fbpx

Priznanje “izraelskog” Golana – Najveći autogol Trumpa u dvije godine mandata

Donald Trump

Izvanredni sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Golanskoj visoravni nije bio miran, ali su se gotovo svi sudionici složili da se priznavanjem Amerike ovog teritorija za izraelski jednostrano krši međunarodno pravo i rezolucije UN-a. Prema tome, Sjedinjene Države su ostale izolirane čak i od svojih saveznika.

Sudionici hitnog sastanka Vijeća sigurnosti o Golanskoj visoravni su se složili da je jednostrano američko priznanje izraelskog suvereniteta nad Goolanom kršenje međunarodnog prava i rezolucija UN-a.

Stalni predstavnik Njemačke pri UN-u, Christoph Heusgen, istaknuo je da nikakvi sigurnosni interesi, bez obzira koliko hitni bili, ne mogu opravdati aneksiju. Predstavnik Južne Afrike, Jerry Matiyil, naglasio je da takve jednostrane akcije ni na koji način ne pridonose dugoročnom mirnom rješenju sukoba na Bliskom istoku.

Sastanak je sazvan na zahtjev Sirije, a  na prethodnom sastanku u New Yorku je stalni predstavnik Sjedinjenih Država pri UN-u, Jonathan Cohen, kao i američki državni tajnik Mike Pompeo u Washingtonu, jasno stavio do znanja da američka vlada priznaje Golansku visoravan kao izraelski teritorij, kojeg je Izrael anektiraio 1981. godine, vidi kao doprinos miru na Bliskom istoku. Prema Pompeu, ovaj korak uklanja nejasnoće oko daljnjeg razvoja situacije.

Situacija na dvosatnom hitnom sastanku Vijeća sigurnosti se pogoršala i izjavom stalnog predstavnika Njemačke Heusgena o ciničnom zahtjevu Sirije za hitnim održavanjem tog događaja.

Christoph Heusgen je rekao da sirijski režim muči vlastiti narod, ubija i krši međunarodno pravo, čineći ratne zločine.

Prema tome, okrivljavanje drugih za kršenje međunarodnog prava od strane Sirije je više nego cinično, tvrdi njemački predstavnik u UN-u.

Nakon toga je stalni predstavnik Sirije u UN-u, dr. Bashar Jaafari, rekao da bi se Njemačka trebala stidjeti izjava Heusgena i podsjetio je da je nacistički režim odgovoran za smrt 85 milijuna ljudi, a Sirija je, sa svoje strane, jedan od osnivača Ujedinjenih naroda.

Izraelski stalni predstavnik pri UN-u, Danny Danon, smatra da je američko priznanje Golanske visoravni kao izraelskog teritorija “pravično”. Prema njegovim riječima, “Golan će zauvijek pripadati Izraelu”. Također je rekao ” da bi se sirski veleposlanik trebao stidjeti, jer nije jasno gdje je bio kada je njegova vlada koristila otrovni plin i bombe protiv svog naroda”.

No, unatoč uobičajenim optužbama na račun vlade u Damasku, na kraju sastanka nitko nije podržao američku odluku, uključujući Kanadu, Veliku Britaniju i druge američke saveznike.

Trumpov “poklonjeni Golan” je odraz njegove megalomanije

Golan - Sirija

FOTO: Golanska visoravan

Dekret predsjednika SAD-a Donalda Trumpa od 26. ožujka kojim se odobrava službeno priznanje Sjedinjenih Država nezakonitog pripajanja Izraelu sirijske Golanske visoravni neće promijeniti ništa na terenu. Trumpovi motivi su sasvim jasni i potiču šanse za reizbor izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na travanjskim izborima, gdje stranka predvođena bivšim ministrom obrane Mosheom Yaalonom i bivšim generalom Bennyen Gantzom u anketama premašuje Likud. Čak je i CNN to pojasnio u članku u kojem opisuje “zašto Trump i Netanyahu očajnički trebaju jedan drugog”.

Međutim, bez obzira na Netanyahuovu političku budućnost, široke globalne implikacije Trumpovog poteza se ne mogu podcijeniti. Jasno gaženje međunarodnog prava nad suverenim granicama je uvijek loš presedan, bilo da govorimo Kašmiru, Cipru, Abhaziji, Južnoj Osetiji, čak i Krimu, koji je postao izgovor za tihi sukob između dvije nuklearne supersile.

Ne obazirući se na Povelju Ujedinjenih naroda, koja nalaže da se svaka zemlja suzdrži od “prijetnje ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke neovisnosti bilo koje države”, ako pogledate smetlište moderne povijesti, Trump je otvorio Pandorinu kutiju.

Danas, uz povijesni odmak, svi se povjesničari slažu da je aneksija Bosne i Hercegovine od Austro-Ugarske 1909. godine bila uvod u Prvi svjetski rat. Potom, kada je Hitler ’30-ih počeo kršiti Versajski ugovor i provoditi teritorijalne aneksije, Liga naroda nije imala moć da ga zaustavi. Kad je Liga propala, jedini način da se zaustavi Hitlera je bio Drugi svjetski rat.

Nakon Drugog svjetskog rata se nesumnjivo osjećala potreba za izmjenom Ženevskih konvencija i usvajanjem osnivačkog statuta Ujedinjenih naroda kako bi se te aneksije proglasile zabranjenima i odbacile prijetnje teritorijalnoj cjelovitosti postojećih država.

Drugo, Sjedinjene Države očito ignoriraju činjenicu da odluka o Golanu dolazi u vrlo delikatnom trenutku u kojem se Bliski istok zbog vrlo složenih povijesnih i političkih procesa bori s važnim izazovom. Činjenica je da je sam sustav Bliskog istoka u opasnosti.

Osvrćući se na neformalni Sykes-Picotov sporazum sklopljen tijekom Prvog svjetskog rata o budućnosti osmanskih teritorija, David Fromkin je napisao svoj klasični studij “Mir bez mira?”. U njemu opisuje pad Osmanskog carstva i stvaranje modernog Bliskog istoka u razdoblju od 1914. do 1922. Rekao je da su se tada zemlje i granice Bliskog istoka proizvodile u Europi.

Ali su te zemlje postale izvori regionalne nestabilnosti, od tada pa sve do danas. Zemlje u kojima jača autoritarnost, povećava se sektaštvo, izbijaju trajni sukobi i nemilosrdni napadi zbog unutarnjih i vanjskih izazova, građanski i međudržavni ratove i višestruke intervencije. Sve to vodi do kidanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta država u regiji.

Do sada to događaji nisu uzrokovali trajnu fragmentaciju ili veći redizajn granica, iako neki sukobi ostaju neriješeni, posebice dugi spor između Izraela i Palestine. To je ono što 25. ožujka 2019. čini odlučujućim trenutkom u povijesti i politici Bliskog istoka.

Regionalne države su jednostavno zapanjene Trumpovom odlukom o Golanu. Saudijska Arabija nije gubila vrijeme u iznimno snažnoj osudi američke odluke: “Kraljevina Saudijska Arabija izražava svoje čvrsto odbijanje i osudu deklaracije američke administracije koja priznaje suverenitet Izraela nad okupiranom sirijskom Golanskom visoravni. Kraljevina Saudijska Arabija potvrđuje čvrst i principijelan stav o Golanu, jer je to okupirana sirijska arapska zemlja, kao što stoji u relevantnim međunarodnim rezolucijama, a pokušaji nametanja svršenog čina ne mijenjaju činjenice. Izjava administracije Sjedinjenih Država je jasna povreda Povelje Ujedinjenih naroda i načela međunarodnog prava, kao i relevantnih međunarodnih rezolucija, uključujući rezolucije Vijeća sigurnosti br. 242 (1967.) i 497 (1981.), te će imati velike negativne učinke na mirovni proces na Bliskom istoku, na sigurnost i stabilnost regije. Kraljevina Saudijska Arabija poziva sve strane na poštivanje rezolucija međunarodnog legitimiteta i Povelje Ujedinjenih naroda.”

Rijadu sigurno nije bilo lako zauzeti stav potpore Damasku tako brzo nakon ogorčenog sukoba u Siriji i protiv Sirije, no očito je u saudijskom interesu nedvosmisleno osuditi Trumpov potez, je Saudijska Arabija također ima nestabilne granice.

Arapska liga

FOTO: Arapska liga

Osudu je ponovila i Arapska liga, kao i Turska. Iran je, što je bilo očekivano, izrazio vrlo oštre kritike. Čak su i Jordan, te Libanon, koji ne kontrolira u cijelosti svoj cijeli teritorij i granice, osudili Trumpa i njegovu odluku.

Granice Sirije, Iraka, egipatskog Sinaja ili Jemena, sve one su u ovom trenutku vrlo nestabilne i osporavane. Jednostavno rečeno, unatoč dugogodišnjim regionalnim tvrdnjama o umjetno nametnutim granicama, među svim izazovima su nekako na Bliskom istoku jedino preživjele granice, iako su bile izložene snažnom pritisku kada su se pojavile nove interesne linije.

Drugim riječima, Trump je s odlukom o Golanu vjerojatno postigao težak “autogol”. Bez sumnje će ovaj “hrabri korak” oslabiti njegovu strategiju prema Iranu. Teheranov stav je da Sjedinjene Države, a ne Iran, krše međunarodno pravo, i sada mu se još teže suprotstaviti.

Pomoćnik glavnog tajnika za politička pitanja Vijeća za zaljevsku suradnju,Abdulaziz Al-Ishaq, je rekao kako bi “Trumpova odluka o Golanu mogla u vjetar baciti desetljeća američke diplomacije i otežati Washingtonu ponovno uspostavljanje utjecaja i kredibiliteta u regiji”.

Svaki američki mirovni plan za Bliski istok sada će biti teže provesti, pogotovo ako ga predstavi Trump. Jasno je da Americi treba izgovor za intervenciju u Siriji, koju Trump i Netanyahu smatraju potrebnom kako bi se okončala iranska vojna prisutnost, ali je sada to beznadno neodrživ plan.

Gotovo nevjerojatno, ali se u cijelom arapskom svijetu, uključujući Saudijsku Arabiju, širi i jača solidarnost sa Sirijom, čak i pod Basharom Al-Assadom. Iran sada ima uvjerljive argumente u opravdanost prisutnosti Hezbollaha i svojih trupa u Siriji.

Ono što je najvažnije, Trumpova odluka o  Golanu je zapravo zacementirala sirijsko-iranski savez izgrađenog na “otporu” Sjedinjenim Državama i Izraelu, ali sada taj savez dobiva prešutnu podršku i od jučerašnjih neprijatelja.

Paradoksalno, izraelska se sigurnost suočava s novim zastrašujućim izazovima iz Sirije, dok se pojavljuje novi “Front otpora”, širi od osovine koju su činuli Iran, Sirija, Hezbollah, dio Iračana i palestinske frakcije otpora.

Razvijanje jake sposobnosti odvraćanja od Izraela postaje prioritet za Siriju. Gledajući dalje od Bliskog istoka, globalne implikacije je još teže predvidjeti. Indija ima neriješeni problem na granicama s Kinom, dok Pakistan odbija priznati Jammu i Kašmir kao sastavni dio Indije. Afganistan ne priznaje Durandovu liniju, a Kina ne prihvaća prepreke na putu ujedinjenja s Tajvanom. Ruskom ujedinjenju s Krimom još uvijek nedostaje međunarodno priznanjem, dok Abhazija i Južna Osetija nemaju podršku u međunarodnoj zajednici.

Ovo su samo neki primjeri koji razotkrivaju koliko je Trumpova odluka o Golanu megalomanska i glupa. Nitko u svijetu ne spori da je Donald Trump, potkopavajući neprikosnoveno načelo međunarodnog prava o poštivanju granica i teritorijalnog integriteta država članica Ujedinjenih naroda, uzaludno protresao osinje gnijezdo.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
60 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
MilanPraha
Gost
MilanPraha
1 godina prije

joj novinari moji..Priznanje “izraelskog” Golana – Najveći autogol Trumpa u dvije godine mandata..to je super potez Trumpa samo sto mnogi tome nerazumiju.Na to priznanje regirala je Eu..Sto to znaci?Trump super vuce poteze,preko tog priznanja otpisuje amerikcu elitu sa direktnog upravljanja Evropskim drzavama i Amerika polako odlazi sa eu teritorije kao politicki zandar .Steta sto mnogi tome nerazumiju..Svaki potez Trumpa ima zasto,radi cega a konanci cilj svega otga je otpis americke drzavne elite u americi i sivjetu..sve jasno kao dan.Na kraju nista od toga,golan ostaje u Siriji,smao je to jedna veliki manevar Trumpa sa totalnim otpisom elita i sionista..sve ide prema planu..

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Pre će Evropa biti spaljena nego što USA ode sa njenog teritorija….USA neće sama pasti, u to budi siguran.

MilanPraha
Gost
MilanPraha
1 godina prije

Tko je pisoa da ce USA pasti..ja pisem otpis americke drzavne elite a to je jako velika razlika..Tesko je nekom sve to objasniti koji nerazumije globalnu politiku,funkcioniranje globalista,procesi događanja u svijetu..bespotrebno sve to objasnjavati,ionako to neces razumjeti.

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Sinisa, u Americi puno politicara shvaca da Amerika nemoze tako nastaviti i da se mora brinuti o samoj sebi. Propast Amerike su Yevreji, a svi Amerikanci nisu Yevreji i nece propast Amerike.

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Otpis elita i cionista?
Ne mijenjaj dilera. Odličan je.

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Trupa se nemoze razumijeti drugacije.
Nije Yevrej, i neradi to zbog muza svoje kcerke, nego smiruje zivce “deep state”
Bernard Henri Levy u Francuskoj podzava Izrael po bilo kojoj kondiciji, ali Trump mu se ne svidja.
Na kraju ce Rusi stititi Izrael od muslimana. Politika nije tako jednostavna stvar.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Ajde da se jednom i ja slazem sa M Praha, bar prvim dijelom komentara. US jako dobro zna sta zeli postici sa ovim. Napravili su medvjedju uslugu Izraelu i veliku pomoc Iranu, prije svega. Oni znaju zasto.

Trumpenstein
Gost
Trumpenstein
1 godina prije

#MilanPrha – ne razumiješ bit svega. A to je da trump niti bilo koji drugi predsjednik amerika (osim Lincolna i Kennedy-a) ne odlučuje o ničemu on je tu postavljen samo kao figura čitač skripti ništa više. Zar ti nije jasno da sve konce u americi vuku židovski lobi?

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Baš sam se dobro nasmejao;čudi me da neko Babićevog kalibra tretira Krampa kao nekoga nezavisnog!!?

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Zet mu je zidov. Gdje nece svojima uciniti uslugu.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

trump voli kamere i voli se naslkavati
njemu možeš dati bilo što da potpiše
i ovaj će potpisati samo da ima medijske pozornosti

čojevjek koji je volio potpisivanja i kamere
ništa više

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ali zato u Siriji na društvenim mrežama: slika Asada koji nešto potpisuje, a ispod, tekst: ” potpisan razvod Melanije i Trumpa” ?

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Ne vodi se politika zbog zeta. Trup nece proci kao Kennedi, zato mora raditi neke “nerazumljive” stvari.

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Vladimir @
Ali se vodi zbog Sheldona Adelsona, koji ga je doveo na vlast (+AIPAC-a), ili zbog Wilbur Ross a.k.a. Rotšildovih banaka koje su mu spasile rit od bankrota – kada su izjavili da im je više vrijedan živ nego mrtav, ili zbog braće Koch (Venezuele) i sl.
I da, svi su zakleti cionisti (židovi cionisti).

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Ništa se ne mijenja sa priznanjem stabilnog genija sa žutom mačkom na glavi… Sve ostaje isto i samo je još jednom došlo do šamaranja, USrA vanjske politike sa strane velike većine država svijeta….. Praktički, je ostala skoro pa sama USrA i Khazarska država…

Tvoja ruka u mojoj ruci
Gost
Tvoja ruka u mojoj ruci
1 godina prije

veoma stabilnog genija * 🙂

Tvoja ruka u mojoj ruci
Gost
Tvoja ruka u mojoj ruci
1 godina prije

Zašto Izrael stoji iza pojedinih evropskih populističkih stranaka?

Tvoja ruka u mojoj ruci
Gost
Tvoja ruka u mojoj ruci
1 godina prije

I zašto evropski desničarski krugovi (izuzev neonacista) imaju blagonaklone poglede na izraelsku politiku (cionizam)? Prvi koji mi padaju napamet su Wilders i Salvini. Nije valjda da se tako finansiraju? Ako se tako finansiraju, onda mora da Izrael ima neki interes u destabilizaciji EU?

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Kaj politicari govore i kaj misle, razlika je velika, a danas ni jedan nemoze otvoreno reci svoje misli, primjer Orban, Marine Le Pen i ostali.

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Trump je USA dželat.
On je tu da zakuca zadnji čavao u lijes Amerike.
Cijeli svijet će patiti u tom procesu, ali je njegov zadatak prvenstveno uništavanje Amerike (američke ekonomije) – upravo kako je rekao Georgij Soros 2009 za Financial times.
Iz ovoga će Kina isplivati kao novi hegemon.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Biti ce jos mnogo autogolova, bojim se jos glupljih i vecih!

Sve ide prema planu.....
Gost
Sve ide prema planu.....
1 godina prije

….. uskoro podizanje 3-ceg hrama.

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
1 godina prije

Trump i Netagnahy su za ovaj postupak zasluzili Kinesku nagradu u vidu 7:65MM i to da im se fiksira nasred cela tako da je cijeli svijet vidi.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Trgovat će se oružjem sve u šesnaest.
Nasernjaku će dobiti izbore.
Glu(m)p se dodvorio židovskom lobiju i zeznuo demokrate te je spreman za reizbor.
Koliko muha jednim udarcem.

Sasa S
Gost
Sasa S
1 godina prije

Kada gubis onda vuces ocajnicke poteze…pazi sad Ameri poklanjaju nesto sto nije njihovo….danas ko je jaci TLACI.Ovaj svet ipak ide u pravcu svetskog vojnog obracuna jer tehnoloski,finansijski,trgovacki,politicki i ostali naveliko se vode….

Tomaz
Gost
Tomaz
1 godina prije

Alo sta se to desava u Ukrajini neke eskalacije !!!! Imal sta od toga ??!! Nesto na Informeru fantaziraju mada oni su mi tek 3.kategorija medija !! Logicno ??

Tomaz
Gost
Tomaz
1 godina prije

Pa Liberman i Netsnjahu malo pa malo pa frc frc u Moskvu kod Vladimirovica na vikend izlet

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

“”. .. Suština onoga što se dešava jeste “kategorično oklevanje Sjedinjenih Država i njihovih zapadnih saveznika da se usaglase da se 500-godišnji period zapadne dominacije u svetskim poslovima bliži kraju.”

Prema njegovom mišljenju, prelazak na novi , multipolarni, demokratski i pravedni svetski poredak će dugo trajati, ali već sada je ova tranzicija bolna za one koji “imaju naviku da vladaju svetom vekovima.”

“Oni imaju naviku da vladaju“, rekao je Lavrov.””

Gott mit uns!
Gost
Gott mit uns!
1 godina prije

“Kada je Hitler ’30-ih počeo kršiti Versajski ugovor i provoditi teritorijalne aneksije, Liga naroda nije imala moć da ga zaustavi. Kad je Liga propala, jedini način da se zaustavi Hitlera je bio Drugi svjetski rat.” Hvala na iskrenosti Babiću. Istina će kad tad izaći na vidjelo tko je pravi pokretač Drugog svjetskog rata. Hitler je bio najbliži da iskorijeni ta govna koja trpimo i dan danas. (Internacionalna cionistička klika).

Titanus Veliki
Gost
Titanus Veliki
1 godina prije

#Gott mit uns – ne kužiš prvi rat je bio da se od engleza uzme Palestinski teritorij, drugi rat je bio da se na neki način prisile židovi da odu u svetu Palestinsku zemlju koja im je oteta. Sve ostalo je demagogija. I danas na sceni imaš isti slučaj, prošle godine 5000 židova je napustilo Pariz i otišlo živjeti pogodi gdje?

Ime
Gost
Ime
1 godina prije

1Jahve reče Abramu:

»Idi iz zemlje svoje,

iz zavičaja i doma očinskog,

u krajeve koje ću ti pokazati.

2Velik ću narod od tebe učiniti,

blagoslovit ću te,

ime ću ti uzveličati,

i sam ćeš biti blagoslov.

3Blagoslivljat ću one koji te

blagoslivljali budu,

koji te budu kleli, njih ću proklinjati;

sva plemena na zemlji

tobom će se blagoslivljati.«

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Piše li išta o obavezama Božijeg naroda… Adam je bio prvi Sin Božiji pa zbog prebacivanj krivice na ženu, nepriznavanja svoga grijeha i netraženja oprosta (kao Juda što je uradio) ljudi biše izbačeni iz raja.
Kakva je obaveza tog naroda prema sebi, drugima i prema samome Bogu!?

Ime
Gost
Ime
1 godina prije

mislim da uopce nisi procitao Bibliju. To sve nema veze s ljuduma nego s Bogom. Bog je odlucio upotrijebiti Izrael da preko njega blagoslovi cijeli svijet. Boj je to ucinio, cini i cinit ce. Isus je židov, svi apostoli su židovi. Nemožeš biti krščanin i govoriti proriv Božje rijeći. Osim toga Biblija je jasno proročanska knjiga koja je napisana prije više tisuća godina i ono što mene oduševljava što se sve ispunjava pred našim očima. Izrael ne štiti amerika, masonerija ili vanzemaljci nego Izrael štiti jedini, pravi istiniti BOG, BOG Abrahamov, Izakov i Jakovljev. Danas ga možda poznaješ pod imenom Otac, Sin i Duh Sveti. Amen.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Davno su oni otpali od Boga, sinagoge pretvorili u mjenjačnice….služe bogu sa malim “b” ;Bog štiti i voli svakoga, daje mu priliku da se pokaje i vrati na pravi put a ti i dalje izučavaj i traži istinu…. vjerujrm da će ti se kazti jednog dana.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije

Dragi Sinisa, poslanica rimljanima 3:
9Što dakle? Imamo li prednost? Ne baš! Jer upravo optužismo sve, i Židove i Grke, da su pod grijehom, 10kao što je pisano:

Nema pravedna ni jednoga,

11nema razumna,

nema ga tko bi Boga tražio.

12Svi skrenuše, svi se zajedno pokvariše,

nitko da čini dobro –

nijednoga nema.

13Grob otvoren grlo je njihovo,

jezikom lažno laskaju,

pod usnama im je otrov ljutičin,

14usta im puna kletve i grkosti;

15noge im hitre da krv proliju,

16razvaline i nevolja na njinim su putima,

17put mira oni ne poznaju,

18straha Božjega nemaju pred očima.

Da me krivo nerazumjijes ti ili drugi. Ja nisam pro zidovski nastrojen. Nego ne zelim protiv Riječji Božje. A Riječ kaže, da će u zadnje vrijeme vratiti Gospodin Izrael u obečanu zemlju i da ga nitko više istjerati neće. To je Gospodinovo obećanje i ja mu vjerujem. Inače… Ima jedan koji stalno govori protiv Boga… Ja neću biti na strani toga.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Ajd ne s*ruckaj

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

U glavnom, pravilno se zove Sirijska visoravan, nikako Golanska visoravan.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Princip i pravilo o nepromjenjivosti granica tada postojecih drzava usvojen nakon ww2 i koji je vazio do 1990. godine je donio godine mira i prosperiteta u zapadnoj hemisferi ali i sire.Ovo je samo klimaks pravila “ko jaci taj kaci”(uvedenog nakon 1990.godine) koji jednostavno mora dovesti do novog svjetskog sukoba(rata).

Tibor Labinjski
Gost
Tibor Labinjski
1 godina prije

Iz ovog članka je sve jasno pa i slijepcu.
1.) amerika je u rukama židova
2.) vanjsku politiku amerike kroje židovski lobi
Svi nemiri u europi, migrantska kriza (koji glupi naziv), nasilje, tzv. teroristički činovi itd. su poticani i organizirani od strane mossada i cia sa ciljem odvraćanja pažnje na zlodjela koja oni rade Palestincima. Dali znate da je u izraelskim zatvorima nekih 930 Palestinske djece da najmlađe ima 7 godina, ali o tome se ne piše. A o ani frank svako malo sada oće njeno djelo uvesti i u škole iako je taj tekst falsifikat.
Pitam se da nekim slučajem Palestinci imaju sve bake u svojim rukama i printaju novac bili svijet bio na njihovoj strani?
Šta vi mislite.

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Smiješno mi je kad neko pronalazi smisao i neki plan u Trumpovim odlukama. Veze on nema ni sa čim.
K’o slon u staklarskoj radnji, jako atraktivan i katastrofalno štetan.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije

1Jahve reče Abramu:

»Idi iz zemlje svoje,

iz zavičaja i doma očinskog,

u krajeve koje ću ti pokazati.

2Velik ću narod od tebe učiniti,

blagoslovit ću te,

ime ću ti uzveličati,

i sam ćeš biti blagoslov.

3Blagoslivljat ću one koji te

blagoslivljali budu,

koji te budu kleli, njih ću proklinjati;

sva plemena na zemlji

tobom će se blagoslivljati.«

Blagoslovljen neka je Bog Izraelov!

Ime
Gost
Ime
1 godina prije

stajati uz Izrael nije pitanje politike, to je pitanje vjere.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ako ćeš o vjeri onda se mora reći da su oni otpadnici od vjere, izdali su Boga i Sina Božijeg…sve zbog farisejske i ovozemaljske Irodove pohlepe.
Nije razlog da se taj narod uništi zbog toga već da se Starozavjetni narod vrati pravom putu vjere. Biti uz Jevrejski narod, uz Islamski narod, uz Hrišćanski narod nije nikakvo pitanje vjere već pitanje ljudske odgovornosti prema čovjeku koja kaže da su svi ljudi ljudi i da postoje samo zli i dobri ljudi sa kojima se treba boriti i raditi a da se niko ne ošteti ili uništi.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije

Nije istina, pročitaj poslanicu rimljanima. Bog se nikad ne mijenja isti je jučer, danas i sutra. U Bibliji nema kotradiktornosti. To je istinita Riječ Božja. Zapravo u Bibliji nepiše da postoje dobri i zli ljudi, piše da su SVI ljudi zli, ali da je BOG dobar i smilovao se onim ljudima koji su se ponizili i pokajali. Moj savijet… Pročitaj Bibliju.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Biblija ti nije okvir već početak u tvojoj potrazi za istinom, svaki put kada je čitaš saznaješ nove istine i širiš poglede u svojoj vjeri…Biblija nije tor da se u njega zatvoriš i doslovno svaku riječ držiš;ni jedno slovo nesmiješ promijeniti, ne prilagoditi ali toliko istine ima u svakom slovu da je nepojmljivo.
Skučeno tumačiš Pismo vjere ali si na pravom tragu, jako je to pohvalno.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Svi ljudi zli….to bih zbilja voleo da vidim a pogotovo u Novom zavjetu, promaklo mi to.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije

9Što dakle? Imamo li prednost? Ne baš! Jer upravo optužismo sve, i Židove i Grke, da su pod grijehom, 10kao što je pisano:

Nema pravedna ni jednoga,

11nema razumna,

nema ga tko bi Boga tražio.

12Svi skrenuše, svi se zajedno pokvariše,

nitko da čini dobro –

nijednoga nema.

13Grob otvoren grlo je njihovo,

jezikom lažno laskaju,

pod usnama im je otrov ljutičin,

14usta im puna kletve i grkosti;

15noge im hitre da krv proliju,

16razvaline i nevolja na njinim su putima,

17put mira oni ne poznaju,

18straha Božjega nemaju pred očima.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije

ako hočeš još vidjeti, pročitaj knjigu otkrivenja…

ivanova prva poslanica….

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

Ime@ …pa nije ni Biblija bas stopostotno relevantna.
Napisana je nakon Nicejskog sabora, sva evanđelja
su naručena, jedino je knjiga Enohova najtočnija, a
Izbačena iz Biblije. A osim toga, niti onaj Aleksej
Fomenko, koji priča o “kradji stoljeća” , čini se da
nije bezveznjak. On je astrofizičar i kaže da se nebo
svakih 297 godina vraća u početni položaj, i na taj se
nacin može krivotvoriti historija. Veli da je Isus ustvari
razapet tek u devetom stoljeću, i to u Rimu, a bliski
Istok nema veze s Biblijskim vremenima… Zašto ne
pomisliti da smo stoljećima izloženi lažima? To je le-
gitimno , pogotovo ako imamo neku hvalevrijednu
“mainstream” naobrazbu. Jezuiti, Vatikan, masoni i
Iluminati su dokaz da se stalno nešto krije od nas…

Outsider
Gost
Outsider
1 godina prije

Ne optuzujem nikoga , ali ti optuzujes. Razlika u tumacenju.

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

Nažalost to je namjerno potpaljivanje sukoba u Euroaziji kako bi se sproveo plan oslabljenja iste. Naime jaka i mirna Euroazija ruši američku dominaciju i pretvara USA u regionalnog igrača. U konačnici dovodi je u položaj da se bavi svojim unutrašnjim problemima.

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

Evo i meni je konačno cenzuriran post, i time se
osjecam vrlo značajnim. A samo sam spomenuo
Alekseja Fomenka i njegovu “kradju stoljeća”.
Znaci li to da sam ubo točnu stvar?

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

…ispravak…komentar vraćen. Isprike redakciji.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Histrion
Eto kako dopamin skače ?

kum
Gost
kum
1 godina prije

Boli QURAC Arape za Američko priznanje golanske kao sastavni dio cionističkog teritorija,

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Trump, ujedinitelj arapa

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije

mjkemi

svakim danom sam sve više uvjeren da je ovaj tumpasti rusko kukavičje jaje postavljeno u američko gnjezdo da posvađa… oslabi… destabilizira… cijele SAD-e

ili to ili je jednostavno debil… idiot… i to na kvadrat, treće opcije nema

NIKADA, ALI BAŠ NIKADA, ni največi… i najjači… mafijaši… ne hvale se okolo da naplačujem svima reket… pljačkam… silujem… razbijam… jer eto mogu, nego ovčicama pružaju izgovor bajkama to je vaš mali… minimalni… ulog za vašu zaštitu… za moju odršku…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
60
0
()
x