iz vagona u znak prosvjeda protiv onoga što smatraju nepoštenom konkurencijom. Ranije ovog mjeseca također su istovarili proizvode iz kamiona koji su pokušavali ući u Poljsku na cestu u blizini graničnih prijelaza s Ukrajinom.

“Kao rezultat prosvjeda poljskih farmera na granici s Ukrajinom, usput se iz teretnih vagona prosulo između 160 i 180 tona ukrajinske pšenice, koja je bilo poslana u Maroko. Oni koji su prouzročili štetu moraju je nadoknaditi. O tome se može odlučiti sudskom odlukom ili dobrovoljno”, rekao je Vyssotsky, prenosi RBK Ukrajina.

Kijev je Varšavi poslao notu tražeći od poljskih vlasti da pronađu i kazne one koji su krivci, napisao je zamjenik ukrajinskog premijera Aleksandar Kubrakov na X (bivši Twitter) u ponedjeljak. Prema dužnosniku, ukrajinsko žito je bilo na putu za druge zemlje preko luke Gdanjsk, kada je bačeno na željezničku stanicu u blizini Bydgoszcza, u istočnoj Poljskoj. Ovo je navodno bio četvrti slučaj da su poljski poljoprivrednici, koji prosvjeduju prosuli ukrajinske proizvode u posljednjih nekoliko tjedana.

U ponedjeljak je europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski objavio da je poljoprivredni sektor EU-a izgubio 19 milijardi eura (20,6 milijardi dolara) u 2022. i 2023. kao rezultat liberalizacije trgovine s Ukrajinom.

Članice bloka ukinule su carine i kvote 2022. za ukrajinske poljoprivredne proizvode kako bi se omogućilo da se prehrambeni proizvodi, uglavnom žitarice, isporučuju dalje na globalna tržišta. Međutim, velik dio ponude je umjesto toga preplavio zemlje istočne Europe, destabilizirajući tržišta u bloku i ugrožavajući egzistenciju lokalnih poljoprivrednika.

PoljskaPšenicaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Joe
1 mjesec prije

Koja agresivna Ukrajinska stoka, nakon sve te pomoći koju su im poslali, milijarde. Oni sviraju proteste note ,valjda oni njihov kepec qwrcom svira note.

hogar strašni
1 mjesec prije

Slava Ukrajini polako dolazi iz guzice u glavu

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Koja bahatost!

U Poljskoj živi jedan milijun ukrajinskih izbjeglica koji Poljake masno koštaju, Poljaci su im na to poslali 3,5 milijardi eura vojne pomoći i još jednu milijardu eura financijske i humanitarne pomoći.

Od ovih 19 milijardi eura koje se spominje u tekstu da je EU izgubila zbog uvoza ukrajinskog žita, poljski dio je 2 milijarde eura.

Koliko su tek izgubili zbog inflacije uzrokovane europskim sankcijama Rusiji?

Neka im sada Poljaci ispostave račun koliko su ih koštali zbog nevoljkosti Zelenskoga da pregovara sa Rusima i traže odštetu!

Ja to onako
1 mjesec prije

,,Student nije zapalio zito”

nastran
1 mjesec prije

gamad drska nezahvalna

Saljivdjija
1 mjesec prije

Nikakve vajde nemaju od te bacene zitarice urke. To je roba privatna od Black Rocka koji zeli da proda jevropi svoj proizvod i tako unisti seljake u jevropi.Sve je to zacarani krug Black Rocka dobro pripremljen i perfektno smisljen.Urke su prodale obradljive zemlje 55% Black Rocku i zasto sad ratuju nemaju pojma.U svakom slucaju buducnost jevropskim seljacima ne pise se dobra. Na tom spisku obradljiva zemlja u RH i RS ista je sudbina kao i sa urkama.Slavonija Baranja Vojvodina itd itd idu na dobos u bescenje.

Dax
1 mjesec prije

Odštetu mogu dobiti samo ako su osigurali transport, ali tada je adresa osiguravajuća kuća, nikako neko ili nešto što se desilo usput. Naravno osguranje isplačuje štetu i kasnije pokušava da tu štetu naplati od onih koji su je izazvali. Korumpirani Ukrainci (vlasnici robe) naravno nisu hteli da “bacaju” pare na osiguranje.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Fino … Neka im Poljaci sada isporuče besplatna drecka za gnojivo .

ime
1 mjesec prije

problemi u dogovorenom braku.
prije je bio brak m-ž. ali sada je brak ž-ž.
puljaci su si odrezali j**a. i sad su žemske.
možda poljoprivrednci nisu ali gradovi puni ljevičara i liberala.

To je za drugu dimenziju politike.” !!!
1 mjesec prije

Ukroliki zeleno-drip uskoro će rvackoj (pantovčakiji) zaprijetiti i tražiti odštetu od rvacke jer nije poslala soldate i soldatuše u Ukrainski “ciferšlus”

Max
1 mjesec prije

Bezobrazna banda.

Zvone
1 mjesec prije

Ako bi poljaci bili pametni onda bi zauzeli zapadni dio Ukrajine je je jasno da su ukrajinci nezahvalna stoka koja se ne ustručava tužiti Poljsku iako im je ova pomogla u ratu.

xyz
1 mjesec prije

Treba Rusija da zatraži od Ukrajine i EU odštetu za svu pokradenu naftu i plin…… Čak se rusko žito nije plačalo.

xyz
1 mjesec prije

To žito je zatrovano i rakotvorno. Ipak Poljaci nisu takve velike budale, da ne vide, šta se jim uvaljuje od monsanta i blackrocka.
Jate ptica su to žito zobale i dan posle toga umirale u mukama po poljima u blizini rasutog tovora.

tatamata
1 mjesec prije

nadam se da ce poljaci traziti odstetu za ptice koje su crkle kad su pojele tu psenicu ..

goran
1 mjesec prije

a to što je žito radioaktivno neće nitko ništa da kaže.
uvozite radioaktivnu pšenicu trujete cijelu europu i još tražite odštetu.
stvarno vas čovjek treba pustit na milost i nemilost rusiji.

Lucija, prva
1 mjesec prije

“Kijev je zatražio odštetu od poljskih poljoprivrednika, ”

Koja laž.
Na tom dokumentu moralo bi biti štošta navedeno. Što nikako ne odgovara bi ukrima ni vlasnicima žita.

Najvažnije, na kojem bi to sudu EU prošlo?

Opet ova von Der Go.vno radi usluge multinacionalnim korporacijama.
Isto kao kod plandemije i Pfizera.

Jere
1 mjesec prije

Ne valja! Nisu to smjeli baciti! Trebali su to uzeti i time hraniti ukrajinske izbjeglice.

Motorola
1 mjesec prije

S tim otrovanim žitom bi Usrala von der Genocid otrovala pola EU, a mediji bi optužili Ruse, da su žito zatrovali otrovnim i radioaktivnim granatama.
Zapadni zločinci se ne ustručavaju više ništa. Žrtvovat če cjelu EU, da ostvare američke ciljeve.
Fuck EU, kaže Nulandova……

Bozreje bice
1 mjesec prije

Ukri se bore za new khazariu, vece ludilo i hipnoza.
Putin im je mila majka sprem sotona koji ih “vole”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI