fbpx

Studija pokazuje da je pesticid protiv komaraca piriproksifen povezan s mikrocefalijom

Komarac

Prije pet godina GMWatch je bio u pravu kada je skrenuo pažnju na opasnosti te hemikalije.

Nedavno objavljeno istraživanje pokazuje da bi uobičajeni pesticid piriproksifen mogao pogoršati već ozbiljne posljedice koje virus Zika može imati na razvoj mozga. Istraživači su otkrili da piriproksifen narušava signalizaciju hormona štitnjače u mozgu, mijenjajući ključne procese za njegov pravilan razvoj. Nalazi potvrđuju hipoteze na koje je GMWatch obratio pažnju prije pet godina – i zbog toga je bio strašno napadnut.

Još 2016. strah od virusa Zika kao potencijalnog uzroka mikrocefalije urođenih mana bio je na vrhuncu. Izbijanje mikrocefalije, u kojoj se bebe rađaju s malim glavama i mozgom, dogodilo se na sjeveroistoku Brazila, a Zika je okrivljen kao jedini uzrok.

Ali mi iz GMWatcha primijetili smo da su dokazi koji identifikuju virus kao jedini uzrok slučajeva mikrocefalije bili oskudni i neuvjerljivi. Također smo primijetili sve veći broj izvještaja iz Južne Amerike koji sugerišu još jedan do sada previšen potencijalni uzrok izbijanja. Prema argentinskoj ljekarskoj organizaciji, Physicians in the Crop-Sprayed Towns (PCST), u području gdje je živjela većina pogođenih ljudi, hemijski larvicid za iskorjenjivanje komaraca koji prenose bolesti uveden je u vodovod za piće 2014. godine, u državnom programu za kontrolu virusa denga i Zika. Poznato je da ovaj pesticid proizvodi malformacije kod komaraca, a PCST je pitao može li isto učiniti i kod ljudi.

Brazilska organizacija ljekara i istraživača javnog zdravlja, Abrasco, takođe je imenovala pesticid kao mogući faktor (između ostalih) u izbijanju mikrocefalije.

Zlobni i iracionalni napadi

Počeli smo skretati pažnju na vezu s piriproksifenom, objavljujući nekoliko članaka na tu temu. Naši su članci uzrokovali poplavu zlobnih i često iracionalnih napada branitelja pesticida, koji su bili među najekstremnijim koje smo doživjeli.

Branitelji piriproksifena uključivali su „stručnjake“ koje je pozvao Australijski naučni centar za nauku, koji su, u naizgled odlučnoj namjeri da oslobode pesticid od krivice, slijedili uobičajenu agendu pro-pesticida i pro-GMO različitih globalnih ogranaka te organizacije. To ne čudi s obzirom na to da sadašnji i prošli finansijeri Science Media Centra UK uključuju kompanije za pesticide Bayer, BASF, Monsanto i Syngenta.

Iako novo istraživanje pokazuje da je GMWatch bio u pravu kad je skrenuo pozornost na sada dokazane opasnosti od piriproksifena, sramotno je da se propesticidna “razvikana brigada” više brinula o obrani ove rizične hemikalije nego o istraživanju skandala u javnom zdravstvu koji su rezultirali trajnim oštećenjem žrtava.

Novo istraživanje

Za svoj eksperiment, istraživači su koristili genetski modificirane punoglavce koji emituju zelenu fluorescenciju kada su izloženi hormonima štitnjače. Više hormona štitnjače znači više zelenog signala, što pokazuje da je hormon aktivan u stanicama punoglavca.

Kad su punoglavce izložili piriproksifenu, zeleni signal je dramatično pao. Ovo je pokazalo da pesticid blokira djelovanje hormona štitnjače. Jedna od uloga hormona štitnjače, dva autora studije objašnjavaju u članku za The Conversation, je stvaranje uravnotežene količine živčanih stanica i njihovih potpornih stanica, poznatih kao glija, koje zajedno čine bitne građevne blokove mozga.

Budući da piriproksifen blokira normalno djelovanje hormona štitnjače, istraživači su mislili da bi mogao uticati i na stvaranje neurona (živčanih stanica) i glijalnih stanica. Kako bi to istražili, izložili su matične ćelije kultivisane iz mozga miša povećanim dozama piriproksifena.

Nalazi su bili jasni: što je veća doza, manje je stanica generisano i što je više njih odumrlo, stvarao se neuravnotežen udio živčanih stanica i glije.

Mozak izloženih punoglavca nije se normalno razvijao, pa su se ponašali neprirodno. U osnovi ovih promjena bili su izmijenjeni obrasci ekspresije brojnih gena. Istraživači su za zaražene izložene matične stanice virusom Zika otkrili da je transkripcija ključnih gena promijenjena u odnosu na vrijeme kada su bili samo zaraženi virusom i nisu bili izloženi pesticidu. Iako nisu primijetili veće stope infekcije Zikom, autori sugerišu da bi izloženost pesticidima mogla pogoršati otežan razvoj mozga. To može pogoršati uticaj virusa na intelektualne sposobnosti djeteta u kasnijem životu.

Zika i COVID-19

Postoji upečatljiva paralela između hora osude koji je toliko želio da nas uvrijedi kad smo prvobitno sugerisali da bilo šta osim virusa Zika može pridonijeti neočekivanom izbijanju urođenih mana mikrocefalije, i hora osude koji nas je dočekao kad smo počeli skretati pažnju na hipotezu laboratorijskog curenja u vezi s virusom koji stoji iza trenutne pandemije. U oba slučaja, ove horove vodili su uglavnom oni sa jakim interesima koji su se željeli pozvati na navodni naučni konsenzus – prije nego što su dokazi izloženi – kao način suzbijanja istraživanja alternativnih hipoteza.

Grupa naučnika nedavno je napisala pismo The Lancetu pod naslovom Apel za objektivnu, otvorenu i transparentnu naučnu raspravu o porijeklu SARS-CoV-2 . Oni su izjavili: „Ne mislimo da bi naučnici trebali promovisati „jedinstvo“, nauka prihvata alternativne hipoteze, kontradiktorne argumente, provjeru, opovrgavanje i kontroverze. Odstupanje od ovog principa rizikuje uspostavljanje dogmi, napuštanje suštine nauke i, što je još gore, otvaranje puta teorijama zavjere.”

Ovo se pokazalo istinito i za ziku i mikrocefaliju kao i za porijeklo SARS-CoV-2.

Autori: Claire Robinson i Jonathan Matthews

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
4 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Malomorgen
Gost
Malomorgen
8 mjeseci prije

hemijski larvicid za iskorjenjivanje komaraca koji prenose bolesti uveden je u vodovod za piće 2014. godine.???…… u vodovod za piče?

ovo mora biti lovačka…. 😃

onaj najglu...Dalton
Gost
onaj najglu...Dalton
8 mjeseci prije

A i oni Noa!
Da nije onoga puta povea i komarce na vijađ kruzerom…
Al’ bi Esekeri bili sretni.

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Ko ono ima patentna prava na zika virus?
Gle, isti onaj koji ima patentna prava na korona viruse.

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Pa i jest a ne zika

POVEZANE VIJESTI

Izbornik