fbpx

Kako je “KGB špijun” Putin Rusiju izliječio od “nizozemske bolesti”

suncanice

Kada su uvedene sankcije Rusiji i oborena cijena nafte, mnogi su predviđali urušavanje ruskog gospodarstva koje se, prema mišljenju stručnjaka, neće moći oporaviti zbog velike ovisnosti o izvozu. Čak su i Putinovi suradnici, poput savjetnika za ekonomiju, insistirali da se na čelo Središnje banke Rusije postave stari kadrovi vjerni fiksnom tečaju kao u vrijeme Sovjetskog Saveza i da ne vjeruje guvernerki Nabiullini i njezinoj politici slobodnog ili plutajućeg tečaja rublje. Međutim, danas, nekoliko godina kasnije, ispostavilo se da je “prokleti KGB špijun” Vladimir Putin za rusku ekonomiju i financije odabrao najpovoljnije opcije.

Rusija je uspješno preboljela “nizozemsku bolest” i ove će godine imati ekonomski rast veći od eurozone, koji usporava najviše zbog situacije u Njemačkoj.

Ograničeni stručnjaci gotovo uvijek imaju profesionalnu deformaciju da često mislite kako su određene stvari poznate, razumljive i očigledne, ali se kasnije za mnoge ispostavi da su griješili.

Usput rečeno, “nizozemska bolest” bi se trebala zvati “španjolskom bolešću”, jer se u Španjolskoj pojavila puno ranije, ali pogledajmo o čemu je riječ.

Dakle, “nizozemska bolest” ili “efekt Groningena” je pojava u gospodarstvu kada visoka dobit iz bilo kojeg sektora gospodarstva, najčešće izvozno orijentiranog ili na proizvodnju resursa, dovodi do propadanja drugih sektora.

Prvi primjer je Španjolska koja je od velikih geografskih otkrića počela uvozili gotovo besplatno zlato iz obje Amerike. Profit je bio toliko superioran u odnosu na sve druge gospodarske aktivnosti da ih je u smislu profita činio gotovo besmislenima. Jedina industrija koja je imala koristi od takve ekonomije je bila brodogradnja, jer je Španjolska trebala mnogo jedrenjaka da ovo zlato preveze iz Sjeverne i Južne Amerike u Europu, točnije u svoju kraljevinu. Ali tako veliki dotok zlata je uzrokovao njegovu deprecijaciju i Španjolska je bila pogođena inflacijom.

Drugi primjer je otok Nauru na kojem su tradicionalni obrti, kao ribolov, uzgoj banana, kokosa, papaje i ananasa, bili vrlo jaki i davali su ljudima sigurnost.

Tada su pronađene bogate naslage, ako se takvima mogu nazvati, guana, okamenjenog ptičjeg izmeta s visokom koncentracijom fosforita koji se koristi za proizvodnju gnojiva.

Zbog tog blaga je otok u posljednjih stotinu godina više puta osvajan, a zbog barbarskih metoda rudarstva je 90% površine otoka pretvoreno u pustoš u kojoj ne raste ništa.

Lokalni stanovnici, koji su u sedamdesetim godinama dvadesetog stoljeća imali 30 tisuća dolara prihoda godišnje, kao i tadašnja američka srednja klasa, mijenjali su automobile svake godine i kupovali elitne nekretnine u glavnom gradu Australije, koje sada prokišnjavaju.

Mnogi pokušavaju otići s Naurua, ali zato što su dugi niz godina živjeli u uvjetima slobodnog dotoka novca, često nemaju ni normalnog obrazovanja, niti bilo kakvu profesiju.

Treći je primjer zapravo nizozemski grad Groningen, blizu kojeg je 1959. pronađeno bogato polje prirodnog plina. Čini se da je dotok valute od izvoza tog plina trebao dovesti do povećanja blagostanja građana, ali je umjesto toga uzrokovao visoku inflaciju i nezaposlenost, a kasnije ćemo objasniti zašto.

Četvrti primjer je, nažalost, prekrasna Venezuela. Tamo je vlada Chaveza nacionalizirala samo naftnu industriju i nije dirala druge, ali se predugo oslanjala na prihode samo od prodaje nafte. Zbog toga su ostale industrije bile zapuštene, jer se država morala baviti samo sa sigurnošću hrane.

Efekt Groningena su također iskusili Meksiko, Nigerija, Saudijska Arabija i nekoliko drugih zemalja. Ali pojasnimo teoretski ovaj fenomen.

Za početak, budući da najveći dio ulaganja počinje ići u super profitabilnu industriju, većina, uključujući i elite,  jednostavno ne žele sudjelovati u ostatku. Osim toga, u zemlji  se počinje akumulirati previše deviza.

Zašto je višak deviznih prihoda zlo? Zato što masovan neregulirani protok deviza na domaće tržište dovodi do značajnog jačanja nacionalne valute. Naime, kako postoji mnogo tuđe valute, a malo vlastite, dolazi do jačanja nacionalne valute.

Tako da “dobitak” u ovom slučaju uopće nije tako pozitivan kao što se na prvi pogled čini. Uvoz strane robe postaje profitabilniji od proizvodnje u vlastitoj zemlji, a izvoziti bilo što drugo, osim resursa, postaje neprofitabilno. Tako se postupno ubija domaća proizvodnja u većini industrija.

Štoviše, kod “nizozemske bolesti” protekcionističke metode “zatvoriti i ne puštati”, odnosno uvesti kvote i carine, ne mogu riješiti problem, jer se umjetno smanjuje potražnja za devizama, što dodatno jača nacionalnu valutu.

Pokušaji da se to regulira monetarnim metodama, primjerice, prema preporukama Međunarodnog monetarnog fonda, da se odštampa domaće valute u iznosu koji odgovara zlatnim rezervama, samo kako bi se održala stabilnost tečaja, ne daje pozitivan učinak, već dovodi do značajne inflacije. A to znači rast cijena i deprecijacije ušteđevine ljudi.

Također se mora pokušati izbjeći distorzija na tržištu rada, tako da većina stanovništva ne navali u “unosnu” industriju, na primjer nafte i plina, jer društvo treba i učitelje, liječnike, policajce, industrijske radnike i  poljoprivrednike.

Ali kako osigurati isplate umirovljenike? Primjer Naurua pokazuje da to nije moguće. Ako velika većina troši tako dobiveni novac, ne ulaže ništa u razvoj, obrazovanje ili druge korisne investicije, već se samo kupuju automobili, odjeća, razni gadžeti i drugo, to se zove “vremenski odgođeno siromaštvo”.

Statistike kažu da je većina dobitnika raznih lutrija brzo potrošila dobiveni novac, a onda su postali siromašniji nego što su bili. Neki su čak počinili samoubojstvo. To je normalno, jer ono što se ne zaradi ne cijeni se, dok je s velikim prihodima usvojena posebna kultura življenja koja ne proizvodi ništa i ne misli na ništa. Nakon svega se čuje krik, ali to nije krik radnika koji zahtijeva pravednu nadnicu, već stenjanje parazita i trutova.

Tako su u razdoblju od 2000. do 2008. godine brojni stručnjaci Rusiji dijagnosticirali “nizozemsku bolest”. Za osam godina je BDP rastao u prosjeku za 7% godišnje, ali je uvoz stranih proizvoda rastao za 30%, a sve to s velikim “financijskim genijem” našeg vremena Aleksejom Kudrinom, kojeg se Putin riješio u pravom trenutku, 2011. godine.

Što učiniti? Moderna ekonomska teorija nudi dvije metode za suzbijanje “nizozemske bolesti”

dolar usd sankcije ekonomija

Prva metoda je “sterilizirati” ili umjetno smanjiti količinu deviza, prije svega u  stabilizacijskim fondovima, Nacionalnim fondovima socijalne skrbi i svim drugima koji drže vrijednosne papire stranih zemalja.

Manje strane valute će oslabiti  nacionalnu valutu, što znači da je robu isplativije izvoziti, ali ne samo sirovine, već i sve ostalo, od poljoprivrednim proizvoda, do visoke tehnologija i oružja. Točno, za mnoge uvoz na domaće tržište više nije profitabilan, ali je to njihov problem, jer se na drugoj strani razvija domaća proizvodnja.

Kao što smo imali prilike svjedočiti, ruska vlada i predsjednik su se odlučili na ovaj put, iako  to znači državni intervencionizam u financijskom i realnom sektoru, koji su dobili zadaću da provedu supstituciju uvoza i rješavanja vrijednosnih papira stranih zemalja, prije svega zapadnih. Naravno, liberali su vrištali do neba, a njihov guru Milton Friedman se vrtio u grobu, no jedini gubitnici su bili financijski špekulanti i uvozni lobi.

Međutim, bilo je i ekonomista starog kova koji su tražili da se vrijednost dolara hitno vrati na 30 rubalja i da se zamrzne tečaj. Naravno, Vladimir Putin i vlada Dmitrija Medvedeva ni to nisu učinili, iako su takvi prijedlozi znali od Sergeja Glazjeva, koji je može biti sve, ali nikako ekonomski liberal.

Druga metoda za suzbijanje “nizozemske bolesti” je poticanje konkurentnosti gospodarskih sektora koji su zaostali. Na primjer, ulaganje u industrije  visokih tehnologija Rosatom, Roscosmos i druge, kao i ulaganja u infrastrukturu.

To je ono što se događa? “Prokleti” Vladimir Putin u gospodarstvu opet sve radi kako treba. Istina, čak i Rusi moraju slušati kokodakanja liberalne oporbe, ali barem neće završiti kao Kraljevina Španjolska, Nauru ili Groningen, iako u posljednjem slučaju još uvijek imaju vremena otvoriti lanac “coffee shopova” i obične ulične svjetiljke zamijeniti crvenima. Postoji nada, jer “vesela industrija” u Nizozemskoj vjerojatno nikada neće propasti. Rusi će u međuvremenu orati i sijati pšenicu, i dalje će crpiti naftu  i plin, ali će i stručni timovi u Roscosmosu i industrijama visoke tehnologije morati trpjeti “dosadne”, pretjerano izravne i nimalo politički korektne ljude poput Dmitrija Rogozina. No, cilj opravdava sredstva, a ako je cilj osoviti ekonomiju zemlje na noge, dovraga sve debele knjižurine nobelovca Miltona Friedmana i njegovih apologeta.

JP Gazeta

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
95 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije

Eto,u Kroatistanu svi postali politicmari…

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Gledao sam neke brojeve u vezi hrane. Prije 20 godina uvozili su 90% piletine uglavnom iz SAD. Prije 5 godina napravili su plan da od uvoznika hrane postanu izvoznici. Prvo su plan ispunili sa zitom, posto je tu najkraci rok. A sad su postali izvoznici piletine u Kinu, a uskoro i junetine u Tursku. Za stocarstovo trebaju malo duzi rokovi, ali prvi rezultati su tu. Za koju godinu vidjecemo rezultate i u vocarstvu.

To mi je zanimljivije od raketa. U raketnoj tehnologiji nema smisla takmiciti se sa velikim silama. Ali u poljoprivredi mozemo, jer imamo bolje preduslove. Da sam ja Tito odrijesio bi kesu naucnicima za ispitivanje recimo sipka. Za 5 godina morali bi mi utvrditi za sta je sve ljekovit klinickim istrazivanjima, za sta se sve moze koristiti u kozmetici, a i kuvari bi dobili zadatak da mu osmisle razne primjene. Norma bi bila najmanje 100 gotovih prozivoda od kojih bi se bar 10 moglo brendirati na svjetskom trzistu. Uz jos 100 miliona pola od njih bi postali hit kao aronija. A za tih 5 godina istrazivanja agronomi bi imali pune ruke posla da pomognu poljoprivrednicima oko podizanja plantaza, a i subvencija nebi nedostajalo.
Prije nekoliko godina krenulo se naveliko sa smiljem, ali bez organizovanog pristupa i podrske drzave nista od cijele price. A od smilja moze se takodje napraviti nekoliko gotovih prozivoda i stvoriti brend poznat u citavom svijetu. uvozimo preparate od morskih algi, a imamo daleko bolje prizvode iz narodne medicine.

I jos nesto: nebih se gurao tamo gdje postoje jaki karteli: soja, kukuruz, jabuke, jer bi nas satrali. Uzeo bi samo ono na sta niko ne obraca paznju – npr. zova (bagza) koja je daleko jaci antioksidans od aronije. Sa deset takvih kultura moze se pokrenuti farmaceutska, kozmeticka i prehrambena industrija sa protabilnosti daleko vecoj nego u ovome sto imamo od poljoprivrede i prehrambene industije.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Joj Tiho brate….sve si odlično izplanirao i na kraju ukakiš;kuda ćeš bolan ne bio u farmaciju, ti bi nešto kao u sferi najveće mafije?
Šalu na stranu, svšta bi mi mogli ali da imamo domaćine na vlasti.

Mak
Gost
Mak
1 godina prije

Tiho sxxonjo, sad će to prefinjeni Slovenci da preuzmu, a vidjeti ćeš utrku baba i žena po planinama u potjeri za pipcima, jer im dobri Slovenci daju čak 1km po 1 kg! Ih di je tebi pamet???

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
1 godina prije

“Joj Tiho”…..Je pogriješio totalno.Mi smo oni propali po modelu te bolesti koju su nazvali raznim imenima.Razlika je samo što nismo imali ništa kao resurs nego samo lijepo more,orjentirani na turizam.Uništili smo poljoprivredu i industriju.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

tihobl
eh, “da si ti Tito”, već bi za života za.ebo Hrvatsku!
…pa, zar nije lakše bez muke prodavati “supak”, nego se toliko namučiti, da bi prodavali “sipak”;)

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

@ Sinisa: u farmaciji su najvece zarade. Izvadis ljekovite komponente, spakujes u kapsulice i za skupe pare prodajes onima koji zderu hamburgere, a zele da vode brigu o zdravlju. Kozmetika je na drugom mjestu.

@ Mak: po tako niskoj cijeni nece moci kupiti sipak (provjeri cijene na jesen). Koliko znam u onome sto se naziva region postoji samo 10 ha plantaznog sipka. Za losa tla idealna kultura kojoj ne treba prskanje skupim ppreparatima.

@ otpisani: dodje jesen, odu turisti, ali pristigne sipak. Naberes, preko zime pripremis meleme, pomade i ostale stvari, a onda preko ljeta podajes turistkinjama u eksluzivnoj butici po svjetskim cijenama (+10% za apsolutno organsko + 10% za geografsko porijeklo). Jos ako drzava razradi dobar marketing imaces redove pred radnjom.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

tihobl
Sve 5!
Možeš računati na moj glas za ministra poljoprivrede ili gospodarstva;)
(ali ipak lakše je za sitniš dati šupak neko se mučiti oko šipka:)

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Sad imas sadnice bez bodlji. Dodjes do para da te ne bodu ni dole ni po rukama.

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
1 godina prije

Bio bi Tihobl ministar ,ali pitati ga ,dali bi brao šipak? mislim da bi prije pristao po tvom,ono za sitniš.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Sta ti je, pa svake godine naberem sipka za zimu da imam. Ali da se ja pitam ministar poljoprivrede nebi bio niko ko ne zna pomusti kravu ili voziti traktor.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Šipak se uzgaja već 5000 godina, bogat je antioksidansima, …sadrži više antioksidansa od crnog vina , zelenog čaja.borovnice, brusnice, naranče.Sok od šipka odličan je za imunitet,u borbi protiv infektivnih bolesti…ateroskleroze,anemije.Svježi sok od šipka smiruje probavni sustav, ublažava proljev.U kozmetici služi protiv bora,za zdravlje kože i kose.Iran proizvodi više od milijun tona godišnje.Kila se prodaje za 9-10 dolara…5 kila cc barel nafte…slijede Usa,Kina(zarađuju oko 12 000 yuana po hektaru),Indija,Izrael(prodaju na EU tržište,cc 5 eura za 3,5 kg ?),Egipat(cc 700 tona godišnje),Španjolska,Turska,Afganistan koji nakon sedamdesetih uzgaja sve više,a otkupljuje im gotovo sve industrija sokova…
sok na UK i irskom tržištu je izvanredan,gusti…oko 1,55 eura 1 litra…ali to je kao da se hraniš,a ne piješ..
sokovi,šamponi,dezodoransi,kreme,jogurt,kefir sa šipkom,smrznute sjemenke šipka,pekmez……itd…
sos od šipka sa junetinom umjesto brusnica sosa…
“During the bombing of Gaza, Tesco was targeted across the country by campaigners calling for a boycott of Israeli goods. In Swansea, activists stole Israeli settlement produce from Tesco and sprayed it with red dye to highlight Tesco’s complicity in Israel’s war crimes by profiting from settlement produce and enabling the settlements to trade and profit from their illegal occupation of Palestinian land.”
Lanac trgovina Tesco su u uk bojkotirali potrošači radi prodaje izraelskih proizvoda “po posebnim pogodbama” i nasprejali sve što počinje barkodom 729 crvenom ,krvavom bojom…bombardiranja…
Nema ni o šipku bez cionizma….

igi
Gost
igi
1 godina prije

….s toliko vanjskih neprijatelja i njihovih unutarnjih vazala biti ruski suveren političar nije nimalo lako…naprotiv….gledao sam rusku seriju – trocki – i zadivljen sam njome jer mnogo govori o rusima i njihovom neovisno o ideologiji političkom instiktu koji se može povezati i s današnjim okolnostima.

Amerika
Gost
Amerika
1 godina prije

Htjeli ste napisati kako je Putin unistio Rusiju.Sve Ruske banke su pod kontrolom americkih banaka. Tko kontrolira banke, kontrolira drzavu i predsjednika.Putin je jedan veliki igrač zidova i amerikanaca, lutka u rukama americkih zidova..

igi
Gost
igi
1 godina prije

…amerika je u građanskom neobjavljenom ratu…nije toliko trump problem….problem je nemogućnost djelovanja po ustaljenoj recepturi…nešto se u americi za dobrobit svih mora promjeniti…ali što i kako pitanje je svih pitanja…

Kolega 105
Gost
Kolega 105
1 godina prije

USA treba pod hitno reorganizirati i decentralizirati, uvesti progresivne stope poreza, opteretiti bogate, samnjivati socijalne razlike, uvesti besplatno zdravstvo ljekive i skolovanje, neka se skoluju sposbni a ne podobni i bogati, promjeniti demokratska nacela u stvarnu i direktnu demokraciju.

karantanac
Gost
karantanac
1 godina prije

da to nije možda malo nerealno:besplatno zdravstvo,školstvo i direktna demokratija u SAD?!?!?! možda ya dvesta godina.

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Nisu lose ideje!

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

U pokušaju naivne ironije vidi se elementarno neznanje Suštine.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Kako da ne. Sasvim sigurno. Kao što si ti milijarder.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Dobra bunika u tvom kraju?

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Jost kako Laki!
I peyotl .

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

A sta msls,je li SADe suverena drzava,i za koga Tramp radi, kada Tramp mora da uvede izvanredno stanje,da drzavana administracja moze da radi?Kako nazvati drzavu kojom upravlja banka -FED koja gospodari svim sektorima u drzavi.Ja bih rekla da tamo ne stanuje demokracija,vec bankomafija koja kontrolira drzavu u kojoj zivi 300 mil. stanovnika.Uporedujuci sa Rusijom gdje se nalaze?Tako sta da rade banke u Rusiji digli bi se svi americki mediji na noge,jer bi njihovi vazali u Rusiji ostali bez prebijene.
Putn radi za Rusiju,jer je prekinio rasparcavanje sa pocetka 90tih,kada je Rusja nakon raspada SSSR pala na koljena.

Jaran..
Gost
Jaran..
1 godina prije

“Ala sam se napijoooo….sve sam pare propijooo”

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
1 godina prije

Vidim sa svijest ljudi u Hrvatskoj dozrijeva po davanju mišljenja na tvoj komentar.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ma da li je to moguće….
https://youtu.be/U2aZyc2DAJ8

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Članak je za čistu peticu.
Hrvatska ima slične simptome nizozemske bolesti jer zivi od turizma i turizam je pokretač svega. Grade se samo apartmani i ugostiteljski sadrzaji koji donose dobru dobit ali vecina ulaganja je temeljem kredita jer ljudi zele siriti biznis preko noci jer dobro ide.
S druge strane industrija je gotovo unistena (ove godine pad ind pro oko 4 posto), poljoprivreda i stocarstvo su gotovo na umoru, ali sve u svemu nije lose jer stizu devize pa ima para i na crno i na bijelo za svakoga od baustelca do kuhara
Ako sutra netko odluci da opet bude svjetska kriza i ne bude turista ili se bitno smanji broj ko ce lokalcima i drugim poduzetnicima vracati kredite, gdje ce sezonski raditi pola slavonije i pola bosne i tko ce nam proizvoditi hranu?

Sovonarola
Gost
Sovonarola
1 godina prije

Brave, ovakvi turizam sigurno puca a onda ce hrvatska traziti novo dno.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Savanarola
Dno u crnoj jami!

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

tako se rapsala i ekonomija u Slavoniji. Ljudi su se odmaknuli od rada i stvaranja i svatko je želio imati svoj biznis trgovina, ugostiteljski objekt, obrt … Što se desilo dok je bilo kredita bilo je i standarda , a zatim kada je to stalo sve se prelilo na ljude koji više nisu mogli prodavati robu (većinom uvezenu…).

Uz to imaš želju Europe , SAD (tj. njihovih korporacija…) da porobi kvalitetnu zemlju i izvore vode i dešava ti se da pored vrhunske zemlje i dobrih temelja za poljoprivredu, jednostavnu industriju imaš totalnu propast kraja. Normalno zatim ti dolaze menadžeri sa Zapada, plaćaju se reklame na mainstream portalima, djeca roditelja koji su prezaduženi (a imaju još nešto sa strane…) su spremni odmah pakirati kofere jer se jednostavno ne vide u kraju u kojem ne postoji ekonomija. Stranac kupuje većinu imovine i zatim u slučaju potrebe povlači radno stanovništvo iz zemalja u koje su mladi otišli i vraća u krajeve da rade , ali sada ti već ljudi srednjih godina nemaju mogućnosti za kupnju imovine već žive isto kao na Zapadu tj. postaju podstanari i više nisu svoji na svome.

Problem Hrvatske je što prava ekonomija sa nekim jačim tvrtkama (osim Podravke…) praktički ne postoji , a ni Balkan (možda još gore stanje je u drugim susjednim državama…). Država nema načina krenuti u nekom drugom smjeru osim nekog krupnog reza , jer zadužen si na Zapadu i ti vragovi te održavaju na aparatima, tj. sistem koji njima odgovara.Što veća korupcija, privatizacija, kriminal to elitama na Zapadu bolje!

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

navodno je ist. slavonija prodana jos i prije osnutka hr drzave. onda je jna po njoj bacao bijelu ” paucinu”. onda je dosao tu monsanto i sad je uz jednog petrovica i uz sdphdz to gotova prica. dok je pripremljen mega sudski proces protiv monsanto- bayer-a, ovdje napustaju polja. jos pred ca 10 g sam mogla negdje procitati, da nisu imobilije bitne, vec poljopr. povrsine, bogatasi svijeta bacili su se doslovce na zemlju, posebno u koruptnim drzavama. nije dakle cudno, sto je princ charles posjetio bas slavoniju. vise na tu temu na istinomprotivlazi, com i kamenjar.

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

A zamisli da slučajno netko opali metak na Kosovu ili u Bosni i gotovooo, nema turizma…Al ajd ti to objasni kockoglavim krkanima

Aragorn
Gost
Aragorn
1 godina prije

kad ogromni kapitalisti dodu u hrv turizam,samo ce tatama amerima platit za dva ISIL-boya da se raznesu na Bačvicama i Stradunu,adio mare… vrijednost nekretnine -5000%

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Neće Aragorn jer Ameri imaju baš pik na naše more (kao nekada na Kubu…) . Polako i sigurno se naseljavaju , a 200000 dolara u SAD nije doslovno ništa u Hrvatskoj možeš sa 50000 živjeti 5 godina kao car a ostalo uložiti u neki poslić…

TI stvarno misliš kako će Ameri pustiti zlatnu koku , već sada ih imaš otprilike 5000 koji žive u Hrvatskoj punim plućima puno bolje od života u npr. San Francisku ili Los Angelesu.Njima se trostruko brže rješavaju papiri , a inspekcije ih ne dave jer hrvatske pijavice imaju ogroman strah od Buzina … sjeti se onog ličkog probisvjeta i rukovanja 3 godine zatvora dok si rekao keks.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

BUSOLA, znam da ima Amerikanaca koji žive u Hrvatskoj, ali ne znam koliko. No, znam jedno. To su mahom neki poduzetnici, koji u pravilu, osim rijetkih, ne nauče ni riječ našeg jezika. I dalje brbljaju engleski. Znam za slučaj jednog starog iz Amerike, ne znam ga osobno, ali znam po priči prijatelja. Dugo je tu, a zna nekih 20 riječi…..i bavi se nekim privatnim poslom.
Ipak je to bahatost, ali takvu bahatost pokazujemo i mi. Koliko je naših ljudi živjelo u ono yu-doba, u nekoj arapskoj zemlji, a nisu naučili ni riječ arapskog, kao ni pismo?
Ali zato prije nego odu u npr., Norvešku, odu na tečaj norveškog. Ništa ni mi nismo bolji.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Nažalost, to je vrlo moguće. Nadam se da neće, ali moguće je.

B.A.N.
Gost
B.A.N.
1 godina prije

Brave new world, ispravna dijagnoza. Problem je u tome što ta bolest uglavnom pogađa lakome vladajuće „elite“. Te bolesnike je teško staviti u karantenu i zato dolazi do sloma kompletnog društva, (vidljivo iz povijesnih primjera).

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Brave (?), otkud znaš da nekima baš to ne bi odgovaralo?
A ima i nekih koji misle da su sa svojih par desetaka milijuna sigurni. ?

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Poslednjih godina, i u vreme visokih cena sirove nafte, Moskva je veći prihod ostvarivala od izvoza Nuklearne tehnologije.
Nafta jeste značajna stavka, zemni gas još bitniji, ….
Novac je bitan alat.
Brutalna sila vlada.
Vera i ideja pobedjuju!

Amerika
Gost
Amerika
1 godina prije

Putinu su dani odbrojani ove godine i slijedi rusko proljeće i odlazak Putina.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

to su govorili I prije 15 godina. samo ti nastavi još 15 godina samo pazi da te ne pregazi vlak kao kokošku

Sovonarola
Gost
Sovonarola
1 godina prije

Amerika, kakvo je raspoloženje u Pentagonu otkad znaju da im je Putin uzeo koordinate ,sta kažu u Buzinu, jesu li oni na listi?

čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije

Tako je burte……….i Maduru su dani odbrojani i odlazi u prošlu subotu……… preključe je “humanitarna pomoć” ušla a Marudo otiša……..
Ti ne bi pogodija ni za prošlost, tako da se ostavi proricanja budućnosti.

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije

Zaboravio si Assada, sto je “otisao” pre 8 godina.

Bumbum
Gost
Bumbum
1 godina prije

Amerika ajde daj neki link, izvor ili je to samo tvoj dnevni zadatak na ovom portalu?

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Da, to će srediti Spiderman, Batman i kapetan Amerika.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

roskosmos I rosatom su iz domena znanstvene fantastike za zapad. plutajuće nuklearne elektrane, mali raketni nuklearni energetski blokovi itd. itd. rosatom ima uplaćenog avansa oko 150 milijardi dolara za poslove u inozemstvu u vrijednosti od 360 milijardi dolara.

deki
Gost
deki
1 godina prije

Samo bi dodao da ih je izlecio od svih mogucih bolesti,i ne samo izlecio nego ih podigao do te mere da danasnja Rusija je zaista za neprepoznati za razliku od one u Jelcinjove vreme.

ludilo
Gost
ludilo
1 godina prije

Lik je supermen, od razvaljene drzave pijanih klauna stvorio zmaja Khalesi formata. On je puno veci od spijuna, tko je on ?

nime
Gost
nime
1 godina prije

neko ko kaže: rusija je za ruse.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Čovjek s dobrim obrazovanjem hladne glave. S bogatim iskustvom. Pod obrazovanjem mislim na sve, od pravnog fakulteta do juda itd. Naročito itd.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Slika prvog ruskog kagebeovca s američkim Ray ban-kama može se interpretirati na razne načine. Evo, Putinu od Ameikanaca trebaju samo sunčane naočalel. Ili – gle Rusa, ni naočale ne znaju napraviti. Tono je jedno i drugo. Današnja Rusija malo što od SAD treba, a s naočalama Putin pokazuje kako je pametnije raditi ono što znaš, a kupovati ono što drugi znaju napraviti bolje (što je jedan od liberalnih kanona koje Putin zna uvezati državnim intervencionizmom)
Što god da su Amerikanci zajedno sa svojim europskim jatacima htjeli postići s uvođenjem sankcija Rusiji, nije im do kraja pošlo za rukom. Prekinuli su koliko-toliko uvriježene ekonomske tokove i napravili štetu sebi i Rusima. Zapad će reći da je to zbog aneksije Krima, koju će Rusi nazvati povratkom Krima matici zemlji.
Rusi su priznali izravnu štetu od sankcija od oko 6,5 milijarda dolara, neizravne se dakako množe s nekim faktorom. Štete koje zbraja Zapad nikako nisu manje.
Rast ruskog gospodarstva nije ni u kom slučaju sjajan. Imaju oni i svoj državni zavod za statistiku koji pumpa brojke. Rast je minimalan.
Ali je to kolosalna vijest, nikako poražavajuća. Trebalo se odigrati nešto sasvim drugo, a zahvaljujući ruskoj mudrosti nije.
Putin jest Rusiju stabliizirao, ali to nije dovoljno. Danas (prema ruskim statistikama) više od 50% Rusa živi s mjesečnim primanjima manjim od 2500 kuna. Kombinacija čvrste ruke, nadzora nad pravosuđem i državnog kapitalizma zasad ima pozitivan učinak.
Ako Putin do kraja svog mandata uspije izgraditi stabilne i nekorumpirane institucije, napravit će dobru stvar. Poslije Putina ne mora doći netko s njegovim državničkim instinktom, može doći diktator što bi bilo loše najprije za Ruse, a za svijet, tko zna?

Sovonarola
Gost
Sovonarola
1 godina prije

Alerice ,rast ruskog gospodarstva je u svakom pogledu sjajan jer je ostvaren u uvjetima sankcija i prepolovljene cijene energenata a trenurno je veci od rasta Eurozone!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Da nije bilo Zapadnih sankcija i EU gospodarstvo bi raslo više. Rusija ipak kreće s niže osnovice pa je njoj lakše rasti.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

To je pozitivno, mislim ovo kad se sam uništavaš.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Naravno da nema u tomu ničeg pozitivnoga, svatko računa za sebe što mu je dugoročno isplativo, s kolikim i kakvim gubitkom unaprijed računa uzdajući se u krajnji pozitivni rezultat. Tko bolje računa pokazat će vrijeme.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Koliko ja znam Ruski zavod za statistiku uvijek daje prognoze nižeg rasta od npr. Svjetske banke i sličnih zapadnih institucija, a i Moodys je digao kreditni rejting na Baa3. Tvoj tekst je rekla kazala bez ikakvih konkretnih brojki. Pošto Rusi nisu megalomani kao Ameri oni su sebi zacrtali cilj koji realno mogu ostvariti, a to je prepolovljavanje postotka siromašnih građana do 2025 godine. Ne znam što ti očekuješ od Ruskog gospodarstva, ali ja znam da se stvari kreću na bolje, a što je puno važnije Rusija postaje manje osjetljiva na “vanjske faktore” što je i bio cilj.
P.S. Ovo na Putinu nisu RayBan naočale. Iako mnogi misle da je RayBan izmislio ovaj tip naočala (avijatičarske, ili zrakoplovne naočale) u stvari spomenute naočale izmislio je Bausch&Lomb-u a proizvodi ih osim Ray Ban-a više proizvođača (RayBan je popularizirao MacArthur) odnosno oblik im nije zaštićen tako da ove mogu biti i Ruske.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

M.ivanišević,
? niste to trebali reći. Bausch&…, zvuči, jao, ‘hazarski’, dokaz za…već će se naći.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Istina. Od izbijanja financijske krize 2008. godine rusko gospodarstvo je u prosjeku raslo za samo 1% godišnje, što je malo. Zbog sankcija, obaranja cijene nafte, itd. Međutim, zadnje godine rusko gospodarstvo raslo je za 2,3 % šta je znatno više od euro zone. Usporedi zaduženost zapadnih zemalja i Rusije. Devizne rezerve Rusije su opet jednako velike kao i prije krize oko Krima i sankcija 2014.
Ne znam jesi li to u mogućnosti, ali prošetaj europskim zemljama, recimo Italijom, ali i ostalima. Pa prošetaj Rusijom. Usporedi čistoću, sigurnost, promet, cijene… Čistiju, ljepšu i uredniju zemlju nisam vidio. U Rusiji nigdje nisam vidio ni jednog prosjaka ili beskućnika, a u Europi… Na svakom koraku!
Baš nedavno sam se vratio iz Italije. Grozota koja se riječima opisati ne da! Rušenje mosta u Genovi gdje su poginule 43 osobe ti kaže u kakvom stanju je Italija. Da, ima u Rusiji još puno problema i puno je posla pred Putinom, pogotovo u ekonomiji. Ali u Rusiji se potiče rađanje djece, svake godine se rodi između 1,7 i 1,9 milijuna djece. Mahom ruske djece! A u Europi? Koliko će Europa izdržati pred najezdom ljudi iz Afrike i Azije? U Africi na jednog čovjeka koji ide u mirovinu dolazi šest mladih ljudi koji nemaju posla. I svi žele samo u Europu. Gadna je i crna budućnost Europe, ma koliko te apologeti EU i USA uvjeravali u svoje bajke. Ja vjerujem u ono što vidim svaki dan pred svojim očima na ulicama Europe.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Samo u Moskvi je 40 000 beskućnika, nije Rusija po tom pitanju daleko od Zapada. Budućnost EU je u njenim izborima. Može biti crna, ali može biti i svijetla. Nadam se ovom drugom jer je tu moj dom.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Nadati se, to je ljudski, ali možeš zaboraviti. Amerika sa Europom ima druge planove. Ujedinjenje Afrike i Europe u jednu gospodarsku zonu, izjednačavanje stanovništva doseljavanjem znamo koga u Europu itd. Da nema Rusije na istoku kao štita, već bi Europa prestala postojati pred najezdom Pakistana, Indije i ostalih. Ja mislim da je najpametnije iseliti se iz Europe na vrijeme. Bilo gdje, Argentinu, Rusiju, gdje je moguće. Kad Europa pukne kao Rimsko Carstvo ogrezlo u dekadenciji i pred najezdom Barbara, Rusija će zapravo biti jedina zemlja u koju će se stanovnici Europe u bijegu moći skloniti.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Ako tako misliš, ti seli, svijeta ima. Mi koji ostajemo ćemo se već nekako snaći
Ovdje smo zadnjih 26 000 godina, valjda ćemo opstati još koju stotinu.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Danas sam čitala da CIA ima planove razbit eu na staru, novu i – pravoslavnu…
Eu birokrati i komisija su sigurno opasniji.
Odgovore treba tražiti u pitanju ” gdje su novci”?

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
1 godina prije

@SoA
“Putin jest Rusiju stabliizirao, ali to nije dovoljno. Danas (prema ruskim statistikama) više od 50% Rusa živi s mjesečnim primanjima manjim od 2500 kuna.”
Drugim rijecima: postali siu proizvodjaci psenice br1 u svijetu, njihovi PVO sistemi-najbolji u svijetu, njihovi ledolomci, podmornice, nuklerarne elektrane i da ne nabrajam vise, nisu dovoljni za tvoje mijrenje uspjenosti, nego su samo …eto malo poboljsanje koje ce biti – drzi vodu dok majtori odu.
Opet ta tvoja blagoglagoljivost bez srzi i efekta. Tvoja poruka defetizma ovaj puta je skoro pa ‘magistralna’. Lijepo sam ti napisao da takvim porukama otkrivas vise o sebi i svom shematskom defetizmu koji ti ne dozvoli da mirno spavas i uzivas u normalnom zivotu, kao i svaki normalan covijek.
I, jos da ti napisem: nije mi te zao jer si sam izabrao takav nacin prozivljavanja svog zivotica.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

SoA
Čudi me da ti kao (veliki) financijski stručnjak, kažeš kako većina Rusa živi sa manje od 2500 kn!?
… nominalni iznos novca potreban za život je relativan i ovisi o općim troškovima života ( ono što u Rusiji možeš kupiti za 2500 kn, u Norveškoj ili Danskoj (vjerojatno) trebaš 2500 eura)
…najbolji pokazatelj da im je tih “2500kn” dovoljno, to što svi ostaju živjeti u svojoj zemlji i ne odlaze “trbuhom za kruhom” kao kod nas u Hrvatskoj.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

otpisani
A ne, nisam ja veliki financijski stručnjak. Kao što svi znamo, ovdje je to Ivan Pernar, čovjek od kojeg je Madura učio o monetarnoj politici.
Razlog zašto Rusi ostaju u Rusiji i ne odlaze trbuhom za kruhom su – vize, a ne život u obilju. Građani EU u prosjeku troše 11% plaće na hranu, u Rusiji je to 30%. To je zato što su najveći izvoznici pšenice na svijetu. Pa ti razmišljaj o filozofskoj dimenziji odnosa apsolutnog i relativnog.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

SoA
Kako bilo da bilo, oni su svoji na svome i ne daju da ih jašu kako se kome .urac digne. …pa ti sviraj ….. !

don
Gost
don
1 godina prije

Putin je potaknuo pravu revoluciju u ekonomskom shvaćanju svijeta, vratio je korijenima, jer je znao saslušati i druge osim dvodimenzionalnih ekonomskih analitičara, koji uvijek zbrajaju 2+2=4. Plošna matematika (2D). Ali postoji i dublja koja uzima više faktora u obzir, npr. osjećaje vrijednosti i mentalitet istočnjaka (Rusa, Indijaca, Kineza…). Nešto poput njemačke ideologije da sve moraš moći proizvesti sam, i tu su si bliski. Ne živjeti od usluga nego od proizvoda, kao da se stalno spremaju za kataklizmu. Oni ne investiraju u dionice kao temelj ekonomije zapada, možeš ih bičem goniti ali teško bi prihvatili, već ulažu u zemlju i sl, nešto opipljivo. Nisu još odnarođeni od novca i vrijednosti koju vezuju sa njim, pamte šta znači biti gladan i ovisiti o nečijoj dobroj volji. Ne vjeruju papiru. I tu ima podršku naroda, koji je spreman žrtvovati se za proizvodnju, samo ne spekulacije. Rusija je uvijek bila ideološki snažna potaknuti i eksperimentirati novo (komunizam), pa ima i vodeću ulogu u novom, realističnijem poimanju svijeta i ekonomije, a sljediće je Kina i Indija. Ekonomija sa pokrićem u opipljivim vrijednostima, i to je strašno za liberalni zapad. Povezati ponovno stvarna dobra i novac. U ratu šaka riže vrijedi više od hrpe dionica. Revolucija.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

DONE, brate dragi, a kuda si strpao Ruse zajedno sa Indijcima i Kinezima, da su istočnjaci. To ozbiljno misliš?
Sada malo ozbiljnije. Rusi kao većinski narod Rusije, su Slaveni i “bijeli” Evropljani, pripadnici evropske civilizacije i kulture. Nemaju u kulturološkom pogledu ništa zajedničko sa Indijcima i Kinezima. Dokaz? Pa povijest, zemljopis, kultura, kojoj pripadaju jedni, a kojoj drugi. Recimo, balet “Labuđe jezero”, šta ima zajedničko sa klasičnim indijskim plesom? Ili kineskim? Ili klasična glazba ona recimo starija, npr.,Čajkovskog ili novija, Hačaturjana. Ma ok,Hačaturjan je bio Armenac, ahhaaaa. Ali stvarao je u zlatno sovjetsko doba. Divnu glazbu.
Indijska i kineska civilizacija, su posve različite od evropske, znači i ruske. Opet se indijska i kineska razlikuju jedna od drugih, premda je utjecaj indijske civilizacije na kinesku bio ne mali. Zbog širenja budizma. Opet, indijska civilizacija pretrpjela je značajne i trajne štete zbog širenja islamske civilizacije na Indijski Potkontinent. Zato i postoji danas na tome tlu jedan Pakistan i Bangladeš, sporenje oko Kašmira.
Bilo kako bilo, Rusi su Slaveni, Evropljani, bez njih evropska civilizacija ne bi bila kompletna, i sama evropska civilizacija bez ruskog dijela naše zajedničke civilizacije ne bi bila to šta jest.
I da, jako volim i kinesku i rusku civilizaciju, da se krivo ne shvati. I da, danas je na sceni zajednička svjetska civilizacija. Oni koji to ne shvaćaju, i zatvaraju se u sebe, nemaju budućnost. Dovoljno je vidjeti u kojem neznaju žive neke muslimanske sredine……….samo oni i opet oni, svi drugi su za njih izrodi. Zato islam, mislim na radikalni islam, nema nikakvu budućnost.

Dokaz? Pa svi promislimo, da moramo, gdje bismo radije živjeli? U Rusiji ili Saudijskoj Arabiji? U Indiji ili Saudijskoj Arabiji? U Kini ili Saudijskoj Arabij? U Japanu ili Saudijskoj Arabiji?

Kada sam napisao da je na djelu zajednička svjetska civilizacija, pa mali nevažni detalj. Putin vježba džudo, je li tako? E pa džudo je japanska borilačka vještina, moguće je da ima podlogu u budizmu, a većina ljudi ne zna, da je većina azijskih borilačkih vještina, posebno karate, kung fu, nastala na korijenima stare južnoindijske borilačke vještine VAJRA MUKHTI. Vjerojatno vuče porijeklo još od Dravida.
Po čemu je džudo ruska tradicija? Po ničemu.

Opet, u današnjoj Rusiji, osim Rusa, imamo sijaset drugih naroda (Rusi 80%, ostali 20%), koji pripadaju raznim kulturama. Vjerujem da mnogi znaju da je Rusija manjim dijelom i islamska i budistička kultura.
Eto, na jugu evropske Rusije živi mali kalmički narod, pripadnici lamaističkog budizma. No, oni su tu došli, prije nego je Ruska Carevina osvojila jug današnje Rusije, doselili su odnekuda sa istoka današnjeg Kazahstana, u 17-tom stoljeću ili 16-tom. Hm, i onda su cijeli narodi preseljavali…..zamislite,
proći cijeli kazaški prostror i pri tome ratovati….

šosmbgtsnehgbsergvefvref
Gost
šosmbgtsnehgbsergvefvref
1 godina prije

Glazijeva bih ja postavio a ne Nabulinu koja rusima dođe ko švabama onaj Warburg koji je bio rođeni brat Warburgu u čemerici i to u po rata. Dok se rusi ne riješe wašingtonskog konsenzusa i dok ne presjeku sve veze sa tamnim zapadom nebu dobro za njih a pogotovo kad uskoro počnu padati nukleusi

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Iako Putina izuzetno cenim ne volim kada mu se pripisuju polubožanske osobine. Čovek je pametan – imamo i mi pametnih. Čovek je rodoljub – e, jbg…

Najveća je ironija što bi i mi migli da se razvijamo gotovo kao Rusija (prema svojoj veličini, naravno). Samo je potrebno pravilno definisati probleme i odabrati najbolja rešenja – i gotovo. Uz ovakav parazitski aparat stranih banaka i veletrgovina kao i domaće “burazer ekonomije” ni Supermen nam ne bi mogao pomoći. U stvari, ne bi nama trebao neko kao Putin – ni sam Putin nas ne bi izvukao sa dna, nama treba patriotski nastrojeno “telo” koje od početka stoji iza Putina. Ono telo koje nije čak ni za vreme Jeljcina dozvolilo raspad najbitnijeg dela vojske i totalnu kriminalizaciju policije i pravosuđa zahvaljujući čemu je Putin imao dovoljni polaz.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Još nešto: autor je zaboravio najvažniji primer – SAD. Uništena proizvodnja zbog jednog proizvoda. Zbog $$$. Da su neoliberali ostali na vlasti do kraja mandata bi američka vojska bila naoružana kalašnjikovima – i to kineskim.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

shumadinac
Ne znam što se buniš. Unatoč polubožanskom Purinovom umijeću te katastrofalnoj politici srpske Vlade, većina Rusa ne živi bolje od većine Srba. Uz sav ruski plin, naftu i pšenicu.
Autor s pravom nije uvrstio među’nizozrmce’ i SAD. Još uvijek ta zemlja proizvodu jako puni.
Vjerojatnije je da će za par godina svaka općina imati kinesku verziju S 400, samo da je kopiraju.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Ajmo malo realnije Alerik – znam da možeš zato i tražim.
Kada je Rusija snažno pokrenula svoju proizvodnju i značajno smanjila uvoz – sa početkom sankcija? Kada je to bilo?

Vidi šta su oni uradili u nekoliko godina a šta Srbija. I kakav će taj odnos biti za još nekoliko godina. Eto zato se bunim.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Gotovo je kad je gotovo, kad više nema dalje. To se odnosi na čovjeka, ali na državu – ne. Uzmimo primjer Irske.Kad je izbila kriza 2008. Irska je imala pad BDP-a od 10%, nezaposlenost je skočila na 15%, javni dug je prešao 100% BDP-a. A onda su došle pametne politike (i političari) na vlast. Trebalo je nekoliko godina i javni dug je danas 66% BDP-a, nezaposlenost minimalna, gospodarstvo raste po stopi od 4,5%, i po BDP po stanovniku je jedna od najbogatijih zemalja na svijetu.
Nema nikakvog razloga da se to sutra ne dogodi i u Srbiji!
Što se tiče Rusije, dobra vijest je da su odoljeli Zapadnim sankcijama. Loša je da je njihovo društvo jako daleko od socijalne pravde za koju imaju dovoljno resursa i prihoda.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Irska je napuhani balon koji ako SAD bude imao problema sa informatičkom industrijom (nažalost po njih izgleda će imati…) će se raspasti kao kula od karata. Irce krasi jedan slični mentalitet Hrvatima za vrijeme ere dizanja kredita (2000-2008..). Vlastita industrija je jako loše , sve je naslonjeno na SAD i njihovu ekonomiju. Ostatak ekonomije se bazira na uslugama (nešto malo poljoprivreda što je dobro…), irska birokracija je isto jako spora , jedino u pogledu vađenja papira za zapošljavanje.

Vrlo su neozbiljni i ne pripremaju se za sigurno dolazeću krizu Zapada (ono što napominjem ako SAD ne uspije opljačkati Venecuelu…) nego dižu cijene u basnoslovne iznose , te za jedan maleni stan u centru Dublina trebaš minimalno 2000 eura. Sve cijene su strašne!

BDP kao BDP uspoređivati Irsku sa Rusijom je kao da uspoređuješ SAD sa Luksemburgom ovo su zemlje sa razvijenom industrijom i ekonomijom (čak i SAD imaju industriju 😀 ne više onako jaku kao prije , ali imaju…) , ovo drugo su zemlje praonice love i zaobilaženja plaćanja poreza. Normalno da ogroman promet koje velike firme i banke tamo ostvaruju se prenosi na BDP. I dok Luksemburg zbog svoje tradicije, naseljenosti će opstati , Irska ako je pogodi kriza će proživjeti ponovni egzodus. Koliko je stanje problematično govore prosvjedi u stilu žutih prsluka gdje Irci blokiraju tunele i prometnice zbog nenormalnih cijena stanarina – soba cca 600 eura… Normalno naši šute jer su sretni što su pobjegli iz pakla Balkana.

Son tvoje znanje ekonomije je slabo i iskreno se nadam da neću vidjeti probleme Irske jer prvo moji prijatelji – prijateljice će tamo stradati (stranci kako to ide…) , volio bih da budeš u pravu.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Busola
Ne znam kakvo je tvoje znanje o ekonomiji, možda si doktor ekonomskih znanosti (svaka čast ako jesi i ako nisi). Moje je svakako skromno. Nego da pitam, imaju li Irci ogromna ležišta nafte, plina, zlata? Imaju li ogromne poljoprivredne površine ili nemaju ništa? Prije par sto godina su u Irskoj umirali od gladi, Englezi su ih prodavali kao roblje i danas ih treba optuživati zato što nisu gladni jer su iskoristili situaciju, postojeći monetarni i porezni sustav, svoju geopolitičku poziciju? Zar ne bi onda trebalo po istoj osnovi optužiti i Bjelorusiju da se oslonila na Rusiju i da paraztira na njenim sirovinama?
Činjenice o BDP-u U isrkoj, kao i ostali pokazatelji su takvi kakvi jesu. Kad opet dođe do krize, možda se snađu,a možda propadnu.
Misliš da je bolje da su poput nas slijedili stalan, ali siguran put u propadanje? Onda ih kriza sigurno ne bi iznenadila.
Usput, uopće ne uspoređujem Irsku i Rusiju u gornjem komentaru, nego Irsku koja je promijenila vlastitu ekonomsku situaciju u odnosu na Srbiju koja ne mijenja ništa.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Umirali su iz razloga sličnog zašto je Balkan zadnjih 30 godina propadao , zbog sijanja mržnje i stalnog presinga oko rata sa Englezima što su iskorištavali njihovi nesposobni političari i držali ih u šahu 100 godina (kao što ovdje te drže u šafu razni HDZ, SDP , SNS, SDA probisvjeti…) ,a jadni Irci išli raditi kod Engleza (imaš to jako dobro opisano u mućkama…) Kada su se ostavili rata i podjela , te na normalan način krenuli tražiti svoje JA tada su uz pomoć emigracije (nažalost balkanska emigracija je malo-puno prokletija…) i Amerikanaca (da imali su jaku pomoć imaš video doslovno kleče pred Obamom ja mislim 2011 godine nakon teške krize i totalnog rasula – ostalo 20% stanovništva bez imovine…) preko IT industrije stali na noge.

Oni su varali na poreznom sustavu i to ne malo nego jedan Apple nije uplatio u blagajnu 30-tak milijardi dolara , a to je za Irsku ogroman novac – zamisli koliko je Irska profitirala kada je zažmirila na 30 milijardi $ poreza. Normalno kada su uvidjele druge američke informatičke tvrtke da tako najlakše mogu dovesti robu i uslugu u EU krenule su to iskorištavati. Danas imaš za EU sjedišta Googla, Facebook-a , Intela, Dell-a , Amazon-a sve u Irskoj i svaka firma zapošljava velik broj ljudi od stručnjaka , do prosječnih ekonomista, kuvara , čistačica… Neke firme super plaćaju neke sramotno i izrabljuju…

Srbija kao i Hrvatska ne mijenja ništa jer ljudi još uvijek biraju na osnovu nacionalnih , vjerskih podjela , a ne na osnovu ekonomskog razvitka. Čak i taj mali zaokret vidiš koliko je dobrog donio Irskoj . Problem je što nažalost nisu naučili stvarati i raditi i taj balon se lako ispuše, tada ljudi opet će krenuti tražiti podjele jer to je u krvi ljudi. Nemoj misliti kada se u Hrvatskoj na osnovi kredita i pljačke dobro živjelo tamo 2000-tih malo ljudi je bilo u filmu nacionalizma, kada je nestalo para tada su te teme ponovno isplivale na površinu… 😉

Pravo je rekao ja mislim Rambo Amadeus:

Nacionalizam je tema za one do 300 evra prihoda mesečno. Njima se servira ta priča. Kada plata pređe 500 evra, onda počinje razgovor o garderobi i kafićima. Kada pređe 1.000, onda je top-tema zdrava hrana, letovanja i zimovanja, a kada se popne na više od 3.000 onda prestaje svako palamuđenje. Ljudi onda pričaju o vremenskoj prognozi i ljubavi”, kaže Rambo

Dobro izostavio je one sa ogromnim prihodima oni se brinu o ovima ispod da uvijek budu podjeljeni kako bi i dalje mogli biti bogovi na zemlji… a ovima koji pređu prihodi 3000 eura novac postaje nažalost Bog svega (kako i ne kada lakše prilaziš ženi, postaješ priznat u društvu, godi ti ulizivanje…) i nažalost kapitalizam zatim vodi u totalnu dekadenciju što se najbolje vidi npr. u dodjeli Oscara ili ponašanju druge strane Trumpovih bogataša. Svijet baziran na kapitalizmu je osuđen na propast ili veliki rat, neki drugi sistem što ranije mora zamjeniti ovo zlo inače ćemo se pobiti i nemoj misliti kako ja smatram da su svi Amerikanci zli , nego nitko te neće pitati kriv si ili nisi nego samo na čijoj si se strani zatekao , kao za raspada Jugoslavije…

Ps. nemam doktorat čak štoviše samo srednju školu , ali obožavam ekonomiju , nažalost teško je danas o tome raspravljati na Balkanu , jer ljude zanimaju drugačije stvari , o tome drugi put. Sva tragedija bivše države je kada shvatiš da jedna “obećana” Irska ima slabiju infrastrukturu od Jugoslavije 80-tih… tek tada shvatiš gdje smo mi bili na Irce , samo zaželjeli se love i nove Švicarske…

Uživaj evo samo za tebe malo podužeg teksta , analize zašto kako ostavljam za možda drugi puta.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

SON, ma koje su to gluparije, da je Irska jedna od najbogatijih zemalja na Svijetu? Ok, pristojan standard imaju, ali definitivno nisu među najbogatijima. I sam bdp, nije neko mjerilo, svi to znamo.

Sovonarola
Gost
Sovonarola
1 godina prije

Alerice, prosjecni kinez ili rus živi puno bolje sad nego prije 20 ili 40 godina dok prosjecni amerikanac zivi puno teze sad nego prije 20 ili 40 godina.Dakle pri usporedbi trend je jako bitan.Nije u šoldima sve.
.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Prosječni Rus od prije 40 godina je umro tako da ne živi nikako, kamo li bolje:)

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

@Alerik
Dobar, kvaran ali dobar :)))))

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

SON, a kako to živi većina Rusa? Nije valjda da su u pećinama? Pa gledaj, baš čitam udio gradskog stanovništva u Rusiji je dosegao skoro 80%, gradova sa preko 500.000 stan., ima ukupno 37, a od tih 37, njih 15 su milijunski gradovi, a dva grada su sve bliže milijunskoj cifri.
To definitivno nije vukojebina.
Svaki veći grad u Rusiji ili na ex-sovjetskom prostoru, Ukrajini, Bjelorusiji, samom Kazahstanu itd…, ima sve kulturne institucije: teatar, operu, balet, simfonijske orkestre, cirkus…itd. U koliko gradova u Srbiji imamo teatre, sa operom, dramom i baletom? Ne znam za Srbiju, ali u Hrvatskoj to imamo u samo četiri najveća grada (ZG, ST, RI, OS), koliko čujem, u Crnoj Gori toga nema uopće! Ok, davno u yu-doba, kada bi bio u Beogradu, znao sam otići u Narodno pozorište na Trgu Republike, aj imam i ja nešto kulture-:)

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Imamo li mi pametnih? U parlamentima i vladama ih nešto ne vidim.
Koliko imamo intelektualaca? A stručnjaka?
Ili vani ili u mirovini.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Naravno da imamo pametnih. Evo ja sam p..pam..etan. Ali mi ne d d daju jer niss sam u Pppartiji!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

O, dobili ste, dobili. Narodnu banku u jednom razdoblju. I još ponešto.
? Lijepo da ste se javili.

minimoris
Gost
minimoris
1 godina prije

evo jedne price koja je karakteristicna za nasa balkanska plemena…

… ROMANSIRANA PLANSKA PRIVREDA ZA VEVERICE

U davna, pradavna vremena jedna porodica je proizvodila i prodavala
cipele.
To je bila velika porodica od 60 ljudi.
Njih 50 je pravilo cipele, a 10 prodavalo.
Imali su dobru maržu. 40% prosečno.
Jednog dana došli su im stranci i ponudili cipele 20% jeftinije, da
prodaju kao dodatni asortiman. Marža na tim cipelama bi bila 50%, a one
bi i dalje bila jeftinija od domaće proizvodnje.
Kvalitet nije bio isti, ali u siromašnom selu kao što je bilo naše cena
je bila važna.
Šta se onda dogodilo?
Umesto 50.000 komada domaće proizvodnje, sada se proizvodilo 20.000
komada, a 30.000 komada se uvozilo. Cena koštanja domaćih cipela je
porasla i zbog manjih nabavki sirovina, kao i zbog nepopunjenih
kapaciteta pogona. Budući da su u fabrici svi bili porodica, niko nije
hteo nikoga da otpusti.
Stranci su još malo spustili cenu i zarada na uvoznim cipelama se
povećavala, a na domaćim smanjivala.
U trećoj godini prodavalo se 45.000 stranih i 5.000 domaćih cipela.
Porodica je bila prinuđena da zatvori pogon zbog gubitaka. Pristali su
da strancu prodaju firmu za 1 evro.
Selo tj. lokalna samouprava, da bi pomoglo porodici, pristalo je da na
sebe preuzme dugove.
Iduće godine, stranci su podigli cenu cipela koje se više nisu pravile
od kože, nego od skaja. Prave kožne cipele bilo je nemoguće kupiti.
Proizvođač mleka koji je prodavao kožu za cipele bio je prinuđen da
podigne cenu mleka da nadomesti manjak zarade na koži.
Stranci su počeli da uvoze mleko jeftinije od domaćeg.
Proizvođač mleka je prodao krave i postao uvoznik mleka.
To mleko je bilo jeftinije od drugih i svi ostali proizvođači su
prodali svoje krave, jer im se nije isplatilo da proizvode mleko.
Iduće godine mleko je poskupelo.
Trave je bilo dovoljno jer nije bilo dovoljno krava. Nije se više
đubrila.
Proizvođač NPK đubriva morao je otpusti višak radnika, ali zbog
predimenzionisanih kapaciteta samih pogona, pri ovom obimu cena koštanja
proizvoda je bila prevelika. Stranci su počeli da uvoze jeftinije
đubrivo.
Obim proizvodnje je još pao, fabrika je ređala gubitke i morala je da
se zatvori.
Stranci su ponudili da je kupe za 1 evro.
Lokalna samouprava je pomogla i preuzela postojeće dugove.
Stranci su fabriku zatvorili i otpustili radnike.
Zadržali su monopol na uvoz đubriva, ali to je u tom trenutku bilo jako
povoljno za nas jer fabrika nije pravila gubitke, a i đubrivo je bilo
jeftinije.
Iduće godine đubrivo je poskupelo, al nismo mogli da biramo.

Nestalo je cipela, mleka, krava i đubriva.
Nismo znali šta da radimo, pa smo platili strane savetnike, koji su
izračunali da je situacija lošija nego ranije i da sada uz fabrike
moramo da damo i subvencije.
Nismo imali para da damo subvencije.
Stranci su nam pozajmili pare da im platimo da nam uzmu fabrike. Sa
kamatom.

Pantagana70
Gost
Pantagana70
1 godina prije

???

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

MINIMORIS, dobra priča. EWto, na otprilike sličan način evropski, prvenstveno britanski kolonizatori, osvojili su Indijski Potkontinent. Ne ratovima, nego trgovačkim ugovorima….Kako su mogli? Opet zbog politike. Jer, kada su se Evropljani pojavili na obalama indijske civilizacije, ono šta zovemo Indija, Potkontinet, bio je u političkom kaosu. Ne prvi put u dugoj im povijesti. Raspao se taj prostor na oko 650 državica, čiji su se vladari stalno svađali međusobno. I polako, jedna po jedna je ulazila u trgovačke ugovore sa britanskim kompanijama, sa britanskim kolonizatorima, koji su u razdoblju od 1757 do 1849 praktički beskrvno osvojili cijeli Potkontinet.
Šta je bilo na kraju? Upravo Minimorise, opisano u tvome postu. Jednostavno su osiromašili i toliko unazadili taj prostor, da se Indija tek u novije vrijeme oporavlja od stoljetnog nazadovanja, a Pakistan i Bangladeš, se oporavlja još sporije.
Jer, prije dolaska evropskih kolonizatora, indijska civilizacija predstavljala je recimo u 16-tom stoljeću, najmanje 20% svjetske privredne moći toga doba, a u vrijeme odlaska kolonizatora, sredinom 20-tog stoljeća, prostor ind.civilizacije predstavljao je samo nekih 2% najviše 2,5% svjetske privredne moći. Ovo su približne brojke, ne da mi se sada čačakati detaljno.
Ali brojke dokazuju, ako kolonisti zavladaju, da se to može protegnuti na stoljeća,a ne samo desetljeća nazadovanja!
Iz naučenog znamo i to, da se baš zbog takve prošlosti današnja Indija, a Kina da i ne govorimo, neće više povući u sebe same!

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

A ja mislio da je nizozemska bolest ono kad oboris civilni avion pun Nizozemaca, pa ti nabiju sankcije. Svasta.

Croatia
Gost
Croatia
1 godina prije

Vladimir Vladimirovič Putin bravo majstore !!!!

Steve
Gost
Steve
1 godina prije

A sto ce Hrvatska? od 2000-te niti smo imali Putina ni Orbana vec ovu udbasiju koja je popljackala sve pocevsi od kasnih sedamdesetih pa sve do danas pod krinkom HDZ-a i glavnog nosioca rusilackih snaga SDP-a!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

STEVE, bilo kuda Udba svuda, udba je naša sudba i ozna sve dozna !!!
Ahahaaaa, zar ima još onih koji vjeruju u vile i vještice, koji raspravljaju kao u srednjem vijeku, koliko anđela može stati na vrh igle, te je li još aktivna udba-sudba…….A rasformirana 1966.

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Nije istina da je Cahvez nacionalizirao samo naftnu industriju! Baš zbog nacionalizacije i drugih privrednih grana Venezuela je u banani. Jer da su je ostavili privatnicima oni bi danas vukli Venezuelu iznad vode.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
95
0
()
x