Proročanski Putinov govor iz 2007. za “istočne partnere” Europske unije

“Samo, novac, novac, svugdje novac, gospodo, ali bez novca je život loš, a to nije dobro”, riječi ove dobre stare ruske pjesme se slučajno podudaraju s nekim međunarodnim vijestima.

Naime, ministri vanjskih poslova zemalja bloka Istočnog partnerstva iz Gruzije, Ukrajine i Moldavije, ali ne i iz Bjelorusije, Armenije i Azerbejdžana, zatražili od Europske unije da financijsku pomoć koju im je dodjeljivala zadrži u istom obimu. No, nesreća s Europljanima je novac sada ima puno manje novca, pogotovo nakon “noža u leđa” iz Velike Britanije, koji je stvorio rupu u proračunu EU od 60 milijardi eura.

Zbog tog problema je predsjednik Europskog vijeća 20. veljače sazvao izvanredni sastanak na vrhu o dugoročnom proračunskom planiranju, tako se ministri gore spomenutih zemalja boje da bi novo planiranje moglo dovesti do smanjenja financiranja njih, kao „najvažnijih europskih partnera“.

Štoviše, ranije je u Europskoj uniji postojalo nekoliko zasebnih instrumenata financiranja, Istočno partnerstvo, Sjeverna Afrika i tako dalje. Sada je odlučeno transformirati ove odjele i stvoriti jedan za financiranje svih projekata.
Europska unija pristojno je napomenula da su uzeli u obzir želje Gruzije, Ukrajine i Moldavije, međutim, reforma sustava financiranja nastavit će se. Nije jasno što se uzima u obzir. Nadalje, što je najvažnije, reforma bi trebala uključivati novi princip „više za bolje“. Reforma pretpostavlja da je glavni kriterij koji će se uzeti u obzir pri raspodjeli novca onaj tko će učinkovitije koristiti sredstva za provođenje takozvanih „reformi“.

Provedba, kao što znate, predstavlja provedbu na domaćoj razini obveza utvrđenih međunarodnim sporazumima. Od sada možete trošiti dobiveni novac, ali morate voditi računa o tome koliko je to učinkovito učinjeno, ako to nije slučaj, financiranje će se obustaviti, a to odmah stvara niz prilično ozbiljnih problema za spomenute zemlje Istočnog partnerstva.

„Istočno partnerstvo“ je projekt regionalne suradnje Europske unije sa zemljama Istočne Europe i Južnog Kavkaza koji svoju povijest vuče od 2008. godine. Glavna mu je ideja bila stvoriti format za interakciju između Europske unije i Bjelorusije, Ukrajine, Moldavije, Armenije, Azerbejdžana i Gruzije kako bi se olakšalo njihovo približavanje na putu zajedničke europske integracije.

Glavni cilj Istočnog partnerstva bio je ograničiti utjecaj Rusije na postsovjetskom prostoru do maksimuma. Nije slučajno što su inicijatori projekta bili Švedska i Poljska. Poljska su gospoda uvijek imala nekoliko planova za taj prostoj, a moderna poljska politička elita naslijedila je i razvijala te planove. Poljska je preuzela vodeću ulogu u poslovima EU u čitavom istočnoeuropskom smjeru vanjske politike. Štoviše, kada je stara Europa Schroedera, Chiraca i Berlusconija odlučno odbacila američke vanjskopolitičke avanture, poljsko je vodstvo, obuzeto megalomanijom, odlučilo voditi skupinu novih „mladih Europljana“ i potiskujući Njemačku Francusku i Italiju zauzeti prvo mjesto pred u očima transatlantskog zaštitnika.

U ozbiljnih ljudi takvi bi planovi mogli izazvali podsmijeh, ali u stvarnosti su SAD dobile spremnog trojanskog konja da relativno jeftino da utječu i na Europu i na rusko pogranično područje. Raspadom Sovjetskog Saveza Amerikanci su postali uvjereni da već imaju totalnu hegemoniju nadu svijetom. Logika je jednostavna za primitivne, jer budući da se jedan od dva pola sile urušio, a drugi ostao, svijet je postao unipolaran, a Amerikanci, kao “svjetski vladari”, mogu činiti bilo što, sjeći i crtati granice, odlučiti tko će i gdje vladati, a one koji se ne slažu ubijati i pogubiti, počevši od običnih građana završavajući s legalnim šefovima država.

Za nove kandidate za svjetsku dominaciju govor Vladimira Putina na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu 2007. bio je krajnje neugodna vijest i hladan tuš, a transkript govora možete pročitati u ranije objavljenom članku na tu temu.

Tragično razočaranje za zapadne političare, jer je postalo jasno da se raspad Rusije, koji se očekivao nakon raspada Sovjetskog Saveza, neće dogoditi. Ruska Federacija, koju “loši momci” nisu uspjeli potpuno razoružati i uništiti, ponovno je vojna supersila, a njezin je predsjednik to posebno objasnio duhovitim pristupom da unipolarni svijet nije samo da je neprihvatljiv, već je jednostavno nemoguć.

Otjeravši maglu iz svojih riječi, Putin je stvari jednostavno i jasno nazvao pravim imenima. Upotreba vojne sile nije moguća na zahtjev država ili NATO pakta, već samo odlukom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

SAD ne mogu silom nametnuti drugim državama svoj pravni sustav u politici, ekonomiji i humanitarnoj sferi. Dok Rusija strogo provodi Ugovor o konvencionalnim oružanim snagama u Europi, NATO je dospio do ruskih granica i tamo koncentrirao svoje trupe. Zapad je lagao Rusiju o neširenju na istok u slučaju raspuštanja Varšavskog pakta. OESS se pretvara u vulgarni instrument za zaštitu interesa nekih zemalja na štetu drugih.

I što je najvažnije, Putin je rekao: „Rusija je zemlja s više od tisućljeća povijesti i gotovo uvijek je uživala privilegiju da vodi neovisnu vanjsku politiku. Danas tu tradiciju nećemo mijenjati.”

To je bila posljednja rečenica upućena unipolarnom svijetu.

Zapad, koji je bio u stanju euforije, nije želio vjerovati u to i bilo je dovoljno slijediti njegovu reakciju, od histeričnih osoba koje su zaboravile ne samo diplomatski rječnik, već i elementarnu pristojnost, koji su vikali „kako pas reži“, do onih koji su u zlokobnoj igri pokušali očuvati lice dobrote, poput senatora Lindsaya Grahama, koja je izjavio da je Putin učinio više za jedinstvo Sjedinjenih Država i Europe u jednom govoru nego svi zajedno u deset godina.

No, kao što su pokazali sljedeći događaji, senator Graham je želio da to bude tako, ali je danas jaz između dvije obale Atlantika veći od Atlantskog oceana samog.

Do neke mjere je pobjeda Donalda Trumpa na američkim izborima predstavljala odgovor američkog sustava na Putinov govor u Münchenu 2007. Za razliku od predstavnika „ustajale močvare Washington“, Trump je s pragmatizmom shvatio da je takozvano doba liberalne globalizacije propalo.

Kao što je upozorio Vladimir Putin, Sjedinjene Države nemaju dovoljno resursa za svjetsku dominaciju, tako da mogu skinuti togu svjetskih sudaca napunjenu demokracijom i liberalizmom, što govori i vanjski dug od 23 000 milijardi dolara.

Ali američka se strategija promijenila, ali je cilj ostao isti. Budući da je svijet multipolarni, opet žele diktirati pravila igre. Da bi to učinio, Trump je jednostavno uništio sva prethodno postojeća pravila i prekršio niz međunarodnih ugovora koje su potpisale bivše administracije. Trump provodi politiku prema logici “tko nije s nama, taj je protiv nas”, koja označava zone koje kontrolira američki centar moći i napušta one gdje se takva kontrola nije mogla uspostaviti. Štoviše, Amerikanci nastoje što više oslabiti dva druga pola novog svjetskog poretka, Rusiju i Kinu.

Što se tiče Europske unije, u odnosu na nju možemo se ograničiti na poznati citat Victorije Nuland, ali ga zbog vulgarnosti nećemo još jednom citirati.

Naravno, sve to nije ni moglo biti drugačije. Ekonomske sankcije zapada pogodile su Rusiju s jedne strane, ali i same europske zemlje s druge, posebno one koje nisu toliko „saveznici“ koliko bi trebale biti i zato bi trebale znati svoje mjesto i platiti više.

Sada o situaciji u Gruziji, Ukrajini i Moldaviji. Umiljato janje dvije majke sisa, kaže se u nas. No, Europska unija će u novim uvjetima možda smatrati nepotrebnim hraniti američke klijente. Moguće je biti sluga dva gospodara, ali je to vrlo teška zadaća, a Bjelorusija, Armenija i

Azerbejdžan su shvatili da im je europska pomoć apsolutno nepotrebna. Barem ne takva koja će uvjetovati društvene, političke, ekonomske i financijske prilagodbe europskim strukturama za vrlo male svote „pomoći“.

S druge strane, zahvaljujući američkim savjetnicima i njihovoj nepromišljenoj politici, te su zemlje izgubile Rusiju kao potencijalnog investitora i partnera i nanijele ozbiljnu štetu svom vanjskopolitičkom potencijalu. Treba li objasniti da je država koja živi od pomoći izvana propala država?

Može se slobodno postaviti pitanje kako su nekad prosperitetne bratske republike došle u tako jadno stanje? Putin je odgovorio na to pitanje u govoru u Münchenu 2007.

“Jednom se rukom dijeli “dobrotvorna pomoć”, a drugom ne samo da se zadržava ekonomska zaostalost, već se ubire i profit”, rekao je Putin u govoru 2007. godine.

Od ovog govora prošlo je 13 godina, a sve što je rekao predsjednik Rusije bilo se ostvarilo. Najdublja kriza međunarodnog poretka i liberalne demokracije je evidentna, a razdoblje hegemonije Sjedinjenih Država je stvar prošlosti.

„Onima koji trče svijetom ispružene ruke, želim postaviti klasično pitanje: “Što si ti, sine, pomogli i tvoji Poljaci?“, napisao je u zaključku svog osvrta gruzijski novinar Irakli Čkeidze, citirajući remek djelo Nikolaja Vasiljeviča Gogolja i lika iz romana, atamana zaporoških Kozaka, koji u borbi sina uvlači u klopku i ubija ga zbog izdaje i što je prešao na Poljsku stranu protiv vlastitog naroda.

VIDEO: Scena iz filma „Taras Buljba“: Ну что сынку, помогли тебе твои ляхи? („ляхи“ su pojam za Poljaci)

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
24 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Perun

Taras Buljba …Nikolai Vasilievich Gogol …..I naravno Bogdan Silvestrovič Stupka ….P.S Sto je to Europa ,Mozda Frankfurt i okolica ( ostatak ostataka )

V.V.

Babiću, kao i uvijek, svaka čast

Davor drugi

Nena nikakve dvojbe da je V. Putin ovog momenta s odstojanjem svjetski lider br.1 i da je njegov ministar vanjskih poslova gosp. Lavrov političar čija se riječ uzima u obzir i teža je od bilo čije od svih EU lidera. U odnosu na Putina, Trump je bio i ostao trgovac… Pročitaj više »

cro crv

ETO VIDJELI SMO SAMO LICEMJERLUK
IZ VARSAVE A TO NIJE NISTA NOVO KO STA CEMO SUTRA VEC VIDJETI IDIOTIZAM IZ ZAGREBA U ODNOSU NA BEOGRAD SARAJEVO I PODGORICU KAD I AKO BUDU PRIMANI U eu NARAVNO BIT CE SAMO PODMETANJE KLIPOVA NA TIM SASTANCIMA

Alex

Reforma financiranja znači da dobiješ k…c da izbiješ oči…Tko je dobar sa Rusima,dobit će plina …bar se mogu podavit…od EU se umire polako…

Fabijan

“Što si ti, sine, pomogli i tvoji Poljaci?

……. ali ne i iz Bjelorusije, Armenije i Azerbejdžana,
“Što si ti, sine, pomogli i tvoji Rusi ?????

Lucija

Stalno zaposlenih pri eu, Hrvatska ima 150, Slovenija 60, a Austrija 30… Bez članova obitelji.

Alex

Ono sa sinom T.Buljbe je posve druga priča…ljubav!!!
Ovdje je lova u igri,a tu ljubavi nema…Tko drži lovu,ne poznaje I vlastitu mater!

Slavonac

Logicno,nisam dobro razumijo,zasto sa Putin zahvalijo Americkom FBI.Kad imamo toliko negativni komentara o Americi,ovo mije zanimljivo.Neka to neki pismeni komentara,jasa mali pastir.

Perun

USA vanjski dug od 23 000 milijardi dolara…..Argentina je u usporedbi sa USA u vezi duga u boljem polozaju …..P.S USA je duzna sama sebi ,toliku lovu ne bu skupili ni za tisucu ljeta ( Arapi su najveci povjerioci duga USA, pa Kina etc etc )….Hvala Babicu za insert iz… Pročitaj više »

Zvrk

Ovo Ljahi sto pise cirilicno. Moze se prevesti i kao lazljivci. Znaci li to da je rijec o polupogrdnom nazivu za Poljake? Inace Poljaci tvrde da potjecu od mitskog Ljeha pa je to svojevrsni etnonim postao.

Zax

Samo mali dodatak. Novac koji se dodjeljuje tim zemljama sluzi uglavnom za korumpiranje lokalnih elita koje tako postaju sluge zapada i de facto izdajnici. Slicno kao novac europskih fondova koje hrvatska dobija. Samo elite profitiraju dok vecina ima samo stetu. Jer elite provode interese vanjskih gospodara na stetu nacionalnih interesa.… Pročitaj više »

Kruško

Tko nije pročitao preporučam od srca Taras Buljbu u kojoj je opisan Slavenski duh koji je kako kaze Gogolj dubok i snazan poput mora i sposoban promijeniti tijek svjetskih dogadjaja sto smo vidjeli toliko puta do sad.

Ne bojte se braco Slaveni.

Stjepan Cuković

Jedini državnik današnjeg vremena je Putin.Amerika je stigla do svog zenita i očekuje je vrtoglavi pad.

POVEZANE VIJESTI