Švicarski birači glasovat će o poljoprivredi bez pesticida u novoj klimi straha

Pesticidi
70 komentara

Uoči referenduma od 13. lipnja na kojem će glasači odlučiti hoće li podržati dvije mjere koje suzbijaju upotrebu pesticida u Švicarskoj, vodeće pristaše dvaju prijedloga naišle su ne samo na lavinu uvreda nego su čak i dobili prijetnje smrću.

Kao rezultat toga, Céline Vara, odvjetnica i političarka Zelene stranke koja je pomogla pokrenuti prijedlog za zabranu sintetičkih pesticida, sada je pod policijskom zaštitom. Franziska Herren, koja je pokrenula inicijativu za čistu pitku vodu, koja bi, usvoji li se, zaustavila poljoprivrednike koji koriste pesticide u traženju državnih subvencija, također je primila prijetnje smrću.

Policijsku zaštitu dobio je i  poljoprivrednik, zastupnik organskog uzgoja hrane i ”zeleni” političar Kilian Baumann, koji podupire obje inicijative. Baumann je otkazao sve svoje javne nastupe do nakon referenduma, jer kaže da su prijetnje njemu i njegovoj obitelji poprimile toliko zastrašujuće razmjere da ima “loš osjećaj da bi se njegovoj obitelji ili farmi moglo nešto dogoditi.”

To je ponukalo Fabiena Fivaza, člana švicarskog parlamenta, na slanje upozorenja da je ono što se događa “ozbiljno za našu demokraciju”.

Edward Mitchell, profesor na Laboratoriju za biološku raznolikost tla na Sveučilištu Neuchâtel, dodao je da je znao za još dvojicu protivnika primjene pesticida koji su također primili prijetnje smrću, što je sveukupno petero.

Klima straha

Prijetnje smrću dio su šire kampanje zastrašivanja protivnika građanskih inicijativa. Poljoprivrednici i pčelari koji podržavaju glas “za” žalili su se na klimu straha, čiji je cilj zaustaviti ih u izražavanju svojih stavova iz straha od odmazde.

Lobi za korištenje pesticida preplavio je zemlju plakatima kojima se napadaju mjere, a postoji i više žalbi na rušenje transparenta i plakata. Brojni pčelari također kažu da im se prijeti protjerivanjem s farmi, pa čak i nanošenjem štete pčelama ako pokušaju pokazati sklonost glasovanju ”da.”

Mali poljoprivrednici suočeni su sa sličnom kampanjom prisile. Nekolicina onih koji su se usudili progovoriti, prema Edwardu Mitchellu su „seljaci koji podržavaju našu inicijativu, a suočavaju se s pritiskom, prijetnjama, verbalnim i fizičkim napadima, uništavanjem itd. Boli nas vidjeti te hrabre ljude napadnute do te mjere da se ne usuđuju progovoriti. Blizu smo omerte!“

Ekološki poljoprivrednik koji radi u malom selu francuskog govornog područja na Švicarskoj visoravni, imao je hrabrosti razgovarati s novinskom agencijom SwissInfo o tome što se događa, ali inzistirao je na tome da ostane anoniman:

“Moja djeca žive u strahu, jer su tjednima trpjela napade i uvrede na društvenim mrežama. Zabranili su mi postavljanje transparenta u korist inicijativa protiv pesticida na mojoj farmi iz straha od odmazde. Osobno mi ne smeta što me cijeli dan vrijeđaju kolege; imam debelu kožu. Ali želim zaštititi svoju obitelj.“

David protiv Golijata

Sve ovo moglo bi biti šok za svakoga tko je upoznat s prikazom Orsona Wellesa o Švicarskoj kao zemlji posvećenoj demokraciji, miru i bratskoj ljubavi ili prigovorom Roberta de Nira da je to zemlja bez drame, sukoba ili ugroženosti.

Jer, Švicarska već ima moratorij na GMO u poljoprivredi, koji postoji od kada su se švicarski glasači prvi put odlučili za njega 2005. godine. Prihvatile su ga sve pojedine švicarske države (kantoni), čak i one najkonzervativnije. I premda je prvotna zabrana trebala trajati samo pet godina, švicarski ju je parlament u više navrata produžio na zahtjev javnosti, a ni poljoprivrednici ni potrošači nisu pokazali interes za ukidanjem.

No, prijedlozi za suzbijanje upotrebe pesticida suočili su se s ozbiljnim potezima još od trenutka kada su prvi put predstavljeni 2016. Iako jedno od šest švicarskih poljoprivrednih gospodarstava već ima organske certifikate i premda njihov broj raste, Švicarska je također dom mega-korporacije Syngenta iz Basela, koja je u vlasništvu Chem Chine. Zapravo, švicarska agrokemijska poduzeća godišnje ostvare gotovo 50 milijardi američkih dolara prodaje. Svjetske agrokemijske tvrtke razumljivo žele samo Švicarsku zadržati kao tržište za svoje proizvode, nego niti ne žele da Švicarska daje primjer ostatku svijeta time što bi postala prva zemlja koja bi zabranila upotrebu SVIH pesticida.

Protivljenje ovih korporativnih divova, s najvećim švicarskim udruženjem poljoprivrednika, značilo je da su se odbori građana koji podržavaju prijedloge našli protiv daleko većih snaga.

Kampanja dezinformacija

Pristalice prijedloga protiv pesticida optužuju poljoprivredni lobi za poticanje neprijateljstva namjernom kampanjom dezinformacija. To je, kažu, zavelo mnoge poljoprivrednike da vjeruju u to da su mjere izravna prijetnja njihovom postojanju.

U stvarnosti, dva prijedloga omogućuju prijelazno razdoblje od osam, odnosno deset godina, kao i niz drugih mjera usmjerenih na potporu poljoprivrednicima u prelasku na uzgoj bez sintetičkih pesticida, uključujući financijsku pomoć i preusmjeravanje poljoprivrede na istraživanje, proširenje i osposobljavanje. Također postoje planovi za kontrolu uvoza, kako bi se spriječilo podrivanje švicarskih poljoprivrednika poljoprivrednim proizvodima nižeg standarda.

Ako se događa PR manipulacija poljoprivrednicima, tada postoji mnoštvo dokaza iz cijele Europe a i šire o mračnim postupcima kojima industrija pesticida i njezini PR djelatnici pribjegavaju u stvaranju raskola među poljoprivrednicima zbog obrane svojih proizvoda.

Zlostavljanje, prijetnje i prijevare

Iskrivljavanje istine i korištenje zaobilazne taktike za zaštitu svoje dobiti već je dugo obilježje poljoprivrednog lobija, baš kao i duhanske industrije prije nje.

Na primjer, američke parnice nedavno su rezultirale objavljivanjem stotina tajnih dokumenata Syngente, takozvanih Paraquat Papers, koji pokazuju kako je švicarski agrokemijski div koristio manipulirane podatke i mjere sigurnosti, za koje je znao da su neučinkovite, kako bi zadržao svoje visoko otrovno sredstvo za uklanjanje korova na tržištu, unatoč tisućama smrtnih slučajeva.

Div sa sjedištem u Baselu također je u središtu upravo objavljenog rada o povratnom zračenju, koje je organizirao protiv kritičara drugog svog herbicida, atrazina. Glavna meta Syngente za maltretiranje bio je Tyrone Hayes iz UC Berkeley, čije je istraživanje pokazalo da je atrazin uzrokovao da muške žabe postaju hermafroditi. Afroamerički endokrinolog kaže da je znanstvenik Syngente čak prijetio da će me “linčovati” i “prijetio svojoj supruzi i kćeri seksualnim nasiljem”. I ovo je bio samo jedan dio sustavne kampanje tvrtke čiji je cilj bio zastrašivanje i diskreditacija Hayesa zbog isticanja zabrinutosti oko popularnog syngentinog sredstva za uklanjanje korova.

No čak i ovi napadi nisu ništa u usporedbi s presudom brazilskog suda iz 2018. godine u vezi s tim da je Syngenta odgovorna za ubojstvo vođe radnika bez zemlje, Valmira “Kena” Mote de Oliveire i za pokušaj ubojstva male farmerice Isabel Nascimento de Souza, koja je prosvjedovala protiv upletenosti Syngente u ilegalna istraživanja.

Organski poljoprivrednici uzvraćaju udarac

S obzirom na takvu zlokobnu pozadinu, skupina organskih poljoprivrednika u švicarskom kantonu Jura priredila je zapanjujuću predstavu prkosa. Kako bi pokazali da ih oni koji šire strah i dezinformacije neće ušutkati niti uplašiti, podigli su svoj glas i udružili snage protiv pesticida.

Desetak poljoprivrednika objavilo je pažljivo postavljenu fotografiju, snimljenu na farmi Jura idiličnog izgleda i ogrnutu zastavom kampanje “Da” za Švicarsku bez sintetičkih pesticida, pod nazivom “Goli seljaci brane svoje stajalište.”

U popratnoj su izjavi mali poljoprivrednici osudili ono što su nazvali “valjkom za širenje dezinformacija,” koji dolazi od onih koji su tvrdili da ih zastupaju te nasilje koje su dezinformacije namjerno “pokrenule i potakle”. Izjavili su: “Postoje ekološki poljoprivrednici koji misle drugačije i koji imaju pravo reći svoje mišljenje.”

Dopuštanje slobodne rasprave

Nažalost, do danas nema pokazatelja da je ovaj duhoviti pokušaj poticanja njihovih protivnika na dopuštanje slobodne rasprave urodio plodom.

Zapravo, nakon najnovijih prijetnji smrću, Edward Mitchell počeo je razmišljati hoće li možda pobjednički glas “Da” 13. lipnja potaknuti vrstu pobune koju su izveli simpatizeri Trumpa, no ovaj put pod saveznom zaštitom švicarskog parlamenta.

Biolog i pčelar, Francis Saucy, pozvao je “na smirenost i dijalog”, upozoravajući da taktika kampanje “ne” podsjeća na “najzlokobnije sate 20. stoljeća” i da bi mogla ostaviti duboke rane između pčelarstva i poljoprivrednog sektora.

Takva taktika, kaže Saucy, “nije vrijedna demokratskog društva na koje smo toliko ponosni. Svatko mora biti slobodan izraziti svoje stajalište bez ograničenja”.

pesticidiReferendumšvajcarska
Pretplatiti se
Obavijesti o
70 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

prijetnje smrcu oko upotrebe ili neupotrebe pesticida..mislim,pojam drzave je ionako postao dosta banalan pojam,da ne kazem neku tezu rijec.ali ako bi svicarci prestali vjerovati u svoju drzavu,ostali bez mogucnosti odrzavanja referenduma oko ovako bitnih pitanja..a posebno ako bi netko krenuo po njihovo oruzje..onda je stvarno kraj.a syngenta je agrokemijska verzija coca cole..zar nije ona stajala iza ubojstava aktivista,ako ne cak i sindikalista u centralnoj americi koji su se borili protiv uzurpacije izvora pitke vode od strane te mekakompanije..hvala.

2 godine prije

Kao prvo neverovatno je koliko je reklama u vezi ovog pitanja uspešna – hrana koja ima “organski sertifikat” nije gajena bez pesticida i herbicida! To pitanje treba dobro proučiti da bi se dobila jasnija slika (da ne govorim o tome da se taj sertifikat “lako nabavlja”). Zdrava hrana je ona koja je gajena bez veštačkih herbicida i pesticida i bez veštačkog đubriva. Čak i herbicidi i pesticidi koji su napravljeni na bazi bilja mogu biti štetni na ljudski organizam – o hemijskim da ne govorim. Motiku smo skoro zaboravili, ne samo iz lenjosti već zato što bi bila gotovo nemoguća misija odgajiti hranu koja se sada jede na takav način. Da bi se izbacilo veštačko đubrivo morala bi da se obezbedi zamena prirodnim! A za to bi stočni fond morao da se poveća ko zna koliko puta! Mislim da bi sa uzgojem algi ovaj problem mogao dqa se reši ali… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio Boris1953
tihobl
2 godine prije

Ocekivana vijest:

На највећу светску компанију за прераду меса ЈБС изведен је сајбер напад који је пореметио производњу меса у САД, Канади и Аустралији и приморао многе раднике да остану код куће.

Аустралијска радиодифузна корпорација (Еј-Би-Си) је известила да су у држави Квинсленд отказане бројне испоруке стоке, због чега су камиони натоварени говедима морали да се врате.
Према изворима аустралијске телевизије, месаре ће бити затворене на неодређено време, a хиљаде радника у меснопрерађивачкој индустрији широм земље послати кућама због хаковања.

Ovde je jos prosle godine najavljeno da u 6 mjesecu pocinju problemi u distribuciji hrane i da stize glad. Pocelo je. Redakcija neka prati desavanja i izvjestava nas.

Lucija, prva
2 godine prije

🟥🟥🟥🟥

“…atrazin uzrokovao da muške žabe postaju hermafroditi…”

Ovo bi mogao biti uzrok smanjenja testosterona za 50% kod muških…?
Trebala bi dodatna istraživanja.

piždro
2 godine prije

I opet nevjerujem da će proći.. bit će knap 49,9 naprema 50,1 kao i uvjek..

iesfvnisebfouseorgas
2 godine prije

Tako ti je već sada, čildrensi i bogati im pobočnici jedu (šerko) bez kemije u hrani a ostale truju sa gmo, kemijom itd……u Gusariji zabranjena uporaba gmo-a u restoranima, da se nebi oni iz sitija trovali onim otrovom za jego……………

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI