Prošla godina je bila posljednje upozorenje za EU i trenutni svjetski poredak

Trump za govornicom

Nacionalizam ponovno stječe popularnost u svijetu, ali to nije samo osobnost Donalda Trumpa, pojašnjava njemački list Süddeutsche Zeitung.

“Porast nacionalizma je logična posljedica imperijalizma, američkog svjetskog poretka i uloge Washingtona kao “svjetskog žandara”. Nekada su Sjedinjene Države i EU nikada nisu bile toliko podijeljene, ali je prošla godina pokazala da novi val nacionalizma postaje prijetnja europskom jedinstvu”, piše kolumnist njemačkog lista Stefan Kornelius.

Konzervativni filozof Yoram Hazony s Instituta Herzl u Jeruzalemu nije slavna osoba među svjetskim intelektualcima i dio je skupine izraelskih konzervativnih i religioznih filozofa i politologa. Međutim, odnedavno je poznat zbog njegove nove knjige Vrijednost nacionalizma, prenosi Süddeutsche Zeitung.

U ovom djelu Yoram Hazony s teološkog i povijesnog stajališta objašnjava zašto je nacionalizam najbolja državna ideologija, zašto su nacionalni interesi glavni jamci mira i stabilnosti, te zašto će se dva “najveća imperijalistička projekta”, američki svjetski poredak i Europska unija, uskoro propasti.

Mnogi optužuju Hazonya da “odstupa od povijesti”, da je “kategoričan” i “nasilan”, ali su zahtjevi za sviješću o “novom svijetu” toliko veliki da je Hazony u krugovima koji podržavaju Donalda Trumpa proglašen “prorokom”, zbog čega je, prema Süddeutsche Zeitungu, “posebno opasan”.

Stefan Kornelius tvrdi kako utjecaj samog Trumpa tijekom protekle dvije godine njegova predsjedništva i nije bio tako velik. Kongres, državni službenici, vojska i pravosuđe su pokazali da su sposobni oduprijeti se predsjedniku kada je riječ o najvažnijim pitanjima za zemlju. Međutim, sada se situacija mijenja, kaže Süddeutsche Zeitung.

Dva nova znaka promjene su odlazak Jamesa Mattisa s mjesta ministra obrane i govor Mikea Pompea u Bruxellesu. Mattis nije htio biti odgovoran za odmak od svjetskog poretka stvorenog od Sjedinjenih Država, a znak da ode je bila Trumpova odluka da povuče američke trupe iz Sirije i Afganistana. Što se tiče Pompea, koji je govorio u središtu političkog života EU, gdje je pozvao, ne bez prethodnog upozorenja, “da Bruxelles mora slijediti interese država i njihovih građana, a ne lokalnih birokrata”.

Prema njemačkom listu, oba ova slučaja dokazuju da “trumpizam” nije problem pojedinca, već je nastao i konsolidira se čitav pokret koji potkopava temelje postojećeg svjetskog poretka.

Nijedan svjetski poredak ne može trajati vječno, napominje Süddeutsche Zeitung. Iznenađujuće je da ga ovaj put uništava vodeća sila tog istog poretka, ali to je razumljivo, jer povratak nacionalizmu i osjećaj nesigurnosti su štetne posljedice imperijalizma.

Stefan Kornelius podsjeća da je čak i Barack Obama obećao Amerikancima da će se više fokusirati na unutarnje poslove, a Trumpov slogan “America First” i njegovo odbacivanje uloge “svjetskog žandara” su samo logičan nastavkom tih obećanja.

Za Europsku uniju je nacionalizam opasan, prije svega, zbog odbacivanja liberalizma, multilateralizma i ideje ujedinjenja, koji su Europu izvukli iz prokletog kruga ratova i mržnje, piše njemački novinar.

“Nacionalizam znači rat”, rekao je bivši francuski predsjednik François Mitterrand.

Nikada prije Europa i Sjedinjene Države nisu bile toliko udaljene u razumijevanju pitanja mira i reda. SAD nikada nisu pokušale oslabiti temelje Europske unije.

Yoram Hazony piše o “grotesknoj metamorfozu Europske unije u instrument imperijalizma”, što pristašama Trumpa i europskim nacionalistima daje razlog da osjete “superiornost” i da se proglase “miroljubivom silom”. Tako određuju i reinterpretiraju povijest, a Europa to dopušta.

U zaključku, njemački novinar primjećuje da napuštanje bivšeg svjetskog poretka ne mora nužno završiti u kaosu. Međutim, tvrdi da je 2018. bila godina upozorenja za Europsku uniju, te da 2019. upozorenja više neće biti.

Süddeutsche Zeitung

36
Ostavite komentar

avatar
10000
17 Grupirani komentari
19 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
35 Komentatori
Anabarba tonćibarba tonćitihoblalan ford Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Bumbum
Gost
Bumbum

Najvaznije je da niti jednom nisu spomenuli rijec patriotizam.ili nedajboze suverenitet. Optuzbe za nacionalizam kao opasnu pojavu su podvala bas tog imperijalizma. Ma svi sve kuzimo, zato nas zele zamijeniti za treci svijet i tako ostvariti svoje mokre snove- totalitarizam i diktaturu u kojoj ce postojati samo siva masa jeftinih sljakera.

Zax
Gost
Zax

Tipicno ideolosko mucenje vode. Bit je u parama a ne nacionalizmu. Gradjani od unije nemaju nikakve ekonomske koristi jer je globalisticka elita uzurpirala svu moc i bogatsvo. Obicni gradjani prezivljavaju od place do place. A standard sve vise pada

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo

Kako ne kuzite.
Ako je ovo istina treba radit majice salove marame knjige sve nacionalisticki obojano dok se trend ne promjeni

eu kolonija
Gost
eu kolonija

autori članka mjenjaju teze pa tako oni što se bore za suverenitet za autora članka su nacionalisti. međuti, u mnogim zemljama npr. južne amerike su socijalisti bili glavni nosioci suverenizma. u europi su nosioci suverenizma desničari ili nacionalisti jer je u europi ljevica postala nosilac globalizma I postala je zastupnik krupnog kapitala. zapravo glavna podjela je na globaliste I antiglobaliste a ne na ljevicu, desnicu, nacionaliste itd.

Gost
Gost
Gost

Slazem se. Danas imamo pristase globalizacije i protivnike globalizacije. To je glavna podjela. Ljevica i desnica postaje jedno te isto (isto kao u HR).

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe

Citam jutros na jednom drugom portalu kako ce Hrvatska u 2019. biti zaostala, pa cinjenica je da je Hrvatska zaostala od 1999. i zaostaje sve vise sa nacionalisticki a moze se reci i nacistickim HDZ-om. Trenutno je Hrvatska manje mentalno zaostala od vlade koja ju vodi, ali mentalna zaostalost je nuz pokava anemije, i nije anemija nuspojava mentalne zaostalosti. Hrvatska postaje sve anemicnija u natalitetu, u ekonomiji, u kulturi, u zdravstvu, u postenju, moralu, jedino se anemicnost ne osijeti u uzavreloj krvi, nacionalistickoj, desnicarskoj politici, prevarama svake vrste i pljacki krim kartela HDZ. Hrvatska je od stoljeca 7. biljezila uspon… Pročitaj više »

Brave new world
Gost
Brave new world

Ma vidi vidi, a kako si to zaboravio drugove spomenuti, nekad brojčano najzastupljenije u hdz-u, ekonomske genijalce koji su jugu doveli do bankrota, a poslije 91′ nastavili haračiti ko i dotad?

i tata bi sine
Gost
i tata bi sine

kad mi Merkelova i kompanija počnu prodavati bijele bubrege o odricanju suvereniteta u korist IV reicha, dobijem proliv i p
ostajem zadrti nacionalista, jedino ne znam koje nacije, al, nije ni važno

Ante
Gost
Ante

Nacionalizam i liberalizam su slični onoj zloj djeci koja tuku i maltretiraju sve oko sebe. Najprije je za vrijeme nacionalizma zapadna Europa dovedena do točke gdje je bilo potrebno da liberalizam preuzme stvar u svoje ruke. Onda su su si predali štafete. Do stvaranja nacionalizma zapadna Europa je živjela u sasvim drugom poretku, poslije drugog svjetskog rata prirodno je bilo da nacionalizam preuzme taj stari svijet. Poslije pada komunizma liberalizam preuzima stvari u svoje ruke. Jer za stvaranje velike kolonije zvane Europska Unija više im ne treba nacionalizam. I tako ide nacionalizam ulicom dođe jedan pobornik nacionalista pozdravi ga a… Pročitaj više »

Histrion
Gost
Histrion

Buduci da je cijeli svijet pozornica ( s lošim predstavama), proračun za kulturu RH je smanjen na 0,49%, odnosno na razinu statističke pogreške.

nime
Gost
nime

još da smanje proračun za zoroščad di ćeš veće sreće nego kad paraziti vise na burzi.

tihobl
Gost
tihobl

@ Histrion: ubo si u centar. Kultura nestaje, zdravstvo sve losije, proizvodnju zamjenjuju banke i kladionice, a radnicka prava zamjenjuju pravima homica. Da se neko nebi dosjetio i zapitao treba li nam takva drzava i toliki porezi forsiraju price o nacionalizmu i globalizmu.

Pero
Gost
Pero

Tihobl, nebih se slozio. Nacionalizam je prirodan. Sve dobro sto nestaje je takodjer prirodno. Bez nacionalizma, nece biti niti povratoa ostalog

tihobl
Gost
tihobl

Pero nacionalizam je star 200 godina. Kako su se zvali srbi, hrvati i slovenci prije 3000 godina?
Globalizam je prolazna kategorija kojoj je rok upotrebe istekao, ali jos moze da se jede. Nacije ce potrajati duze, ali ni one nisu vjecne. Vjecno je da ce uvijek biti onih koji ce pokusavati da ljude dijele u dvije grupe, a onda da te grupe posvadjaju. Najvaznije je primjetiti sta rade i ZASTO.

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Izam ovaj,izam onaj.Od svih izama najbolji je biciklizam.

barba tonći
Gost
barba tonći

je vraga vidiš kako bidno izgledadu on nesritni biciklioti, paridu ka nikoć galioti.

Mercury
Gost
Mercury

Da se svi voze u autima od 100.000,00 EUR, nikome imperijalizam ne bi bio problem…

Mr.No
Gost
Mr.No

Kornelius:vuk u kožici

Šok
Gost
Šok

Ne radi ovo usa slučajno njima je globalizacija donijela velike novce. sada su počeli gubiti u toj utrci od kineza a pojavljuje se i indija, njih dvije mogu zgaziti usa. usa mora preći iz ofenzive u defenzivu i za to je nacionalizam-zatvaranje u svoje granice, za njih dobra stvar. tamo gdje mogu gurati globalističke elemente tamo će još dominirati kao u južnoj americi. sve višenacionalne zemlje se raspadaju, jednostavno iz razloga jer svaka ptica svome jatu leti a to je i stvar kolektivnog identiteta osjećaja pripadnosti sličnim. osim toga soroš i njegovi pokreti će se rasplinuti što je jako dobro… Pročitaj više »

i tata bi sine
Gost
i tata bi sine

reci mi samo, ko ima od svega toga koristi

Milanče
Gost
Milanče

Süddeutsche Zeitung novine uređuju Njemacki globalisti.Znaci upozorenje Njemackim nacionalistima,evropskim da se pripaze ove godine oko svojih političkih poteza ove godine inace bi ih mogao progutati mrak..

shumadinac
Gost
shumadinac

Znači sada imamo izbor između nacionalizma i liberalizma? Da li ima ikakve šanse da nam ikada u izbor stave nešto makar prihvatljivo ako ne može dobro?
Nema šanse – za dobro ćemo morati sami da se izborimo.

Histrion
Gost
Histrion

Mozda Socijalističku Teokratsku Monarhiju ?

shumadinac
Gost
shumadinac

Sa Trampom kao monarhom?
Idealan: toliko se brine za američkog radnika da je definitivno socijalista. A ono teo-monarho: kkk nasleđe je dovoljna kvalifikacija.

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER

Trump nije u stanju upravljati niti svojom guzicom a ni ku*cem a kako sa drzavom ili monarhijom?

shumadinac
Gost
shumadinac

Nisi u toku IVE, takvi se oduvek traže – pa zar nije Tramp savršen primer?

tito
Gost
tito

ovo vise nije nacionalizam već fašizam, pa vidi i ćorav da žele pokorit cio svijet

alan ford
Gost
alan ford

Süddeutsche Zeitung., ha, ha, ha.. jedna o najvećih lažljivih medijskih kurvetina u Njemačkoj… Ciohazarske pudlice, kao i svi ostali njemački mainstream mediji. Süddeutsche Zeitung, osnovane su 1946., naravno uz odobrenje američkih i britanskih gospodara tada u Njemačkoj. SZ ima odlične veze sa Sorosom Stefan Kornelius , glavni urednik SZ-a, član “Atlantikbruecke”. To je glavna elitna organizacija duboke cdržave u Njemačkoj, osnovana 1952. a osnovali su je John McCloy, tadšnji glavni Rockefelerov čovjek iz CFR-a (Vijeće za vanjske poslove) i Eric Warburg, hazarski bankar iz bankarske obitelji Warburg, koja je suvlasnik FED-a zajedno sa Rotšildima i Rokefelerima. U glavnom odboru “Atlantikbruecke”… Pročitaj više »

Ana
Gost
Ana

Za Europsku uniju je nacionalizam opasan, prije svega, zbog odbacivanja liberalizma, multilateralizma i ideje ujedinjenja, koji su Europu izvukli iz prokletog kruga ratova i mržnje, piše njemački novinar.”-<Zasto je onda EU najbolji saveznik "nacionalizma"?

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe

Ana, a tko moze dokazati da je liberalizam pozitivan, kada je isto tako negativan kao i nacionalizam, mozda i negativniji. Svijet liberalnu demokraciju shvaca da svatko bez odgovornosti moze raditi sto zeli.
Ana Tvoje demokratsko pravo da stojis na sred ulice i pricas sa nekim, nesmije ugrozavati moje demokratsko pravo za nesmetanim prolazom. Svi u liberalizmu govore o slobodama a nitko o obvezama, a stvar treba postaviti da svak’ ima slobodu tek kada je ispunio sve obveze, inace sve vodi u kaosu kakvom se svijet trenutno nalazi.

Pero
Gost
Pero

Tko kaze da je nacionalizam negativan?

Maja
Gost
Maja

bas razvoj bivseg “otvorenog drustva” karla poppera od 45-tih dokazuje pendelski polit razvoj. iz tzv otvorenog drustva, kao pocesima novije demokracije, sa razvojem kriticne individue koja se izvukla iz autoritativnih struktura i razvila se kao slobodna, kriticna masa sa slobodnom argumentacijom i izrazajem, boljim pravnim sistemom, vlastitom odgovornosti i sl, – danas iz tog stanja imamo vec zavrseni razvoj zatvorenog, totalitarnog, izmanipuliranog drustva. fokus je sve vise isao ka kolektivu kao izvoru sigurnosti, znanja i sl. na koncu je doslo do toga, da vise ne moras misliti, preispitivati – razvoj je stvar kolektiva, individua je zamijenjiva. autoritet, totalitarizam, sankcije neposlusnika,… Pročitaj više »

barba tonći
Gost
barba tonći

Nacionalizam nije šovinizam ! Najveći šoveni su oni koji vrište; JA NE MRZIM !

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe

A tko si ti majmune da prijetis cijelom svijetu – svijetskom poretku, uvedi sam sebi sankcije pa ce za SAD biti bolje.
Ima i drugi recept uvedite vi amerikenjci porez na glupost pa ce SAD i Trump ce bankrotirati u roku odmah.

Ana
Gost
Ana

Stevice, nisam citala, ali jesi li naveo i tko je najbolji saveznik nacionalizmu, fasizmu, rasismu….? Ne znas Stevice?

Maja
Gost
Maja

“eu kuca gradjena je kao kuca od karata, samo sto se ne urusi” g. steingart. pocetkom 12. mj su eu ministri financija nakon 16 sati “rada”napravili nesto sto oni zovu reformom. jesu li otvorili mogucnost saniranja banaka, rjesavanje brda trulih kredita, raznih sapunica zajedno sa euro-zonom? ne, oni su to stamnje novim mehanizmima samo produljili. i imaju rjesenje za krah, jasno preko ledja svih eu gradjana. dolar i euro u teskoj krizi, akcijsko trziste, kreditno trziste, trziste obveznica, valutno t., imobilijsko t., sapunice se urusavaju uskoro jedna za drugom, a tome slijedi industrija, trgovina itd, vec vidljivo. svj. elita, posebno… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik