Propast talijanskih poduzeća prije stizanja pomoći?

Euro Italija
47 komentara

Italija se, za razliku od Njemačke, ne može brzo prilagoditi novoj pandemijskoj krizi u pogledu zajma malim i srednjim poduzećima. Premijer može obećati “debirokratizaciju”, ali proces je daleko novog zamaha.

Talijanska vlada obećala je 740 milijardi eura kako bi se gospodarstvo održalo tijekom recesije koju je izazvala pandemija. No, zbog specifičnosti nacionalnog prava, talijanske će tvrtke morati još malo pričekati.

Sredstva dodijeljena vladinim programom moraju osigurati banke koje moraju poštivati ​​standardne postupke. “To obično traje tjednima. Banke koje trenutno zapošljavaju 30% svog osoblja mogu čekati mjesecima”, rekao je Carlo Alberto Carnevale Maffe, profesor poslovne strategije na Sveučilištu u Milanu. Predugo za zajmoprimce.

Previše spora „debirokratizacija“

Predsjednik Vijeća ministara Giuseppe Conte obećao je da će dati sve od sebe da “debirokratizira” postupke. Međutim, za sada je proces prilično usporen. Banke se ustručavaju odobriti zajmove, a da ne traže previše detalja, napominju zapadni mediji.

“Banke nam kažu: ako želite normalan zajam, možete ga dobiti odmah. Ako želite novi zajam za kojeg jamči država, morat ćete pričekati”, izvještava Luca Businaro, predsjednik uprave Novation Tech SpA, dobavljača dijelovi od karbonskih vlakana high-end tvrtkama poput Ferrarija.

To se odnosi na jedan aspekt vladinog plana da se 200 milijardi eura državnih garancija za zajmove velikim tvrtkama mora izdati putem državne tvrtke: SACE. Novac bi mogao stići tek u lipnju ili srpnju, jer postupak zahtijeva dugi popis odobrenja i uvjeta koje je potrebno ispuniti, rekao je stručnjak.

Kontrast između sporosti Italije i brzine Njemačke u suočavanju s krizom je očit. Berlinu je već isplatio oko 1,3 milijardi eura samozaposlenim i malim poduzećima, s oko 140 000 zahtjeva obrađenih u samo nekoliko dana. U nekim je slučajevima postupak je trajao samo 24 sata.

Međutim, Italija nije jedina zemlja koja se suočava s takvim problemima, priznala je agencija. U Velikoj Britaniji samo je 1% tvrtki izvijestilo da je uspješno dobilo zajmove za hitne slučajeve. U Sjedinjenim Državama platforma za obradu zajma ima tehničkih problema i kasni.

U trenutnom kontekstu, neki vlasnici malih poduzeća odbijaju podnijeti zahtjev za kredit, čak i pod povoljnim uvjetima, radije će zaustaviti svoju djelatnost i proglasiti bankrot.

ItalijaKriza
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
apolo
4 godine prije

U Italiji, nakon sto je vlada dala malim poduzetnicima garancije za kredit, podnosioci zahtjeva dobiju odbijenicu. Uz objasnjenje da garant nije ozbiljan.

zgvaca
4 godine prije

Imam prijatelja koji je Automehanicar (Svicarska) moze radit. Ali kaze da u Garazi ima 20 Auta koji cekaju popravke ali rezervne djelove nemoze da dobije iz Njemacke i Italije. Ima 20 ljutih musterija i niko mu neplaca. Posto je u zadnje vrime dosta ulozio nalazi se na rubu propadanja. Ima mnogo takvih primjera. Ugovori se nedjele. Svi radovi koji su tribali pocet u prvoj polovin godine su odgodjeni do daljnjeg. Za mnoge ce biti nemoguce zapocet sa radom. Kad Restauranti otvore koliko ljudi ce doc na veceru? Bolnice stoje prazne jer svi odgadjaju svoje Terapije… Mi jos nismo svjesni teskoca koji ce se u sljedecin mjesecima pojaviti.

Istrazuj
4 godine prije

Evo jedne, po meni odlicne analize, uvijek dobrog ilucidnog Kevin Barretta:
https://www.unz.com/kbarrett/9-11-truth-coronavirus-truth-zionist-hysteria-msm-lockdown-war-on-the-horizon/

…kako je sve povezano, to manje vise vide svi (osim ekstremno indoktriniranih). Medjutim, Kenet, slicno David Ickeu ide i dalje…

Neko ime
4 godine prije

Kredit nije pomoc, kredit je samo prolongacija agonije. Pomoc – to su bespovratna sredstva i to dijeljena direktno od strane drzave, a ne preko banaka. Ako ti drzava zabrani rad, ako te drzava nije zastitila od pandemije nepravovremenim zatvaranjem granica i svojim neradom, onda je ispravno da to drzava i plati.

LZN
4 godine prije

Italija je u propasti ovako ili onako. I prije korone im nisu cvijetale ruže. Vjerovatno je gore nego Grčka samo što su Grčku pustili niz vodu iz interesa a Italiju održavaju iznad vode isto iz interesa samo drugačijih.

Dopizdilomi
4 godine prije

Italiju, na žalost, može sada samo izvuči mafija i to ako bude htjela.

Becko
4 godine prije

Za Talijansku iznimnu odgovornost i radne navike je također kriva europska solidarnost. Nema veze pomoći će im Kina i Kuba

Zax
4 godine prije

Sve ide po planu. Unistiti ekonomiju te tako izvuci novac iz sustava te na taj nacin zaustaviti hiperinflaciju. Bankari koji proizvode novac iz nicega ce papirnatim novcem pokupovati ono najvrijednije. Fed je vec poceo preuzimati najvece korporacije u americi. Pljacka tisutljeca nam se odvija pred ocima

Moreno
4 godine prije

Ako država garantira za kredit onda koji će tu ku#ac banke osim da se sa svojom maržom ugrade na trošak države. Sad se to radi o miljardama na nivou Hrvatske, a u većim zemljama se radi o tisućama miljardi . . . pa Italija već ima duga priko 2000 miljardi eura . . .
Država jednostavno na porezni račun poreznog obveznika more puštat neki misečni iznos koji se knjiži onako kako država kaže i dopusti povrat toga poreza i kako dolazi vrime za naplatu država pegla jer i dalje država ima sve instrumente naplate od ovrhe do pljenidbe imovine . . . ovo je prevara za koju je korona poslužila da se nebi vidila . . .

Sva poduzeća triba pustit da propadnu, otpuštene radnike na socijalu, i tek onda na zgarištima izgorenoga očistit sve i gradit novo, ovako nešto šta je nezdravo oporavit se nemože.

Fenix
4 godine prije

Kakav nas gospodarski krah ceka poslije Corone takav da se Corone vise Nece nitko niti stjecati. Uci crno u gadan belaj. Europa nefunkcionira osim Njemačke i Rusije cak je i Britanija u Kurcu.

Alex
4 godine prije

Morat će oporezovati prostitutke i prosjake😂😂😂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI