Izuzetna’ ruska žetva snizila je globalne cijene pšenice

Zitarice psenica
24 komentara

Cijene pšenice pale su na trogodišnji minimum zbog “izuzetno jakog” prinosa u Rusiji, što pomaže da se popuni jaz u izvozu koji je ostao zbog manjka iz Ukrajine, objavio je Financial Times u četvrtak.

Cijene su pale za više od petine od kraja jula pošto je Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) poboljšalo izglede za izvoz pšenice iz Rusije na 48 miliona tona predviđenih za inostranu prodaju.

“Vidjeli smo da su cijene pšenice značajno pale, uglavnom kao rezultat Rusije, ” rekao je Michael Magdovitz, viši analitičar robe u Rabobanku.

Očekuje se da će udio Ukrajine u globalnom izvozu pšenice pasti sa 9,2% u poljoprivrednoj godini 2021-2022 na 6,4% tokom žetvene sezone 2023-2024, prema procjenama S&P-a.

U međuvremenu, Rusija, koja je već najveći svjetski izvoznik, trebala bi snabdjeti 22,5% svjetskog izvoza u tekućoj poljoprivrednoj godini, u poređenju sa 15,9% prošle godine.

„Gubitak Ukrajine je dobitak Rusije“, rekao je Magdovitz.

Prema procjenama S&P Global Commodity Insights-a, Moskva će ove godine izvezti 47 miliona tona pšenice. Međutim, glavni poljoprivredni ekonomista u S&P Globalu, Paul Hughes, rekao je da ne bi bio iznenađen ako izveze 50 miliona tona.

Trgovci očekuju da će obilna ponuda iz Rusije održavati niske cijene, pomažući da se nadoknadi smanjenje prinosa u drugim velikim zemljama proizvođačima pšenice kao što su Argentina, Australija i Kanada, gdje je trenutna proizvodnja smanjena.

Globalne cijene pšenice su se više nego prepolovile otkako su dostigle vrhunac od 13 dolara po bušelu nakon izbijanja neprijateljstava u Ukrajini prošle godine. Fjučersi na pšenicu su sredinom septembra bili blizu 5,9 dolara po bušelu, lebdeći blizu najnižeg nivoa u skoro tri godine.

Dok tržišni igrači očekuju da će niže cijene pšenice opstati, ekonomisti također upozoravaju da bi eskalacija tenzija između Ukrajine i Rusije u crnomorskom regionu mogla pokrenuti novi skok u vrijeme kada inflacija podstiče druge poljoprivredne proizvode kao što su kakao i kafa na višegodišnji maksimum .

cijenaPšenicarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ime
7 mjeseci prije

shiiiteee.
sad će kod nas povisit cijene kruha.
da bankrotiraju putina.

Miomir
7 mjeseci prije

Mene zanima dali postoji nacin kako kupiti brašno od Ruske psenice?
Ne želim zagađeno Ukro-nacisticko

Max
7 mjeseci prije

Dobro za sve.

na ti ga
7 mjeseci prije

ovi Rusi su bezobrazni i neodgovorni.Cjeloviti Zapad (i okolica) se trudi da stvori glad u Svjetu ( (manjak hrane) da bi na burzi multinacionalke zaradile i gledaj Vraga od Putina; on neće svoje žito prodavati na burzi za dolare ($) nego slobodnom pogodbom sa Državama Afrike i Latinske Amerike i to za obračun u nacionalnim valutama. Nedopustivo,neprihvatljivo,neprimjereno ,ne….

7 mjeseci prije

dobro da vi nama prevodite kilometre u milje i celzije u farenhajte ali sad, sto je busel.
evo info da citetelji ne moraju traziti:

busel je 25.4 kg

hiber
7 mjeseci prije

Rusija je povisila proizvodnju jer pribraja psenicu sa okupiranih područja Ukraine. Inace je zetva nesto manja. Veći problem su gubici u transportu i zastarjelom načinu proizvodnje.

goran
7 mjeseci prije

eto eu i amerika nabijaju sankcije rusiji,a rusija ih izvlači tako što im daje hranu za male pare,eeeee moji političari serete čim otvorite te labrnje,samo pazite da ne dobijete po njima

Alex
7 mjeseci prije

Ali je u Apsurdistanu brašno 10 puta skuplje od pšenice.

Lucija, prva
7 mjeseci prije

“Kako ukrajinsko zito moze bit duplo jeftinije od poljskog ?
Sad ruska nafta i umjetno gnojivo koje su najjeftiniji na svijetu ne dolazi .

Dolazi preko Poljske ,pa valjda pojeftini zbog duzeg puta??

Tu su i ratni porezi i financiranje rata!! Zna li netko to objasnit?”

🙂🙂🙂🙂

Genious
7 mjeseci prije

Bitno da je 2023.godina najtoplija od pamtivjeka a urodi nikada bogatiji!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI