Nakon Mattisa odlazi i Brett McGurk – Trump svima odgovorio na Twitteru

Brett McGurk
47 komentara

Nakon ministra obrane Jamesa Mattisa, hitnih poziva i razgovora s liderima regije dužnosnika Bijele kuće i američke vojske, ostavku zbog odluke predsjednika Trumpa da se povuče iz Sirije je dao i Brett McGurk, vodeći američki dužnosnik za navodnu borbu koju je američka koalicija vodila protiv terorista takozvane Islamske države.

Ostavka posebnog američkog izaslanika u “međunarodnoj” koaliciji za borbu protiv ISIL-a, Bretta McGurka, potvrđena je jučer, samo dva dana nakon što je zbog istog razloga s dužnosti odstupio i američki ministar obrane. Obojica su napustili dužnost zbog “dubokog neslaganja s Trumpovom politikom na Bliskom istoku”.

Brett McGurk, koji je često boravio u Iraku i sjevernoj Siriji, smatra da posao u Siriji još nije gotov, ali Trump vjeruje da je glavni cilj ostvaren. U svojoj objavi na Twitteru je američki predsjednik negotice priznao da su američke snage u Siriji bile od prvog dana, ne od početka službene kampanje takozvane “Međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma” koja je počela 2014.

“Govorili smo da ćemo ondje biti samo tri mjeseca, a to je bilo prije sedam godina. Nikada nismo otišli. Kad sam postao predsjednik, ISIL je bio divlji. Sada je uvelike poražen i zemlje u regiji bi trebale biti u stanju lako riješiti sve što je ostalo. Dolazimo kući!”, napisao je Trump na Twitteru.

Iako su objavile sadržaj Trumpove objave, zapadne agencije navode kako je američka vojna intervencija u Siriji počela zračnim udarima za vrijeme Obamine administracije u rujnu 2014. i da je Trumpova odluka o povlačenje postrojbi izazvala različite reakcije.

Noćas je Trump na Twitteru reagirao i na ostavku McGurka.

“Brett McGurk, kojeg ne poznajem, predsjednik Obama je imenovao 2015. godine. Trebao je otići u veljači, ali je dao ostavku. Lažne vijesti prave veliku stvar od ovog događaja!”, napisao je Trump i posljednju objavu sinoć po lokalnom vremenu posvetio generalu Mattisu.

“Kada je predsjednik Obama neslavno otpustio Jima Mattisa, dao sam mu drugu priliku. Neki su mislili da ne trebam, ja sam mislio da sam trebao. Zanimljiv odnos. A također sam mu dao sve resurse, koje nikada nije imao. Saveznici su vrlo važni – ali ne i kada iskorištavaju SAD”, napisao je Trump na svom Twitteru.

Na kraju je svoje neslaganje Trumpovom politikom pokazao i posebni američki izaslanik za Siriju Jim Jeffrey, koji je otkazao planirani sastanak u Ujedinjenim narodima na kojemu se trebalo govoriti o sirijskom mirovnom procesu. On je imenovan posebnim izaslanikom za Siriju u kolovozu i tada je rekao da se SAD neće povući iz Sirije dok ISIL ne bude poražen.

Što se tiče Iraka, odakle bi, navodno, trebale nastaviti djelovati američke snage, jučer je američki državni tajnik Mike Pompeo telefonom razgovarao s novim iračkim premijerom Adilom Abdulom Mahdijem o situaciji na Bliskom istoku i obećao mu da će se SAD nastaviti boriti protiv terorista Islamske države u Iraku i drugim područjima i nakon povlačenja iz Sirije. Osim kratkog priopćenja iz ureda iračkog predsjednika, kojim se potvrđuje sadržaj kratkog razgovora, službeni Bagdad nije komentirao situaciju.

Jučer tijekom dana su razgovarali i načelnik iračkog Glavnog stožera general Othman Al-Ghanmi i zapovjednik američkog Središnjeg zapovjedništva, general Joseph Votel. Tema razgovora je bila sigurnosna situacija na iračko-sirijskoj granici i posljedice povlačenja američkih vojnika iz Sirije, izvijestila je televizija Al-Sumaria News.

Ministarstvo obrane Iraka je u priopćenju navelo da je zapovjednik iračke vojske, general Othman Al-Ghanmi zaprimio telefonski poziv od američkog generala Josepha Votela.

“Odluka o povlačenju iz Sirije je dio rasporeda kojeg je pripremilo američko vodstvo”, navodi se u priopćenju zapovjednika američkog Središnjeg zapovjedništva.

General Votel je također potvrdio predanost i želju Sjedinjenih Američkih Država da podrže Irak u borbi s preostalim članovima terorista Islamske države, prenosi Iraqi News.

Brett McGurk
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

Lockheed Martin je stopirao prodaju aviona i to kome, cak jednom Izraelu. Sta to znaci. To znaci koje gazda u USA.
Jerusalem moze da bude glavni grad, ali avioni su nas proizvod i nase pare, a ne vase.
Tu je cak nemocan i Predsednik USA i nad njim ima pop.

eu kolonija
5 godine prije

presušuje vošingtonska močvara. neokonzervativni globalistički jastrebovi napuštaju trumpa. fašista mccain se okreće u grobu.

igi
5 godine prije

…molim znalce da mi objasne možebitni plan trumpa…
President Donald Trump has begun polling advisers about whether he has the legal authority to fire Federal Reserve Chairman Jerome Powell, according to two people familiar with the matter, who described the President as newly furious at the Fed chief as markets tumble.
…hoće li preživjeti mandat ako dirne u osinje gnjezdo…

Iza_horizonta
5 godine prije

Onima kojih se to tiče:
-Znate li šta stvarno pokreće psihu ljudi? Kakve sile to pokreću? Šta njih pokreće? Koliko se duboko može ići?
-Znate li kako stvarno funkcioniše efekat leptira? Koja oluja je moćnija, ona prouzrokovana informacijama ili ona prouzrokovana znanjem? Koliko koja traje?
-Znate li kako funkcionišu akcija – reakcije?
-Znate li kako funkcioniše logika? Je li baš onako kako se uči u školi?
– Koliko stvarno ima osnovnih sila? Kako one funkcionišu? Koja je najmoćnija? Koja sila kontroliše sve ostale?
– Da li je komplikovano pomnožiti sa nulom religije, obavještajne službe i tajna društva?

Zax
5 godine prije

Pa, pentagon je jos 2012 izjavio da rusenje assada nije u njihovom interesu. Ameri su bili tamo zbog para i zidovskog lobija. Cijelu operaciju su financirale zaljevske monarhije u saveznistvu s izraelom. Od kad je katar zavrnuo slavinu cijela operacija i vise nije tako isplativa a izraelski lobi nije toliko jak da bi se ameri kacili s rusima zbog sirije. Uglavnom interesa nema, para nema. Vrijeme je za seljenje trupa tamo gdje ima para i interesa

slagerpjevac
5 godine prije

Tu može biti više scenarija:

1. trump je budala i ubit ce ga
2. u epskoj borbi nedavno, u centralnom brlogu deep statea, zvjer je obezglavljena i minioni zbunjeno tumaraju okolo.
3.ima neki plan da se sila dobra opuste i onda đavo grune neko tajno genetsko biokemijsko oruzje radnog naziva “deka sa ospicama za domorodce” za koje se naravno okrivi asada. oruzje pobije sve slavene i azijate.
4.dosli su alieni i rade reda.

ja osobno mislim da je pod dva.

Laki Topalović
5 godine prije

Ne bih stavio ruku na vatru da Trump nije dio svega, odnosno jedne od frakcija unutar Washingtona. Reći da je on spasitelj od plana globalističke elite, ???? Nećemo se igrati, budimo ozbiljni. Što se tiče Izraela, možda je pragmatik i vidi da je Netanyahu poludio. Ipak, da bilo tko krene na Izrael, SAD će intervenirati, to je sigurno 1000 000%. Odlazak iz Sirije? A što ako je točno da uopće nema iranskih milicija na jugu, kao što ni nema? Irak? Prije pet godina je Joe Biden govorio o federalizaciji, balkanizaciji itd itd, da bi sada u Bagdadu zavladala de facto proiranska vlada. U stvari je proiračka, ali puno puno bliža Iranu, nego Washingtonu. Čemu bacanje novca s nikakvim rezultatima?

burt
5 godine prije

sve je to taktička igra između zainteresiranih frakcija u SAD-u, odjednom Trump donosi odluke a svi politički faktori su protiv, savjetnici, ministar obrane, kongresmeni, senatori, vojno zapovjedništvo, umirovljeni dužnosnici, pa da se i povuču iz Al Tanfa ali to je nevažan cilj jer će se na drugim teritorijama napraviti turske i kurdske teritorijalne jedinice u novoj podjeli, Erdogan likuje jer je dobio odriješene ruke da zauzme još teritorija i tamo naseli izbjeglice iz ostalih dijelova Sirije koje će čuvat njegov poredak

alan ford
5 godine prije

Mattis je čovjek duboke države. Sudjelovao je na skupu Bilderberga, prije 3 godine. Mattis je bio jastreb, ali moguće je da na njegovo mjesto dođe još veći jastreb, neki čovjek ciohazarskih “neokonzervativaca.” U stvari se pod tim imenom “neocons”, kriju ultracionistički jako antiruski nabrijani hazari. Koji po svaku cijenu žele održati tu antirusku politiku SAD-a, koju su oni i nametnuli. Oni su izazvalai i puč i rat u Ukrajini. Među “neokonsima” ima i pokoji takozvani “nežidovski cionist”. A najpoznatiji takav bio je McCain., Takav je i ovaj Graham, pored McCaina najveći jastreb i također “nežidovski cionist”. A takav je i John Bolton., “nežidovski cionist”, čovjek hazarskih neokonsa koji je bio član glavne organizacije cio-neokonsa PNAC/FPI, ili je još uvijek njihov član. Cio-neokonsi žarko žele udar na Iran, svršavaju u gaće od pohote rata protiv Irana. Vidio sam jedan snimak nekog skupa cio-neokonsa prije 2-3 godine, na kojem su bili nazočni… Čitaj više »

alan ford
5 godine prije

teško je tu stvarno dokučiti, što je ovdje istina, što taktika. što gluma… Koliko Trump ima ovlasti, ako je uopće ima ikako, i da li on pokušava nešto samostalno, jer zna da je sa svih strana okovan lancima “duboke države. Vjerojatno od tog povlačenja na kraju neće biti ništa,..moguće čak da se uskoro opet desi “napad kenijskim oruižjem” u Siriji, ili Afganistanu,… kao što de desio lani, kada je Trump prvi put bio najavio povlačnenje iz Sirije i gle čuda, nakon toga odmah se desio napad kemijskim oružjem, od strašnog “dikatora” Asada. Trump je ovo dakle najavio na tviteru i u privatnoj video poruci za američku javnost. I očito je iznenadio ne samo one plaćenike duboke države, koji sjede u senatu i u kongeresu i koji se nazivaju demokratski i republikanski zastupnici, koji su i jedni i drugi odmah napali Trumpa zbog te najave. Već je iznenadio i članove svoje… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI