Rusija podsjeća Zapad na uvjete za nastavak provedbe sporazuma o pšenici

Zitarice psenica
6 komentara

Moskva je izvršila pritisak na zapadne podupiratelje Kijeva kako bi ukinuli ograničenja na ruski izvoz

Rusija je rekla da je spremna “odmah” obnoviti nepostojeći crnomorski sporazum o žitaricama, ali je inzistirala da će to učiniti tek nakon što se ispune uvjeti. Prošle godine posredstvom UN-a i Turske, sporazum je omogućio da poljoprivredna roba nastavi teći kroz ukrajinske luke. Govoreći nakon što je izaslanica Washingtona za Ujedinjene narode, Linda Thomas-Greenfield, ustvrdila da bi ruska vlada mogla biti “zainteresirana za povratak na rasprave” o sporazumu o pšenici ranije u utorak, objasnio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u komentarima za Sputnik.

“Moskva je spremna na trenutnu obnovu sporazuma o žitaricama. Ali to će se dogoditi tek nakon što se ispune uvjeti koji se tiču Rusije”, rekao je u utorak za list.

Kremlj je u više navrata posljednjih tjedana iznio okolnosti pod kojima bi se vratio na sporazum o žitaricama, a zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN-u Dmitrij Poljanski naveo je nekoliko različitih uvjeta. Ti uvjeti uključuju ukidanje zapadnih sankcija na ruski izvoz žitarica i gnojiva, ponovno povezivanje ruskih financijskih institucija sa SWIFT sustavom plaćanja i ukidanje ograničenja na ruski uvoz rezervnih dijelova za poljoprivredne strojeve.

Poljanski je također inzistirao na tome da sporazum o žitaricama “mora povratiti svoju početnu humanitarnu prirodu” i pomoći u ublažavanju nestašice hrane u zemljama u razvoju, umjesto da bogate zemlje učini još bogatijima. Jurij Ušakov, savjetnik za vanjsku politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina, također je izrazio spremnost za nastavak dogovora. Nedugo nakon što je Moskva poništila sporazum sredinom srpnja, savjetnik je ustvrdio da sporazum “nije u potpunosti gotov, već je jednostavno suspendiran, jer se nije ispunio ruski dio pogodbe”.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergey Veršinin također je objasnio da je sporazum o žitaricama još uvijek tehnički na snazi, ali je primijetio da zapadna olakšica sankcija propisana sporazumom nije urodila plodom. “Cijelu godinu dobivamo obećanja”, rekao je on.

Uz posredovanje UN-a i Ankare, sporazum je uspostavljen u srpnju 2022., stvarajući humanitarni koridor kroz Crno more, kako bi se omogućilo da pošiljke žitarica i gnojiva napuste ukrajinske luke. Moskva se neprestano žalila na svoje neispunjene uvjete prije nego što je dopustila da sporazum istekne 18. srpnja, također inzistirajući na tome da je Kijev iskoristio sigurni koridor za pokretanje vojnih napada na Rusiju.

Pšenicarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
8 mjeseci prije

Slabo je to. Ukri su imali svoju godinu bez rusa, sad je red da rusi dobiju godinu bez ukra a tek trecu da idu jednako.

Ringo10
8 mjeseci prije

Rast placa u Maju …po Rosstat prosjecna placa 72851 Rublja Sa 71141 u April. Rast realnih dohodaka podesen na inflaciju u Maju je cak 13.3 posto a u April je bio 10.3 posto. Rast placa je potakao rast unutrasnje potrosnje sto je doprinijelo rastu GDPa od 4.8 posto u drugom kvartalu

Max
8 mjeseci prije

Rusija se ne da varati.

Dobro jutro
8 mjeseci prije

Zapad kaže Drinu bez filtera mi…

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Nije sporazum ni ukinut ni suspendiran.
Jednostavno je istekao.
Budući da ništa od onog što je Rusija tražila nije ispunjeno, možete kevtati koliko hoćete…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI