Irak: Izabran predsjednik i mandatar za formiranje nove vlade blizak Iranu

Barham Salih
6 komentara

Čini se da su neredi u Basri zaista razbili snove o uspostavi nove proameričke marionetske vlade u Iraku. Naime, nakon nereda u kojima je smrtno stradalo nekoliko ljudi, granatiranja američkog veleposlanstva u Bagdadu i konzulata u Basri, te paleži iranskog konzulata također u Basri, političke i vjerske vođe zemlje su donijeli odluku da prevladaju nesuglasice i poslušaju apel velikog ajatolaha Alija Sistanija i da što prije moguće formiraju novu vladu koja neće biti sektaška, nego sastavljena od stručnjaka koji će znati rješavati povjerene im zadaće.

Tako je irački parlament je 15. rujna izabrao sunitskog zastupnika Muhameda Al-Halbusija za svog novog predsjednika i time se, nakon nekoliko mjeseci napetih pregovora, bliži uspostava nove vlade. Al-Halbusi je od dana izbora imao 90 dana da dovrši proces formiranja nove vlade. Za čelno mjesto u parlamentu je izabran najmlađi zastupnik, sunita iz pokrajine Anbar, za kojega je, zbog dobrih odnosa uspostavljenih tijekom borbe protiv Islamske države, glasalo i političko krilo iračke šiitske armije, blok Fateh pod vodstvom Hadija Al-Amirija.

Prvi zamjenik predsjednika parlamenta je Hassan Karim, predstavnik koalicije šiitskog klerika Moqtada Al-Sadra, čija je koalicija Sairoon osvojila najveći udio zastupničkih mjesta na općim izborima u svibnju.

Nakon rušenja Saddama Husseina dužnost iračkog predsjednika obnaša predstavnik Kurda, premijerska dužnost pripada arapskom šiitu, a predsjednik parlamenta je arapski sunit.

Nakon izbora Muhameda Al-Halbusija za predsjednika parlamenta je bilo moguće izabrati predsjednika zemlje, što je prije dva dana postao Kurd Barham Salih, umjereni kandidat za kojega je glasalo 219 od 329 zastupnika u parlamentu.

Iako je po ustavu zemlje Barham Salih imao 15 dana da iz najveće koalicije kandidira mandatara za sastavljanje nove vlade, on je to učinio odmah i samo dva sata nakon izbora mjesto premijera ponudio Adilu Abdulu Mahdiju iz koalicije Sairoon šiitskog klerika Moqtada Al-Sadra.

Ministarstvo vanjskih poslova Irana je čestitalo je Barhamu Salihu na izboru za novog predsjednika Iraka, uz nadu da će s novom iračkom vladom ojačati bratske veze između Teherana i Bagdada.

Adil Abdul Mahdi je bivši ministar za naftu i ministar financija zemlje i član je Sadrove koalicije Sairoon. Abdel-Mahdi je član moćne stranke Šitsko vrhovno islamsko iračko vijeće, dok je u mladosti dugo djelovao i  Komunističkoj partiji Iraka, koja je također dio koalicije Sairoon.

Dugo se nalazio u susjednom Iranu, jer se njegova skupina suprotstavljala američkoj vojnoj upravi, iako je održavala bliske veze s proameričkim skupinama koje su se suprotstavljale Saddamu Husseinu, uključujući Kurde i Irački nacionalni kongres.

Ranije u svojoj političkoj karijeri je Abdul Mahdi iz Komunističke partije Iraka prešao u također ljevičarsku frakciju ICP-CL. Tamo je bio aktivan sve dok frakcija postupno nije nestala ranih ’80-ih.

Tada Abdul-Mahdi usvaja islamske iranske ideje, da bi se na kraju pridružio izgradnji Islamske revolucije u Iranu. Abdul-Mahdi je nastavio svoju suradnjom s Iranom i postupno ujedinio svoju grupu unutar frakcije ICP-CL s Irancima, posvetivši se propagiranju Homeinijeve ideje u Francuskoj, gdje je živio u to vrijeme.

Na kraju je postao članom Vrhovnog vijeća za islamsku revoluciju u Iraku, izgnanu oporbenu stranku i miliciju koju je Iran formirao u Teheranu 1982. godine, a sastojala se isključivo od iračkih izgnanika.

Godine 2006. je Abdul-Mahdi, odlazeći potpredsjednik u tranzicijskoj vladi, bezuspješno takmičio za mjesto premijera s Ibrahimom Al-Jaafarijem. Izgubio je jedan glas. Navodno je smatran za mogućeg premijera, sve dok Nouri Al-Maliki nije preuzeo dužnost, a nakon njega Haider Al-Abadi.

Adil Abdul Mahdi svakako nije kandidat za premijera koji odgovara Washingtonu, gdje su najveće nade polagali u premijera u odlasku Haidera Al-Abadija.
Njegov izbor, posebice ovako nevjerojatnom brzinom, znači da je postignut kompromis u iračkom parlamentu između dvije najveće frakcije, šiitskim blokom Fateh, političkim krilom iračke šiitske armije Hashd Al-Shaabi, i bloka Sairoon šiitskog klerika Moqtada Al-Sadra.

Novoizabrani predsjednik Barham Salih je Adila Abdua Mahdija imenovao za mandatara i on sada ima 30 dana da formira kabinet i da popis ministara preda parlamentu na odobrenje.

Premijer u odlasku Haider Al-Abadi je čestitao Abdulu Mahdiju na preuzimanju premijerske dužnosti i poželio mu uspjeh u radu.

Iako još nije potvrđen kabinet, kojeg Adil Abdul Mahdi tek treba sastaviti, on će se sigurno boriti protiv američkog utjecaja u zemlji, što ne znači da će od Iraka napraviti iransku pokrajinu, ali činjenica da je novi mandatar blizak Teheranu i idejama Islamske revolucije sigurno nije ishod kojeg su željeli u Washingtonu.

Na kraju je Basra razbila američke snove o formiranju marionetske iračke vlade

Adil Abdul MahdBarham Salih
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Ovaj je dobar, skoro ko ja. 🙂 Kao mlad je bio komunista, pa je otišao u Iran , pa je sad opet s komunistima u koaliciji, ali nije dio njih, U međuvremenu je specijalizirao financije i tržište nafte, e to ja nisam. Adil Abdul Mahdi?? Baš ćemo vidit. Ali su Ameri otišli iz Basre , iz konzulata, čini se , Piši kući – propalo je

Tupko Glupko
5 godine prije

Fascinantno je da ovaj tekst ima svega tri komentara, a radi se o politickim promjenama u zemlji koja je kopnena poveznica Sirije i Irana sa dugim granicama.
Koja nakon dvije okupacije ne moze smisliti kauboje, i to vise nego Sirijci.

Fatih
5 godine prije

LEPA VEST………….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI