Šansa za mir ili pauza u ratu -Talibani pristali na multilateralne pregovore u Moskvi

taliban us army vojska

Američka vlada je još u vrijeme predsjednika Baracka Obame pokušala organizirati pokretanje pregovora talibana s ostalim akterima sukoba u Afganistanu, kada je 2013. u München tajno doputovala delegacija islamističkih militanata i razgovarala s predstavnicima američke vlade, vojske i obavještajnih službi. Najnoviji pokušaj uspostave jačih veza s talibanskim pokretom se dogodio prošlog mjeseca, kada je američka strana s predstavnicima talibana pregovarala u Kataru.

Međutim, islamistički militanti su na kraju prihvatili poziv Moskve da bezuvjetne pregovore o miru održe u Moskvi. Na pregovore su pozvani predstavnici 12 zemalja i delegacija talibana.

Talibani su spremni sudjelovati u multilateralnim mirovnim pregovorima u Moskvi, tijekom kojih će se pokušati pronaći rješenje za uspostavu trajnog mira u Afganistanu.

Glasnogovornik islamističkog pokreta Zabihullah Mujahid je rekao kako ne postoji službenog pristanka za sudjelovanje u pregovorima, ali je potvrdio dolazak visokog izaslanstva talibana.

Pregovori će se održati u petak, a Rusija je u Moskvu pozvala predstavnike 12 zemalja i talibane. Prem informacijama koje je objavila Rusija, vjeruje se da će na pregovore sigurno doći predstavnici Irana, Kine, Pakistana, Tadžikistana, Uzbekistana i Turkmenistana.

Moskovski pregovori naglašavaju sve aktivniju ulogu koju Rusija igra u uspostavi mira u Afganistanu i utjecaj Moskve u zemlji desetljećima nakon što su se sovjetske snage povukle iz ove azijske zemlje.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani odbio je poziv jer bi to značilo da bi afganistanska vlada trebala voditi izravne pregovore s talibanima, koji su za središnje vlasti teroristički pokret.

Ovaj islamistički  fundamentalistički pokret je proglašen terorističkom organizacijom i odlukom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, a ubrzo i presudom Vrhovnog suda Rusije iz 2003. godine, što znači da će u Moskvu na pregovore putovati delegacija međunarodne terorističke organizacije.

Hrvatski kontingent u Afganistanu

Hrvatski kontingent u Afganistanu

Međutim, kako ne postoji nikakvih mogućnosti da se pokret porazi i iskorijeni vojnim putem, što su priznali i američki generali koji su vodili vojne misije u Afganistanu, jedina mogućnost za uspostavu trajnog mira u zemlji su pregovori.

Reuters navodi kako je Rusija ipak odlučila raditi na organiziranju pregovora, što je bio diplomatski potez koji je razljutio vladu  u Kabulu, jer bi sastanak mogao otežati proces mirovnog procesa koji se pokušava voditi pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država.

Iako zbog toga dužnosnici afganistanske vlade neće biti na Moskovskim pregovorima, očekuje se da će u Rusiju stići članovi Visokog mirovnog vijeća, afganistanskog tijela koje nadgleda napore za početak mirovnih pregovora.

Izaslanstvo talibana od petero visokih dužnosnika će predvoditi Sher Mohammad Abbas Stanakzai, čelnik talibanskog političkog vijeća sa sjedištem u Kataru.

“Većina naših vrhovnih čelnika pokazala je spremnost sudjelovati u mirovnim pregovorima u Moskvi, iako su neki od njih izrazili svoje rezerve i izjavili kako od njih neće imati nikakve koristi na terenu u Afganistanu”, rekao je talibanski predstavnik u izjavi za Reuters.

Neki talibani su izjavili kako će delegacija uputiti zahtjeve za povlačenjem svih stranih snaga iz zemlje, da se oslobode svih zatvorenici i ukine zabrana putovanja.

“Ovo je vrlo dobra prilika i mi bismo željeli sudjelovati u pragovorima i reći naše istinske probleme”, rekao je za Reuters drugi talibanski dužnosnik.

“Pozivamo ove svjetske sile da pomognu u rješavanju afganistanskog pitanja po međunarodnim zakonima i načelima”, dodao je.

Reuters citira dužnosnika američke uprave koji je izjavio kako Sjedinjene Države smatraju da sve zemlje trebaju podupirati izravan dijalog između vlade Afganistana i talibana.

Ubijeni u Afganistanu

Ubijeni u Afganistanu

SAD su također pokušale pokrenuti slične pregovore, što je bila tema rasprave između američkog izaslanika za Afganistan, Zalmaya Khalilzada, koji se s talibanskim čelnicima susreo u Kataru. Međutim, nakon tih razgovora nije bilo pomaka u smislu održavanja pregovora, niti su se uspjeli dogovoriti o mjestu i datumu pregovora za koje su zainteresirane brojne zemlje, posebno Iran, Kina, Pakistan i Rusija, srednjoazijske republike bivšeg Sovjetskog Saveza koje graniče s Afganistanom, čak i Indija.

“Jasno nam je da nijedna vlada, uključujući Rusiju, ne može zamijeniti afganistansku vladu u izravnim pregovorima s talibanima”, izjavio je američki dužnosnik za Reuters, čime je izrazio sumnju u pozitivan ishod razgovora u Moskvi.

No, nitko unaprijed ne može reći što će se dogoditi. Sjedinjene Države su svjesne da ni njihov kontingent ni vladine snage ne mogu poraziti talibane, a talibani dobro znaju da ne mogu vojno poraziti vladu i NATO trupe u zemlji, što znači da ovakav rat u zemlji može trajati desetljećima, a da nijedna strana neće moći proglasiti pobjedu. Prema više izbora je upravo ovo situacija koju želi Washington, jer time osigurava vojnu prisutnost u srcu središnje Azije, odakle učinkovito može ometati kineske, ruske i projekte drugih zemalja u Afganistanu, a preko vlade u Kabulu i neslužbenom kontaktu s gospodarima rata u zemlji američke kompanije imaju pristup afganistanskim resursima i opijumu.

Takva situacija, naravno ne odgovara Rusiji, posebno ne Kini, Iranu, Pakistanu i sjevernim afganistanski susjedima i ruski predsjednik Vladimir Putin je dao pune ovlasti svom posebnom predstavniku za Afganistan, Zamiru Kabulovu.

Nakon više mjeseci kontakata s vladom u Kabulu i predstavnicima talibana, sredinom listopada je Zamir Kabulov rekao je kako će talibani i afganistanska vlada sudjelovati na sastanku u Moskvi, gdje će biti još deset delegacija. Čini se da su još dvije zemlje dobile poziv, ali Moskva nije objavila puni popis i još ne znamo koje bi to zemlje mogle biti.

Prema riječima Kabulov, glavni sporazum s Kabulom za sudjelovanje na sastanku u Moskvi postignut je kao rezultat pregovora između agencija Rusije i Afganistana krajem prošlog mjeseca.

Kabul - Afganistan

Kabul – Afganistan

Prije toga je premijer Afganistana, Abdullah Abdullah, na marginama summita Šangajske organizacija za suradnje u Dušanbeu izjavio kako je pozivanje talibana da se sastaju s predstavnicima stranih zemalja za afganistanske vlasti neprihvatljivo, jer to dovodi u pitanje suverenitet Afganistana. Također se žalio da format pregovora u Moskvi o afganistanskom sukobu nije dogovoren s vrhom vlasti u Kabulu.

Jedan od razloga za očito jačanje talibanskih snaga je integracija talibana i zasebne skupine islamskih militanata, “Mreže Haqqani”.

Prema izvješću Pentagona iz lipnja 2017. godine,  “integracija Mreže Haqqani i talibana je postala tako čvrsta da ih mnogi promatrači više ne gledaju kao zasebne cjeline, već kao frakcije unutar iste skupine”.

Bill Roggio, viši stručnjak Zaklade za obranu demokracija i urednik časopisa Long War, kaže kako prema najnižoj procjeni talibani i Mreža Haqqani imaju  60 000 boraca, a s obzirom na količinu teritorija kojeg kontroliraju, talibani će od sada borbe nastaviti voditi čak i zimi. Dodao je i kako se područja pod kontrolom talibana u Afganistanu u posljednje dvije godine ubrzano šire.

Bez područja koja su osvojili ove godine, prošle zime su talibani kontrolirali oko 45 od 398 općina u zemlji i borili se za kontrolu nad njih 117, što je dvostruko više nego 2015.

Šansa za postizanje mira postoje, ali je veliki problem u Afganistanu korupcija središnjih vlasti, kao što gospodari rata na drugoj strani žele svoj dio dobiti. No, Kabul ne može zanemariti činjenicu da je islamistički pokret svake godine sve jači i da su proljetne ofenzive koje talibani redovito pokreću sve ubojitije i islamistički militanti uspijevaju prodrijeti u sama središta velikih gradova, čak u utvrđene četvrti u Kabulu u kojima su strana veleposlanstva.

Nakon pregovora koji bi se trebali održati u petak u Moskvi bi moglo biti jasnije kreće li Afganistan konačno putem mira ili će još desetljećima biti bojno polje raznih vojski i frakcija u ratu u kojem nitko ne može pobijediti.

Novi američki zapovjednik u Afganistanu priznao: Talibane ne možemo vojno poraziti

NATO se već pet godina povlači iz Afganistana i nikako da ode

19
Ostavite komentar

avatar
10000
 
8 Grupirani komentari
11 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
19 Komentatori
velebitSinišafenixMilanCZbbbb Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Ivo
Gost
Ivo

Rusija koristi vrhunsku diplomaciju, vještinu odavno zaboravljenu na bahatom zapadu, koji ‘pregovara’ samo bombama. Mir u Afganistanu će se postići eliminiranjem zloćudnog anglo-američkog utjecaja, kao uostalom i u svim drugim zemljama u ratu.

Siniša
Gost
Siniša

Hm…kako sam skužio na Zapadu postoji samo “Ili si sa nama ili protiv nas”….to Rusija maksimalno koristi sa svojim pristupom cekanja trenutka i dopustanja svih mogucnosti.

velebit
Gost
velebit

Mislim da su na rubu biološkog opstanka jer nemaju priliv novih kadrova a i financije nisu izdašne, usa im svako malo kokne nekog vođu tako da je ovo maksimum koji mogu dati i žele spasiti što se spasiti da.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Talibani sad kontroliraju trećinu zemlje, za trećinu se bore i manje ili više su prisutni svugdje. Ali to nije vojska u pravom smislu riječi, nego svako selo, pleme ima svoj vođu i teritorij, dakle s njima treba pregovarati. Kao u Siriji s plemenskim vođama. Assad je zadobio povjerenje dva najveća sunitska plemena iz istoka Sirije – Bagara i Shaytata (ako sam točno naveo drugo) a jedno od dva živi u istočnoj Siriji i zapadnom Iraku. Zato je Kurdima, recimo uzalud sve što rade, sjeveroistočno preko Eufrata, kad su to sela većinom ovog drugog plemena ioni su rekli da će se vratiti. Hoću reći u da je tim zemljama ključ pregovora s plemenima, koje treba privući vladi, malo podmititi vođe, obećat im vodovod i cestu i određeni udio dobiti od resursa u lokalnu upravu. “Afganistanski” predsjednik, Ghani, sjedi u Kabulu i misli da ima NATO iza sebe i kur*i se. Talibani su zlo, ali čak i da ih pobiješ sve ostat će stotine tisuća, ako ne i više njihovih obitelji i sinova, i eto osvete i krvi do koljena za manje od 10 godina.

Zvrk
Gost
Zvrk

Ma dovoljno je očistiti od saudijskog i po mogućnosti, pakistanskog (čitaj ISI) utjecaja. Istina tu ulogu imaju i iranci koji imaju svoje proksije tamo.

Trubadur
Gost
Trubadur

Talibi, su u glavnom Paštuni.. I ima jih u Afganistanu oko 15 milijona… Inače, Paštuni su največe pleme na svijetu i odvajkada, žive po sasvim svojim zakonima ( Paštunvali )…. Verovatno je riješenje nešto slično tome, kako se sa Paštunima radi u Pakistanu, gdje jih ima 30 milijona….P.S….. Kod njih amerikanizirani izraz Talibani ne postoji i ne znači ništa, al šta čemo, kad Hollywood uvijek pobijeđuje, kod opranih glava stoke sitnog zuba… Talibi su se imenovali oni, koji su iz Afganistana otišli na studije na medrese u Pakistan i po povratku i preuzeli vlast u Afganistanu…. U glavnom, je više od 80% njih iz plemena Paštuni…

Zvrk
Gost
Zvrk

Treba razlikovati uvezene arape, pakistance i slične od domaćih talibana. Razlika je što nisu strogo militantni niti destruktivni. Npr. rušenja brojnih spomenika su zapravo organizirali uvezeni stranci. Oni imaju svoj plemenski kodeks i njega se drže. Talibanski nauk je pod utjecajem deobandskog učenja koje se bazira na vahabitskom, a uvelike forsira taj fundamentalni islam skupa s plemenskim kanonima. Eh, imaš u Indiji gomilu Paštuna i velika većina su utjecajni u šoubiznisu.

Trubadur
Gost
Trubadur

To, onaj koji duže prati zna… I u Čečeniji, je bilo uvezenih muđahedina više od 50 %….. Ali bitno je napomenuti, da za razliku od širokog spektra vahabijskog đihada, širom svijeta, Talibi imaju i nacionalnu komponentu….Nekako mislim, da s obzirom, da postaje Kina glavni partmer Pakistana a ovaj ima , ja mislim največji uticaj na Paštunske Talibe, da če se tu nači riješenje…. Možda griješim ali pre svega, je treba znati, da je Afganistanska priča jako komplikovana i nezahvalna nekom nagađanju..

Riddick
Gost
Riddick

Eto Rusi žele mir , a Amerikanci da su Rusi u njihovoj situaciji bi poslali oružije Talibanima da oslabe Rusku vojsku.
2 potpuno različita pristupa …

octopus
Gost
octopus

Nikakvi pregovori neće uspjeti dok god Ameri sudjeluju u proizvodnji opijuma (pa ga voze na Kosovo, daju u proizvodnju heroina i plasiraju na Zapad), i u eksploataciji rudnog bogatstva. Jedini uvjet je da njihova nazočnost košta manje od zarade. SVE ostalo su priče za malu djecu.

Trubadur
Gost
Trubadur

Jeste, da USrA uvijek strijemi za cost effective okupacije ali je u primijeru Afganistana sasvim druga priča…. Bitno je, da se sa okupacijom Afganistana nastojalo, 1. da se kontrolira eurazijski hartland, šta je sa ovogodišnjem podpisom Kaspijskog pakta propalo i 2. da se preko Iraka i Afganistana obkoli Iran, što je isto zbog nekih drugih geopolitičkih činjenica propalo….. Sad, ako, neko misli, da je za ustrajanje u Afganistanu dovoljno, želja za opijumom i mineralima, to je svakako njegovo pravo, ali kad bi baš gledali na to koliko je to finansijski efikasno onda je to suma sumarum u trajnom vojnom stanju gubitak..

bbbb
Gost
bbbb

Nije hors jedini u pitanju, ima toga dosta i priotitetnije je od njega.

MilanCZ
Gost
MilanCZ

Ti pregovori u Moskvy su samo dokázi dá Rusija postaje glavní globální centar oko rijesavanja medjunarodnih problema mudrom,razumnom politikom i strategom gospodina Putina.Sada Jos třeba málo srediti velikog cara Lukasenka kóji u zadnjih Dana nadstoji realizirati majdan u Bjelorusiji misleci dá ce postati veliki car svih rusa sto mu obecala americká elita.Zaigrao je opasnu igru o kojoj nije nití svjestan.

Siniša
Gost
Siniša

Milane,odluci se vise ko je buduci globalni centar svijeta.

bbbb
Gost
bbbb

Pa što ih Moskva i Peking ne pomažu kad preko Avganistana ciokaubojgusari žele zlo istima???????????? Sve je to kazalište gdje se znaju glavne i sporedne uloge i tko će biti žrtva a ne smije da se brani.

MilanCZ
Gost
MilanCZ

Kako to mislis dá im pomognu, prodajom oruzja ili dá zarate sa amerima.Nevodi se tako politika, Putin perfektno to rádi, vrijeme činí svoje.

bbbb
Gost
bbbb

Ne pravi se lud Moše, pa tvoji ciokaubojgusari su pomagali i stvorili muđahedine da istjeraju ruse a sad istim i kinezima rade o glavi preko mostobrana zvanog Avganistan. Dakle razbucat će sve stanove u trbuhu Rusije i Kini Xiang, bolje je spriječiti nego lijećiti, nisi ćuo tu uzrečicu. No pošto je sve ovo samo dokumentarni režirani film u stvarnosti obmane holivudskog tipa onda rusi i kinezi NIKAD neće naoružati onog tko se bori protiv njihovog neprijatelja koji im radi o glavi…………..

MilanCZ
Gost
MilanCZ

Nije to tako kako ti píšeš,sasvim je to drugacije, nemám ti namjeru objasnjavati.Pobjedom trumpovih kandidáta u Senátu gdje ima věcinu, americká vanjska politika bití ce sasvim drugacija,prati sada dogadjanja i ako razumijes své to,biti ce ti Puno jasnije mnoge stvari.Velika pobjeda Trumpa,lakse se dise.

fenix
Gost
fenix

Udjose Rusi Amerikancima i u Afganistan e ovo je fenomenalno sto su Usranci radili Rusima 80-ih to Rusi rade njima.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik