Led je probijen – Za istim stolom u Moskvi bili predstavnici Afganistana, Talibana i SAD-a

Talibani u Rusiji kod Putina
17 komentara

Jučer su u Moskvi održani multilateralni pregovori o pokretanju mirovnog procesa u Afganistanu na kojima je sudjelovala i peteročlana delegacija političkog ureda talibana iz Katara.

Ovo su prvi pregovori ovakve vrste nakon neuspjelih pokušaja njihovih održavanja 2013. u vrijeme Obamine administracije i propalih pregovora američkog izaslanstva s predstavnicima talibana u Kataru.

Važno je naglasiti da je u ime afganistanske vlade, koja odbija izravne pregovore s islamističkim ekstremistima, na pregovorima sudjelovalo Visoko mirovno vijeće Afganistana, koje prema afganistanskom Ministarstvu vanjskih poslova ne predstavlja vladu zemlje. To je potvrdio i glasnogovornik Visokog mirovnog vijeća, Eskhak Taheri, koji je na konferenciji istaknuo kako će po povratku u zemlju raspravljati o pitanjima vezanim uz mogućnost organiziranja izravnih razgovora između Kabula i pokreta talibana.

Čelnik političkog ureda talibanskog pokreta, koji je predvodio njihovo izaslanstvo na pregovorima u Moskvi, Sher Mohammad Abbas Stanikzai, pozitivno je ocijenio rezultate Moskovske konferencije o Afganistanu.

“Po našem mišljenju, konferencija u formatu u Moskvi je bila uspješna, a kao što znate, danas smo održali konferenciju i čuli izjave svih zemalja sudionica koje su sudjelovale u ovom projektu. Također smo razmijenili svoja gledišta o različitim pitanjima u Afganistanu”, rekao je čelnik političkog ureda talibana iz Dohe.

Susret Moskovskog formata o Afganistanu održan je jučer, 9. studenoga, iza zatvorenih vrata u Moskvi u Hotelu President. Po prvi put je delegacija talibanskog političkog ureda iz Dohe sudjelovala na međunarodnom sastanku ove razine.

Povlačenje američkih trupa iz Afganistana?

Pregovori sa Sjedinjenim Državama o povlačenju njihovih vojnika iz Afganistana su još uvijek u početnoj fazi, rekao je čelnik izaslanstva talibana u Moskvi, Sher Mohammad Abbas Stanikzai.

“Mi smo se sastali s američkom stranom za pregovaračkim stolom i zamolili smo ih da se povuku iz Afganistana, ali su ovi pregovori još u ranoj fazi i nismo  postigli dogovor”, rekao je Stanakzai novinarima nakon sastanka u Moskvi i istaknuo “kako treba izgraditi ozračje povjerenja”.

“Talibanski pokret podržava rješavanje problema Afganistana kroz dijalog, ali je prisiljen voditi rat kako bi se obranio”, izjavio je glasnogovornik političkog ureda talibana iz Dohe.

“Naša je strategija riješiti probleme Afganistana kroz dijalog, a ratujemo za vlastitu obranu na što smo prisiljeni platiti”, izjavio je novinarima član talibanske delegacije.

“Moskovski format” konzultacija o Afganistanu stvoren je 2017. godine na temelju mehanizma za konzultacije posebnih predstavnika Rusije, Afganistana, Kine, Pakistana, Irana i Indije. Prvi krug pregovora, koji bi uključivao i talibane, trebao se održati u rujnu, ali je odgođen na zahtjev Kabula.

VIDEO – Početak pregovora “Moskovskog formata” s predstavnicima talibana

U Afganistanu u međuvremenu traje sukob između vladinih snaga i radikalnog islamističkog talibanskog pokreta. Također jačaju i skupine poput “Islamske države”, koja u Afganistanu pokreće operacije protiv vladinih snagama talibana i pokušava prebaciti borbe u susjedne zemlje, posebice u Uzbekistanu, Tadžikistanu i Turkmenistanu.

Iako NATO i vladine snage u Afganistanu  drže veće centre i određena područja, prema najnovijim podacima talibani kontroliraju oko 50% ukupnog teritorija zemlje. Paralelno raste i utjecaj terorista “Islamske države”, a diljem zemlje se vode velike operacije u borbe protiv islamističkih ekstremista.

Rusija je poziv za izravne pregovore uputila vladi u Kabulu, koja je poslala Visokog mirovnog vijeća, političkom uredu talibana koji se odazvao pozivu i vladama najmanje deset zemalja kojima je u interesu trajni mir u Afganistanu.

Na prvi sastanak, koji je održan 14. travnja 2017. godine, došli su uz posebni predstavnici 11 zemalja – Rusije, Afganistana, Kine, Pakistana, Irana, Indije, Kazahstana, Tadžikistana, Kirgistana, Uzbekistana i Turkmenistana. Predstavnici Sjedinjenih Država su pozvani na sastanak, ali su se suzdržali od sudjelovanja, navodeći kako to nije u skladu sa strategijom nove američke administracije o Afganistanu.

Glavna zadaća “Moskovskog formata” je promicanje procesa nacionalnog pomirenja u Afganistanu i što prije uspostaviti mir u ovoj zemlji.

Sadašnji sastanak u Moskvi bit će drugi po redu u sličnom formatu, ali su ovaj, za razliku od prethodnog, održao pod zajedničkim predsjedanjem ruske i afganistanske strane. Kao i za prvi sastanak, pozivnice su poslane u 12 država, uključujući SAD, a na sastanak je došlo i vodstvo političkog ureda talibana iz Katara.

Predstavnik Sjedinjenih Država je ranije potvrdio da će sudjelovati na ovim pregovorima, što je potvrdio glasnogovornik State Departmenta Robert Palladino.

“Što se tiče američkog predstavnika, mogu vam reći da će američko veleposlanstvo biti u Moskvi. U suradnji s afganistanskom vladom ćemo poslati našeg predstavnika na radnoj razini kako bi promatrao rasprave. SAD su spremne surađivati sa svim zainteresiranim stranama da podrže i olakšaju mirovni proces”, rekao je Palladino.

Tako su se po prvi put za istim stolom našli predstavnici Afganistana, talibana, Rusije, Indije, Irana, Sjedinjenih Država, iako na radnoj razini u svojstvu promatrača, Kazahstana, Kirgistana, Kine, Pakistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

Sastanak nije predviđao usvajanje nikakvog konačnog dokumenta, ali je najvažnije da je led probijen.

CNN: Čak i ako ne bude pomaka, Moskva je dokazala da je važan međunarodni akter

CNN prenosi kako su međunarodni pregovori o sukobu u Afganistanu, koji su održani u Moskvi, na kojima će sudjelovati i talibani, povijesni, iako nitko ne očekuje velike pomake nakon sastanka.

“Sama činjenica da su održani nigdje drugdje nego u Rusiji od velike je važnosti i sugerira da Moskva ponovno vraća utjecaj na međunarodnoj sceni”, za CNN iz Moskve izvještava Frederik Pleitgen.

“Ovo je vrlo važna stvar. Naravno, činjenica da se sastanak održava u Moskvi je od najveće važnosti. Između ostalog, to ukazuje da Rusija ponovno preuzima ulogu posrednika u međunarodnoj areni. To smo već vidjeli u sirijskom sukobu. Uostalom, glavna svrha razgovora u Astani, u organizaciji Moskve, bila je ujediniti vanjske snage koje djeluju u Siriji. Među njima Rusiju, Iran i Tursku. Općenito, Moskva zaista vraća utjecaj na međunarodnoj sceni. Pogledajmo sada sastanak koji se održava. Talibani su došli do njega, afganistanske vlasti su dopustile delegaciji Visokog mirovnog vijeća da dođe, a bili su nazočni i predstavnici više zemalja. Sve to sugerira da te stranke smatraju da su pregovori važni, da mogu doti plod i da je to vrijedna prilika. Ovaj sastanak definitivno jača novu, značajniju ulogu Rusije u Velikom Bliskom istoku, što znači u Središnjoj Aziji, a ne samo Bliskom istoku. Pregovori jasno pokazuju da Rusija ponovno stječe utjecaj na međunarodnoj sceni i postaje akter koji stvarno pokušava riješiti neke velike sukobe ili barem pomaže da se pronađe rješenje, za CNN iz Moskve javlja Frederik Pleitgen, koji je pratio pregovore u Hotelu President.

Šansa za mir ili pauza u ratu -Talibani pristali na multilateralne pregovore u Moskvi

NATO se već pet godina povlači iz Afganistana i nikako da ode

Talibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
5 godine prije

Na sastanak su pozvane sve zemlje u susjedstvu Afganistana, sto pokazuje da je glavna tema – uz zavrsetak visedesetljetnog rata u Afganistanu – sprecavanje sirenja teroristickih organizacija u njima, sto bi ih dovelo do granica Rusije, Indije i Kine.
Ameri su samo promatraci na sastanku, zanimljivo, mozda to najavljuje njihov odlazak iz ove devastirane zemlje.
Sa Trumpom je svasta moguce.

čitalac
5 godine prije

Ovo je veliki uspjeh Rusije. Ako im još uspioje dostići dogovor to će ih definitivno vratiti među one koji (su)odlučuju o baš svakom kriznom žarištu u svijetu. Zato Ameri neće pristati na sve to u ruskoj režiji.
Atlantisti neće tek tako, dobrovoljno otići iz Afganistana. Ima isuviše važan geostrateški položaj.

Ante
5 godine prije

Sad samo čekam da nakon što se postigne dogovor Amerika kaže, izlazimo iz dogovora! Mi smo u tom dogovoru izvukli deblji kraj kmeeee. Mogu se kladiti da će tako ispasti.

giordano bruno
5 godine prije

Kada je USA resila neki problem, ajde bar jedan. Pa oni od problema i zive. Love u mutnom i zato uvek mute. To je cista sibicarska logika. Bitange najbore vrste, lopovi i prevaranti, istina najbogatiji pa im se moze, dokle. Pogledajmo samo sta su uradili sa Bliskim Istokom, a to je pupak Sveta, kao da su usli u biblioteku i popalili sve knjige. Koristimo Arapske brojeve. U 9. veku naše ere persijski matematičar i astronom Muhamed el Horezmi, često nazivan i ocem algebre, napisao je knjigu O indijskim brojevima, u kojoj je naučnik dao opis niza postupaka i preciznih pravila za razna izračunavanja. Taj rad biva preveden u 12. veku na latinski jezik kao latinski: Algoritmi de numero Indorum, gde je reč algoritmi trebalo da predstavlja latinizirano prezime naučnika. Međutim, ta reč nadalje postaje sinonim za računski metod. Vavilonska matematika je na mnogo načina bila naprednija od egipatske matematike. Vavilonci… Čitaj više »

Trubadur
5 godine prije

USrA če morat otič iz Afganistana…. Uz nedavno donešeni Kaspijski pakt, gube neke vojne suradnike ( ne mogu reč baš saveznike ) u susjedstvu Afganistana…. Kao što zasad izgleda, če zbog Kine izgubiti i Pakistan… A, da zauzmu Iran, su mnogo preslabi….. Tako nemaju više dovoljno strateške dubine, da bi se još dugo mogli održat u Afganistanu….

Laki Topalović
5 godine prije

Mislim da je američki papak u posljednji trenutak otkazao dolazak, iako je bila postavljena zastava za doček, kao što stoji na videu……

Zorule
5 godine prije

Potencijalni odlazak SAD-a iz Afganistana znacio bi veliki pad CIA prihoda od trgovine drogom, trziste opijuma i prerade heroina bi bilo znacajno naruseno, zato im se ne ide iz Afganistana nikako.

towarmagarski
5 godine prije

ovi talibani nisu ni tako zatucani,ona iz rt-a ih je napala golim dekolteom i stojički su podnijeli 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI