fbpx

Orijentalne spletke i Trump – Američki mediji pišu da “Siriju ostavlja Erdoganu”

Sirija

Već nekoliko dana je glavna tema u medijima odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da napusti Siriju. Prema pisanju brojnih američkih listova je čelnik Bijele kuće odluku donio tijekom razgovora s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji je Trumpa uspio nagovoriti na povlačenje američkih vojnika iz Sirije, što je za The Washington Post “katastrofalan događaj”.

Prema turskom predsjedniku Erdoganu, on je tijekom telefonskog razgovora 14. prosinca ponovno zatražio da SAD prestanu davati oružje sirijskim Kurdima i podržavati ih, jer je Trump prethodno objavio pobjedu nad teroristima “Islamske države”.

“Znate li nešto? Sirija je tvoja. Odlazim”, odgovorio je Trump.

Prema pisanju američkog lista, ovaj je poziv izazvao “katastrofalne događaje čak i za standarde Trumpove hirovite vladavine u Washingtonu”. Odmah nakon ovog razgovora je američki ministar obrane James Mattis najavio je svoju ostavku, iako mu je predsjednik ranije dao nekoliko mjeseci za pripremu odluke o Siriji.

Nakon odluke o povlačenju američkih snaga iz Sirije su uslijedile kontradiktorne izjave, tvrdi The Washington Post. Mali dio političara je rekao da je Trump samo održao svoje predizborno obećanje. Međutim, većina članova Kongresa smatra da je to prava “katastrofa” i “kapitulacija na sirijskom teritoriju pred dvjema silama – Rusijom i Iranom”.

Prema pisanju lista, James Mattis i drugi savjetnici su pokušali odgovoriti Trumpa i prisiliti ga da se odrekne povlačenja trupa iz Sirije. Međutim, američki predsjednik je izjavio kako prisutnost tamo Ameriku košta “cijelo bogatstvo”. Pitao je zašto je to potrebno i što će SAD dobiti.

Za Jamesa Mattisa se kaže da je s Trumpom razgovarao 45 minuta o njihovim različitim pogledima na svijet i kako se ponašati sa saveznicima i partnerima. Čelnik Pentagona je rekao je da je Trump zaslužio ministra obrane čiji bi stavovi bili bliži njegovima. Nakon njihovog razgovora, zahvalili su jedan drugome i onda je sve bilo gotovo.

Ranije je CBS, navodeći svoje izvore, izjavio da je specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za borbu protiv ISIL-a Brett McGurk također želio napustiti dužnost, jer se nije složio s povlačenjem američkih vojnika iz Sirije. To se na kraju i dogodilo.

Donald Trump je neposredno nakon razgovora s Erdoganom objavio pobjedu nad takozvanom Islamskom državom  u Siriji i rekao da je to bio jedini razlog za prisutnost američke vojske u arapskoj zemlji. Glasnogovornica Bijele kuće, Sarah Sanders, izjavila je kako će SAD početi povlačiti postrojbe iz Sirije, ali to neće zaustaviti aktivnosti američke koalicije u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Na teritoriju Sirije neće biti nijedne druge vojske, osim sirijske

T-90 Sirija saa

Nakon najnovijih izvješća, čini se da se krajem tjedna u Washingtonu događao pravi triler, ali ništa manji se nije odvijao i još uvijek traje na Bliskom istoku.

Uvijek vrlo dobro upućen u bliskoistočne odnose i orijentalne političke spletke, novinar medijske kuće Al-Rai Elijah J. Magnier, piše o pregovorima između Sirijaca i Kurda u Damasku.

Nakon odluke predsjednika Trumpa da povuče američke postrojbe iz okupirane sjeveroistočne Sirije, Kurdi iz Hasake su protekla dva dana pokrenuli pregovore s vladom u Damasku o tome kako spasiti pokrajinu od moguće turske invazije. Sirijski general Ali Mamluk, specijalni savjetnik za sigurnost sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, potvrdio je “kako on razgovara s kurdskim izaslanstvom kako bi se pronašao način da sirijska vojska rasporedi svoje snage duž granice s Turskom i tako zaustavi moguću tursku invaziju na sjeveroistočnu Siriju”.

Prema izvoru iz Damska, na početku razgovora je kurdsko izaslanstvo ponovilo svoju poznatu mantru i zatražilo od sirijske vojske da zaštiti sirijske granice od Turaka, dok bi u isto vrijeme Damask kurdskim YPG snagama trebao ostaviti da dalje prežive kao vojna organizacija u Hasaki.

Damask je taj prijedlog odbacio i umjesto toga predložio poseban status kurdskoj administraciji u Siriji, otvarajući put članovima YPG snaga da se pridruže sirijskoj vojsci u posebnom kurdsko-arapskom kontingentu.

“Neće biti druge vojske na sirijskom teritoriju, osim nacionalne arapske vojske”, prema tom izvoru Elijaha J. Magniera je to bio stav sirijske delegacije koja je vodila dijalog s Kurdima.

ypg
FOTO: YPG snage

Što se tiče mogućnosti ulaska turskih vojnika u Manbij i njihovog masovnog raspoređivanja na granici, izvor je potvrdio da je Rusija poručila predsjedniku Erdoganu da neće dopustiti da pređe granicu pokrajine i da će se, ako SAD povuku svoje trupe s okupiranog teritorija, tamo odmah rasporediti sirijska vojska.

Jasno je da Erdogan, okupljajući svoje snage i sirijske saveznike poput brigada Sultan Murat, Noureddin Al-Zenki, Jaish Al-Islam i druge, ima širok prostor za manevar. Ako SAD ne odu, Turska će zauzeti Manbij. Inače, čini se da se turski predsjednik slaže s odlukom Rusije, ne želeći kvariti čvrste veze i strateške odnose koje je s Iranom i Rusijom izgradio prošle godine. Turski predsjednik složio se s Rusijom da pričeka nekoliko mjeseci prije nego pokrene kampanju protiv Kurda i nije imao prigovor na dolazak sirijske vojske u Hasaku, pod uvjetom da se Kurdi razoružaju, piše Elijah J. Magnier.

Kurde su u Hasaki neko vrijeme branile američke snage, ne više od 4000 do  5000 ljudi na području od oko 5000 četvornih kilometara. Amerikanci su im pružali zaštitu od napada ISIL-a, arapskih plemena i saveznika sirijske vlade. Sada se čini da su Kurdi spremni dopustiti lokalnom kontingentu sirijske vojske da “zauzme” Hasaku, a da njihovi militanti postanu “odani podanici” Damaska.

Možda su konačno naučili lekciju da američki establišment nije pouzdan partner. Do nedavno su Kurdi bili spremni osloniti se na bilo koju stranu zemlju, uključujući Izrael, koja bi pokazala spremnost da prizna njihovu neovisnost, čak samo riječima, samo da ne ostanu vjerni Siriji, zemlji u kojoj su živjeli desetljećima i stoljećima. Ali Kurdi kažu kako nemaju prijatelja osim planina i nisu odani Siriji.

Usprkos tome, sirijska vojska će sigurno surađivati s Kurdima kako bi uništila ISIL na istoku zemlje s obje strane Eufrata. Nema sumnje da je Pentagon namjerno pomogao širenju takozvanog “kalifata” uz rijeku, samo kako bi se suprotstavio sirijskoj vojsci i njezinim saveznicima. Cilj je bio da ISIL stvori zaštitnu “tampon zonu” između američkih snaga i sirijske vojske. Osim toga, nazočnost ISIL-a duž istočne obale Eufrata je samo po sebi poziv na napad na bilo koji sirijski pokušaj otvaranja komercijalnog kopnenog puta između Sirije i Iraka preko Al-Bukamala.

Kurdi su danas slabiji nego ikada i mogu izgubiti privilegirani položaj kojeg su imali pod zaštitom Sjedinjenih Država. Ako se sve američke trupe povuku iz Sirije, oni će ili pasti u ruke Turske, a njihov poraz i enklavi Afrin je vrlo živo sjećanje, ili će morati prihvatiti uvjete koje je predložio Damask.

Američki establišment je ponovno potvrdio svoje zlatno pravilo u odnosima sa svojim partnerima – kada su u pitanju američki interesi, sva partnerstva i savezi postaju nevažni, podsjeća Magnier.

Što se tiče odlaska Bretta McGurka s dužnosti za borbu protiv ISIL-a u State Departmentu, ona je možda znakovitija od Mattisove.

McGurk je Obamin namještenik i nikako se ne slaže s Trumpovom odlukom. Ali je u tom smislu blizak Boltonovom kursu, koji je insistirao da se Kurdi mogu iskoristiti za vršenje pritiska na Iran u Iraku i Siriji. ISIL i Kurdi bi, svatko sa svoje strane, trebao vršiti pritisak na “šiitski koridor” i sprečavati Iran da proširi svoj utjecaj u Iraku i Siriji. Logično je da McGurk ima veze s izraelskim lobijem u Americi, koji je bio zainteresiran za aktivnije akcije američke vojske protiv Irana. Nakon Trumpove odluke se može reći da je nekoliko godina dosljedne strategije, unatoč svim neuspjesima, bačeno u vjetar.

Kao što smo na početku naveli, The Washington Post je objavio još jedno curenje podataka iz Trumpove administracije, navodeći da je u telefonskom razgovoru s Erdoganom “prijatelj Recep” ponovno pitao kada će Sjedinjene Države ispuniti svoje obećanje i prestati opskrbljivati “kurdske teroriste”. Na to je dobio odgovor: “Odlazimo. Trebate Siriju – uzmite je”, a američki list piše da je i za Erdogana taj odgovor bio iznenađenje. Nakon napisa američkog lista, mnogi su skloni vjerovati da je ovo bilo kontrolirano curenje informacija, kako bi odluka o povlačenju pripisala Trumpovoj impulzivnosti i skrivanju tajni o razgovoru o ubijenom saudijsko-američkom novinaru Khashoggiju.

Zanimljivo je i da je čelnik pentagona u ostavci, James Mattis, prije odlaska iz ureda potrošio 45 minuta, koristeći podatke Pentagona, kako bi uvjerio Trumpa da je povlačenje trupa iz Sirije ozbiljna pogreška. Nakon što je Trump ignorirao argumente Mattisa, bivši general je napisao otvoreno pismo ostavke.

U tisku sklonom američkim demokratima se nastavlja histerija na temu izdaje Kurda i trgovine američkim strateškim interesima po želji Vladimira Putina.

Međutim, činjenica je da Trump do sada nije opozvao svoju odluku, iako neki izvori pokušavaju progurati vijesti kako je američka vojska sirijskim Kurdima upravo isporučila 150 kamiona oružja, te kako iz zraka baca pomoć i oružje islamističkoj skupini u Al-Tanfu.

Amerikanci se ne povlače, oni bježe

Amerika-Sirija

Kako god bilo, nakon svega ostaje gorak okus u ustima za stratege sirijskih i svih drugih ratova kontroliranog kaosa.

Trump je izjavio dvije stvari. Prvo, SAD su porazile ISIL, a to je bio jedini razlog zašto su američke trupe u Siriji, a onda je  razmislio i pojasnio “kako će se povlačenje provesti u roku od stotinu dana”.

Tvrdnja da su “SAD pobijedile ISIL” je smiješna, možda smješnija od one da je i Francuska zemlja pobjednica u Drugom svjetskom ratu. Mogli su također izjaviti da su pobijedili u Vijetnamskom ratu.

Sjedinjene Države se nisu ni borile protiv takozvane Islamske države u Siriji. Ako su se u Iraku Amerikanci čak i pretvarali da se bore protiv terorizma, čak su tu i tamo nekoga bombardirali, u Siriji su jednostavno sprečavali sirijsku vojsku da očisti zemlju od terorista.

Što se Trumpa, ovdje mora biti većih interesa od podilaženja biračkom tijelu u Americi, od kojeg većina pojma nema ni gdje je Sirija. Naime, američki predsjednik je krajem ožujka i početkom travnja ove godine već najavio povlačenje američkih vojnika iz Sirije, ali se onda “predomislio”. Je li Erdogan imao jače argumente od drugih, to tek treba vidjeti.

Dakle, ostaje još da se vidi hoće li Amerikanci svoje trupe ovaj put povući prije početka proljeća, iako ostavka Mattisa i Bretta McGurka govore da je ovaj put Trump vrlo ozbiljan.

Ili je sve stvar obične računice i novca? Amerikanci u stvari bježe, jer nisu postigli niti jedan od svojih strateških ciljeva u regiji, počevši od planiranog svrgavanja Assada do stvaranja “neovisnog Kurdistana”. Iz Sirije odlaze na isti način kao iz Vijetnama, gdje su izgubili gotovo 60 tisuća ljudi, zastali, pogledali da nisu učinili ništa i onda se vratili kući.

Usput, također su izjavili da namjeravaju vidjeti povlačenje iranske vojske iz Sirije. Ali Iranci ostaju, a američki vojnici idu kući.

Čudno je samo iz razloga zato što povlačenje iz Sirije nije dio dugoročne strategije. Vodeći američki mediji su 14. prosinca pisali “kako američka vojska kontrolira trećinu Sirije i da će ostati u zemlji na neodređeno vrijeme”, a za manje od tjedan dana su SAD “spremne na potpuno povlačenje vojnika”. To sigurno nije dosljedna i mirna provedba dugoročnih strategija i više liči na paničnu odluku poraženog hegemona na rubu histerije.

The Washington Post / E.J.Magnier

 

 

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
50 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

dakle, amerikanci su u siriji gledano sa vojne strane bili u okruženju. jedini koridor do teritorija u siriji je bio preko iraka u kojem iran ima sve veći utjecaj. dakle za takvu poziciju je kriv obama. s te strane odluka trumpa je logična. the washington post nije samo glasilo američkih… Pročitaj više »

Wehrmacht
Gost
Wehrmacht
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Da, kao da je se Obama ista i pitao. Radio je onako kako mu kazu generali, odnosno ministar obrane mu donese, Obama samo potpise. Pa ne misliš li valjda da je Obama rukovodio operacijom u Siriji, ili da Trump stoji iza ove odluke o povlačenju vojnika iz Sirije i Afganistana.… Pročitaj više »

Mr.No
Gost
Mr.No
2 godine prije
Reply to  Wehrmacht

@wehrmacht: Ne stoji Tramp,bezbeli Erdogan.Međutim,šalu na stranu.Erdo cvjecka nije.Na mimberu je od 80mil ljudi.Poznati su svačiji interesi decenijama u Turskoj i oko nje.Namece se dojam da što god ,ko dobro Turci urade -nije to to.Uvijek ih se ko Ruse čeka na ziceru.Da su toga svjesni,jesu.Da je neko drugi sa Trampom… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Jučer javljeno da je Sirijska vojska krenula za Manjib.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  kiki

Btw, na ‘Telegramu’ objavljen intervju koji pokazuje što i kako misle protivnici povlačenja iz Sirije…zanimljivo

preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije

Pa da…..
Sada, kad su “popušili”, da Erdogan bije njihovu bitku?
Imat če nešto tu da kažu: Sirijci, Rusi, Kurdi i Iran…
Pa neka, onda….
Kad amerikanci nisu mogli, a imali su čak Kurdsku potporu, vidjet čemo. Zna se šta….

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  preseren3

Pa to je sve i usglaseno s erdoganom , to su saveznici i u nato i u zlocinu..

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Alen

Alene, sta je to sve usaglaseno sa Erdoganom? Da li ce Erdogan umjesto amera kurdima slati kamione municije? Da li ce Erdogan podrzavati kurdsku nezavisnost? Da li ce Erdogan nagovarati kurde da budu pritiv Damaska?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  tihobl

Kurdi tu nisu bitni , nemoj da te kurdi i njihov odnos s turcima zbunjuje , gledaj puno siru sliku ako zelis razumjeti sta su erdogan i usa usaglasili..

Epiktet
Gost
Epiktet
2 godine prije
Reply to  Alen

Svojevremeno su i Sadamu Huseinu jenki dali Kuvajt. Svi znamo kako je završio. Možda i turskoj nešto slično rade.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Epiktet

Strateski polozaj turske kaze da to i nije bas opcija kockati se s tim.. To su saveznici iz nato pakta , partneri u zlocinu na BI i sigurno su duboko povezani i sinhronizirani u planovima za buducnost.. Ono sto je planirala amerika na tom dijelu sirije sad samo odradjuje turska… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Alen

Nesto ne vidim kod turaka zelju za izlazak iz sporazuma sa irancima i rusima.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  tihobl

Nisu ni trojanci grke..

Segota
Gost
Segota
2 godine prije

Čuvaj se Danajaca , kad darove nose….

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Ovde ima samo jedna sigurna stvar: čak i ako se Kurdi odluče na saradnju sa Asadom to će biti za njih samo “nužno zlo” i prihvatiće ga u nadi da će situacija da se promeni. Teško da Asad može računati na pravu, dugoročnu saradnju sa Kurdima. A Tramp je po… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Dodatak: Trampa je dovela jedna struja da za njih radi ali izgleda da on ne samo što ne ume da čita između redova – on ne ume da čita ni napisano.

Acrobat
Gost
Acrobat
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac@ Dobri i suvisli komentari!

preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Tačno, bit če nužno zlo, ali jedini način, da u Siriji žive…
Tako je to u životu.
I ja bih živeo negdje drugdje, a sam rođen ovdje i moram da trpim budale, koje mi vladaju, hahahaha…
Imaju mogučnost, da izbore neka prava, autonomiju. To mora biti dosta. Kad nemaš ništa…

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Ti bas voliš te intrige po dvorima 🙂 🙂 🙂

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Alen

Kako bih ja voleo Alene da su to intrige ali nisu. Eto nedavno smo imali tekst o dolasku Makroa na vlast – a oni su samo pokupili fazone koje Ameri mnogo duže koriste.
Nije najveći problem što lažu i varaju već što su postali bahati.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Trampove poteze nije bas lako upratit , on ti nikad ne navodi na stvarni cilj , baca diverzije lijevo i desni ,neki bi rekli ne zna sta radi ..

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Alen

Alene, Englezi kažu “loose cannon” (kako dobar izraz) a Srbi – Vuk Drašković.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Vidjecemo je li tako..

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Samo za Burta i slične …. “Pentagon confirms Syria pullout order signed”
…….

Ante
Gost
Ante
2 godine prije

Od skoro potpune pobjede terorista nad Sirijom i uloženih milijarde dolara u taj rat amerikanci su izgubili više nego žele priznati. Sirijski građani su uspjeli od potpunog poraza spasiti svoju zemlju uz Iran i Ruse. Uz Amerikance Izrale je još veći gubitnik u tom ratu, jer im je Iran došao… Pročitaj više »

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Prostitucija je daleko poštenije zanimanje od politike, premda ima puno sličnosti!

Wehrmacht
Gost
Wehrmacht
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Pa ne bih bas rekao. Turci su prevrtljiv narod u svojoj prirodi. Nađi i jednu zemlju da ovako cesto i vidljivo mijenja stolicu na kojoj sjedi. Erdogan se opet vraća Amerikancima,a za nekoliko mjeseci kad mu Ameri budu ponovno radili o glavi, opet molit će Moskvu za pomoć. Zivi bili… Pročitaj više »

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Wehrmacht

Zar to nije prostitucija?

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Do sada je USA vojska otisla samo iz Vijetnama. Secamo se kada su oslobadjali Americku ambasadu u Teheranu pa su se zaglavili u pesku. I kada su oboreni oni USA helikopteri u Somaliji. Ne znam ima li jos neki primer.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

“Siriju ostavlja Erdoganu” – ovo će da bude jako veliki problem i ovo je smisljena taktika… Ipak turci ostaju tukci bez mozga…

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Alen

Tramp je to morao napisati. Sta drugo da napise – bjezimo i ostavljamo sve rusima.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  tihobl

Ovaj Turcin bas sretne ruke , Alija mu ostavio u amanet Bosnu evo sad Donald Siriju… Šalu na stranu , sta mislis sta ce turska sad da radi po siriji..

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Alen

Alene prilicno su jasne turske namjere i ne kriju ih. Napraviti koridor uz granicu i naseliti ga turkmenima (to su ti bivsi “deomkratski opozicionari” koji su pristali da se stave pod tursku komandu). Pomoci Asadu da pacifikuje kurde na jedan od dva nacina. Dozvoliti Asadu i rusima da pociste aklaidase… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  tihobl

Eto imat ces priliku uskoro vidjeti koliko lijepih zelja s tog spiska ce da se ostavari..

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Alen

Nisu to lijepe zelje, vec Erdogan ima suzen manevarski prostor. Zna da ne moze da se osloni na SAD i EU i sanja neoosmanske snove. Zna da je u rovitom polozaju, da mu udar na liru ponovo moze uslijediti svakog momenta. Zato ne smije ljutiti puno amere, ali isto tako… Pročitaj više »

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Nema teoretske mogucnosti da Turska uzme sve teritorije koje drze sada Kurdi. Neiskljucujem mogucnost da Turska uzme neke pogranicne dijelove ali sve nikako Rusija ali i drugi akteri to ni u snu nebi dozvolili. Na kraju Turska nemoze da se nosi sa Rusijom Amerika moze ali Turska cak i uz… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  fenix

Turci to i ne zele.
Onda bi objedinili kurde u jednoj drzavi i ojacali bi separatisticki pokret.

Wehrmacht
Gost
Wehrmacht
2 godine prije

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro obratio je se građanima preko drzavne televizije. U svom govoru je naveo da vise nije pitanje hoće li Amerika izvršiti agresiju na njegovu zemlju već kada. Plan je da nekoliko tisuća američkih vojnika uz pomoć avijacije uleti u Caracas i likvidara legalno izabranog predsjednika Madura i… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Wehrmacht

Ne treba uzimati za ozbiljno šta Maduro priča, on “pumpa masu” pričama o spoljnjem neprijatelju da bi što više militarizovao svoje pristalice prvenstveno za obračun sa unutrašnjim neprijateljem (kako nama dobro poznato). Naravno, spoljna opasnost je vrlo realna ali će u njegovoj priči uvek biti bar za dva reda veličine… Pročitaj više »

Euro
Gost
Euro
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Da. Njegov unutrašnji neprijatelj je u ustvari njegov spoljni neprijatelj

Milanče
Gost
Milanče
2 godine prije
Reply to  Wehrmacht

nema sanse da se odrzi invazija na Venezuelu,nisu ruski avioni dosli do Venezuele da stras eptice,nego radi puno vaznijih stvari.Te lazne izjave koje prenose razne novine,nedrzi za informaicje nego dezinformacije,treba prepoznati informaicju od dezinformaicje pojedinih novina.

Wehrmacht
Gost
Wehrmacht
2 godine prije
Reply to  Milanče

Dobro si rekao, nisu ruski avioni doslo da strase ptice nego radi puno važnijih stvari. Rusi imaju podatke da Washington nesto sprema, inece zasto bi slali bombardere? Zasto je predsjednik Venezuele izvukao oruzje iz magacina i podijelio policiji. Na zadnjem samitu u Argentini, Trump je se sastao sa predsjednicima Argentine,Kolumbije,Brazila,Perua…… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Wehrmacht

Venezuela / Kosovo…

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije

Blek frajdej,kupiš Patriote,dobiješ gratis Kurde.

anti-sistem
Gost
anti-sistem
2 godine prije

O ratovima koje SAD vode ne odlučuje ni narod SAD-a,ni Kongres,ni Senat pa čak ni predsjednik. Odlučuju korporacije koje proizvode oružje i banke koje financiraju Vladu SAD-a. Banke i korporacije su shvatile da su izgubile u Siriji i da se više ne isplati tamo ratovati i rekle Trumpu da se… Pročitaj više »

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

Navodno Erdo nema ništa protiv SAA da dođe na sirijsku granicu (zadnje izjave da priznaje Assadov legitimitet idu tomu u prilog. Jedino uvjetuje razoružanje Kurda koji su mu opsesija.
A ako laže, ne bi bilo loše niti još dodatno Kurde naoružati, pa neka oni budu sirijski proxyji…

Jole
Gost
Jole
2 godine prije

Zar vi mislite da je lako biti Erdogan ?! Prvo mu je Bakir Izetbegović ostavio BIH u amanet,a sad mu Trump ostavlja cijelu Siriju.Jadni Erdo ima pune ruke posla od tolikih darova.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Jole

nije bakir vec alija.. babo bakirov 🙂

Sarka
Gost
Sarka
2 godine prije
Reply to  Jole

Voli covjek zemlju…tacno cu mu poslati vrecu od 20 kila prave crnice, ekoloski kompost, dusu dala za hadjibega, kadifice i musketine.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Sarka

Malo je 20 kg za onolikog covjeka. Trebace mu dva kubika zemlje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik