Rusija čini 20 odsto svjetskog izvoza pšenice

ZIto - Psenica
14 komentara

Rusija je preorijentisala svoj poljoprivredni izvoz na zemlje koje nisu podržale sankcije Zapada protiv Moskve, a 87% sada izvoza ide tim zemljama, rekao je ministar poljoprivrede.

„Pošiljke ruskih poljoprivrednih proizvoda u Kinu, Tursku, Egipat, Bangladeš, Alžir i Pakistan su značajno porasle“, rekao je Dmitrij Patrušev u petak, govoreći na ministarskom panelu.

Patrušev je naglasio da ruski proizvođači stabilno grade veze sa pouzdanim i odgovornim stranim partnerima.

Rusija je zadržala status neto izvoznika poljoprivrednih proizvoda i 2022. godine, jer je inozemna prodaja u monetarnom smislu iznosila 41,6 milijardi dolara, dok je uvoz iznosio 35,7 milijardi dolara, rekao je ministar, koji je rekao i da je svaka peta izvozna serija pšenice u svijetu trenutno se izvozi iz Rusije.

On je rekao da je Rusija 2022. godine na međunarodna tržišta isporučila više od dva miliona tona ribe i više od 730.000 tona stočarskih proizvoda, te da izvoz proizvoda sa visokom dodanom vrijednošću stalno raste.

Prošlog mjeseca, Patrušev je rekao da će ruski izvoz žitarica biti između 50 miliona i 55 miliona tona u sezoni 2023-2024.

Govoreći na televizijskom sastanku vlade, on je istakao da je urod pšenice u zemlji 2023. iznosio ukupno 78 miliona tona, te da je 93% ozimih žitarica preživjelo hladno vrijeme u dobrom stanju.

IzvozPšenicarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rexburg
10 mjeseci prije

Bolje bi im bilo kad bi sutiti, doci ce demokrati po to.

Max
10 mjeseci prije

Rusija je jedna od žitnica Europe.

Sabahudin
10 mjeseci prije

Neka oni zadrze psenicu za sebe trebat ce im a svijet ce se snaci .

Ivan
10 mjeseci prije

A Ukrajina tek 3% dok nam prodaje muda pod bubrege..

Džudžan
10 mjeseci prije

Rusija je popušila. EU se preorjentirala s ruskih energenata na druge. Cijene su se vratile na predratno razdoblje, a Rusija još duuuugo vremena neće na EU tržište. Jedino što im ostaje je bahaćenje i prijetnje nuklearnim oružjem.

Medo
10 mjeseci prije

Sutra cete napisati i da su ekonomska sila br. 1. Cudi me da niko ne bjezi u Rusiju vec svi na taj tako vam mrski zapad.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI