Pentagon: Bombardovanje sirijskih trupa bilo “nenamjerna greška” i ne može se tretirati kao ratni zločin

Zračni napadi u Siriji
0
0

SAD su priznale da su greškom napali sirijsku vojsku u incidentu koji je u prvi plan stavio haotičnu situaciju u konfliktu između više frakcija i snaga. Takođe tvrde da napad ne može biti tretiran kao ratni zločin, jer se radi o nenamjernoj grešci.

U septembru su SAD priznale da su koalicioni vojni avioni izveli vazdušne napade u kojima je poginulo najmanje 62 sirijska vojnika, a ranjeno više od 100.

U utorak su zvaničnici Pentagona saopštili da je napad u koji su bili uključeni vojni avioni Velike Britanije, SAD-a, Danske i Australije bio usmjeren protiv ISIS-a. Operacija je obustavljena nakon ruske intervencije, kada su američke snage obaviještene o tome da avioni bombarduju sirijsku regularnu vojsku.

Brigadni general Richard Coe tvrdi da napadi nisu bili u suprotnosti sa međunarodnim pravom, jer se nije radilo o namjernoj grešci ili nemaru. Coe je kazao da su vojnici koje je koalicija bombardovala ličili na borce ISIS-a.

Pentagon je saopštio da su američki vojni zvaničnici već započeli promjene procedura na osnovu slučaja koji se dogodio 17. septembra. Saopšteno je da je ubijeno 15 osoba, dok ruska vojska tvrdi da je konačan broj stradalih 62.

U sukobima u Siriji je ubijeno preko 500 hiljada ljudi, dok je preko 12 miliona osoba interno raseljeno ili se nalazi u izbjeglištvu.

richard coeVojskazračni napadi
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI