fbpx

Istraživači ispituju biomarkere za hipertenziju, kod izlaganja pesticidima, u djece iz Ekvadora

dječak iz Ekvadora

U ovoj su studiji istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji, San Diega i Sveučilišta u Minnesoti ispitali povezanost vremena nakon razdoblja povećane poljoprivredne proizvodnje – berbe cvijeća na Majčin dan u svibnju – s krvnim tlakom djece. Njihova otkrića objavljena su u časopisu Environmental Research.

Poljoprivredna razdoblja prskanja pesticida povećavaju izloženost pesticidima djece koja žive u blizini. Studije pokazuju da izlaganje pesticidima štetno utječe na zdravlje djece.

Istraživači su uključili podatke o 313 djece u dobi od 4-9 godina u ekvadorskim poljoprivrednim zajednicama (studija ESPINA).

Ispitivali su je u razdoblju slabe proizvodnje cvijeća, ali i u roku od 63-100 dana nakon žetve za majčin dan.

Upotrijebili su dječji sfigmomanometar za mjerenje dječjeg krvnog tlaka dva puta. Također su izračunali postotke koji odgovaraju dobi, spolu i visini.

Istraživači su izvijestili:

  • 51 posto sudionika bila su muška djeca, od kojih je 1,6 posto imalo hipertenziju, a 7,7 posto imalo je povišen krvni tlak.
  • Prosječni postotci krvnog tlaka bili su 51,7 za sistolički i 33,3 za dijastolički.
  • Nakon prilagođavanja rasi, brzini otkucaja srca i ocjeni BMI za dob, istraživači su primijetili obrnutu vezu između vremena nakon sezone prskanja i postotaka sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka. Također su primijetili krivudavu povezanost s dijastoličkom krvnom snagom.
  • Krvni tlak djece ispitan nakon razdoblja prskanja pesticidom bio je viši od onih koji su pregledani kasnije.
    Također su pronašli povećani rizik od hipertenzije / prehipertenzije u djece koja su bila ispitana prije.
  • Uz to, vrijeme nakon sezone prskanja pozitivno je povezano s acetilkolinesterazom.

Na temelju ovih nalaza istraživači su zaključili da povećani period prskanja pesticidima povećava krvni tlak i utječe na povećanu izraženost markera izloženosti pesticidima kod djece.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

U skladu sa američkim demokratskim standardima, pojačali su doze pesticida i vrijeme izlaganja, kako bi rezultati bili jasniji.

Da bi došli do genijalnog zaključka da izlaganje pesticidima uzrokuje zdravstvene probleme. Ma zamisli.

Uskoro kreću slični eksperimenti u Boliviji nad autohtonim staovništvom, čim se provede ustoličenje vojne hunte, pardon demokratski izbori.

neznalica
Gost
neznalica
1 godina prije
Reply to  Ivo

Nauka je nauka a vjerovanje je vjerovanje. Danas se večina populacije buni i pametuje poradi svog “uvjerenja” a ne poradi istine. Istinu ne znaju i ,što je naj gore, ne žele je ni znati pošto bi sebe našli među onima protiv kojih se bune.

neznalica
Gost
neznalica
1 godina prije

Zagađenje sve veće a životni vijek sve duži, a šta se tu može? Čovjek očito ima mehanizme za regeneraciju nakon izlaganja raznim polutantima. Što se tiće zagađenja ne možeš imati i jare i pare. Svi oni koji će popljuvati ovaj komentar neka se sjete kad su potpuno nepotrebno kupili novi mobitel i time pridonijeli zagađenju okoline, nepotrebno upotrebili plastičnu vrečicu više, nepotrebno kupili flaširanu vodu, nepotrebno mijenjali pločice u kući, nepotrebno mijenjali namještaj, “liječili depresiju šopingom” itd. Svi ti i takvi su sudionici u procesu zagađivanja “čovjekove okoline” i nemaju se prava buniti protiv zagađivaća i zagađenja.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  neznalica

@ neznalica

Ti imaš neki podatak da nam je evolucija ugradila obrambeni mehanizam protiv pesticida? Naravno da nije. Kao što nije niti protiv more drugih otrova.

“Svi ti i takvi su sudionici u procesu zagađivanja “čovjekove okoline” i nemaju se prava buniti protiv zagađivaća i zagađenja.” – logila ti je jača strana…

neznalica
Gost
neznalica
1 godina prije
Reply to  Mercury

Živa je jedan od jačij zagađivaća.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik