Pregovori Rusije i Turske o Idlibu – Mediji dobili dvije izjave i tri fotografije

cavusoglu putin
21 komentar

U petak, 24. kolovoza, ruski predsjednik Vladimir Putin je u Kremlju primio tro najbliža suradnika turskog predsjednika Erdogana kako bi raspravljali o Siriji.

U društvu ruskog predsjednika su bili ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ministar obrane Sergej Šojgu i njegov posebni predstavnik za sirijsku krizu Aleksander Lavrentijev. Tursku delegaciju je vodio ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu, kojeg su pratili ministra obrane, general  Hulusi Akar i Hakan Fidan glavni ravnatelj Nacionalne obavještajne organizacije Turske (MIT). Ovaj sastav govori da je tema razgovora bila samo jedna – predstojeća kampanja u Idlibu.

Logično je da su nakon pregovora mediji saznali malo ili ništa o ishodu razgovora.

Službena stranica ureda ruskog predsjednika je objavila samo kratke izjave prilikom dočeka turske delegacije, tijekom kojeg su novinari mogli snimiti nekoliko fotografija sudionika ovog susreta.

Prvi se gostima obratio Predsjednik Rusije Vladimir Putin.

“Kolege, prijatelji…. Drago mi je što vas pozdravljam u Moskvi. Znam da ste već održali konzultacije s ruskim partnerima u Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu obrane i predstavnicima obavještajnih službi. Odnosi s Turskom rastu na svim razinama, da ne spominjem redovite kontakte s predsjednikom Erdoganom. Želio bih govoriti o produbljavanju suradnje u gospodarstvu i rješavanju brojnih regionalnih pitanja, uključujući one hitne poput sirijske krize.

Zahvaljujući naporima naših zemalja i uključenosti drugih zainteresiranih država, mislim posebno na Iran, kao i našu suradnju s Ujedinjenim narodima, europskim zemljama i Sjedinjenim Državama, napravili smo značajan napredak u rješavanju sirijske krize. Znam da ste i danas raspravljali o drugim pitanjima od zajedničkog interesa. Drago mi je što vas vidim i što čujemo vašu procjenu o tome gdje smo sada i što moramo učiniti u kratkom i dugoročnom razdoblju kako bismo promicali naše odnose”, rekao je ruski predsjednik gostima iz Turske.

Nakon njega je kratku izjavu dao turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu.

Cavusoglu Turska

“Gospodine predsjedniče, Prije svega, zahvaljujemo vam što ste nas primili. Vaš dobar prijatelj gospodin Erdogan šalje vam svoje pozdrave i očekuje da će se vaš posjet Istanbulu dogoditi uskoro. Istina je da su naši odnosi na predsjedničkoj razini vrlo dobri, što nas potiče i na promicanje odnosa na našoj razini. Danas su naši ministri vanjskih poslova održali razgovore. Naše kolege su raspravljale o regionalnim pitanjima na njihovoj razini. Razgovaralo se o svim pitanjima suradnje. To je vrlo važno za nas, ne samo na državnoj razini, već i u regionalnom kontekstu”, rekao je Mevlüt Çavuşoğlu.

Iz službene objave na stranicama Kremlja nismo saznali ništa, osim ako ne želimo interpretirati izraze lica sudionika razgovora. Hakan Fidan, čovjek koje je vodio sve operacije u zemljama “Arapskog proljeća”, organizirao transfer brodova punih oružja iz Libije teroristima Siriju, čiji su ljudi pratili konvoje nafte ukradene u Siriji i tjerali granične policajce kako bi otvorili koridore za ulazak i izlazak islamističkih militanata, na početku razgovora je bio smrtno ozbiljan.

Ako je vjerovati onome što piše turski list Hürriyet, Rusija je turskim vlastima predstavila prijedlog za rješavanje situacije u sjevernoj sirijskoj pokrajini Idlib. Vijest je prenijela u ruska agencija Interfax.

Prema priopćenju ruskog Ministarstva obrane, “čelnici dvaju ministarstava su nastavili dijalog o situaciji u Siriji koji je počeo prije tjedan dana na bilateralnom sastanku u Moskvi, tijekom kojeg je ruski general Šojgu turskom kolegi predložio način rješavanja situacije na sjeverozapadu Sirije”.

“Vojno rješenje tamo će izazvati katastrofu”, rekao je Çavuşoğlu na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji, govoreći o pokrajini Idlib.

“Nasilno rješenje u Idlibu bi potkopalo povjerenje između Rusije i Turske, kao i povjerenje između sudionika prekida vatre”, dodao je Çavuşoğlu.

Lavrov je sa svoje strane rekao da je siguran da će turski i ruski predsjednici “detaljno razgovarati o ovoj temi”.

“Kada je stvorena zona de-eskalacije sukoba u Idlibu, nitko nije predložio da se teroristi iza civilnog stanovništva skrivaju kao iza ljudskog štita”, rekao je Lavrov.

Situacija je bila “višeslojna”, dodao je Lavrov i pozvao na odvajanje “zdrave opozicije od terorističkih struktura”.

Cavusoglu Turska

Turski list Hürriyet u istom članku odjednom sa sirijskog pitanja skreće na temu viznog režima i navodi kako su Rusija i Turska dogovorili uspostavu mehanizma za vraćanje bezviznog režima i ukidanje ograničenja za nositelje turskih običnih i službenih putovnica, kao i za vozače koji se bave prijevozom tereta između dviju zemalja.

Nazivajući Rusiju “strateškim partnerom”, Çavuşoğlu je naglasio važnost daljnjeg razvoja bilateralnih odnosa s Rusijom.

“Mi ćemo i poboljšati bilateralne odnose dviju zemalja zbog osiguravanja stabilnosti i gospodarskog razvoja u regiji, te potaknuti našu suradnju o regionalnim pitanjima”, kazao je Çavuşoğlu.

Bez imenovanja bilo koje zemlje, rekao je da su neke zemlje i pojedinci ljubomorni zbog bliske suradnje i prijateljstva Turske i Rusije.

Çavuşoğlu je također izrazio zadovoljstvo rastućim brojem ruskih turista koji su posjetili Tursku.

“Bit ćemo sretni što ćemo ove godine ugostiti 6 milijuna naših ruskih prijatelja u našoj zemlji”, kazao je turski ministar.

O temi koja najviše interesira medije i svjetsku javnost, ali i nagomilane sirijske trupe koje čekaju znak za početak kampanje protiv terorista u Idlibu, ništa se ne zna. Sve su predviđanja i pretpostavke, temeljene na dvije kratke izjave ruskog i turskog ministra vanjskih poslova, te prema izrazima lica, što ne mora značiti ništa, sudionika sastanka u Kremlju.

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koča Popović
5 godine prije

Danas je radostan dan za mnoge narode pocevsi od Vijetnama pa sve do Sirije. Umro je veliki promicatelj bomba demokracije John McCain! Veliko olakšanje za slobodne ljude svijeta.

davor
5 godine prije

Sirijci su odlučni da očiste zemlju od terorističkih uporišta i ne vjerujem da će im tursko neslaganje biti prepreka. Žalosno je da je Turska i dalje članica NATO pakta koji je preočito gura u sukobe sa svim susjedima, Grčkom, Sirijom, Rusijom, Iranom, NATO pakta koji želi na izraelskom modelu sagraditi kurdsku državu i izazvati nove desetljetne demografske katastrofe na Bliskom Istoku. Ako sadašnja turska administracija nastrada ili odumre bit će to zbog vlastite gluposti i kratkomislenosti o blagodatima švercersko-reketarske koncesije koju su dali na korištenje američkim i britanskim ekspanzionistima.

Riddick
5 godine prije

“Vojno rješenje tamo će izazvati katastrofu”
Pa tamo se non stop medjusobno ubijaju i ratuju , jel znas ?

Kažun
5 godine prije

Raju za jihadiste stiže pakao 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI