Popušta američki “nuklearni lijes” na Pacifiku – Radioaktivni otpad može zagaditi ocean

radijacija odlagalište nuklearnog otpada Runit kupola
32 komentara

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres je izjavio da su se u kupoli američkog odlagališta radioaktivnog otpada u Pacifiku pojavile pukotine, prenosi The Washington Post. Primijećeno je i da vlada Maršalovih otoka nema sredstava za sprječavanje curenja otpada u ocean.

Radioaktivni otpad iz nuklearnih ispitivanja koja su Sjedinjene Države provele tijekom Hladnog rata mogao bi ući u vode Pacifika iz raspadajuće betonske kupole u koju je otpad zatvoren, citirajući Antónia Guterresa prenosi The Washington Post,

“Svi znamo da je Pacifik postao mjesto nuklearnog testiranja. Posljedice tih testova su bile vrlo dramatične po ljudsko zdravlje i zbog trovanja morskih voda u nekim područjima”, rekao je Guterres.

List podsjeća da su u razdoblju od 1946. do 1958. godine u Pacifiku Sjedinjene Države provele 67 kopnenih, zračnih i podvodnih ispitivanja termonuklearnog oružja. Pod međunarodnim pritiskom je Washington bio prisiljen zaustaviti testove, ali je ogromna šteta već bila učinjena.

Tako je 1. ožujka 1954. ispitana hidrogenska bomba na atolu Bikini, koja je bila tisuću puta snažnija od eksplozije u Hirošimi. Zbog pogrešne procjene američkih znanstvenika snaga eksplozije “Castle Bravo” je bila 2,5 puta veća od očekivane. Više od 11 tisuća četvornih kilometara okolnih područja prekriveno je radioaktivnim pepelom.

“Nekoliko sati kasnije je atol bio prekriven tankom bijelom praškastom tvari. Nitko nije znao da je to radioaktivni otpad. Djeca su se igrala u tom “snijegu” i jela ga”, izjavio je ministar zdravstva Maršalovih otoka Kalan Kaneko za The Washington Post.

radioaktivni otpad radijacija nuklearni otpadRunit kupola marsalska ostrva
FOTO: položaj Maršalovih otoka

Tijekom nedavnog putovanja na otoke Pacifika, Guterres je primijetio da bi u slučaju tropske oluje pukotine u sarkofagu na otoku Runit, gdje su Sjedinjene Države ’80-ih odložile otpad “Castle Bravo”, mogle uništiti betonski bunker.

“Nedavno sam imao sastanak s predsjednicom Maršalovih otoka, Hildom Heiney. Ona je ozbiljno zabrinuta od rizik curenja radioaktivnog otpada koji je zakopan u nuklearnom lijesu na tom području”, rekao je Guterres.

Stručnjaci kažu da, budući da je samo kupola izrađena od betona, a zidovi i dno nuklearnog sarkofaga su prirodnog podrijetla, nema sumnje da je morska voda već prodrla unutra. U ovom slučaju, će uništenje “betonskog krova” samo pogoršati situaciju.

The Washington Post navodi da su stanovnici Maršalovih otoka uočili krater na otoku Runit, koji se pojavio nakon još jednog testa u svibnju 1958. godine. U tri godine je umrlo šest američkih vojnika, koji su došli u kontakt s radioaktivnim otpadom s okolnih područja. U početku je skladište, prekriveno kupolom debljine 46 cm, zamišljeno kao privremeno, ali do sada Sjedinjene Države nisu poduzele nikakve korake za obnovu odlagališta nuklearnog otpada.

Maršalovi otoci su ’80-ih potpisali sporazum o slobodnom udruživanju sa Sjedinjenim Državama s pravom na samoupravu, koja je riješila “sva prošla, sadašnja i buduća potraživanja vezana uz nuklearna ispitivanja”. Tako je kupola ostala u skrbi otočke vlade, a tamo priznaju da nemaju sredstava da ojačaju kupolu i spriječe katastrofu.

“Jasno je kao dan da lokalna samouprava nema ni iskustva ni sredstva za rješavanje problema, a potrebno je konkretno rješenje”, istaknula je vlada.

The Washington Post

Antonio GuterresMaršalovi otociradioaktivni otpadUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

I još netko sumnja da ljudi i majmuni imaju zajedničkog pretka?
Ma što je to što netko ne može naučiti iz 10- ak pokusa?
ŠEZDESET SEDAM pokusa…
I ovo se vuče po vjestima, umjesto da tamo pošalju nekog s cementom…

ribar
4 godine prije

problem je fukušima koja je zagadila cijeli sjeverni pacifik
za idućih 50 godina
i još nije sanirana

Amater
4 godine prije

Sada SAD treba osuditi za kemijski napad na civile i naravno bombardiati , kao što oni čine u Siriji …

eu kolonija
4 godine prije

božije čudo. inače voda ima tu sposobnost da teče I prolazi gdje god joj se pruži prilika bez obzira na veličinu I težinu betonskog poklopca. da su izgradili betonski poklopac malo manji I malo lakši ali da su ga npr. zapušili po ivicama vjerojatno bi situacija bila drugačija I voda nebi imala gdje proći. da su barem vidjeli kako se grade hidrocentrale ali nisu ni to. to tada davne 1980. američki naučnici nisu znali. znali bi da su nešto pročitali ali to je sada manje bitno. ovako će stanovništvo maršalskih otoka stradati ali koga briga za njih, oni su već odavno prodali dušu đavolu I postali američka kolonija

B.A.N.
4 godine prije

Fukushima Daiichi je zagadila cijeli Pacifik do obala obje Amerike. Radijacija je na obalama američkog kontinenta nekoliko puta veća od prirodne i koga briga? Valjda je nastupilo toliko željeno globalno zatupljenje, da nitko ne postavlja pitanja o radijaciji. To što curenje nije zaustavljeno, i što istočno od Japana Pacifik vrije od radijacije, nije važno pa nećemo se valjda još i sa time zamarati.

Lucija
4 godine prije

Recite što hoćete, smatram da u cijeloj poznatoj povjesti čovječanstva nije bilo ovoliko budala koje vode države i svijet, kao u posljednjih 30 godina.
Bilo je osvajača, ratova…ali ovoliko nesposobnjakovića i nereda (logično) – nikada.

pape
4 godine prije

Zar niste shvatili da amero elita vrsi veliku nuzdu po svijetu i ne pusta vodu za sobom. Cak im vazali brisu zadnjicu u tisini hodnika….

alfa33
4 godine prije

Sad javljaju da bi se možda nešto moglo dogoditi,znači već se dogodilo pa polako pripremaju javnost. A s obzirom da je samo krov betonsku,to je odavno iscurilo van. Eto da su samo jedan vojni projekt odgodili imali bi novca,npr da nije f-35 imali bi dovoljno za uništiti i kemijsko i za sarkofaf betonski.

Ivo
4 godine prije

Skladišta nuklearnog otpada i njihova popravka nisu profitabilni. Dakle, ništa od popravki. Liberalna ekonomija na djelu.

Zax
4 godine prije

S ljepse strane treba ocekivati da ce riba iz pacifika pojeftinit. A riba je jako zdrava. Puna omega masnih kiselina i slicnog sranja. Dobra vijest za ljubitelje zdrave prehrane

netman
4 godine prije

Vrlo je lako primijetiti, što god Ameri rade gadno, rade daleko od svog doma…

Tomek
4 godine prije

Eto divljaci su nam sjebali i oceane a uskoro će sve ostalo.

Magica Istarska
4 godine prije

Ma procurilo im d’abogda na sve strane faka mi se za planetu i prirodu va čemu je problem malo radijajajacije za nas Balkan bojsove to je goli cazzo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI