Potkopana mirovna inicijativa za Afganistan – Trumpa uvjerili da SAD moraju ostati tamo

SAD Vojska - helikopter
23 komentara

Sredinom studenog su se u Moskvi uspjeli sastati dužnosnici Visokog mirovnog vijeća Afganistana i izaslanstvo talibanskog pokreta, koje je predvodio Sher Mohammed Abbas Stanikzai, čelnik političkog ureda talibana sa sjedištem u Kataru. Talibani su pozitivno je ocijenili rezultate moskovske konferencije o Afganistanu, dok se kabul htio ograditi tvrdnjom kako Visoko mirovno vijeće Afganistana ne predstavlja vladu zemlje. Ipak, održani su multilateralni pregovori  o pokretanju mirovnog procesa u Afganistanu, što je bila dobra vijest.

No, nije trebalo dugo čekati da se osujete mirovni napori Rusije, Afganistana, Kine, Pakistana, Irana i Indije, koji su se prošle godine dogovorili da formiraju takozvani  “Moskovski format” konzultacija o Afganistanu. Ako je svim navedenim zemljama prijeko potreban mir u ratom razorenoj i podijeljenoj zemlji, ima sila kojima to nije u interesu.

Pođimo od posljednje vijesti koja je objavljena jučer. Naime, američko ratno zrakoplovstvo je na Afganistanu u posljednjih je deset mjeseci bacilo rekordan broj bombi.

U razdoblju od siječnja do listopada 2018. je zrakoplovstvo Sjedinjenih Država bacilo oko šest tisuća bombi i drugih streljiva tijekom operacija u Afganistanu, stoji u izvješću Pentagona kojeg je objavio vojni portal “Stars and Stripes”. Objavljeni podaci se nalaze u mjesečnom izvješću Središnjeg zapovjedništva američkih zrakoplovnih snaga (AFCENT).

AFCENT navodi da je u tom razdoblju američko zrakoplovstvo je koristilo 5982 bombe u Afganistanu, što je rekordna brojka u posljednjih 10 godina. Za usporedbu, tijekom operacija u Afganistanu u 2011. je američko ratno zrakoplovstvo koristilo ukupno 5400 bombi, što je prethodni rekord u upotrebi oružja, ali tijekom cijele godine.

Tijekom razdoblja koje obuhvaća najnovije izvješće, dakle, deset mjeseci tekuće godine, koalicijski zrakoplovi koje predvode SAD su izvršili oko 6600 borbenih letova u Afganistanu, od kojih je 12% uključivalo korištenje bombi, projektila i drugih vrsta udara na neprijateljske ciljeve.

Izvješće koje je objavio AFCENT navodi kako je stopa smrtnosti među civilnim stanovništvom Afganistana zbog bombardiranja od siječnja do listopada 2018. dosegla najvišu razinu u odnosu na prethodne godine.

Afganistanska vojska također snosi velike gubitke, zajedno s ostalim sigurnosnim snagama zemlje. Počevši od 2015. godine, kada su lokalne snage preuzele zapovjedništvo vojnih operacija, u Afganistanu je poginulo umrlo oko 30 000 vojnika i pripadnika sigurnosnih snaga, prenosi Stars and Stripes.

Trump: Stručnjaci mi kažu da američke trupe moraju ostati u Afganistanu

Donald Trump - prijetnja
FOTO: Donald Trump

Druga poražavajuća, ali očekivana vijest, ujedno i potvrda da se SAD i NATO neće tako lako povući iz Afganistana i da će osujetiti sve mirovne napore, je nedavna izjava Donalda Trumpa, koji je rekao kako će posjetiti Afganistan “u pravo vrijeme”.

Nakon trojice američkih vojnika ubijenih u Afganistanu ranije ovog tjedna, predsjednik Trump se našao pod pritiskom da odgovori na pitanje zašto je američka vojska, nakon više od 17 godina, još u toj azijskoj zemlji.

Trump je rekao “kako svi stručnjaci koje ima i s kojima razgovara kažu da će se Amerikanci, ako ne budu tamo, morati boriti u domovini”.

“I to sam čuo iznova i iznova”, rekao je američki predsjednik.

Kada je Trump prošle godine čuo za eskalaciju rata, rekao je da mu je prva želja bila da se povuče, ali su ga stručnjaci uvjeravali da se rat još uvijek može dobiti. Posljednjih mjeseci su državni dužnosnici vrlo javno pokušavali uvjeriti Trumpa da ostane u ratu, iako je to katastrofa ne samo za Afganistan, nego i za američke i NATO snage.

Trumpova tvrdnja da svi stručnjaci koje čuje upućuju na istu činjenicu sugerira da je Bijeloj kući zabranjen pristup onima koji se ovom ratu protive. Rat u Afganistanu je za SAD očito katastrofalan i ne bi bilo teško pronaći ljude koji bi to tako objasnili predsjedniku, za portal Anti War piše Jason Ditz.

“Ali rat se nastavlja, a predsjednik Trump kaže da namjerava otići negdje u Afganistan, u neodređeno vrijeme, kako bi se sastao s vojnicima. Nije rekao kada ili što bi bilo “pravo vrijeme” za otići odande”, zaključuje Jason Ditz.

Led je probijen – Za istim stolom u Moskvi bili predstavnici Afganistana i Talibana

AFCENTSher Mohammed Abbas Stanikzai
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
5 godine prije

Talibani su se definitivno osmelili:
https://afghanistan.liveuamap.com
Sta se sve desi za samo par dana…
Inace ne mogu da verujem sta se juce dogodilo:
https://southfront.org/commander-of-us-navy-in-middle-east-found-dead-in-bahrain/

Dub Miroslav
5 godine prije

Stalno štampaju oružje i povećavaju dug. Njihov dug generiraju vojska i pomoć izraelcima. Do kad? Što poslije?

Mister ?
5 godine prije

Pa prvo su bili rusi i dozivili poraz, sada su ameri pa ce i oni. Sljedeci su mozda kinezi ili opet rusi sve u cilju da zastite Afghanistan i njene gradjane

RAJKO
5 godine prije

OVAKO ILI ONAKO americka vojska s poltronima ce morati jednom da odu iz AFGANA no interesantno niko ne javlja sta posle sleduje sad je okupacija a talibani djeluju ko partizani samo s kuranom u ruci a mrznjom u srcu prema svemu sto se kosi s njihovim vidjenjem ISLAMA a sta su radili kad su dosli do vlasti vidjeli smo rusenje spomenika kulturnog blaga jednom rjecju ku;lturocid NO nastavak bi uslijedio po etapama koijih ce sigurno i biti jer oni samo znaju srusiti odmah a nista izgraditi da im trajeiI NARAVNO POTRAJAT CE dok se smiri unutrasnji plemenski sukobi ce se proplamsavati naravno saveznistva nova se traziti naoruzanje ce doci blago trgovcima ovom zbilja trazenom robom I TAKO UNEDOGLED IZBJEGLIH strucnjaka ce biti za bacanje bombi i silovanje ko uvjek a trazenih radnika malo NARAVNO gdje su oni ej naucili da RADE JADNA NAM MAJKA TRAZILI DA DODJU TAKVI TIPOVI a… Čitaj više »

bbbb
5 godine prije

Strateški položaj za skok konjicom i na Kinu, Rusiju a pogotovo na Iran nikad neće otjerati one koji žive od rata okultno i materijalno. Ne bježe od još jedne manje strateške točke kao Kosovo koje ima uglja za par stoljeća a da bježe od Avganistana koji ima rudnih bogatstava u bilijunima (ne milijardama) dolarosa.

Gortan
5 godine prije

Očigledno je da rezervno tržište kapitalizma ( droga ) beleži rekordne prihode i da se imperijalističkoj bagri ne odlazi, osim u mrtvačkim sanducima.

Brave new world
5 godine prije

Donnie ne može ništa, a htio bi jer nije ratnik nego biznismen. Da zauzme oprečan stav vjerovatno bi ga ustrijelio nezadovoljni bivši radnik koji je sad beskućnik-ako nema takvog izmislili bi ga.

Mercury
5 godine prije

Pa to bi bilo kao da zatvaraš najprofitabilniju tvornicu… Problem je što se troši puno proračunskog novca da bi “oni” mogli masnu lovu zaraditi.
Dali itko možda zna ili ima link na dokument kojim se objašnjava što NATO radi u Afganistanu? Po kojem su to dokumentu sebi napravili “dozvolu” da tamo ubijaju ljude?

Siniša
5 godine prije

Ali vi se ne borite protiv terorizma, vi samo štitiće ona područj koja pljačkate….želim reći, stručnjaci su ti donijeli mapu rudnih bogatstava Avganistana.

Fatih
5 godine prije

NEK SPREME KOVCEGE!

zoran
5 godine prije

pa kako da se povucu kad je lova svuda okolo,ko je lud da se povlaci.heroina u izobilju,love u izobilju a vojnici ko njih jebe -koletelarna steta,mala steta naspram love koja se dobija.znate kako se vojnici u avg pozdravljaju-ziveo heroin!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.