Kina spašava Nigeriju, ujedno i Europsku uniju od nove migrantske katastrofe

kina juan afrika
46 komentara

Nigerija, najnaseljenija država u Africi, suočava se s ekonomskim kolapsom. Međutim, afričku zemlju bi mogli spasiti petrojuan i kineska ulaganja, što će za posljedicu imati sprečavanje velike katastrofe i migracijskog vala prema obalama Sjeverne Afrike i dalje prema Europi.

Unatoč bogatim rezerve nafte, Nigerija je na putu da postane propala država. Etnički i vjerski sukobi, sukobi oko raspodjele dobiti, kontinuirani visoki demografski rast, korupcija koja bjesni na svim razinama i političke pogreške se vide u svim segmentima društva.

Narodna Republika Kina, koja već godinama ulaže ogromne svote novca u “crni kontinent”, sada se posebno fokusirala na Nigeriju i želi uložiti milijarde dolara u naftnu industriju zemlje. Na primjer, već je uloženo 14 milijardi dolara i sada su dogovoreni kreditne linije u iznosu  od još 3 milijarde dolara koje će Kina uložiti u suradnju s nigerijskom nacionalnom naftnom kompanijom u razvoj  off shore naftnog sektora zemlje zapadne Afrike.

Za SAD i Indiju, koji se također bore za utjecaj u Nigeriji, ovo je veliki izazov.

Iako je Washington glavni vojni partner vlasti u Abuji, Nigerija na američka pomoć i suradnju može računati samo pod određenim uvjetima, dok je New Delhi najveći energetski partner zemlje. Logično je da sve veća uključenost Kine u poslovima Nigeriji može ugroziti privilegirani status kojeg su do sada u zemlji uživali SAD i Indija.

I dok Indija, kao kupac nigerijske nafte i bez vojnih i geopolitičkih pretenzija u Nigeriji, može kupiti naftu iz Irana, SAD imaju druge interese. No, Washington nema novca kao Peking i kineski utjecaj je teško zaustaviti.

Rastuće financijska ulaganja Kine u Nigeriju i Afriku služe i za izgradnju  afričkog dijela “Novog puta svile”, dionice “Sahel-Sahara”, čime bi se na veliki infrastrukturni projekt Pekinga, povezivanja gotovo cijelog svijeta s Kinom, proširio i na “crni kontinent”.

Ako bi se urušila Nigerija, to bi bilo poražavajuće za kineske planove. No, još više od Kine, koja bi ovaj gubitak sigurno uspjela prebroditi, za Europsku uniju bi to bila prava katastrofa. Umjesto da se EU dogovori s Kinom, da svoj doprinos spašavanju ove zemlje, ne nužno financijski, Bruxelles se ponašao kao da se ti događa tamo negdje u Africi i to je ionako područje utjecaja Sjedinjenih Država.

Ali ako afrička država, koja broji oko 190 milijuna stanovnika, propadne i padne u kaos sektaških i etničkih sukoba, deseci milijuna stanovnika Nigerije će biti prisiljeni na bijeg prema sjeveru, prema Mediteranu i prema Europi. Stoga su pokušaji stabilizacije afričke zemlje od strane Kine ujedno i interesi Europljana. No, kao što je slučaj desetljećima, destabilizacije, smjene režima i ratovi Africi nikada nisu privlačili posebnu pozornost javnog mnijenja u Europi i problemi nastanu tek kada računi dođu na naplatu.

afrikaNovi put svile
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
5 godine prije

Morati ce CIA malo cesce posjecivati nezadovoljne, ambiciozne Nigerijce spremne za rad u dinamicnoj okolini s poticajnim primanjima…

Brainstorm
5 godine prije

ne moze to kina spasiti. kina je na svoju populaciju uvela restrikcije radjanja. ove danas nahraniti znaci porast stanovnistva 10 puta kroz generaciju.

White_patriarch
5 godine prije

Kina ne ulazi u Nigeriju zbog humanitarnih razloga nego da osigura dodatan izvor nafte i izbjegne Američki embargo, a surađivat će sa istim ološem kao i Europljani i Amerikanci. Ološ će se i dalje bogatiti, a narod neće imati ništa od toga, kao i do sad. Kolaps Afrike nije moguće ničim spriječiti, presiromašni su, ima ih previše, a prosječni IQ im je ispod 70, ciklus siromaštva im je zagarantiran.
Kina i ostali će izvlačiti sve što mogu iz tog kontinenta, a Afrika će nastaviti biti crna rupa u Svijetu dok god se paradigma ne promijeni i ljudi kažu popu pop i bobu bob. Za probleme Afrike nije kriv ni Zapad ni Istok nego Afrika…

put in
5 godine prije

tko nebi želio doći u europu radi izdašne pomoći europske komisije. hrana, smještaj, socijala, liječenje zagarantirani a i žene (mogu silovati do mile volje bez sankcija). europa je meka za lumper proleterijat:)

Laki Topalović
5 godine prije

Kina ulaže,ali i diže standard lokalnog stanovništva , jer im ne treba gologuza sirotinja, tako da će im prodavati kasnije proizvode. Drugo, jel Kina ikome naredila da za Prvi maj organizira Komunist Pride ili neke njihove običaje, stare ili nove, izmišljene? Nikad čuo za takve uvjete poslovanja s Kinezima. Dakle, s Kinom su uvijek samo na dobitku. Dao Bog, jer samo jedna Nigerija, ako pukne kao Libija, tek ćemo onda vidjet što su problemi.

wetzer maja
5 godine prije

kina radi po svijetu (i na trzistu dolara) isto sto i rotschildi i usa – samo sa manje ljesina, manje krvavo….
nigeruju su do sada najvise izmuzli naftni velikani, a la shell – oni su se pobrinuli i za gradjanske nemire to tako ide, pa si miran i zanjes….

panStje
5 godine prije

Kinezi, mars u Japan…

Alen
5 godine prije

Jedno je sigurno , idu kinezi… Kinezi su krenuli i svi pokusaji da ih se sprijeci u toj nakani tesko da ce uroditi plodom…
Kakvu ce nam buducnost donijeti ova kineska ekspanzija vidjecemo…
Bitno je da kinezi ne krce svoj put oruzjem ,revolucijama i unistavanjem drzava…
Sve ostalo moze biti prihvatljivo…

Weteran
5 godine prije

Afrika, država XY:
Kina ulaže velika sredstva, infrastruktura, eksploatacija osobenog prirodnog resursa (ruda i poljoprivreda).
Ulaže Kina i u školstvo i u zdravstvo tamo.
Krene posao. Svi rade, svima dobro!
“A di sam tu Ja?” – Grmi London, grmi Pariz, ….
Vojni puč!?
Kidaju se veze sa Pekingom, i stara kolonijalna imperija dobije “sve na tacni”!
Neokolonijalizam – nikad jači.
Kina je inferiorni vojni faktor. Bez rakete, čizme i gusenice si nebitan!

Rasistička obrana
5 godine prije

Treba uvesti robovlasništvo pa neka imigranti dođu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI