Cijene pšenice padaju kako se Rusija vraća ukrajinskom ugovoru o pšenici

Cijene zita
7 komentara

Moskva je objavila da je nastavila svoje sudjelovanje u sporazumu koji je suspendiran nakon napada na rusku luku prošlog tjedna

Fjučersi pšenice pali su preko 6 % u srijedu nakon što je rusko ministarstvo obrane objavilo da je zemlja nastavila svoje sudjelovanje u dogovoru o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora. Vrijednost prosinačkih fjučersa pšenice na burzi u Chicagu pala je za 6,32 % na 8,45 dolara po bušelu u 10:00 GMT. Oporavak je kasnije splasnuo, ali je pšenica još uvijek bila u minusu za 5,5 % tijekom dana na 8,53 dolara po bušelu oko podneva, prema podacima trgovanja.

Fjučersi kukuruza također su pali 2,4 % na 6,80 USD po bušelu, kao i terminski ugovori na zob, padajući na 2,61 % na 3,89 USD po bušelu.

Sporazum o pšenici, uz posredovanje UN-a i Turske, potpisan je u srpnju. Trebalo je pomoći u otključavanju izvoza poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora iz Rusije i Ukrajine, koji je blokiran zbog vojnog sukoba između dviju država.

Moskva je suspendirala svoje sudjelovanje u sporazumu prošlog tjedna nakon što je ruska vojska optužila Ukrajinu da koristi žitni koridor za napad na rusku luku Sevastopolj. Odluka je rezultirala skokom cijena žitarica, pri čemu je pšenica skočila gotovo 8 % na otvaranju trgovanja u ponedjeljak.

Međutim, Moskva je ranije u srijedu pristala poništiti suspenziju, nakon što joj je Kijev dostavio pisana jamstva o tome da neće koristiti koridor u vojne svrhe.

“Bilo je moguće dobiti potrebna pismena jamstva od Ukrajine da neće koristiti humanitarni koridor i ukrajinske luke određene za izvoz poljoprivrednih proizvoda za borbene operacije protiv Rusije”, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane.

PšenicarusijaSporazumukrajinažito
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Optimista
1 godina prije

Putin se ipak primirio?

Max
1 godina prije

očekivano.

tihobl
1 godina prije

Putin je jednim potozom uvio koronu. Sad svakom izjavom rusi inflaciju. Cim progovori odmah nesto pojeftini.

Zvone
1 godina prije

Ja ove ruse ne razumem. Po jednoj strani su u ratu sa ukrajincima a po drugoj jim pomažu u prodaji pšenice. Kao da su u ratu samo delimično.

Dreamer
1 godina prije

Dajte molim vas bušele preračunajte u kg ili tone,ovo je smiješno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI