NYT: “Putin obranio rap, ali ne treba buditi psa koji spava”

putinpp
40 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ustao u obranu “rap umjetnika” čiji su koncerti nedavno zabranjeni u zemlji. Tijekom sjednice o ovoj temi, ruski predsjednik je kritizirao spominjanje droga u tekstovima i pozvao mlade da se okrenu kulturi. Međutim, novinari The New York Timesa podsjećaju da su i sovjetske vlasti pokušale kontrolirati kulturu, ali to nije spriječilo da Vladimira Visockog da postane glazbena ikona njegove generacije.

Kada je Putin branio ruske “repere”, čiji su koncerti bili otkazani u ruskim gradovima, novinari The New York Timesa su bili iznenađeni, “jer Putinova slika na Zapadu ne implicira da bi on mogao suosjećati sa zlom glazbe s opscenim tekstovima koje vole mladi ljudi koji mrze roditelje i moć”.

Kada je ova tema podignuta na sastanku Vijeća za kulturu, Vladimir Putin, koji ponekad posuđuje neželjene riječi iz bogatog ruskog rječnika, rekao je da su pokušaji blokiranja poezije i glazbe, koja je posvuda na internetu, kontraproduktivni, piše američki list.

Istodobno, ruski predsjednik je priznao da se rap temelji na tri stupa – seksu, drogama i protestu, ali ga naviše brine droga. Vladimir Putin je istaknuo da kulturu mladih, “ako se ne može spriječiti, onda  to morate preuzeti i usmjeravati se u skladu s tim”. Novinari The New Yor Timesa se žale što ruski vođa nije točno odredio kako bi to trebalo biti učinjeno, jer bi bilo zanimljivo za njih čuti neki “autoritarni rap napisan u Kremlju”.

U tom smislu, oni predlažu korištenje već postojećih temelja, primjerice, umjetnika “Slava KPSS” koji u jednom od tekstova ima hor “Vladimir Putin”.

Ruski rap je osobito popularan kod suvremene mladeži, piše američki list. Naime, rap skupine “Slava KPSS” i Oksimoron je u jednom danu gledalo više od 10 milijuna ljudi. Prije mjesec dana, uhićenje repera “Huskya” čak izazvalo prosvjede.

Međutim, Kremlj se neće boriti protiv tih snaga, čak i ako se suprotstavljaju vladajućim krugovima. Stav ruskog predsjednika je “ne buditi psa koji spava”. Starije generacije oštro primjećuju radikalne promjene u umjetnosti, glazbi i kulturi, što se događa svugdje. Dovoljno se prisjetiti reakcije američkih roditelja na Elvisa Presleya, Beatlese i hipije, piše The New York Times.

U Rusiji i Sovjetskom Savezu je umjetnost imala veliku političku moć, podsjeća publikacija. Na primjer, Putin se treba sjećati uloge Vladimira Visockog u sovjetskom društvu. No, istovremeno, ruska država je navikla kontrolirati kulturu. Tako je Lenjin rekao da umjetnost treba voditi i da se smije razviti kaos po vlastitom nahođenju.

“Zato Putinova želja da vodi i usmjerava  pokazuje da se “teško riješiti autoritarne deluzije”, piše The New York Times.

Ako se nije moglo učiniti u sovjetskim vremenima, onda će danas, u doba interneta i društvenih mreža, to biti još teže. I, kako su reperi već  rekli, problem ovisnosti o drogama u Rusiji nije njihov posao, a zbog uklanjanja nekih riječi iz njihove pjesme oni neće nestati.

Ne ulazeći u definiciju rap umjetnosti, napomenimo samo da od strane The New York Timesa spomenuti Vladimir Semjonovič Visocki, nije bio samo ruski pjevač, nego i pjesnik, kazališni i filmski glumac i pisac. Visocki se smatra jednim od najvećih ruskih umjetnika svih vremena, koji je ostavio dubok i trajan trag u ruskoj kulturi, a njegov glazbeni izričaj bi se mogao nazvati “rusificiranom francuskom šansonom”, kojoj je puno bliži nego nekom od glazbenih pravaca američke industrije pop-kulture.

NYT

VIDEO – Vladimir Semjonovič Visocki

 

Slava KPSSVladimir Semjonovič Visocki
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
5 godine prije

U šta ce Ruska rep scena metastazirati dovoljno je pogledati rep scenu na zapadu i kakav destruktivan uticaj na omladinu ima promovisanjem “gang culture” i raznih gadosti.
Ovo nije prva duhovna pošast koja je doprla sa Zapada:
https://www.logicno.com/politika/washington-potvrdio-da-je-pop-kultura-bila-ideolosko-oruzje-protiv-sssr-a.html

Drvobradi
5 godine prije

a jaka muzika i rap

Ante
5 godine prije

Današnji rap u Americi je više nerazumljivo mumljanje, nego rap koji je bio popularan devedesetih godina kada je nastao. Ti današnji reperi iz Amerike izgledaju kao dvorske lude za kojima lude milijuni mladih ljudi. Pogledajte ovog slavnog repera kako izgleda, u google upišite ovo, 6ix9ine. I što se sa njime dogodilo? Prijeti mu doživotni zatvor zbog posjedovanja droge za dalju prodaju, za posjedovanje ilegalnog oružja, osim toga optužnica ga tereti za udruživanje u bandu. Američki mediji ne govore koliko taj reper ima loš utjecaj na njihovu mladež, ali se rado bave pitanjem što Putin ima za reći o rapu. Sami zaključite kuda kuda to sve vodi.

Zen
5 godine prije

Vlasnici američkih zatvora i vlasnici diskografskih kuća su iste korporacije. To je početak i kraj rasprave. Malo proučite koliko USA godišnje izdvaja na zatvore i zatvorenike. Pa razmislite zašto imate mali milijun “debila” koji “repaju” o svakakvim pizdarijama. Samo koka, kurv* , brza auta, lagodan život bez rata. Onda na milione njih sluša tu glazbu, izadju na ulicu pa žele i oni lagodan život bez rada. Pa uđu u prvu banku, ukradu malo love, žive 4 dana ko carevi dok murija ne upadne u sobu. Onda idu u zatvor.
a)Vlasnik zatvora dobije od države XY dolara godišnje za tog zatvorenika.
b) debil s 32 tetovaže na licu dobije lovu od youtubea, lovu od diskografske kuce od ovog, onog.

Tko je jedini popušio u ovoj priči.

Onaj klinac koji želi lagodan život bez rada.

Iza_horizonta
5 godine prije

Putin je potpuno u pravu. I nije samo droga u pitanju. Reperi nameću stil života i on je najopasniji. Evo npr. sad su domaći reperi počeli da puštaju brade kao džihadisti. Znate li šta je svrha toga? Da te brade omladini postanu ‘slatke’i da se privikavaju na migrante i među njima opasne bradonje.

Drvobradi
5 godine prije

evo za novinare logicnog zanimljiv video
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=E8-Stfrl5aM
mogu ga i ostali citatelji pogledat, preslika pljacke po drzavama bivse yu samo brutalnija

Alen
5 godine prije

jednom je wind of change iskoristen da srusi nesto veliko i nekakvo iskustvo se izvuklo iz toga , kako to funkcionira i sta je cilj…

I follow the Moskva
Down to Gorky Park
Listening to the wind of change

nekad bilo , sad vjetar puse tamo njima…..

Laki Topalović
5 godine prije

Kad su R’n’R ukrali Chuck Breeyu i dali ga Jery Lee Lewisu i Presleyu, kojeg su prikazivali kako u Njemačkoj u uniformi marinaca pjeva i rokenroliše, tu je biokraj. Bilo je pokušaja kao Clash s prvim albumom i trostrukim “Sandinista”, ali im je CBS odmah dao silne milijarde da ne pjevaju o politici. Ima toga još. Čakiizvorni Hi Hop je muzika bez instrumenata s ulica crnačkih četvrti i brzo su napravili rap – komercijalni ogranak s drogom , curama i klasičnom Sex Drugs s RnR , živi brzo umri mlad budi lijep leš i ostale pzdrije za kanalazirati bunt u bezopasno

fenix
5 godine prije

Nemozes nesto zabraniti jer to izaziva samo kontra efekat rap muzika bar ona slicna na Zapadu je cisto zlo jer izaziva novi nacin zivota koji vodi u degradaciju. Ako nemozes zabraniti sigurno ga mozez kontrolirati ne bi se slozio da se muzika u doba interneta nemoze kontrolirati moze cak i lakse nego prije interneta. Kako kontrolirati to jednostavno dugorocno stvarati novi kulturni indentitet polako i suptilno i ono sto je najbitnije jeste stvoriti tzv “patriotski” rap kojeg u Rusiji ima itekao dovoljno. Evo jedan primjer kod komsijske Srbije razlika recimo izmedju Mimi Mercedes i Beogradskog Sindikata. Mada ja osobno mislim da zapadni nacin rap muzike nije jak niti opasnost u Rusiji koliko to zapad govori ipak su to razliciti mentaliteti imaju Rusi i jak patriotizam pogotovo kod omladine i najslusaniji je tzv patriotski rap bar ja tako mislim.

Kajzer Soze
5 godine prije

Promovisanje droge,prostitucije,ubistava,kriminala nema nikakve veze sa kulturom i muzikom ! Kakvu poruku šalje spot u kojem se gologuza i sisata starleta kupa u kokainu a neka tetovirana nabilodovana budala maše pištoljem i pjeve o tome kako mu je lijepo kada se nadrogira i isprazni šanžer u protivnika,nikakvu ! Gulag brate pa tamo malo prazni energiju kroz tucanje leda i smišljaj pjesmice !

Tak
5 godine prije

Mislim da je rješenje u tome da se naljepi naljepnica na CD/DVD upozoravajući potencijalnog kupca da su pjesme eksplicitnog teksta i sadržaja. /sarc

bbbb
5 godine prije

Jel nosferatu ćuo ove rijeći Alana Dulesa: “Šef CIA od 1953. oo 1961. godine ukazuje da će literatura, bioskop i pozorište proslavljati najniža ljudska osećanja. „Mi ćemo na svaki način podržavati one koji budu usađivali u čovjekov razum kult seksa, nasilja, sadizma i izdaje – jednom riječju svake nemoralnosti. U upravljanju državom, mi ćemo izazivati haos i nered”, navodi se u doktrini CIA. Američka tajna služba je zadužena da neprimetno, no aktivno i postojano, pomaže despotizam činovnika, korupciju i neprincipijelnost. „Čestitost i pravednost biće ismejavani, nikome neće biti nužni i biće smatrani ostatkom prošlosti. Grubosti i naglost, laž i obmana, pijanstvo, narkomanija, izdajništvo, šovinizam i neprijateljstvo prema narodima – sve ćemo to kultivisati u svijest ljudi”, naveo je Dals. „Mi ćemo naći istomišljenike, svoje saveznike i pomoćnike u njihovoj domovini. Malo po malo, mi ćemo odigrati grandioznu po svom obimu tragediju pogibije svih pravoslavnih Slovena, i konačno, nepovratno ćemo ugasiti… Čitaj više »

kiki
5 godine prije

Jesmo sigurni u točnost ovih podataka?

internet je zakon
5 godine prije

2 pac je ubiven jer je bio ok pozitivan reper. Ovi danas su smeče i projekt stvaranja idiot rebell omladine. Svakomjesečno pucanje iz automat pušaka po koleđima i po 20 tak mrtvih oslikava socialnu bolest društva .
Sada bi smeče izvozili u Rusiju, zemlju baleta opere, pjesnika , vrhunskih šahista i sportaša.
Vladimire čuvaj zemlju ovdje se gasi svijetlo.

bumerang
5 godine prije

Odgovor Zen
Pametan si, stvarno si pogodio u žicu. Biznis na užasu.

Kardinale
5 godine prije

Znaći NYT je zabrinut ŝto Putin ne voli smeće od rep dekadencije I destruktivnosti. To je jasna paralela cime se NYT bavi. Reperi ŝire moralnu I poetsku koleru medju mladima.
Vlado izdrži I cuvaj svoju domovinu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.