Novo oružje VDV-a

Novo oružje VDV-a

Juče je u Centralnom nučnoistraživačkom institutu precizne mehanike (CNIItm) kompanija Rostex predstavila novi samohodni minobacački top.

Novo oružje nosi oznaku 2S42 “Lotus” a naoružano je osnovnim oružjem u kalibru 120 mm a široj javnosti će biti prikazano na predstojećem vojno-tehničkom sajmu “Armija 2019” koji će se održati između 25. i 30. juna u centru Patriot pored aerodroma Kubinka.

Samohodno artiljerijsko oružje se razvija za potrebe Vazdušno-desantnih jedinica Ruske Federacije.

Prikazani model posjeduje sve potrebne sisteme koje će imati i serijsko oruđe ali trenutno može da radi samo u “manuelnom” modu. Sve komponente sistema su prošle tehnička ispitivanja i sada predstoji razvoj sistema upravljanja vatrom, rekao je tehnički direktor Rostex korporacije Sergey Abramov.

Pošto je dizajniran specijalno za Vazdušno-desantne jedinice “Lotus” karakteriše mala težina od 18 tona, vozilo dijeli šasiju sa BMD-4M, posjeduje rezervoar od 450 litara, maksimalnu brzinu od 78km/h i autonomnost od 500 km.

Posada Lotusa se sastjri od 4 člana i može da dejstvuje 6 – 8 puta u minuti na ciljeve do 13 km udaljenosti.
Svrha razvoja novog sistema 2S42 “Lotus” je zamjena postojećih sistema 2S9 Nona-S, 2S9-1 Siristelka i 2S9-1m Nona-SM.

VIDEO: prestavljanje 2S42 Lotus

IZVORI: TASS, CNIItm

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Z.A.
Gost
Z.A.

Ova borbena vozila se uvode u naoruzanje ruskih desantnih jedinica i zamjenit ce postojeca stara oklopna vozila predvidjena za desant Namjena ovog borbenog vozila je da pruzi podrsku jedinicama koje su izvrsile desant u dubini neprijateljske teritorije i odrze se na terenu zauzeca neprijateljskog teritorija do dolaska krupnijih formacija

Brave new world
Gost
Brave new world

Z.A., tu je i nova verzija SPRUT-a sa topom od 125mm kao ofenzivno oruđe pri desantu.

Siniša
Gost
Siniša

Prokleto oružje!!!!!

Max
Gost
Max

Čini se moderno i efikasno oružje a autor je vjerojatno mislio na samohodni top ili haubicu. jer je minobacač sasvim nešto drugo

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Vjerovatno je haubica, sam kalibar i dužina cijevi mi djeluje prevelika za minobacača, iako i njih ima do 120mm.Mada, sve je moguće..?!

Ivan S.
Gost
Ivan S.

Bitno je da za sada samo radi na “manuelnom” modu, iznenađenje će bit novi RPG sa supersoničnim projektilom ali za sada radi na “manuelnom” modu!!

marko
Gost
marko

a ja mislio protupozarni top–jeblo vas naoruzanje–fuj

Ivex
Gost
Ivex

Zna li autor teksta razliku između minobacača i topa.

kinez
Gost
kinez

ahahaaa, ovo izgleda ko da je upravo iskocilo iz 1944-te.

Z.A.
Gost
Z.A.

kinez-zasto podcjenjujes ovo borbeno artiljerijsko orudje.Ono ima svoju namjenu i u svijetu niko ne izvodi desante sa oklopnjacima izuzev rusa.Sluzi kao podrska desantnim jedinicama i nije namijenjen za borbu protiv oklopnih,neprijateljskih snaga Nemoze se boriti protiv tenkova jer ima izrazito slab oklop za tu vrstu borbe.jedina uloga mu je da da vatrenu podrsku desantnim snagama u reonu desanta njegov oklop moze izdrzati pjesadijsku vatru do kalibra 12,7mm i veoma je mobilan lako se,premjesta sa tacke na tacku dejstva po neprijatelju i omogucuje desantnim jedinicama veoma veliku mogucnost prezivljavanja u prvim trenutcima borbenog sukoba.

Brave new world
Gost
Brave new world

Z.A., zasto se raspravljas sa ocitom budaletinom.

Z.A.
Gost
Z.A.

Brave new world-zbilja nemam tvoje iskustvo da prepoznam zlonamjernog komentatora kontam on ono onako omaklo mu se a onda skuzim spuca mi neko minus na komentar u kom sam napiso i iznio podatke koje objavljuje proizvodjac.Nigdje veze s vezom Pozdrav tebi B.n.w.

Džugašvili
Gost
Džugašvili

Ovaj minobacać na oklopnom vozilu nije ništa novo. Finci su konstruirali sličnu stvar na osnovi njihovog borbenog vozila Patria, koje ima i HV samo taj finski minobacač ima dvije cijevi od 120 mm i vrlo je efikasno oružje! Prednost sistema minobacača za razliku od topa i haubice je u načinu djelovanja a mine se na protivnika mogu ispaljivati po vrlo strmoj ubacnoj putanji mine tzv “ispaljivanje iza brda” zbog čega je teško naći zaklon protiv ovih mina, Isto tako iz ovakvih minobacača je moguće ostvariti veći broj opalenja u vremenskoj jedinici nego iz topa i haubice.

aleksandar
Gost
aleksandar

pa minobacači 120 mm su zaustavili albanske divizije u napadu,Rasprskavale su se iznad pešadije,kao kasetne bombe,i napravile pokolj

Ivo
Gost
Ivo

Pa sad, istina. I ja sam na prvu pomislio da je nešto iz WW2 na slici. Mogli su bar neki spojler ili kromirane kvake da nabace. Ili neke LED farove i to… Hebi ga burte, rusi kad vide da nešto radi, neće to da mjenjaju pa da ih puškom tjeraš.

Max
Gost
Max

ne treba mijenjati ako dobro radi

tihobl
Gost
tihobl

Nece zazivjeti nakon testiranja u Siriji. Specjalne jedinice imaju bolje igracke daleko manje tonaze.

Sto se tice dizjana one je ocekivan. Imaju masu starih transpotera kojima trebaju naci novu namjenu. Zato ce cijena ovoga cuda biti JAKO NISKA. A to nas doodi do nas: masa tehnike je unistena poslije rata. A sve se moglo iskoristiti. Cak i T-55 (imali smo u svoje vrijeme najbolje VBR, uz postojecu bazu znanja nije bilo tesko napraviti skalameriju koja bi se montirala na sasije T-55 i eto oruzja za koje bi bili zainteresovani nasi prijatelji iz nesvrrstanih).

Zdenko Mlin
Gost
Zdenko Mlin

Sve smo uništili i puno poklonili a masa toga čami neiskorištena.

mlađo
Gost
mlađo

ono kanta za karabit…..bez aktivnog oklopa, i ikake zaštite …. slaba pucaljka

Rus
Gost
Rus

Ocito ne znas cemu sluzi

Težak
Gost
Težak

ima stealth
karakteristike
5++ generacija

Seke
Gost
Seke

g.težak, pogrešili ste, ta se oznaka odnosi na letelice novih generacija. Kopnena vozila još nemaju te karakteristike nevidljivosti za koje se upotrebljavaju oznake 4++ i 5 za sada. Eventualno 4×4 ili 6×6, ali to se odnosi na pogon točkova.

NSU
Gost
NSU

Seke, težak se zajebava!

Buco
Gost
Buco

Tamo gdje ih Iljušini budu padobranom iskrcali (najvjerojatnije sa posadom unutra) stotinama kilometara u neprijateljskom teritoriju, neće im biti potreban nikakav oklop.

fiveri
Gost
fiveri

Lutajuci Charli najgora mora za za “prasinare”.
Tko nije bjezao od 120 mm (uz to ako ima raketno punjenje) taj bolje da ne kaze ni slovo.
Kada ti ga servira u “tanjur” samo moli da budes mrtav jer ako prezivis zivot ti je patnja.

jbg
Gost
jbg

mislim da znam o čemu pričaš

POVEZANE VIJESTI

Izbornik