Kaos u Sudanu – U tijeku je vojni udar i očekuje se odlazak Omara Al-Bashira?

16 komentara

Sudanski predsjednik Omar Al-Bashir je 7. travnja odbacio apel prosvjednika da podnese ostavku. Tisuće prosvjednika su u vojsci vidjeli jedinu opciju da ga prisili da napusti ured i u nedjelju su se

okupili ispred zgrade Glavnog stožera vojske u sudanskoj prijestolnici Kartumu. Tražili su od generala da podrže njihov zahtjev da predsjednik Omar Al-Bashir podnese ostavku. U kompleksu se nalazi i Ministarstvo obrane i službena rezidencija predsjednika, čija se vladavina od gotovo 30 godina vjerojatno bliži kraju.

Snage sigurnosti su tijekom prosvjeda prošlog vikenda ubile najmanje pet prosvjednika, uključujući jednog liječnika, priopćili su predstavnici oporbe u nedjelju, iako ove informacije treba uzeti s rezervom.

Državni dužnosnici kažu kako je od početka prosvjeda poginulo 32 osobe, kada se val nemira proširio zemljom zbog  utrostručenja cijene kruha.

Human Rights Watch ima svoje izvore i tvrdi kako je ubijena 51 osoba, uključujući liječnike i djecu.

EU je izrazila zabrinutost zbog odgovora Kartuma na prosvjede.

“Stanovnici Sudana pokazali su izvanrednu otpornost, usprkos izvanrednim preprekama tijekom mnogih godina. Njihovo povjerenje mora se dobiti konkretnom akcijom vlade”, izjavio je ured za vanjsku politiku i sigurnost EU.

Organizatori prosvjeda su 6. travnja odlučili započeti okupljanja ispred vojnog zapovjedništva, najzaštićenijeg dijela zemlje, kako bi obilježili ustanak iz 1985. godine kojim je srušen režim predsjednika Jaafara Nimeirija.

“Nakon onoga što smo pretrpjeli jučer, nećemo napustiti ovo područje dok naša misija ne bude ispunjena. Nećemo napustiti ovo područje dok ne ode”, izjavio je francuskoj novinskoj agenciji AFP prosvjednik Osama Ahmed, koji je proveo noć izvan kompleksa.

U subotu su policija i sigurnosne snage blokirale sve mostove koji vode do središta Kartuma preko rijeke Nil, očito u pokušaju da ograniče broj prosvjednika. Mostovi su ostali zatvoreni i u nedjelju, uzrokujući velike prometne gužve. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je u prosincu sudanske vlasti da istraže smrti koje su se dogodile tijekom nasilnih prosvjeda diljem zemlje.

U Sudanu je u tijeku vojni udar?

Sudan
FOTO: Sudan mapa

Prema posljednjim informacijama, sudanska je vojska zauzela glavnu televizijsku i radijsku tvrtku u zemlji i narednih sati će objaviti službeno priopćenje Glavnog stožera.

Rezidencija predsjednika Omara Al-Bashira i zgrada parlamenta su blokirani. Lokalni mediji javljaju da se provode uhićenja političkih dužnosnika. Postoje izvješća da je na vojnom kontrolnom punktu, pri pokušaju napuštanja glavnog grada, uhićen potpredsjednik Sudana i ministar obrane i osobne sigurnosti Al-Bashira.

Brojni izvori izvještavaju “da je Al-Bashir podnio ostavku, ili da će podnijeti ostavku”, što će službeno biti učinjeno nakon objave na televiziji. Također postoje nepotvrđena izvješća da je već napustio zemlju.

Letovi iz međunarodne zračne luke u Kartumu su ograničeni sve dok se ne riješi politička kriza. Kako bi se povećala sigurnost, vojska je rasporedila oklopna vozila na strateške dijelove zemlje. Ključne prometnice i mostovi pod zaštitom.

U Kartumu se nastavljaju prosvjedi protiv Omara Al-Bashira, ali bez oružanih sukoba, nakon što je zapovjedništvo policije naredilo da se protiv prosvjednika ne upotrebljava vatreno oružje i da su prekinuti policijski sukobi s vojskom. Načelnik policije u Kartumu je uhićen, kao i ministar unutarnjih poslova.

Prema navodima vojske, možda jedinog vjerodostojnog izvora u zemlji, tijekom jučerašnjih prosvjeda je poginulo 11 osoba.

Nakon uhićenja policijskog rukovodstva, vojska je, prema nalogu vojnog obavještajnog zapovjedništva, blokirala policiju u Kartumu, a prema drugim izvorima se policija i razoružava.

Al-Jazeera javlja da je sudbina predsjednika Omara Al-Bashira neizvjesna, sve dok vojska ne da službenu izjavu, što bi trebala učiniti tijekom dana.

Nakon mjeseci prosvjeda protiv dugogodišnjeg  predsjednika Omara Al-Bashira je državna televizija kratko priopćila: “Sudanska će vojska uskoro će objaviti  važnu izjavu”, bez davanja dodatnih pojedinosti.

Prosvjedi koji su izbili u prosincu postali su najveći izazov za tri desetljeća vladavine Omara Al-Bashira.

Sjeverni Sudan i Južni Sudan
FOTO: Sjeverni Sudan i Južni Sudan

Može se reći da nakon skoro 30 godina vladavine i sukoba, podijele zemlje na Sjeverni i Južni Sudan, vrijeme da Omar Al-Bashir odstupi. No, zapadnim kancelarijama koji su dali medijsku podršku prosvjedima sigurno nije u interesu mir i prosperitet za obične građane Sudana.

“Nadam se da će naša revolucija postići svoj cilj”, kazala je Alaa Salah, nazvana “nubijska kraljica” prosvjednog pokreta, pozivajući se na drevno ime za Sudan, nakon što je video snimak prošao njenim dirigentskim napjevima s demonstrantima ispred vojnog stožera.

VIDEO: protesti u Sudanu

Ranije ovog tjedna su SAD, Velika Britanija i Norveška po prvi su put deklarativno tražile od prosvjednika da ne posežu za nasiljem, što se dogodilo nakon pregovore prosvjednika s vojskom.

“Došlo je vrijeme da se sudanske vlasti ponašaju ozbiljno i da odgovore i ili predlože vjerodostojan plan za političku tranziciju”, navodi se u izjavama ministarstava vanjskih poslova veleposlanstava Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Norveške.

Ne zaboravimo da je Sudan, zajedno s Iranom, Sirijom i Sjevernom Korejom, na crnoj listi Washingtona “državnih sponzora terorizma”.

Omar Al-Bashir, koga Međunarodni kazneni sud traži zbog optužbi za ratne zločine i genocid, došao je na vlast državnim udarom 1989. godine. On je i dalje jedan od najstarijih predsjednika Afrike. Bashirov vladajući Nacionalni kongres izjavio je kako su planovi za održavanje današnjeg skupa potpore  predsjedniku odgođeni.

Bashir odstupa sa svih dužnosti?

Omar al-Bashir Sudan
FOTO: Omar al-Bashir

Ministar proizvodnje i gospodarskih resursa u pokrajini Sjeverni Darfur, Adel Mahjoub Hussein, izjavio je za televiziju Al-Hadath “kako se vode pregovori o ustroju vojnog vijeća koje će preuzeti vlast nakon što se predsjednik Bashir odstupi”.

Libanonski kanala Al-Mayadeen je ranije izvijestio da su sudanske oružane snage odlučile ukloniti predsjednika Bashira sa svih mjesta i raspustiti vladu. Prema Al-Mayadeenu, vojska će najaviti stvaranje vojnog odbora koji će voditi zemlju tijekom tranzicijskog razdoblja.

Prema izvješćima lokalnih medija, skupina vojnih časnika je navodno ušla u zgradu sudanskoj javnog radio servisa. Iako svi govore o vojnom udaru, ta se riječ za ono što se zbiva ne koristi u Sudanu.

Kao što smo rekli, prosvjedi su u prosincu prošle godine formalno počeli nezadovoljstvom građana zbog  rasta cijena potrošačkih dobara. Nakon toga su prerasli u masovna okupljanja a kojima se tržilo da Bashir odstupi s vlasti, da se raspusti vlada i da se proglasi jednogodišnje razdoblje izvanrednog stanja, što se upravo i događa.

afrikaDržavni udarOmar Al-Bashir
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Ne vjerujem da imaju standard kao u Švicarskoj, ali kad vidim ovu “nubijsku kraljicu” i “caricu feminizma” Alaa Salah da vodi prosvjede, malo m ije jasnije. Nadajmo se da je vojska u ovom slučaju kao Alžirska, ok Bashir nek ide u mirovinu, ali da ne dolaze Ameri, Briti, Norvežani, Francusi ili tko već………

Shah
4 godine prije

jel to nas ili njihov diktator?

Moreno
4 godine prije

Neman pojma šta ovi prosvijednici oće, ako in je sve krešilo i bune se protiv toga onda je to okay, a saznt ćemo šta se događa za neko vrime kad vidimo oće li in troškovi života još više krešit ili kalat posli promjene vlasti.
Neću čarat, ali mislin da znan šta će in se dogodit.

Милейковский
4 godine prije

po televiziji zuje vojni udari izađem vani a hv svuda ? možda je i kod nas bio udar ?

tuf
4 godine prije

Sudanu je zlato na prvome mjestu u bilanci izvoza. Zreo je za malo demokracije.

fenix
4 godine prije

Zar nisu Rusi (navodno Wagner) u Sudanu. Da li su u sjevernom ili juznom Sudanu?

Mucke
4 godine prije

Ocekivao sam malo “analiticniji” clanak,barem o tome da se zna ko je ciji igrac ovdje.Znam da je Sudan vec neko vrijeme trn u oku zapadu,ali zasto i sto se tamo dogadja te zasto u tom dijelu svijeta samo smrt moze vlastodrsce odvojiti od vlasti pojma nemam.Pored medija kakvi su danas dostupni u Hr. nije ni cudo.

samo tako
4 godine prije

Otkad se Norveška druži tako blisko sa ološem ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI