Iranski vojni vrh stigao u Damask – Ofenziva protiv terorista u Idlibu može početi

FSA
64 komentara

Dva dana nakon razgovora političkog i vojnog vrha Rusije i Turske u Moskvi, danas su u Damask doputovali najviši predstavnici iranske vojske.

Kako bi se susreo s visokim sirijskim dužnosnicima u Damask je doputovao iranski ministar obrane, general Amir Hatami.

Očekuje se kako će Hatami održati sastanke sa svojim sirijskim kolegom i zapovjednicima sirijske vojske, priopćilo je iransko ministarstvo obrane u priopćenju na svojim internetskim stranicama.

Po dolasku u glavni sirijski grad, najviši vojni dužnosnik Islamske Republike je priopćio kako se Teheran nada da će “aktivno sudjelovati u obnovi Sirije”.

Naravno da to neće biti tema pregovora sa sirijskim kolegama, kao što je glavna tema pregovora Vladimira Putina, Sergeja Lavrova, generala Sergeja Šojgua i Aleksandra Lavrentijeva s Mevlütom Çavuşoğluom, generalom Hulusijem Akarom i Hakanom Fidanom, glavnim ravnateljem Nacionalne obavještajne organizacije Turske (MIT) tema bila predstojeća protuteroristička kampanja u Idlibu.

Idlib 26.08.2018
FOTO – Tamno zeleno / HTS i područja za vojno rješenje i svijetlo zeleno / takozvana Slobodna sirijska vojska i područja predviđena za oslobađanje putem pregovora

Cilj putovanja iranskog vojnog izaslanstva je razviti “bilateralnu suradnju” sa Sirijskom Arapskom Republikom, navodi se u kratkom priopćenju.

Gotovo istovremeno, kako izvještava libanonski Al-Akhbar, Damask je pozvao Hezbolah da ostane u Siriji.

Al-Akhbar izvještava da je vlada u Damasku podnijela formalni zahtjev vrhu Hezbollaha da zadržati svoje snage u Siriji i nakon sljedećih operacija u sjevernu i sjeverozapadu zemlje. Libanonski list javlja kako je Hezbollah već počeo poduzimati mjere za dugoročnu vojnu nazočnosti u susjednoj zemlji.

Iranski mediji su vijest o službenom putu generala Amira Hatamija popratili kratkom izjavom ministarstva obrane, ne dodavši ništa o pravim razlozima iznenadne posjete Damasku.

U međuvremenu je Rusija u sirijske vode poslala još dva vojna broda, “Admiral Grigorovič” i “Admiral Essen”, koji su prošli kroz Bospor i pridružili su se floti u Sredozemnom moru. Tri ruska ratna broda su bila na putu do luke Tartus dan prije, izvještava specijalizirani portal Bosphorus Observer.

Njemački Contra Magazin javlja kako Rusija trenutno u istočnom Mediteranu ima najveću armadu koja je tamo ikada raspoređena od izbijanja sirijskog rata, veću nego u kasno ljeto 2013. Kada je bivši predsjednik Obama najavio vojnu kampanju protiv Sirije. Ruski brodovi bi trebali poduprijeti napredovanje sirijskih postrojbi u Idlib i podržati uništenje islamističkih skupina koje podržavaju Zapad, Saudijska Arabija i Izrael.

Trenutno je u vodama Sirije 13 velikih vojnih brodova i dvije podmornice koje su ranije korištene za provođenje raketnih napada na položaje terorista.

Rusku flotu u sirijskim vodama i istočnom Mediteranu čine ratni brodovi “Maršal Ustinov”, “Severomorsk”, “Jaroslav Mudri”, “Admiral Grigorovič”, “Admiral Essen”, “Pitlivi”, “Višnij Voloček”, “Grad Svijažsk”,”Veliki Ustiug”, “Orsk”, “Nikolaj Filčenkov”, “Turbinist”, “Valentin Pikul” i podmornice “Kolpino” i “Veliki Novgorod”.

Prema najnovijim informacijama je izrađena karta Idliba s područjima koje, na čelu sa sirijskim ogrankom Al-Qaede, drži Hayat Tahrir Al-Sham s kojim nema pregovora, te područja koja se, uz posredovanje turskih i ruskih pregovarača, sa sirijskim vlastima mogu dogovoriti o predaji oružja i pokretanja procesa pomirenja s vladom u Damasku.

Pregovori Rusije i Turske o Idlibu – Mediji dobili dvije izjave i tri fotografije

 

HezbollahISILMIT turska
Pretplatiti se
Obavijesti o
64 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
5 godine prije

OZEZI!
Nije zeza!

Sirija
5 godine prije

kako to zapadna medija neinformiraju o danansjem jako vaznom događaju u Siriji.Danas ili tokom noci Amerika,Francuska i Bitanija napali Siriju pod izgovorom da Asad koristi bojne otrove.Amerikanci u tom napadu korisitli ratnu mornaricu Theodore Roosevelt a USS George H. W. Bush,, britanci koristili avione Tornado a francuzi avione Rafaele.Amerikanci otpalili 300 Tomahawk a uspijeh bio katastrofalan,280 raketa unistila sirijska i ruska protuzracna obrana.Istovremeno americke snage spustile akciju,a Rusija korisitla raketi Kalibr a americkú bazu Al-Tanf u potpunosti unistili a americki ratni brodovi se u panici da nebudu unisteni okrecu i bejze.Americka vojska u panici napusta svoje baze u Turskoj i Iraku.Trump odmah nazvao Putina i molio o milost.Putin mu odgovorio da imaju 48 sati da napuste svoje baze u Iraku,Siriji,Kataru i Turskoj.Istovremeno Iran je pustio ogromne vojne manevre u Hormuzkom prolazu i zaprijetio ako odmah nenapuste svoje baze Iran i Rusija ce odmah izvrsiti blokadu dodavanja nafte Amerima i svima… Čitaj više »

Trubadur
5 godine prije

Hatami, nije bitan… Tek, kad dođe Qasem, stvari če da budu ozbiljne…. Ali pustimo šalu….. Još uvijek se čeka na stav Turske.. Verovatno, ga mi nečemo saznat ali bitno je pratit oslobađanje Idliba, baš zbog Turske…. To, kako če se Turska ponašat u tom oslobođenju, če dat odgovore na mnoga pitanja… I mnogo šira i dublja, kao što je Sirija…

Sirija
5 godine prije

Najnovija vjest,požar u centralnoj banci u Rusiji, Elvira Nabiullina a Medvedjev utekli,neki menažeri a drzavni urednici utekli iz Rusije.Požar je izbio u kancelariji Nabulina koja je blizu centralnog arhiva a gdje su bili papiri oko krađe milijarde dolara.Juče je počeo istražni centra oko krađe milijarde dolara a danas izbio požar a to dokazuje da je počela čistka unutar Rusije a jastrebovi počeli bjezati.

pirke
5 godine prije

Mali off sa teme ali vrlo bitno za sve citatelje ovog portala. Zanimljivi detalji s pernarovog posijeta Iranu. https://www.youtube.com/watch?v=rD37tfBejN8

erektvs maximvs
5 godine prije

sad će moša to riješit

željko
5 godine prije

https://www.facebook.com/Syrian-news-1-635665643269297/ blokiran na FB… Znači komentator Sirija je u pravu.

Kanncer
5 godine prije

Ako Ameri ne preduhitre s kemijskim napadom kojeg će fakturirati Assadu…

Laki Topalović
5 godine prije

Netko je napisao kako nije bio general Suleimani. je, nama će reći da je bio. Nikada, od kada pratim njegove ekskurzije, vijest nije objavljena isti dan, nego dva dana poslije ili nikada. dakle: 1) Ili je Sulejmani već u Siriji ili je došao s njima ili svojim putem, ali nije bio pred kamerama.

Jole
5 godine prije

Da je napad izvjestan,potvrdilo je i rusko ministarstvo obrane I to višekratno.Zadnja objava je bila danas i procjena je da će se napad dogoditi u roku slijedećih 48 sati,a to znači da može biti i noćas.Ne znamo da li će Ameri ,Francuzi i Britanci napasti prije,nego se objavi lažirani napad sa kemijskim oružjem od strane SAA što ne bi bilo ništa neobično od tih psihopata.

Jole
5 godine prije

Ono o čemu se ne piše je da je iznenađujuće veliki broj ruskih ratnih brodova u zadnjih tjedan dana prošao kroz Bospor i ušao u Mediteran.Govori se o brojci od preko 15 brodova,a iz Sevastopolja su na putu još dvije fregate naoruzužane Kalibrima,Admiral Grigorović i Admiral Essen.Po zadnjim podacima,obje fregate su unatrag nešto više od 1h prošle kroz Bospor.Što nam ovo govori.
Da su Rusi znali da se sprema provokacija sa lažnim kemijskim napadom i to za vrijeme početka napada SAA na Idlib.To je vjerovatno zadnji pokušaj da se napadne Assad i napravi nered koji bi doveo u pitanje oslobađanje Idliba i cijele Sirije.Dakle,ovo
što je objavljeno,oni znaju par tjedana prije i spremni su za tu provokaciju.

cogo
5 godine prije

sa teroristime se ne pregovara ,,samo hladan terorist je dobar,,

Zagor
5 godine prije

Jbt @Sirija, svaka čast. Trebalo je to napisat. Drago mi je što mašta radi na ful, premda bi to bio interesantan razvoj događaja. No ako se vratimo u zbilju, vidjet ćemo da je razmještanje praktički gotovo, savezi su potvrđeni i produženi, novinarska usta su puna Sirije, pritisak raste sa obje strane fronta. Danas je Rusko MO podjelilo nekoliko izjava od izjave da se inscenirani kemijski napad na Kfr Zitu očekuje u roku 48 sati, pa do izjave da se bradonje pripremaju za napad na Aleppo. Neki pro SAA twitteraši dijele vijesti o otmici više desetaka djece u pokrajini Idlib zadnjih dana, te to povezuju sa budućim kemijskim napadom. Ameri su izgleda rasporedili svoje radarske sisteme po bazama u sjevernoj Siriji, navodno, radi uspostave no fly zone?!?!?! Turci pišu da su im Rusi dali do znanja da se kreće i da se tu ništa ne može promijeniti. Lavrov je navodno rekao… Čitaj više »

svenne
5 godine prije

Ja u svakom slučaju znam da su svi teroristi i njihovi menadžeri “zivotinje koje govore i tako se prema njima treba i odnositi”.

Zvrk
5 godine prije

Dani su im odbrojani, to je jasno. Samo je pitanje koliko ih još može stati pod turski kišobran. I oni se moraju brinuti za vlastiti balast da im se ne nakupe po njihovoj zemlji.

Anton
5 godine prije

Mirnu ruku i ostro oko zelim Sirijskoj vojsci .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI