Znanstvenici otkrivaju kako čak i malene doze ovog pesticida mogu dovesti do istrjebljenja kukaca

Pesticid
31 komentar

Znanstvenici već dugo skreću pozornost međunarodne zajednice na probleme s kukcima, čiji je broj dramatično pao iz brojnih razloga, uključujući i upotrebu pesticida. Vodeći britanski ekolog upozorio je na to kako neuspjeh u zaustavljanju pada populacije kukaca, može imati katastrofalne posljedice za cijeli život na Zemlji.

Čak i malene doze pesticida mogu imati teške posljedice na život kukaca, tvrdi novo istraživanje koje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta u Melbourneu i Medicinskog fakulteta Baylor. Prema nalazima studije objavljene 28. rujna u časopisu ”Proceedings of the National Academy of Sciences”, čak i male količine (2,5 dijelova na milijun) neonikotinoida imidakloprida remete vitalne funkcije u tijelima kukaca, uključujući vid, proizvodnju energije, kretanje i imunološki sustav.

“Naše istraživanje provedeno je na jednom pesticida, ali postoje dokazi o tome da drugi pesticida uzrokuju oksidativni stres i da mogu imati slične učinke. Naša otkrića ističu važnost boljeg razumijevanja mehanizama djelovanja pesticida, posebno na korisne kukce. Bez daljnjeg istraživanja ne znamo jesu li drugi pesticidi sigurniji”, tvrdi profesor Philip Batterham iz Škole za bioznanosti i Instituta Bio21, sa Sveučilišta u Melbourneu.

Imidakloprid je zabranjen za upotrebu u Europskoj Uniji, zbog zabrinutosti u vezi s njegovim utjecajem na pčele medarice, dok je on ostatku svijeta jedan je od najprodavanijih pesticida.

Zbog čega je ovo važno?

Studije provedene posljednjih godina pokazale su da je populacija kukaca zabilježila drastičan pad, dok mnogim vrstama prijeti izumiranje. Istraživanje koje je proveo međunarodni tim znanstvenika, otkrilo je da se populacija kopnenih kukaca smanjuje za 0,92 posto godišnje, što jeviše od 9 posto u deset godina.

Znanstvenici primjećuju da će pomor i izumiranje kukaca utjecati na cijeli život na planeti, jer kukci djeluju kao oprašivači, recikliraju hranjive tvari, hrana su drugim vrstama i odgovorni su za kontrolu i razgradnju štetnika.

Korištenje pesticida nije jedini uzrok koji dovodi do smanjenja populacije kukaca. Gubitak staništa uzrokovan čišćenjem tla i klimatskim promjenama, kao i rasprostranjenost umjetnog svjetla noću također doprinose njihovom smanjivanju.

Bio21insektipesticidi
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rjgveirbtierbgterbgt
3 godine prije

“Znanstvenici” pričaju gluposti i obmanjuju zemljane za svoje poslodavce, pa oni namjerno ubijaju SAV živi svijet na planetu, SAV, uključujući i nas kojeg su nakotili sa naftom da “žetva” stvoru bude bogata……………………..eee zemljani koja ste vi stoka sitnog zuba, ovca je za vas inteligencija…………..

mrs bagro
3 godine prije

da, dobro se sjetili, sad kad je nekad plodna zemlja vec odavno sprzena a podzemne vode zagadjene, sad kad su uzduz i poprijeko posjecene stare sume a mora i oceani postali deponije svega i svacega, sad kad disemo na skrge dok se zlu ne nazire kraj – sad se sjetili?

ZOKI
3 godine prije

NISAM PRIMJETIO DA SU PAMETNI ZNANATVENICI ISTRIJEBILI MUHE KOMARCE I STRŠENE

Max
3 godine prije

Da štetno je ali mala djeca moraju u školu s maskama a smrtonosni otrovi se prodaju za milijarde i nikom ništa.

Slonica
3 godine prije

Nekad su ljudi živjeli sa 5 i više djece ,prehranili,iskoristili svaki plod šipka smokve jabuke ….kompote pravili
Danas se čudimo sve oko nas propada ali čovjek voli mehanizaciju,pest.icide razne prahove sve za manje rada i brige.
Sve smo mi to izborili …mali stančici,ducancici ciste tene i asfalt.
Još se poneki sjecaju krave i sira…
Nisu sve krivi pesticidi…
Civilizacija i moderan način života sve više uzima danak.

Grga
3 godine prije

Ako je kineski to je zato što je jeftiniji od američkog pa je veća i zarada. Problem su oni koji to uvoze i oni koji im to dozvoljavaju, a tebi izgleda najveći problem što je kiineski.

Vutra
2 godine prije

kill’em all

2 godine prije zadnji put uredio Vutra
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI