NATO svoje snage na Mediteranu poziva na suzdržanost – Rusija gomila flotu kod Sirije

Nimitz - nosač zrakoplova
84 komentara

Nakon što je Rusija poslala svoje ratne brodove u vode Sirije, NATO je pozvao sve svoje snage u Sredozemnom moru da se ponašaju suzdržano.

“Rusija poslala značajne pomorske snage na istočno Sredozemlje i važno je da sve strane u regiji pokažu suzdržanost”, na svom Twitteru je jučer napisala glasnogovornica NATO pakta Oana Lungescu.

Njezin zahtjev dolazi nedugo nakon što su ruski mediji objavili informaciju da je Rusija u istočnom Sredozemlju, uz obale Sirije, počela raspoređivati najmoćniju borbenu skupinu od početka pružanja podrške Siriji u borbi protiv terorizma.

Ruska pomorska skupina u Sredozemnom moru ima za cilj spriječiti eventualni napad Sjedinjenih Država i Sjevernoatlantskog saveza na položaje sirijskih vladinih snaga, za medije je izjavio bivši zapovjednik ruske Baltičke flote, admiral Vladimir Valuev, koji je tu dužnost obnašao od 2001. do 2006.

Prema nedavnom izvješću ruskog lista Izvestia i specijaliziranog portala Bosphorus Observer, koji prati prolaz brodova kroz turski tjesnac, ruska mornarica je u istočnom Mediteranu  razmjestila ukupno 13 brodova i dvije podmornice kako bi patrolirala uz sirijsku obalu, a očekuje se dolazak još nekoliko ratnih brodova.

U posljednjih nekoliko dana, kako je navelo rusko ministarstvo obrane, SAD, Velika Britanija i Francuska pripremaju agresiju na Siriju, a povod će im biti lažni kemijski napad kojeg teroristi pokušavaju inscenirati u pokrajini Idlib, posljednjem velikom uporištu ekstremističkih i terorističkih skupina u arapskoj zemlji.

Od izbijanja sirijske krize Rusija je stalno prisutna s nekoliko ratnih brodova u istočnom Mediteranu, blizu pomorske baze Tartus, koju je Damask dao na korištenje ruskim snagama razmještenim u zemlji kako bi sirijskoj vojsci i saveznicima pružile potporu u borbi protiv terorizma.

Ranije ovog tjedna je potvrđeno da se vodama Sirije nalazi 13 velikih ruskih vojnih brodova i dvije podmornice. Do ove flote ima iskustva s provođenjem raketnih napada na položaje terorista.

Rusku flotu u sirijskim vodama i istočnom Mediteranu čine ratni brodovi “Maršal Ustinov”, “Severomorsk”, “Jaroslav Mudri”, “Admiral Grigorovič”, “Admiral Essen”, “Pitlivi”, “Višnij Voloček”, “Grad Svijažsk”,”Veliki Ustiug”, “Orsk”, “Nikolaj Filčenkov”, “Turbinist” i “Valentin Pikul”, te podmornice “Kolpino” i “Veliki Novgorod”.

Twitter – NATO press

Iranski vojni vrh u Damasku – Ofenziva protiv terorista u Idlibu može početi

Pretplatiti se
Obavijesti o
84 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
17 novembar
5 godine prije

ako sada rusija u slucaju napada ne odgovori i ne zastiti siriju neka ove brodove pretvore u ribarske . jer od njih nema nikakve koristi

Ivo
5 godine prije

Samo vi budite suzdržani, lešinarska bagro. Trebalo bi da ste takvi i kad su vam nasuprot bespomoćne male državice, koje inače nemilosrdno razvaljujete. Ovako, ova izjava u prijevodu znači: pripazite svi da Rusi ne protumače krivo neki naš potez, u stanju su hebeno tvrdo uzvratiti i mogli bismo gadno nastradati. Nemojte se zahebavati, nije to libijska flota, ovdje neće biti isplate bonusa, samo pogrebna pomoć. Podalje od njih!

Mister ?
5 godine prije

Pola ce ih se raspast do sirije. Bude li jos bura, ode ruska flota bez ispaljenog metka. Najvise udovica u rusiji su zene mornara

Iza_horizonta
5 godine prije

Zašto Rusija gomila brodove blizu obala Sirije? Pa da bi im Pariz i London bili na nišanu 🙂

Alen
5 godine prije

Usa navodno razmjesta pzo u dijelu pod kurdima te zeli uvesti zonu zabrane leta… Ovo bi trebalo istovremeno sve rijesiti u paketu ,svako odlaganje ce dovesti do vecih problema ..Istovremeno rjesiti i al tanf.. Lira lagano klizi prema katastrofi i dalje ,turska je pod pritiskom…

Adriana
5 godine prije

Kako god, Rusija će morati osigurati nesmetanu uporabu baza u Siriji. Ako svake noći moraju reagirati na napade dronovima, baze postaju sve ugroženije i manje korisne. Jednom će upornima i uspjeti! Ako NATO (US) žele sukob, sukoba će i biti. Dodavači iz druge lige (europljani) još mogu razmisliti.

burt
5 godine prije

izgleda da je već dogovoreno da Afrin, Al Bab i Jarablus definitivno ulaze u tursku zonu, za Idlib su teški pregovori u tijeku, još nije jasno kako će se rasplest zona Idliba, ako je opći napad na Idlib siguran zašto turska vojska zadnjih dana šalje pojačanja u Idlib, to se ne uklapa u obrazac jer bi u slučaju velikog napada SAA turski položaji bili okruženi, 70000 militanata koncentriranih na tolikom prostoru još nije bilo u Siriji, cijeli ISIS kad je bio na vrhuncu u Siriji je imao 20000-30000 vojnika a SAA za napad na Idlib može prikupit 25000-30000 vojnika

GoranZemun
5 godine prije

Tu su brodovi, ali oni su manje zlo po NATO. Kinđali su ono pravo. A oni su već na borbenom dežurstvu.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

NATO nije pozvao svoje snage u Mediteranu na suzdržanost. Snage se ne poziva, njima se zapovjeda.
NATO je pozvao sve strane u regiji na suzdržanost.
To je odgovor na poruku koju je Rusija poslala ovakvom koncentracijom svojih ratnih brodova

Weteran
5 godine prije

Treba sačuvati Trampa?!
Neka Ameri, po dogovoru, oper izraketiraju pustinjski pesak! I takvu akciju predstave kao “veličanstvenu pobedu demokratije”.
Trampu neizostavno treba “pobeda” da bi pobedio Močvaru!

Istina
5 godine prije

Ne treba situaciju pretjerano mistificirati.
Poanta je uspješna vojno-civilna evakuacija stanovništva Idliba, kao posljednjeg velikog uporišta antivladinih snaga, i izbjegavanje otvorenog sukoba NATO-a i RF-a.
Treba zaustaviti primarnu migraciju ka EU te omogućiti vojsci da časno izgine ili se preda, bez mogućnosti da dođe do masakra viđenoga prilikom rus. bombardiranja i vladinog masakriranja nevinih ili tek regrutiranih vojnika.
(Mnogi iskusni zločinci ID-a su davno napustili Siriju, čim su vidjeli, posebno nakon velikih rus. bombardiranja, da je njihov projekt propao.)
Islamska država je, također, prisutna, već godinu-dvije. u Jemenu, pa će, vjerovatno, neki njeni sirijski operativci pokušati otići u Jemen i pridružiti se saudijsko-emiratskim okupacionim snagama.
Sve u svemu: tuga i žalost jer nevini narod gine.
🙁

Arcibald Rajs
5 godine prije

Ovo je opet igra iza kulisa koju mi samo naziremo.Svi su svakog posetili i rukovali se za javnost u proteklom periodu, savezi su sklopljeni, Iran-Kina, Rusija-Sirija, Iran-Turska, Izrael-USA, USA-Saudijska Arabija, Katar-Turska, itd…Tajno su izrecene pretnje i crvene linije, Pompeo i Bolton spremni za premijeru, a i ukrajinski rasplet bi mogao simultano da se pokrene kao i kriza u Hormuzu…Prst je na obaracu, videcemo ko ovde blefira!

Dub Miroslav
5 godine prije

Šta reč za sve strane: ima se, troši se!

Neko ime
5 godine prije

Nisam nesto vidio blefiranja u rusa otkad su angazirani u Siriji. Ne zaboravimo da su ruje i kod prvog napada nato snaga dominirali, izmedju ostaloga, i sredstvima elektronickog ratovanja i ometanja satelitske i kopnene komunikacije sa snagama na terenu…
Kad nato elektronski naglo oglusi, ekipi u idlibu ne bih bio rado u kozi…
Do sad je ovo bila demonstracija oruzja, taktike i učinka, kojem nato ocigledno nije mogao parirati.
A za usijane glave koji ne mogu sagledati vojnu silu RF, dodaje se simultano impozantna vjezba na Istoku…pa ko voli nek izvoli…

Duki
5 godine prije

Suzdržani ha ?ma nemoj !k’o u iraku.libiji jemenu itd.itd.

Duki
5 godine prije

Nije brale nego prpa.!!
“,pedu ćežva ćega !”
A 75% raketa su im “skinuli”sa par brodića !prije 4 mjeseca !
Sada ih je “much more”we are dont prepare for this !
???

šinzoabe
5 godine prije

Pa to je samo pitanje kad će početi treći svjetski a ja od zaliha imam dve instant supe kruteebo

Ivo Lola
5 godine prije

Ruska flota u Mediteranu! Bzezinski i McCain se okreću svaki u svom grobu. Ko bi to reko prije 28 godina. Možda je ovaj drugi umro upravo kad je tajnim kanalima čuo puno prije javnosti da su Rusi odvezali cime.

Ivi tz
5 godine prije

Eto nato hijene, napadnite sad non stop režite. Ja glavu svoju dajem da RUSIJA ne smije izgubiti u SIRIJI.

NSU
5 godine prije

Idlib treba zaokružit što bliže i samo čekat da pocrkaju od gladi. S obzirom na okoliš to nebi trajalo predugo.

Jurišić maja
5 godine prije

dok se ne cilja na nato i američke brodove ništa od završetka rata

milan
5 godine prije

Jos nije vrijeme da se Moskva direktno konfrontira na “problemu” Sirija sa NATO muljatorima. Imamo situaciju da su se natovci instalirali na evropskoj granici Rusije. Kina je relativno, za Rusiju, upitan PRIJATELJ /samo razmisljam/. Kina je najvwci trgovinski partner sa USA, a sve se radi zarad love tj. NATO USA pljacke. Ako se baci pogled na funcioniranje USA administracije posljednjih godinu dana vidimo diplomatske nebuloze koje se uopce ne broje vec se broji to da je danas dolar na razini 1,16-7 prema Euru, a cijena nafte ostala na oko 70 po barelo, jednog i drugog tipa! Znaci na jednoj strani imamo vekovne pritiske na Rusiju koji se i danas nastavljaju dok istovremeno imamo muljanje sa Kinom slabog intenziteta i povecanje trgovinskih razmjena. Zato Rusi konja sedlaju polako, ali…..hm! Biti ce da ce se Sirija konacno osloboditi americko-izraelskog pritiska nestajanjem podrzavanih plemenskih grupa koje nazivamo teroristima i danas a koje su… Čitaj više »

Mirko
5 godine prije

Kazu dvije podmornice,da javno, al mislim da ih je bar duplo toliko razmjesteno tajno po istocnom Mediteranu.

Jole
5 godine prije

Oko 25 ruskih ratnih brodova i 30 zrakoplova bit će uključeno u vojne pomorske vježbe u Sredozemnom moru od 1 do 8 septembra priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.U skladu s planom obuke ruskih oružanih snaga, velikih vježbi grupiranja snaga ruske vojne mornarice i zrakoplovnih snage provest će se od 1. do 8. rujna 2018. u Sredozemnom moru pod vodstvom zapovjednika mornarice Admirala Vladimira Korolyova “, priopćilo je ministarstvo. “U međunarodnom zračnom prostoru, vježbe obuke provest će oko 30 zrakoplova, uključujući i strateške bombardere Tu-160, Tu-142MK i Il-38 protupodmorničke zrakoplove, Su-33 borbene zrakoplova i Su-30SM zrakoplova pomorskog zrakoplovstva “, dodalo je ministarstvo.Ovo dolazi u trenutku kada vlada predsjednika Bashara Assada pobijeđuje u ratu protiv terorističkih skupina u državi.Nagomilane ogromne vojne snage trenutno čekaju “nulti sat” kako bi pokrenule ofenzivu širokih razmjera usmjerenu na povratak kontrole nad pokrajinom Idlib koja se nalazi pod upravo džihdista.

GIVI
5 godine prije

sutra iz splitske luke, u sklopu NATO terorističke misije kreće i prvi hrvatski kontigent ratne mornarice u Mediteran … organiziran je svečani ispraćaj agresora, bit će i precjednica

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.