Rusija čini 20 odsto svjetskog izvoza pšenice

ZIto - Psenica
14 komentara

Rusija je preorijentisala svoj poljoprivredni izvoz na zemlje koje nisu podržale sankcije Zapada protiv Moskve, a 87% sada izvoza ide tim zemljama, rekao je ministar poljoprivrede.

„Pošiljke ruskih poljoprivrednih proizvoda u Kinu, Tursku, Egipat, Bangladeš, Alžir i Pakistan su značajno porasle“, rekao je Dmitrij Patrušev u petak, govoreći na ministarskom panelu.

Patrušev je naglasio da ruski proizvođači stabilno grade veze sa pouzdanim i odgovornim stranim partnerima.

Rusija je zadržala status neto izvoznika poljoprivrednih proizvoda i 2022. godine, jer je inozemna prodaja u monetarnom smislu iznosila 41,6 milijardi dolara, dok je uvoz iznosio 35,7 milijardi dolara, rekao je ministar, koji je rekao i da je svaka peta izvozna serija pšenice u svijetu trenutno se izvozi iz Rusije.

On je rekao da je Rusija 2022. godine na međunarodna tržišta isporučila više od dva miliona tona ribe i više od 730.000 tona stočarskih proizvoda, te da izvoz proizvoda sa visokom dodanom vrijednošću stalno raste.

Prošlog mjeseca, Patrušev je rekao da će ruski izvoz žitarica biti između 50 miliona i 55 miliona tona u sezoni 2023-2024.

Govoreći na televizijskom sastanku vlade, on je istakao da je urod pšenice u zemlji 2023. iznosio ukupno 78 miliona tona, te da je 93% ozimih žitarica preživjelo hladno vrijeme u dobrom stanju.

IzvozPšenicarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rexburg
3 mjeseci prije

Bolje bi im bilo kad bi sutiti, doci ce demokrati po to.

Max
3 mjeseci prije

Rusija je jedna od žitnica Europe.

Sabahudin
3 mjeseci prije

Neka oni zadrze psenicu za sebe trebat ce im a svijet ce se snaci .

Ivan
3 mjeseci prije

A Ukrajina tek 3% dok nam prodaje muda pod bubrege..

Džudžan
3 mjeseci prije

Rusija je popušila. EU se preorjentirala s ruskih energenata na druge. Cijene su se vratile na predratno razdoblje, a Rusija još duuuugo vremena neće na EU tržište. Jedino što im ostaje je bahaćenje i prijetnje nuklearnim oružjem.

Medo
3 mjeseci prije

Sutra cete napisati i da su ekonomska sila br. 1. Cudi me da niko ne bjezi u Rusiju vec svi na taj tako vam mrski zapad.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI