Orijentalne spletke i Trump – Američki mediji pišu da “Siriju ostavlja Erdoganu”

Sirija
50 komentara

Već nekoliko dana je glavna tema u medijima odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da napusti Siriju. Prema pisanju brojnih američkih listova je čelnik Bijele kuće odluku donio tijekom razgovora s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji je Trumpa uspio nagovoriti na povlačenje američkih vojnika iz Sirije, što je za The Washington Post “katastrofalan događaj”.

Prema turskom predsjedniku Erdoganu, on je tijekom telefonskog razgovora 14. prosinca ponovno zatražio da SAD prestanu davati oružje sirijskim Kurdima i podržavati ih, jer je Trump prethodno objavio pobjedu nad teroristima “Islamske države”.

“Znate li nešto? Sirija je tvoja. Odlazim”, odgovorio je Trump.

Prema pisanju američkog lista, ovaj je poziv izazvao “katastrofalne događaje čak i za standarde Trumpove hirovite vladavine u Washingtonu”. Odmah nakon ovog razgovora je američki ministar obrane James Mattis najavio je svoju ostavku, iako mu je predsjednik ranije dao nekoliko mjeseci za pripremu odluke o Siriji.

Nakon odluke o povlačenju američkih snaga iz Sirije su uslijedile kontradiktorne izjave, tvrdi The Washington Post. Mali dio političara je rekao da je Trump samo održao svoje predizborno obećanje. Međutim, većina članova Kongresa smatra da je to prava “katastrofa” i “kapitulacija na sirijskom teritoriju pred dvjema silama – Rusijom i Iranom”.

Prema pisanju lista, James Mattis i drugi savjetnici su pokušali odgovoriti Trumpa i prisiliti ga da se odrekne povlačenja trupa iz Sirije. Međutim, američki predsjednik je izjavio kako prisutnost tamo Ameriku košta “cijelo bogatstvo”. Pitao je zašto je to potrebno i što će SAD dobiti.

Za Jamesa Mattisa se kaže da je s Trumpom razgovarao 45 minuta o njihovim različitim pogledima na svijet i kako se ponašati sa saveznicima i partnerima. Čelnik Pentagona je rekao je da je Trump zaslužio ministra obrane čiji bi stavovi bili bliži njegovima. Nakon njihovog razgovora, zahvalili su jedan drugome i onda je sve bilo gotovo.

Ranije je CBS, navodeći svoje izvore, izjavio da je specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za borbu protiv ISIL-a Brett McGurk također želio napustiti dužnost, jer se nije složio s povlačenjem američkih vojnika iz Sirije. To se na kraju i dogodilo.

Donald Trump je neposredno nakon razgovora s Erdoganom objavio pobjedu nad takozvanom Islamskom državom  u Siriji i rekao da je to bio jedini razlog za prisutnost američke vojske u arapskoj zemlji. Glasnogovornica Bijele kuće, Sarah Sanders, izjavila je kako će SAD početi povlačiti postrojbe iz Sirije, ali to neće zaustaviti aktivnosti američke koalicije u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Na teritoriju Sirije neće biti nijedne druge vojske, osim sirijske

T-90 Sirija saa

Nakon najnovijih izvješća, čini se da se krajem tjedna u Washingtonu događao pravi triler, ali ništa manji se nije odvijao i još uvijek traje na Bliskom istoku.

Uvijek vrlo dobro upućen u bliskoistočne odnose i orijentalne političke spletke, novinar medijske kuće Al-Rai Elijah J. Magnier, piše o pregovorima između Sirijaca i Kurda u Damasku.

Nakon odluke predsjednika Trumpa da povuče američke postrojbe iz okupirane sjeveroistočne Sirije, Kurdi iz Hasake su protekla dva dana pokrenuli pregovore s vladom u Damasku o tome kako spasiti pokrajinu od moguće turske invazije. Sirijski general Ali Mamluk, specijalni savjetnik za sigurnost sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, potvrdio je “kako on razgovara s kurdskim izaslanstvom kako bi se pronašao način da sirijska vojska rasporedi svoje snage duž granice s Turskom i tako zaustavi moguću tursku invaziju na sjeveroistočnu Siriju”.

Prema izvoru iz Damska, na početku razgovora je kurdsko izaslanstvo ponovilo svoju poznatu mantru i zatražilo od sirijske vojske da zaštiti sirijske granice od Turaka, dok bi u isto vrijeme Damask kurdskim YPG snagama trebao ostaviti da dalje prežive kao vojna organizacija u Hasaki.

Damask je taj prijedlog odbacio i umjesto toga predložio poseban status kurdskoj administraciji u Siriji, otvarajući put članovima YPG snaga da se pridruže sirijskoj vojsci u posebnom kurdsko-arapskom kontingentu.

“Neće biti druge vojske na sirijskom teritoriju, osim nacionalne arapske vojske”, prema tom izvoru Elijaha J. Magniera je to bio stav sirijske delegacije koja je vodila dijalog s Kurdima.

ypg
FOTO: YPG snage

Što se tiče mogućnosti ulaska turskih vojnika u Manbij i njihovog masovnog raspoređivanja na granici, izvor je potvrdio da je Rusija poručila predsjedniku Erdoganu da neće dopustiti da pređe granicu pokrajine i da će se, ako SAD povuku svoje trupe s okupiranog teritorija, tamo odmah rasporediti sirijska vojska.

Jasno je da Erdogan, okupljajući svoje snage i sirijske saveznike poput brigada Sultan Murat, Noureddin Al-Zenki, Jaish Al-Islam i druge, ima širok prostor za manevar. Ako SAD ne odu, Turska će zauzeti Manbij. Inače, čini se da se turski predsjednik slaže s odlukom Rusije, ne želeći kvariti čvrste veze i strateške odnose koje je s Iranom i Rusijom izgradio prošle godine. Turski predsjednik složio se s Rusijom da pričeka nekoliko mjeseci prije nego pokrene kampanju protiv Kurda i nije imao prigovor na dolazak sirijske vojske u Hasaku, pod uvjetom da se Kurdi razoružaju, piše Elijah J. Magnier.

Kurde su u Hasaki neko vrijeme branile američke snage, ne više od 4000 do  5000 ljudi na području od oko 5000 četvornih kilometara. Amerikanci su im pružali zaštitu od napada ISIL-a, arapskih plemena i saveznika sirijske vlade. Sada se čini da su Kurdi spremni dopustiti lokalnom kontingentu sirijske vojske da “zauzme” Hasaku, a da njihovi militanti postanu “odani podanici” Damaska.

Možda su konačno naučili lekciju da američki establišment nije pouzdan partner. Do nedavno su Kurdi bili spremni osloniti se na bilo koju stranu zemlju, uključujući Izrael, koja bi pokazala spremnost da prizna njihovu neovisnost, čak samo riječima, samo da ne ostanu vjerni Siriji, zemlji u kojoj su živjeli desetljećima i stoljećima. Ali Kurdi kažu kako nemaju prijatelja osim planina i nisu odani Siriji.

Usprkos tome, sirijska vojska će sigurno surađivati s Kurdima kako bi uništila ISIL na istoku zemlje s obje strane Eufrata. Nema sumnje da je Pentagon namjerno pomogao širenju takozvanog “kalifata” uz rijeku, samo kako bi se suprotstavio sirijskoj vojsci i njezinim saveznicima. Cilj je bio da ISIL stvori zaštitnu “tampon zonu” između američkih snaga i sirijske vojske. Osim toga, nazočnost ISIL-a duž istočne obale Eufrata je samo po sebi poziv na napad na bilo koji sirijski pokušaj otvaranja komercijalnog kopnenog puta između Sirije i Iraka preko Al-Bukamala.

Kurdi su danas slabiji nego ikada i mogu izgubiti privilegirani položaj kojeg su imali pod zaštitom Sjedinjenih Država. Ako se sve američke trupe povuku iz Sirije, oni će ili pasti u ruke Turske, a njihov poraz i enklavi Afrin je vrlo živo sjećanje, ili će morati prihvatiti uvjete koje je predložio Damask.

Američki establišment je ponovno potvrdio svoje zlatno pravilo u odnosima sa svojim partnerima – kada su u pitanju američki interesi, sva partnerstva i savezi postaju nevažni, podsjeća Magnier.

Što se tiče odlaska Bretta McGurka s dužnosti za borbu protiv ISIL-a u State Departmentu, ona je možda znakovitija od Mattisove.

McGurk je Obamin namještenik i nikako se ne slaže s Trumpovom odlukom. Ali je u tom smislu blizak Boltonovom kursu, koji je insistirao da se Kurdi mogu iskoristiti za vršenje pritiska na Iran u Iraku i Siriji. ISIL i Kurdi bi, svatko sa svoje strane, trebao vršiti pritisak na “šiitski koridor” i sprečavati Iran da proširi svoj utjecaj u Iraku i Siriji. Logično je da McGurk ima veze s izraelskim lobijem u Americi, koji je bio zainteresiran za aktivnije akcije američke vojske protiv Irana. Nakon Trumpove odluke se može reći da je nekoliko godina dosljedne strategije, unatoč svim neuspjesima, bačeno u vjetar.

Kao što smo na početku naveli, The Washington Post je objavio još jedno curenje podataka iz Trumpove administracije, navodeći da je u telefonskom razgovoru s Erdoganom “prijatelj Recep” ponovno pitao kada će Sjedinjene Države ispuniti svoje obećanje i prestati opskrbljivati “kurdske teroriste”. Na to je dobio odgovor: “Odlazimo. Trebate Siriju – uzmite je”, a američki list piše da je i za Erdogana taj odgovor bio iznenađenje. Nakon napisa američkog lista, mnogi su skloni vjerovati da je ovo bilo kontrolirano curenje informacija, kako bi odluka o povlačenju pripisala Trumpovoj impulzivnosti i skrivanju tajni o razgovoru o ubijenom saudijsko-američkom novinaru Khashoggiju.

Zanimljivo je i da je čelnik pentagona u ostavci, James Mattis, prije odlaska iz ureda potrošio 45 minuta, koristeći podatke Pentagona, kako bi uvjerio Trumpa da je povlačenje trupa iz Sirije ozbiljna pogreška. Nakon što je Trump ignorirao argumente Mattisa, bivši general je napisao otvoreno pismo ostavke.

U tisku sklonom američkim demokratima se nastavlja histerija na temu izdaje Kurda i trgovine američkim strateškim interesima po želji Vladimira Putina.

Međutim, činjenica je da Trump do sada nije opozvao svoju odluku, iako neki izvori pokušavaju progurati vijesti kako je američka vojska sirijskim Kurdima upravo isporučila 150 kamiona oružja, te kako iz zraka baca pomoć i oružje islamističkoj skupini u Al-Tanfu.

Amerikanci se ne povlače, oni bježe

Amerika-Sirija

Kako god bilo, nakon svega ostaje gorak okus u ustima za stratege sirijskih i svih drugih ratova kontroliranog kaosa.

Trump je izjavio dvije stvari. Prvo, SAD su porazile ISIL, a to je bio jedini razlog zašto su američke trupe u Siriji, a onda je  razmislio i pojasnio “kako će se povlačenje provesti u roku od stotinu dana”.

Tvrdnja da su “SAD pobijedile ISIL” je smiješna, možda smješnija od one da je i Francuska zemlja pobjednica u Drugom svjetskom ratu. Mogli su također izjaviti da su pobijedili u Vijetnamskom ratu.

Sjedinjene Države se nisu ni borile protiv takozvane Islamske države u Siriji. Ako su se u Iraku Amerikanci čak i pretvarali da se bore protiv terorizma, čak su tu i tamo nekoga bombardirali, u Siriji su jednostavno sprečavali sirijsku vojsku da očisti zemlju od terorista.

Što se Trumpa, ovdje mora biti većih interesa od podilaženja biračkom tijelu u Americi, od kojeg većina pojma nema ni gdje je Sirija. Naime, američki predsjednik je krajem ožujka i početkom travnja ove godine već najavio povlačenje američkih vojnika iz Sirije, ali se onda “predomislio”. Je li Erdogan imao jače argumente od drugih, to tek treba vidjeti.

Dakle, ostaje još da se vidi hoće li Amerikanci svoje trupe ovaj put povući prije početka proljeća, iako ostavka Mattisa i Bretta McGurka govore da je ovaj put Trump vrlo ozbiljan.

Ili je sve stvar obične računice i novca? Amerikanci u stvari bježe, jer nisu postigli niti jedan od svojih strateških ciljeva u regiji, počevši od planiranog svrgavanja Assada do stvaranja “neovisnog Kurdistana”. Iz Sirije odlaze na isti način kao iz Vijetnama, gdje su izgubili gotovo 60 tisuća ljudi, zastali, pogledali da nisu učinili ništa i onda se vratili kući.

Usput, također su izjavili da namjeravaju vidjeti povlačenje iranske vojske iz Sirije. Ali Iranci ostaju, a američki vojnici idu kući.

Čudno je samo iz razloga zato što povlačenje iz Sirije nije dio dugoročne strategije. Vodeći američki mediji su 14. prosinca pisali “kako američka vojska kontrolira trećinu Sirije i da će ostati u zemlji na neodređeno vrijeme”, a za manje od tjedan dana su SAD “spremne na potpuno povlačenje vojnika”. To sigurno nije dosljedna i mirna provedba dugoročnih strategija i više liči na paničnu odluku poraženog hegemona na rubu histerije.

The Washington Post / E.J.Magnier

 

 

Brett McGurkNATOYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

dakle, amerikanci su u siriji gledano sa vojne strane bili u okruženju. jedini koridor do teritorija u siriji je bio preko iraka u kojem iran ima sve veći utjecaj. dakle za takvu poziciju je kriv obama. s te strane odluka trumpa je logična. the washington post nije samo glasilo američkih liberala već I jastrebova

preseren3
5 godine prije

Pa da…..
Sada, kad su “popušili”, da Erdogan bije njihovu bitku?
Imat če nešto tu da kažu: Sirijci, Rusi, Kurdi i Iran…
Pa neka, onda….
Kad amerikanci nisu mogli, a imali su čak Kurdsku potporu, vidjet čemo. Zna se šta….

Segota
5 godine prije

Čuvaj se Danajaca , kad darove nose….

shumadinac
5 godine prije

Ovde ima samo jedna sigurna stvar: čak i ako se Kurdi odluče na saradnju sa Asadom to će biti za njih samo “nužno zlo” i prihvatiće ga u nadi da će situacija da se promeni. Teško da Asad može računati na pravu, dugoročnu saradnju sa Kurdima. A Tramp je po svemu poseban slučaj. Ako se baziramo na pretpostavku da se u SAD dve struje bore za vlast, možemo biti sigurni da obe struje imaju pozicije u kongresu. Ali većina kongresmena “vrišti” na Trampa zbog ove odluke – znači Tramp radi na svoju ruku što se može videti i iz ostavki njegovog tima koje su postale uobičajena pojava. Dakle, Tramp je postao “treća struja”. Mogu da kažem da me to ne iznenađuje, to se savršeno uklapa u njegov psihološki profil kako ga ja vidim. Šta će biti posledica ovoga – i dve struje su mnogo, treća će gotovo sigurno biti žrtvovana… Čitaj više »

Trubadur
5 godine prije

Samo za Burta i slične …. “Pentagon confirms Syria pullout order signed”
…….

Ante
5 godine prije

Od skoro potpune pobjede terorista nad Sirijom i uloženih milijarde dolara u taj rat amerikanci su izgubili više nego žele priznati. Sirijski građani su uspjeli od potpunog poraza spasiti svoju zemlju uz Iran i Ruse. Uz Amerikance Izrale je još veći gubitnik u tom ratu, jer im je Iran došao u dvorište na samu granicu a Izrael im ne smije ništa. Hezbolah se još bolje naoružao zahvaljujući Izraleu koji je precijenio svoj apetit. I kao šlag na torti dođeTrump na vlast. hahaha

Dub Miroslav
5 godine prije

Prostitucija je daleko poštenije zanimanje od politike, premda ima puno sličnosti!

giordano bruno
5 godine prije

Do sada je USA vojska otisla samo iz Vijetnama. Secamo se kada su oslobadjali Americku ambasadu u Teheranu pa su se zaglavili u pesku. I kada su oboreni oni USA helikopteri u Somaliji. Ne znam ima li jos neki primer.

Alen
5 godine prije

“Siriju ostavlja Erdoganu” – ovo će da bude jako veliki problem i ovo je smisljena taktika… Ipak turci ostaju tukci bez mozga…

fenix
5 godine prije

Nema teoretske mogucnosti da Turska uzme sve teritorije koje drze sada Kurdi. Neiskljucujem mogucnost da Turska uzme neke pogranicne dijelove ali sve nikako Rusija ali i drugi akteri to ni u snu nebi dozvolili. Na kraju Turska nemoze da se nosi sa Rusijom Amerika moze ali Turska cak i uz pomoc Amerike nemoze stizu provjerene informacije da Rusi gomilaju svoju vojsku zajedno sa SAA na prelazima prema Sdf pogotovo blizu naftnih i gasnih polja a to sigorno nije bez veze.

Wehrmacht
5 godine prije

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro obratio je se građanima preko drzavne televizije. U svom govoru je naveo da vise nije pitanje hoće li Amerika izvršiti agresiju na njegovu zemlju već kada. Plan je da nekoliko tisuća američkih vojnika uz pomoć avijacije uleti u Caracas i likvidara legalno izabranog predsjednika Madura i uzi kabinet njegove vlade. Jedan od razloga zašto je Trump povukao vojnike iz Sirije i Afganistana je ovaj. Za ovu operaciju su potrebni najiskusniji vojnici sa ratišta. Venezuela ima najveće zalihe nafte na svijetu koju ne prodaje za dolare.

jezevakucica
5 godine prije

Blek frajdej,kupiš Patriote,dobiješ gratis Kurde.

anti-sistem
5 godine prije

O ratovima koje SAD vode ne odlučuje ni narod SAD-a,ni Kongres,ni Senat pa čak ni predsjednik. Odlučuju korporacije koje proizvode oružje i banke koje financiraju Vladu SAD-a. Banke i korporacije su shvatile da su izgubile u Siriji i da se više ne isplati tamo ratovati i rekle Trumpu da se povuče. Bankari i gazde korporacija sad gledaju koga bi idućeg napali,možda Iran ili Venezuelu,ali mislim da je moguće da je ovo sa Saudima slično ko sa nacistima-glume da su neprijatelji iako su dotada bili saveznici,zarate,pobiju narod,banke i korporacije zarade,a vlasti poraženih pobjegnu pod zaštitom CIA-e. Njima ništa ne znači 1 zemlja,oni su internacionalisti/globalisti koji misle samo na svoje sekte i tajna društva koje nadziru političare i vladaju skoro cijelim svijetom.

PS. samo 3 države danas nemaju privatnu(Rokšildovu)banku:Sirija,Iran i Sjeverna Korea.Sve 3 su neprijatelji SAD-a.

palermo
5 godine prije

Navodno Erdo nema ništa protiv SAA da dođe na sirijsku granicu (zadnje izjave da priznaje Assadov legitimitet idu tomu u prilog. Jedino uvjetuje razoružanje Kurda koji su mu opsesija.
A ako laže, ne bi bilo loše niti još dodatno Kurde naoružati, pa neka oni budu sirijski proxyji…

Jole
5 godine prije

Zar vi mislite da je lako biti Erdogan ?! Prvo mu je Bakir Izetbegović ostavio BIH u amanet,a sad mu Trump ostavlja cijelu Siriju.Jadni Erdo ima pune ruke posla od tolikih darova.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI