Turska spremna da prizna talibane kao vladu Avganistana, očekuje se da će nakon izlaska SAD potpisati ugovor o upravljanju aerodromom u Kabulu

Turska-Afganistan
10 komentara

Članica NATO Turska navodno se približava sporazumu o priznavanju avganistanske talibanske vlade i upravljanju aerodromom u Kabulu u partnerstvu s Katarom, otvarajući put islamističkoj grupi za privlačenje strane pomoći i investicija.

Sporazum čeka odobrenje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i bit će finaliziran nakon završetka izlaska Washingtona, izvijestilo je u subotu Middle East Eye (MEE) pozivajući se na dvije nepoznate osobe upoznate s pregovorima.

Američki predsjednik Joe Biden držao se svog plana da se povlačenje završi do 31. avgusta, čime će biti okončan 20-godišnji rat, uprkos haotičnom procesu evakuacije koji je narušen pogibijama civila i terorističkim napadom u kojem je poginulo gotovo 200 ljudi.

Jedna očigledna tačka spora u razgovorima Ankare sa talibanima je pitanje ko će osiguravati bezbjednost aerodroma. “Kako možemo prepustiti bezbjednost vama (talibanima)?” Erdogan je to rekao novinarima u subotu.

„Kako bismo to objasnili svijetu ako biste vi preuzeli bezbjednost i ako se tamo dogodi još jedno krvoproliće? Ovo nije lak posao.“

U izvještaju MEE navedeno je da će Turska osigurati bezbjednost putem privatnog izvođača, u čijem sastavu će raditi bivši turski vojnici i policija. Turske specijalne snage djelovale bi u civilu kako bi zaštitile građane zemlje unutar perimetra aerodroma.

Zauzvrat, Ankara bi priznala talibane kao legitimnu avganistansku vladu.

Talibani će navodno morati da postignu poseban sporazum sa grupom sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kojoj je prošle godine avganistanska vlada, uz podršku Zapada, dala ugovor o upravljanju aerodromom. Turska je proteklih nekoliko godina osiguravala bezbjednost vojnog dijela aerodroma u Kabulu i pregovarala je o dogovoru sa SAD o nastavku tog posla ranije ovog ljeta, prije nego što su talibani porazili avganistanske snage bezbjednosti i povratili kontrolu nad zemljom čak i prije nego što je Washington mogao da dovrši svoje povlačenje, rekao je MEE.

Dok druge članice NATO povlače svoja diplomatska predstavništva u Avganistanu, Turska planira da zadrži svoje prisustvo kako bi zaštitila trgovinske i političke interese Ankare u zemlji. U stvari, Erdogan je rekao da je turska ambasada preseljena nazad u svoju zgradu u Kabulu nakon što je radila sa aerodroma posljednje dvije sedmice usred nemira zbog napredovanja talibana.

Glavno diplomatsko osoblje Turske, uključujući njenog ambasadora u Avganistanu, ostalo je u zemlji. “Naš plan je da na ovaj način zadržimo svoje diplomatsko prisustvo”, rekao je Erdogan u subotu, prenosi televizija NTV. „Kontinuirano ažuriramo svoje planove u skladu sa razvojem situacije u vezi sa bezbjednosnom situacijom.“

Erdogan se ranije ovog mjeseca u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dogovorio da ojača koordinaciju između Ankare i Moskve o pitanjima Avganistana kako bi pomogao u jačanju stabilnosti u zemlji. Dvojica lidera takođe su se složili da “koordiniraju odnose koje treba razviti sa vladom koja će biti uspostavljena u Avganistanu”, navodi Erdoganova kancelarija.

Stabilizacija situacije u Avganistanu mogla bi pomoći u sprječavanju masovnog priliva izbjeglica u Tursku, koja je primila gotovo četiri miliona ljudi raseljenih u sirijskom građanskom ratu. Priznanje Turske pružilo bi talibanima veći legitimitet u međunarodnoj zajednici, i obezbijedilo potencijalnog posrednika na Zapadu.

AvganistanTalibaniturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bauštelac
2 godine prije

Bliski istok rat između amerike i cia-e

farree
2 godine prije

Zapravo je ovo najinteresantnija “Vijest” citave bjezanije. Zasto je Turcima stalo do toga da ostanu na aerodromu (jasno da je to NATO zadatak, ali zasto)?

psoignbiuswnviunsweg
2 godine prije

Ne spada Eđi zabadava među pet najačih stvorovih operativaca na planetu…………………

mladen
2 godine prije

Sad još samo da Erdo obnovi dostavu nafte od ISIL-a pa da budu dobra stara vremena.

Max
2 godine prije

Ništa čudno

Neko ime
2 godine prije

Zapasaše Turci od mediterana, Libije, Sirije, sve do Iraka i Afganistana…moglo bi im prisjest to šestarenje…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI