fbpx

NATO se već pet godina povlači iz Afganistana i nikako da ode

Us vojska

Još u vrijeme prvog Obaminog mandata se počelo govoriti o povlačenju američkih snaga iz Afganistana. Tijekom tog razdoblja su trupe NATO pakta i lokalne afganistanske snage svakodnevno bile izložene napadima talibana,  koji su se uvlačili u njihove redove, preobučeni u afganistanske vojnike, a onda iznenadno zapucali po njima. Sve češći su bili organizirani napadi na zabranjeni grad u velikom stilu, kao što su bili napad na zračnu luku u Kabulu od prije i napad na četvrt u kojoj se nalaze strana veleposlanstva, a proljetne ofenzive talibana, koje su svake godine bile sve opsežnije i ubojitije, okupatorskim trupama nisu ostavljale minute predaha.

Nažalost, Afganistanci, koji su najveće žrtve ove besmislene vojne kampanje, uglavnom ignoriraju ono što se oko njih uistinu događa, a jednako se ponašaju i zapadne vlade koje su tada odlučile da će sa Sjedinjenim Državama 2014.  i one povući svoje vojnike iz Afganistana.

Prošlog tjedna je novi zapovjednik američkih snaga u Afganistanu, general Austin Scott Miller, pet godina nakon najave o povlačenju NATO snaga iz te zemlje, rekao kako je nemoguće vojno poraziti talibane i jedini način za postizanje mira su pregovori i njihovo uključivanje i politički život zemlje.

Možemo li se zaista nadati povlačenju i političkom rješenju? Unatoč ogromnim troškovima kampanje, iskustvo nas uči da je toliko navikano i nekoliko puta najavljivano povlačenje samo jedan od trikova Washingtona kojim se želi skrenuti pozornost od dogovora kojeg su postigli s lokalnim liderima, a koji će im jamčiti dugotrajno strateško prisustvo u toj zemlji i regiji iz koje relativno lako mogu ometati planove ili jačanje suradnje između Pakistana, Kine, Irana, Rusije i Indije, ali i ostalih ne manje važnih regionalnih aktera. Jačanje vojnih aktivnosti talibana čak ide na ruku Washingtona, jer su im napadi odlično opravdanje za već dogovorenu buduću suradnju.

Tajni pregovori američke administracije s afganistanskim “gospodarima rata”

Taliban

FOTO: ilustracija, Talibani

Nje nikakva tajna da je State Department prije najavljenog povlačenja 2014. više od dvije godine preko agenata CIA-e o budućnosti Afganistana pregovarao s raznim talibanskim frakcijama, Mula Mohammedom Omarom, ljudima iz takozvane “Mreže Haqqani” koju su osnovali i vode Mawlawi Jalaluddin Haqqani i njegov sin Sirajuddin. Stariji Haqqani, Mawlawi Jalaluddin, preminuo je ove godine početkom rujna u osamdesetoj godini, ali je mreža još uvijek aktivna.

Pregovori nisu, kao što svi misle, započeli u Abbottabadu ili u blizini pakistanske granice u zonama u kojima apsolutnu vlast imaju afganistanske plemenski vođe, nego u jednoj rezidenciji u Bavarskoj. Bijela kuća je demantirala da pregovara s neprijateljem, no svi svjetski mediji su pisali o pojedinostima tih susreta i temama o kojima se pregovaralo, a dolazak izaslanstva talibana u zračnu luku u München je potvrdio i njemački časopis Der Spiegel.

Stoga najnoviji pregovori američkih dužnosnika s talibanima u Kataru izgledaju kao repriza onih koji su počeli 2010. pod budnom paskom “velikana” američke diplomacije Richarda Holbrookea, koji je u to vrijeme izjavio kako se “još nije susreo” s nijednim od talibanskih vođa, a mediji su prenijeli da je za prve detalje pregovora saznao prije iznenadne smrti zbog puknuća aorte iste godine.

Od kraja 2010. do danas se dogodilo mnogo toga, ali pregovori nikad nisu prekinuti.

Gospodarima rata Afganistana, kako onima koji surađuju s američkim trupama, tako i onima koji se bore protiv njih, je ponuđena podjela zemlje na 34 provincije. Talibani su također značajan čimbenik koji nije izostavljen. Primjer je obitelj Haqqani koja se bavi ucjenama, skupljanjem novca od “reketa” i “pružanjem zaštite” tvrtkama koje posluju na njihovom teritoriju, a kojih se prilično namnožilo tijekom rata u Afganistanu. Osim bivšeg predsjednika Karzaija, koji je otvorio vrata većini talibanskih frakcija, to su i nepouzdani vođa “Mreže Haqqani” ,koja ima od 5 do 15 tisuća boraca, disidenti militantne frakcije Quetta Shura i fundamentalist Gulbuddin Hekmatyar, dobar poznanik Washingtona još iz vremena afganistanskog građanskog rata.

Već godinama nitko ne skriva da će talibani, nakon odlaska NATO trupa imati svoje mjesto u političkom životu zemlje. Bivši afganistanski predsjednik Hamid Karzai je početkom 2013. pregovarao s Mula Omarom u njegovom uredu u Kataru i otvoreno je izjavio “kako se Mula Omar može kandidirati na predsjedničkim izborima 2014”, što se na kraju nije dogodilo.

Osim toga, Mula Omara su dosad više puta proglasili mrtvim, da bi se on na kraju otvorenim pismom obratio bivšem američkom predsjedniku Obami u kojem mu je ponudio da pokrenu mirovne pregovore “kao ravnopravni sugovornici”.

Američki igrokaz s povlačenjem iz Afganistana

Vojska SAD-a

Prvo najavljeno povlačenje NATO trupa je tek trebalo dokazati djelima, a ne riječima, baš kao i najnovija strategija o pregovorima i odlasku iz zemlje u kojoj će zavladati trajni mir.

Zapad je da obuči i opremi lokalnu vojsku i policiju potrošio basnoslovne svote novca, a rezultat je nikakav. Ove snage ne ulijevaju nikakvo povjerenje i nisu dorasle zadaći koja ih čeka nakon povlačenja američke vojske.

Prvotno povlačenje je prije svega uključivalo kopnene snage, ali su mediji koji imaju izvore u Pentagonu saznali da će i tada ipak ostati 20 000 marinaca i pripadnika specijalnih postrojbi, koji će ostati raspoređeni u raznim provincijama. Buduća vojna prisutnost je dogovorena s lokalnim zapovjednicima i uglavnom će se svoditi na položaje u blizini zrakoplovnih vojnih baza. Neke će ostati kao logistička podrška, a ostale su i one koje se isključivo bave podrškom dronovima i smrtonosnim misijama koje je Pentagon “usavršio” u susjednom Pakistanu.

Ako je najavljeno povlačenje, zašto su se proširivale sve veće NATO baze u Afganistanu? Osim toga, ako su talibani postali pregovarači u procesu, tko će biti meta američkih bespilotnih letjelica u regiji? Ovo nije prvi put da američka diplomacija u kratkom vremenskom razdoblju nekoga proglašava neprijateljem, a samo nekoliko dana poslije saveznikom.

Nema sumnje da Washington namjerava zadržati nadzor nad strateški važnim područjem, a afganistanski teritorij je najpogodniji za nadzor svjetskih i regionalnih sila koje su odlučile igrati ključnu ulogu u Središnjoj Aziji.

Jedna od njih je svakako Iran, a druga je bivši saveznik Pakistan. Osim toga tu su i zemlje koje su bogate naftom i plinom, kao Turkmenistan i Uzbekistan, koje također moraju gledati na svoju budućnost. Na kraju, ali najvažnije od svih, su Kina i Indija i nešto sjevernije Rusija.

Što se tiče Kine tu je situacija prilično komplicirana. Kina je svoj pristanak za rušenje talibanskog režima uvjetovala gradnjom vojnih baza koje neće imati dugi vijek trajanja, što je značilo da trupe NATO pakta po obavljenoj misiji uklanjanja “terorističke prijetnje” moraju napustiti Afganistan. Kina je u više navrata prosvjedovala kada su njeni promatrači primijetili da Amerikanci prave baze kao da će u Afganistanu ostati tisuću godina, ali bez uspjeha.

Razlozi zadržavanja američkih trupa u Afganistanu

vojska hamvve eksplozija

Ležišta vrijednih ruda koja su na jugu Afganistana početkom 2011. otkrili američki znanstvenici su, uz već poznate geostrateške razloge, zacementirali plan o dužem ostanku američkih trupa u Afganistanu. Američki znanstvenici su otkrili ležišta kemijskih elemenata potrebnih za proizvodnju modernih vodiča i optičkih kabela, neophodnih u proizvodnji visoko tehnološke opreme. Ispostavilo se da je Afganistan bogat kobaltom, litijem, bakrom, željezom i energentima, što je uzrokovalo pravu pomutnju u američkim kompanijama.

Među prvima su se u borbu za eksploataciju uključili Exxon Mobil, koji je od bivše vlade predsjednika Karzaija dobio jamstva za unosne poslove. Naravno da ni globalna konkurencija nije stajala po strani. Kina se također uključila u utrku, jer se, kao što znamo, kineski div više ne želi pomiriti s drugim mjestom u svijetu. Kineska kompanija China National Petroleum Corporation, zajedno s kompanijom Watan Oil&Gas, koja vrši eksploataciju nafte u ležištu Amu Darya, te kompanija China Metallurgical Group, uspjele su dobiti koncesije ispred desetina konkurentskih kompanija za eksploataciju bakra u Aynaku. Za dobivene koncesije su afganistanskoj vladi kineske kompanije uplatile točno tri milijarde dolara, pokazavši time da za njih, kada je posao u pitanju, ne postoje granice.

U unosnim poslovima svoju budućnost vide isključivo središnja vlada u Kabulu, plemenske vođe i talibani s kojima su Obama i njegov nasljednik Trump vodili i vodit će istu politiku mrkve i batine. Međutim, upravo takva taktika kao da odgovara talibanima i njihovom novom vođi Hibatullahu Ahunmdzadu, jer je   Mulla Omar konačno proglašen mrtvim 2015. To odgovara i Sirajuddinu Haqqaniju i  “Mreži Haqqani”, a obje skupine su na korak da postanu “faktori mira i stabilnosti u regiji”.

Nakon ovih nekoliko argumenata je prilično jasno zašto Sjedinjene Države promiču propagandu o povlačenju iz Afganistana i to nameću europskim saveznicima, a s druge strane čine sve kako bi ostali u azijskoj zemlji u preraspodjeli bogatstava. Europske vlade, među kojima i naša, koja se i ne usudi išta pitati o pravim razlozima ostanka NATO trupa, bez obzira na opseg i broj vojnika i jedinica vojne tehnike, zadovoljne su se da svaku odluku Pentagona prikažu kao uspjeh “mirovne misije”.

Tu je i priča s opijumom i proizvodnjom koja gotovo da zadovoljava globalnu potražnju za heroinom, ali prije svega, kao što smo rekli, geostrateški položaj Afganistana, zemlje iz koje NATO učinkovito nadzire Kinu, Indiju, Pakistan, a posebno Iran, koji će od danas i stupanjem na snagu sankcija biti u fokusu američke vanjske politike.

Novi američki zapovjednik u Afganistanu priznao: Talibane ne možemo vojno poraziti

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Facebook0
Twitter
Telegram
Reddit
Pretplati se
Obavijest
guest
68 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Evo kako se nekada zivelo u Avganistanu, a sada znamo kakvo je stanje.

https://www.messynessychic.com/2013/06/10/lost-in-time-groovy-afghanistan/

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Gordano
Hvala! Veoma instruktivno.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Da bi desetak država na planeti živelo život kao na tim slikama jednostavno su prinuđeni uništiti sve ove preostale…nema milosti, pokleknu li samo sekundu to im je kraj i zato su konstantno na oprezu! Nosač aviona je uvek u pripravnosti, di god se pojavi neki bezobraznik odma’ kreću u misiju ‘disciplinovanja’

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

ove iste slike sam nekoć gledao na advansu! tako se živjelo jedino za vrijeme daudove prve republike, 70-ih. oni su oduvijek živjeli vrlo konzervativno, po plemenskim kanonicima!

mars
Gost
mars
2 godine prije

Samo 5 godina? Amerikanci se iz Njemačke (i većeg dijela Evrope), Japana, Filipina, J. Koreje, Katara…………….povlače evo već više od 70 godina, al’ im nešto ne ide, tako da Afganistanci moraju još puno, puno čekati da bi po stažu sustigli nabrojane (i ne nabrojane države) da bi mogli uopšte razmišljati a kamoli izraziti želju za njihovim povlačenjem. A kada jednom ispune uslove staža, onda će u Vašingtonu zasjedati komisija koja će razmotriti njihove želju, odnosno molbu. Ali i tada će komisija prvo gledati one sa većim stažom pa tek onda one “friškije” – ipak mora postojati neki red.

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije
Reply to  mars

Nisu se povukli iz Guantanama još od 1903g. pa neće ni iz afgana. trenutno skraćuju front financijski i mtrijalno dok ne prebace proxije iz sirije poslie će opet biti veselo. Afgan treba biti uvijek nestabilan. jedino takav ima koristi za usa pa će takav i ostati.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  velebit2

Skracuju front finansijski i materijalno ?!? sta si sada hteo da kazes ?
Teritorijalno linija fronta ne postoji , postoje oblasti pod vecom ili manjom kontrolom Talibana , oni su prisutni u Celom Avganistanu , negde vise negde manje .
Samo je ISIS prisutan u manjem broju od proksija , a neki proksiji koji se bore u Siriji su u Avganistanu protiv Amerikanaca , na primer Islamska partija Turkistana , Avganistanska Al kaida ratuje protiv Amerikanaca u Avganistanu.
I Talibani su bili Americki proksiji pa su postali Americki neprijatelj , nece im proksiji nista pomoci …

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije
Reply to  Riddick

Stabilne zemlje ne trebaju usa, nestabilne trebaju. Sada usa samo prilagođava pristup, cilj je ostao isti. a to je trajna destabilizacija, nebitno koliko teritorija kontroliraju, nebitno tko je za nji ili protiv njih.
Dok je situacija destabilizirana usa pobjeđuje.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  velebit2

Oni gube ni jedna država ne treba USA ,USA trebaju druge države , potrošili su 1 trilion dolara do sada nemoj mi reci da su to uradili samo da bi destabilizovali Avganistan , hteli su da ovladaju državom.
Promenili su vojnu doktrinu da bi se prilagodili Avganistanu i iraku , zapostavili su konvencionalne vojne sposobnosti zbog toga…
Najebali su na prolece , tad krece nova ofanzva Talibana:
https://www.youtube.com/watch?v=9LeDc3isXAA

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije
Reply to  Riddick

1 trilion dolara dolara su zaradile usa firme, nešto sitno je ostalo domaćinu više kao mito. ljudski životi su nebitni ovdje jer su većinom proksiji ili plaćenici, dobitak je vrlo velik ne samo u rudama tu je položaj veoma važan, mislim da usa ide na iscrpljivanje dok nekome ne dosadi pa taman trajalo još 30 ili 50 godina dok se ne smijeni nekoliko generacija, nebitno. Aganistan je srestvo ne cilj.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  velebit2

Gde su zaradili i na cemu u Avganistanu toliku lovu , koje to firme gde posluju u Avganistanu i na kojim poslovima majke ti? i Americke firme placaju porez drzavi a ne rade za drzavu i to sve vise izbegavaju da placaju i koriste razne nacine da izbegnu , Amerika ima samo troskove od Avganistana…
Nemoj biti smesan i reci da je trilion dolara otislo na stvaranje haosa , pa Avganistan je plemenska drzava oni su oduvek neprekidno ratovali , ne treba im niko da ih destabilizuje…
Kojih trideset godina Ameri , Talibani su gerila , oni mogu da izdrze 50 godina ovako , Ameri ne mogu .
Imali su 100 000 vojnika 2010 do 2011 a sada imaju 8.500 sto je doslo do pada broja…
As things stand, the Pentagon announced that in 2018, that the war in Afghanistan will cost the taxpayers $45 billion just this year alone. The amount includes about $13 billion for U.S. forces in the country, $5 billion for Afghan forces, $780 million for economic aid and the remaining $26.22 billion for logistical support

zlajkovski
Gost
zlajkovski
2 godine prije
Reply to  Riddick

Riddick,potpuno krivo.U Afganistanu su ovi minerali i rudaće u članku navedene, jedine u bliskoj površini zemlje na cijeloj planeti,i najlakše i najjeftinije za ekplotaciju.Nisu bezveze i Rusi tu bili,a i još su tu.Bez ovih rudača nijedan elektronski uređaj nemože raditi odnosno funkcionirati,od mobitela do satelita,SVE,ama baš SVE elektronsko.Svaka velika IT firma u svijetu bez obzira od kud dolazi,iz koje države i kontinenta treba te rude i matrijale za svoj biznis.I zato Amerikanci i ostale savezničke države koje čak i nisu u NATO-u neće iz Afganistana otići nikad,odnosno dokle god budu mogli crpiti resurse.Za sada talibani kontroliraju samo ona područja gdje se do ruda teže ili nikako nemože doći.Zanimljivi info moraš priznati.A sve to znam iz prve ruke,naime bio sam tamo dva puta.Zato svaka čast autoru i portalu jer se napokon netko usudio pisati o tome.Do sada su stalno bile prisutne mantre i teorije o protuterorističkoj akciji,ratu i slično.Sve je u ekonomiji,svaki rat pokrenut bilo gdje u svijetu od bilo koga je rat za resurse.Nema tu nikakve ideologije osim glad za parama i profitom.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  zlajkovski

Pa sto se onda zale da gube rat i smanjuju kontigent vojske , kad je to toliko unosan posao , imali su 100 000 vojnika 2010/11 a sada 8500 i gube deo po deo Avganistana …
To su firme i preduzetnici skinuli kajmak Americka Drzava ima trosak 45 milijardi samo za 2018 god.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Riddick

Ameri gube rat, hm…tako je i oko Vijetnama isto bilo, stekao se utisak među ovcama da su rat izgubili a oni ga u stvari na neki način ipak dobili! Američki narod ga nije dobio direktno al’ indirektno ga jesu dobili jer zahvaljujući toj “pobedi” oni žive “američki način života”! Apsurdne demonstracije po USA protiv rata U TOM VREMENU jer im taj isti rat donosi sve što imaju. Ovo s Avganistanom je čini se ista priča, ubeđeni svi da su ameri kao nešto popizdeli i pokunjeno kao napuštaju zonu…ma da

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Perica

Ti napisa puno al ne napisa kako su to dobili rat makar indirektno i u Vijetnamu i Avganistanu , izgleda da ti znas nesto sto ja ne znam , cak znas mnogo vise od mene cim me ovcom zoves , da li bi se smilovao meni bednome i glupome i samo u jednom komentaru napisao u cemu se sastoji njihova pobeda .
Molim te.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Riddick

Bankari vode ratove…trebam li ti pojasniti ko su glavni bankari u sunčevom sistemu! Amerika nije ništa drugo nego aparat koji proizvodi lovu…j**eš stanovništvo, njima daš jeftin benzin i jeftine kredite i možeš s njima radit šta ti je volja

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Perica

Nisi mi nista odgovorio na pitanje kako su pobedili u Avganistanu i Vijetnamu i kako su se obicni ljudi od toga okoristili ?
I zasto su se povukli kada je bio ekstra biznis , sto jos nisu u Vijetnamu ?
Samo konkretno reci koji je to novac od Vijetnama ?

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Riddick

Mislim da sam ti odgovorio, neću više gubiti vreme s tobom

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Perica

Pa nisi , ali nemoj da gubis vreme …

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Riddick

Napisao sam ti al’ čekam da mi administrator odobri…ništa strašno nisam napisao i nije mi jasno, bilo je mnogo “jačih” komentara koji su prošli

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Perica

Bas me cudi da te blokiraju ?

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Riddick

Ne sme bezobrazne reči…one zvezdice posle J nisu moje

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Perica

Aha , desava se …
Ima neka lista uvreda koju softver blokira odmah…
Pa cekas admina.
Nema veze …

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije
Reply to  Riddick

“na kojim poslovima majke ti?”
su zaradili na kosovu? slična je stvar i sa afganom.
znaš kad će otići sa kosova kad i afgana kad iz guantanama.
nikad možda ni tada. oni su došli da ostanu u ovom ili onom obliku ali otići neće.
Centralna vlast u kabulu se odnosi samo na kabul ostali djelovi zemlje žive samostalno. onaj tko hoće pokoriti afgan mora pokoriti pakistan. to su i rusi znali pa su bombardirali pogranične djelove pakistana. samo što su se rusi istrošili pa su se povukli i bankrotirali, slično bi prošli da su sada uzeli ukrainu. pogledaj koliko ih je krim koštao. usa ne može bankrotirati jer je između ostalog i ti financiraš ma koliko se dedolarizirao-glupost.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  velebit2

Gvantanamo je zatvor , ne moze da se poredi sa kosovom.
Taj novac odlazi u privatne dzepove a od toga Amerikanci nemaju nista osim budzetskih opterecenja , i dostupnosti raznih opijata , jel ti mislis da se taj novac od kriminala ponovo ulaze u stvaranje novih radnih mesta ?
Koji je to trgovac drogom drustveno odgovoran?
Svi su jednoga dana otisli iz Avganistana , videces oticice i Ameri , vec polako odlaze.
Ko hoce da pokori Avga. Mora prvo Pak.
Pa daj decko , kakve su to nebuloze . Avganistan nikada nije ni bio pokoren , zbog teritorije i mentaliteta stanovnistva , a ta tvoja teza je ludost znas li koliki je to prostor sa malo infrastrukture plemenski fragmentisan , to je nocna mora za osvajace , Avganistanci ni medjusobno nisu dobro a kamoli sa okupatorom , istorija je to pokazala ne zove se dzaba groblje carstava.
Usa vec propada , ali ti odbijas da gledas u cinjenice …

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije
Reply to  Riddick

-novac od kriminala
završava u bankama zato ga i ne zatvaraju
-oticice i Ameri
načekat ćeš se kao i za dedolarizaciju
-koliki je to prostor sa malo infrastrukture
Sredozemno more su britanci kontrolirali na giblartaru cipru i suezu i malti. ne tebaš imati baze duž cijele obale i puno je veće od avgana, znači kontroliraš dominantne točke
-Ko hoce da pokori Avga. Mora prvo Pak.
Rusi su tu lekciju naučili na bolan način.
-Usa vec propada
načekat ćeš se kao i za dedolarizaciju
-Pa daj decko , kakve su to nebuloze
Ovako se obraćaj najmilijima

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  velebit2

Avganistan nije sredozemno more i ne postoji jedna tacka ili vise tacaka u Avganistanu preko koje bi mogao da kontrolises celu zemlju to su svi naucili na bolan nacin , ako ti znas koje su to tacke u Avganistanu napisi mejl Americkom ministarstvu odbrane posto oni to ne znaju.
Od banaka Amerikanci imaju samo stetu svi su zaduzeni i ceo zivot odplacuju kredite, kada banke imaju gubitke zbog malverzacija na berzi ili nenaplativosti potrazivanja , i preti im bankrot one se obrate drzavi i kazu ako nas ne izvucete iz dugova proglasicemo bankrot milioni ce izgubiti ustedjevinu imacete socijalne nemire to su too big to fail kompanije i tako se povecava unutrasnji dug.
Avganistan je nemoguce pokoriti a Pakistan koji ima povrsinu od 882 000 km2 i 212 miliona stanovnika je ludost , treba to prvo osvojiti pa Avganistan valjda je lakse avganistan koji ima 28 miliona stanovnika i 650 000 km2 i zatvoriti granicu ka istoku (hipoteticka predpostavka jer je to lakse od zauzimanja Pakistana) ?!?!
Sto se tice US ekonomije kinezi su ih prestigli sada su druga svetska ekonomija , imaju najveci jaz izmedju bogatih i siromasnih u zapadnom svetu o nacionalnom dugu i stalnom podizanju plafona za zaduzivanje da ne govorimo , a svaka valuta kojom se manipulise moze samo samu sebe da diskredituje i da dovede ekonomiju u probleme , to su osnovne zakonitosti ekonomije kao 3 Njutnova zakona fizike …

Tvingo
Gost
Tvingo
2 godine prije
Reply to  velebit2

Meni se čini da je Guantanamo neki logor za specializaciju operativnih komandira terorističkih bandi,bilo je u Siriji i Iraku dosta uništeno tih što su tamo prošli obuku !

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Uf, koji zločesti Amerikanci. Okupirali najprije, a onda uzeli koncesije za eksploataciju resursa. Čista pljačka. Ček, ček, ali koncesije su dobili i Kinezi. Podjela plijena? Nego što! Tamo gdje se SAD i KIna trebaju nadmetati, tamo se nadmeću. Gdje treba dijeliti plijen, tamo ga dijele i jedni druge podržavaju. Kinezi plaćaju, a Amerikanci pružaju usluge vojne zaštite ulaganja. Dobar posao. Za obje strane. Treća nema sreću.
Ako je tko propustio činjenice iz gornjeg teksta:1. Exxon Mobil je od bivše vlade predsjednika Karzaija dobio jamstva za unosne poslove; 2.Kineska kompanija China National Petroleum Corporation, zajedno s kompanijom Watan Oil&Gas, koja vrši eksploataciju nafte u ležištu Amu Darya, te kompanija China Metallurgical Group, uspjele su dobiti koncesije ispred desetina konkurentskih kompanija za eksploataciju bakra u Aynaku.

mars
Gost
mars
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@ Son of Alerik – da Aleriče, Kina se od 1945. godine nadmćee sa SAD oko podjele plijena u Evropi, Latinskoj Americi, Japanu, Filipinima, Africi. Kina koja je tada još bila u vihoru građanskog rata izmrcvarena tek završenim svjetskim, Kina koja nije mogla čestito ni sebe da nahrani, siromašna Kina koja je tek trebala da stupi putem svekolikog savremenog razvoja, zaista je bila ravnopravan takmac SAD-u koji ih je egzistencijalno ugrožavao, pa su Amerikanci požurili da po završetku 2. svjetskog rata brže-bolje načičkaju svoje baze po Evropi (koju je Kina tada smrtno ugrožavala) i diljem svijeta. Eh što su ti Kinezi, čak i tada tako siromašni i bijedni natjerali Ameriku da drhti. To ipak ne može svako.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  mars

Ironija ti je neupotrebljiva. SAD su pridonijele razvoju Kine, a onda je ona sama od sebe napravila takmaca na svjetskoj sceni.
Kao što znaš, u Kini se upravo održava uvoznički sajam. Nakon pritisaka najprije SAD s carinama, Kina shvaća da mora povećati uvoz iz svijeta misli li opstati kao velesila. Koliko god ti to bilo smiješno, upravo je Trump na to prisilio Kinu.

mars
Gost
mars
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@ Son of Alerik – moja ironija kaže da nije Kina (niti bilo ko drugi) razlog što su Amerikanci uspostavili svoje vojne baze gdje god su mogli, od značajnih zemalja do nekih zadnjih svjetskih pripizdina. Njihovoj politici podjarmljivanja i držanja sakoga koga mogu pod svojom šapom radi eksploatacije i pljačke ne treba davati opravdanje u tome da to rade jer eto pljačkati hoće i drugi. Jer ti drugi nisu bili čestito ni stasali dok su oni razradili i bavili se pomenutom praksom, pa teza da to Amerikanci rade zbog toga što to rade i drugi ne drži vodu. Radili bi to i dalje kao što su radili i ranije dok nisu imali takmaca u tome, pa tvoj komentar je u stvari, zamućivanje vode ili okretanje pile naopako.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  mars

Tvoje bistrenje vode: Mama, nisam kriv, on je prvi počeo!

mars
Gost
mars
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@ Son of Alerik – upravo tako – “mama nisam kriv, brat šizofrenik je prvi počeo, potegao nož na mene pa sam ga morao odvaliti ciglom. Jedino mama ako misliš da sam ga trebao pustiti da me razbuca – e j*biga, onda sam stvarno kriv”.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  mars

Bitno je da si razbistrio vodu i objasnio kako to Kina i SAD u Afganistanu dijele plijen.

mars
Gost
mars
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@ Son of Alerik – šta je uopšte plijen? 1.) Ja sam tebi PONUDIO svoje određene proizvode i usluge (ili nešto hoću od tebe) po određenoj cijeni i uslovima koje si ti iz određenih svojih razloga sporazumno prihvatio. 2.) Ja sam tebi uperio pištolj u glavu i “PONUDIO” ti svoje određene proizvode i usluge (ili nešto hoću od tebe) po cijeni i uslovima koje ja diktiram (ne samo cijeni izraženu u novcu) koje (zahvaljujući mom pištolju) htio-ne htio MORAŠ prihvatiti. U prvoj varijanti ne bih rekao da ja išta plijenim od tebe, dok je u drugoj varijanti pljenidba očita. Ili da bi bilo savsim jasno, prva varijanta mog i tvog hipotetskog trgovačkog odnosa bi bio odnos Kina – Afganistan, a druga varijanta odnos SAD – Afganistan. Prvi u konkretnom slučaju trguju i nema govora o plijenu, a drugi ne trguju – kod njih se može govoriti o plijenu.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  mars

Moraliziraš i pišeš neke svoje scenarije. Kupovati ukradenu robu je pošteno kupovanje? Jer nisi krao, samo si iskoristio priliku, je li?

mars
Gost
mars
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@ Son of Alerik – objasni to o ukradenoj robi u konkretnom slučaju.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  mars

Svaki deal s lopovom, svaki deal s okupatorom od oboje koji su u dealu stvara u konačnici istu sortu. To je poanta, a ti traži konkretne primjere.

mars
Gost
mars
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@ Son of Alerik – poenta je sasvim u redu. A šta su to Kinezi konkretno dealovali sa Amerikancima u Afganistanu?

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

soa, logika ti je prilično nakaradna kad pričaš o Kini. Ispada da Kina prisiljava druge zemlje da uvoze njene proizvode. Međutim, tu griješiš fundamentalno. Za nesrazmjer oko uvoza i izvoza krive su države koje ne štite vlastito tržište carinama i subvencijama, već uvoze sve živo, razlog čemu je uvijek i bez iznimke korumpirana vlast koja radi za uvoznički lobi i uništava vlastitu industriju.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Ivo

Opa Ivo
Pa ti si na Trumpovoj strani i njegovoj politici nametanja carina Kini!? Nisam znao. Kao što nisam znao ni da SAD uništava uvoznički lobi. Vidiš, za razliku od tebe, Kina je shvatila da mora sniziti carine i da mora povećati uvoz kako ne bi sjekla granu na kojoj sjedi.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Previdio si mali detalj, da amerikanci tamo ubijaju na tisuće i bombarduju što stignu,dok kinezi ulažu novac i ne otimaju. No, gledano iz tvog liberalno-psihopatskog ugla, to je vjerojatno zanemariv detalj.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ništa nisam previdio. Nego upravo onako kako rekoh – Kinezi trebaju uslugu oružane zaštite i plaćaju, ne pitaju tko i zašto ubija.Možeš licemjeriti do sudnjeg dana, ali činjenicu su činjenice. Čak i u tvom šizofrenom svijetu (mrziš liberalni poredak, a od njega vučeš benfite za samog sebe).

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

okupacija zemlje i ubijanje ljudi je oružana zaštita? Ti si definitivno teži psihopatski slučaj. Hajde se zapitaj malo zašto Kina ne bombarduje niti jednu zemlju s kojom trguje, pa nakon toga odi na pregled.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Ivo

Lumenu, što se inače podrazumijeva pod pojmom oružana zaštita? Zalijevanje cvijeća i pjevanje Hare, hare, rama, rama? Nego, jesi li digao plaću za koji pfening raji koja za tebe radi i stvara tvoje bogatstvo? Nisi? Koristiš svoju poziciju vlasnika i ucjenjuješ ljude koji nemaju od čega živjeti pa rade kod tebe? U čemu se ti, mali hegemon razlikuješ od velikog hegemona? Samo u tomu što si mali. Sad nastavi s licemjerjem i moraliziranjem.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

dakle, još jedanput, genije liberalizma:zašto Kina ne bombarduje niti jednu zemlju s kojom trguje? Pokušaj suvislo odgovoriti na jednostavno pitanje, ako si u stanju. Btw, pfeninzi su odavno van opticaja, probudi se malo.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Ivo

Odgovor kojeg tražiš je: iz istog razloga zbog kojeg Njemačka ne bombardira ni jednu zemlju s kojom trguje. Jeftinije joj, zarade veće. A sad ti odgovori jesi li i u jednoj valuti svojim zaposlenicima podigao plaću iznad minimalca?

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Bravo soa,napreduješ. Dakle Kina i Njemačka ne bombarduju zemlje s kojima trguju. Jer im je jeftinije,kažeš ti…

O.K,pustimo psihopatske konotacije tvoje teorije po strani za sada. Po kojoj logici je onda amerima jeftinije da ih bombarduju, taj dio ostaje neobjašnjen u tvojoj velikoj teoriji? Kao što rekoh, ponudi nam suvisli odgovor. Za značenje pojma suvisao provjeri rječnik. Čekamo te s tvojim genijalnim objašnjenjem.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Ivo

Pokazuješ se u svoj svojoj podmuklosti, po običaju. Kako je tek tvojim potplaćenim zaposlenicima, ne usuđujem se ni pomisliti. Kad odgovoriš na postavljena pitanja, onda zahtijevaj odgovore na svoja. Dogovoreno?

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Pa nije baš tako, ako Kinezi trebaju zaštitu oni imaju svoju vojsku i takvo čuvanje bi bilo daleko sigurnije i jeftinije za njih, uostalom u mnogim državama gdje je Kina prisutna prisutni su i njihovi zaštitari pa zašto ne bi bili i u Afganistanu, e nemože, tamo je jedan okupator koji naplačuje zaštitu.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

“Za dobivene koncesije su afganistanskoj vladi kineske kompanije uplatile točno tri milijarde dolara” … Valjda je tu razlika… Kinezi plaćaju , kome amerima ? , da rade posao u trećoj zemlji.. Pa da nema tih parazita plaćali bi legalnim vlastima i narodu te zemlje..

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Alen

Alene
Što nisi citirao do kraja i rekao “uplatile afganistanskoj Vladi” ?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Zato sto ta ista vlada uplacuje taj novac USA za zastitu… Tu je fazon..Tu je razlika KIneza i Amerikanaca(parazita)

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Alen

Alene, ukratko – lažeš. Nemaš apsolutno nikakvog dokaza za tvrdnju da Afganistan taj novac iz svog proračuna transferiraju u SAD..

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Bilo je ovdje clanaka kako to sve ide , kako taj novac zavrsava u dzepovima americkih kompanija ..Kreni samo od opreme,oruzja pa do svakavih sitnica koje zivot znace ..Da ne elaboriram sada..

Dokaz mi ne treba jer sam ja to davno vidio kako su se novci dobijeni od zapada i istoka izvlacili u posljeratnoj obnovi BiH i zavrsavali uglavnom kod americkih i evropskih kompanija a i dan danas se jos pomalo obrne…

Kineska vlada ti kupi otok a pare od otoka moras da potrosis za americko naoruzanje zbog straha od kine… Tako se to vrti…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Alen

Onda te kompanije kupuju komponente u Kini i novac završava u Kini? Ako ćemo ići za transferima, možemo povezati čak i tvoj račun s američkim i kineskim korporacijama.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Moze biti , sustina je da kinezi cistim poslovanjem dolaze do uspjeha i radom naravno.. Ova bagra to radi pljackom i okupacijom.. Uporno ti pokusavam pojasniti razliku izmedju nacina poslovanja a ne samog poslovanja…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Alen

Ako ‘može biti’ ovo s tvojim računom, onda cijela tvoja priča o transferima novca od koncesija koje je platila Kina prema SAD-u preko afganistanskog proračuna pada u vodu. Drugo – svatko prema trećima koristi ono što mu je prednost. Trenutno SAD silu, a Kina ulaganja i robu. Sutra će zamijeniti uloge. Svijet se ne dijeli na dobre i loše, nego na manje ili više loše.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Sad ides u filozofiranje i kristalnu kuglu ,predrasude i nagadjanje … Razgovor je bio kakav je ko trenutni i kako ko posluje i kojim metodama.. USA koristi silu , to si lijepo rekao i to je sva svrha ove moje rasprave s tobom.. Hvala

PS Moze biti ne mijenja nista… Poslovanje nikom nije zabranjeno ali poslovati okupiranjem i unistavanjem bi trebalo da bude…

Tvingo
Gost
Tvingo
2 godine prije
Reply to  Alen

Kad ovi sadašnji okupanti odu drugi jedva čeka da zauzme njegovo mesto,domačini tamo nemaju čime da eksploatišu materialna dobra,a ima se ko ume i može,a pare se trebaju i tu se stvara politika,ko kome u njegov džep,a narod pati jednako bio okupiran od stranih ili domačih bandi …

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Povucice se Amerikanci iz Afganistana jer Talibanski pokret jaca neinteresira njih politika i politicki pregovori i Americke smicalice cak ni podjela “kolaca vlasti” vec cijeli Afganistan. Da se primjetiti da sada rat pocinje da lici sve vise onim intezitetom kao Sovjetsko – Afganistanski rat jer je do sada vise manje sve bilo puskaranje a Talibani zauzimaju sve vise povrsine lokalne Afganistanske snage trpe gubitke u stotinama i prakticno se raspadaju. Amerikanci imaju relativno podnosljive gubitke ali ako pogledamo rast gubitaka Contraktora ili placenika kojih je izginulo oko 2000 i broj raste velikom brzinom onda je jasno da su Americke trupe teziste rata upravo prebacili na njih a to nemoze toliko dugo.

Tvingo
Gost
Tvingo
2 godine prije
Reply to  fenix

Nato u Afganistanu drži zračnu luku u Kabulu i okolinu radiusa nekih 60 kilometara,a oko 80 posto vojnog osoblja tamo čine privat kompanije,sva priča o ratu protiv nekog terora je isto ko u Siriji.Pljačka i rat protiv onih koji neče nuditi resurse medžunarodnim razbojnicima,to je suština sve priče !!

spartak
Gost
spartak
2 godine prije

Koliko je figurativne “tinte” potrošeno na temu Afganistana, a dovoljne su samo dvije riječi:: banksterska pljačka

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Nikad se neće povući iz Avgansitana, ima više razloga. Strateški položaj (kontroliraju taj dio svijeta kao što preko Kosova kontroliraju Balkan) i mostobran prema Kini direktno i Rusiji preko stanova, destabilizacija istih preko jenkiđihad voriorsa, monopol na hors na svjetskom nivou (već imaju na koksaru preko Kolumbije), zadržati pravce plinovoda preko Kandahara i Helmananda iz Turkmenistana za firmu iz Telalavaviva, pokrasti milijarde dolara sirovina, izkamatariti avgane i uzeti im svu vodu, struju, telekom itd. i napraviti robovima (kao što su kod nas uradili, uskoro će i vodu i struju ukrasti i nama), odskoćna daska za napad na Iran……………………….treba se zapitati ( ja se ne trebam, meni je jasno) zašto nosferatu i Xi ne naoružavaju talibane, paaa rade za iste gazde ali ciokaubojgusari mogu naoružavati sve oko i u Rusiji i Kini, dakle iste su buduće mete…………….

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  bbbb

Nece se povuci , da to je njihova zelja ali ovdje mozemo pricati i o tome koliko je ta njihova zelja ostvariva… Znaci nije samo do njihove odluke da li hoce ili ne vec treba ukalkulisati i to da postoji mogucnost da se oni izbace iz afgana…

Gortan
Gost
Gortan
2 godine prije

Smrt se zove Amerika…

zoran
Gost
zoran
2 godine prije

pa ljudi ko je lud da napusti zlatnu koku koja nosi zlatna jaja.pa od kada su dosli ameri u avganistan proizvodnja heroina se povecala 100 puta.pa jel znate koja je to lova.amere ne zanimaju ni avganistanci,ni vojnici nato ni njihovi vojnici, vazna je lova,lova bez poreza,bez kontrole,kako bi ameri rekli to je lova bez mirisa i ukusa ali sa otiskom heroina.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik