Novi irački predsjednik posjetio Iran s jasnom porukom odbijanja američkog diktata

Barham Salih
13 komentara

Jučer je novi predsjednik Iraka Barham Salih na čelu visokog izaslanstva posjetio Iran. Cilj posjete je širenje i razvijanja bilateralnih odnosa s Islamskom Republikom.

Uoči dolaska visoke iračke delegacije, iranski Mehr News je izvijestio kako će tijekom dvodnevnog posjeta irački predsjednik Salih razgovarati s iranskim predsjednikom Hassanom Rohanijem i brojnim iranskim dužnosnicima o pitanjima razvoja i promicanja bilateralnih odnosa, regionalnih i međunarodnih pitanja.

Na ovom povijesnom putovanju će se u nazočnosti predsjednika Irana i Iraka  potpisati brojni dokumenti suradnje. Na kraju sastanka će iranski predsjednik Hassan Rohani i njegov irački kolega odgovoriti na pitanja medija, piše Mehr News neposredno uoči dolaska iračkog predsjednika u Teheran.

Poznato je da su prve posjete novoizabranih čelnika država uglavnom znak kursa politike novih uprava i vlada.

Do sada je Salih kao predsjednik u regionalnoj turneji prvo nakratko posjetio tri arapske zemlje, Kuvajt, Ujedinjene Arapske Emirate i Jordan, ali je Iran prva regionalna sila u koju dolazi irački predsjednik. Iako je prije dolaska u Teheran bio u Perzijskom zaljevu, prije posjete Rijadu je irački predsjednik prvo odlučio posjetiti Teheran.

Odabir Irana za prvi važniji službeni posjet novog iračkog predsjednika je mogući znak nadolazećih primjena u Iraku i od parlamentarne većine traženog odlaska ostatka američkih trupa, koje bi silom htjele ostati u zemlji “dok se ne otkloni teroristička prijetnja”.

Podsjetimo, nakon izbora održanih u svibnju je Irak dobio novog predsjednika parlamenta, sunitskog predstavnika Muhammada Al-Halbusija, bliskog proiranskom bloku. Potom je parlament za predsjednika izabrao Barhama Saliha, koji je za premijera imenovao Adila Abdula Mahdija, koji je bio kompromisno rješenje između najveće političke frakcije u iračkom parlamentu, Sairoon, koju iz sjene vodi klerik Moqtada Al-Sadr, te druge po snazi stranke Fateh, političkog krila armije iračkih šiita Hashd Al-Shaabi, koju vodi Hadi Al-Amiri.

Irački parlament je do sada uspio potvrditi 14 od 23 ministra nove vlade, a pregovori za potvrdu ostalih devet su u tijeku. No, treba naglasiti da su ministri ključni resora, kao što su obrana, nafta, pravosuđe, unutarnji poslovi, trgovina i drugi potvrđeni, a ostali resori, kao što su ministarstva za sport i mlade, raseljene osobe, kultura, znanost i tehnologija, građevinarstvo i druga će biti uskoro popunjeni. Vanjske poslove vode premijer i predsjednik, te kako na trenutnom popisu nema resora ministarstva vanjskih poslova. Dakle, može se reći da je vlast praktično formirana, ali ne po želji Washingtona, koji je na sve načine pokušavao za premijera potvrditi Hadera Al-Abadija.

Nakon jučerašnjeg sastanka iračkog predsjednika s Hassanom Rohanijem u Teheranu, iranski PressTV piše kako je Barham Salih došao u Iran sa “jasnom porukom” kako bi dodatno ojačao bilateralne odnose, nekoliko dana nakon što je Bagdad odbacio američki ultimatum da zemlja zbog novih sankcija zaustavi uvoza iranskog plina.

Salih je na čelu iračkog izaslanstva stigao u Teheran u subotu, a službenu dobrodošlicu mu je priredio predsjednik Hassan Rohani, koji je rekao kako dvije susjedne zemlje mogu podići godišnju bilateralnu trgovinu s trenutnih 12 milijardi na 20 milijardi dolara.

Dvodnevni posjet dolazi u osjetljivom vremenu kada SAD pritišću regionalne zemlje da zajedno s Washingtonom “ucjenjuju” Iran s novim sankcijama, koje su uvedene početkom ovog mjeseca. Ali irački dužnosnici su prosvjedovali protiv ovog diktata i istaknuli važnost Irana, uključujući i mjesto Islamske Republike kao glavnog trgovinskog partnera arapske zemlje.

“Danas sam došao ovamo s jasnom porukom iz Bagdada kako cijenimo važnost odnosa s Iranom i da su naši ekonomski, kulturni i politički odnosi ukorijenjeni u povijesti”, rekao je Salih na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Rohanijem.

Irački predsjednik je rekao kako Iračani nikada neće zaboraviti potporu Irana u borbi protiv terorista, dodajući kako ISIL i militanti ostalih skupina ne bi bili poraženi bez pomoći iranskog naroda.

“S potporom koju nam je pružio, Iran je odigrao veliku ulogu u porazu terorista u Iraku”, kazao je Salih.

Dodao je kako Bagdad pridaje veliku važnost širenju odnosa s Teheranom, ali je potrebno učiniti mnogo posla kako bi se razina odnosa podigla do mjere koju i Iračani i Iranci zaslužuju uživati.

Washington je vrlo oprezan zbog bliskih odnosa Bagdada s Teheranom. Ranije ovog mjeseca je američka vlada dala Iraku rok od 45 dana da prestane kupovati prirodni plin iz Irana.

Iračani su odbacili ovaj ultimatum, a vladin službenik je upozorio kako bi bilo kakav korak u tom smjeru stvorio stvarnu krizu vlasti u Iraku.

“Obustava uvoza iranskog plina nakon traženog će stvoriti pravu krizu vlasti. Trebamo više vremena, a Amerikanci su potpuno svjesni kako nama nužno treba iranski plin”, navodi se u priopćenju iračke vlade od srijede.

Luka Basra u južnom Iraku je bila pogođena nasilnim prosvjedima, koji su se ovog ljeta proširili i na druge gradove, djelomično i zbog zaustavljanja uvoza električne energije iz Irana.

Predsjednik Salih je jučer rekao da postoji potreba za novim poretkom koji će se temeljiti na političkoj sukladnosti i suradnji u regiji, pod kojim će se poštivati neovisnost i suverenost svih naroda.

“Vrijeme je da se formira novi poredak u našoj regiji, kako bi se zajamčio status regionalnih naroda, a u tom smislu i novom regionalnom sustavu pridajemo veliku važnost uloge Irana. Uz to, Irak također mora igrati ključnu ulogu u novom ustroju u kojem će regionalne nacije surađivati  na temelju njihovih zajedničkih interesa, umjesto da se sukobljavaju”, rekao je irački predsjednik.

Ovo je Salihov četvrti posjet u Iranu, ali prvi od kada je 2. listopada stupio na dužnost predsjednika. Teheran i Bagdad su jučer zatvorili ružnu stranicu zajedničke povijesti i osudili vladavinu bivšeg iračkog vođe Sadama Husseina, kojeg su američke trupe svrgnule u invaziji na zemlju 2003. godine.

Irak ima i opsežne trgovinske veze s Iranom i jako ovisi o iranskom uvozu prirodnog plina za proizvodnju električne energije. Ranije ovog mjeseca je bivši irački premijer i čelnik frakcije Al-Wataniya u parlamentu, Ayad Allawi, upozorio kako će nove američke sankcije na Iran imati veći utjecaj na iračko gospodarstvo.

Novi irački premijer Adel Abdul Mahdi je također rekao kako njegova zemlja “neće biti dio režima sankcija, jer neće sudjelovati u agresije protiv bilo koje zemlje”.

U utorak je čelnik iračkih gospodarskih komora Jafar Rasul Hamdani izjavio  kako su, usprkos američkim sankcijama protiv Irana, dvije zemlje posljednjih mjeseci oštro povećale svoju trgovinsku razmjenu.

“U prvih šest mjeseci ove godine obujam trgovine je porastao s 4 milijarde na 6,4 milijarde dolara u odnosu na isto razdoblje 2017. godine”, rekao je za iransku državnu tiskovnu agenciju IRNA.

Jučer je iranski predsjednik Rohani rekao kako će Iran i Irak s trenutne razine od 12 milijardi pokušati podići godišnju bilateralnu trgovinu na 20 milijardi dolara.

“Danas gospodarski odnosi između dviju zemalja dosežu oko 12 milijardi dolara godišnje, ali bilateralnim naporima možemo povećati ovu brojku na 20 milijardi dolara”, kazao je Rohani.

Barham Salih
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

“Predsjednik Salih je jučer rekao da postoji potreba za novim poretkom koji će se temeljiti na političkoj sukladnosti i suradnji u regiji, pod kojim će se poštivati neovisnost i suverenost svih naroda.”

Da pocnemo citati nesto lepo sa Bliskog Istoka, dosta je bilo ruznih vesti.

Dub Miroslav
5 godine prije

Nadam se da je pošten i da će potrajati!

Ivi tz
5 godine prije

Samo se plašim da mu zlotvori tj. ameri ne podmetnu šta pod auto ili šta slično. Ovo je velika i dobra stvar.jupiii

Fiker
5 godine prije

Dobar komisija/susjed je zlata vrijedan,trebao bi Vucko i Čokolinka da to nauce!

spartak
5 godine prije

Predsjednik Salih može svašta govoriti, pogotovo u Teheranu, ali usanske okupatore ne može protjerati, a oni sami nikad neće otići. Pogotovo sada kad imaju ISIL kao batinu koju mogu uvijek izvući iz rukava uz pomoć kuće Saud koja vlada Arabijom u državi nepravdom zvanoj “Saudijska Arabija”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI