Rusija spremna pomoći Moldaviji da riješi svoju političku situaciju

moldavija-parlament
8 komentara

Rusija je zainteresovana za pronalaženje mirnog rješenja za krizu u Moldaviji i spremna je pružiti pomoć ako to bude neophodno, izjavila je u utorak predsjedica Savjeta Federacije, Valentina Matvijenko.

Mirno rješenje je samo domaći politički dijalog Moldavije koji uključuje sve političke snage i sakoga ko voli svoju zemlju, mir i stabilnost. Rusija, koja brine o Moldaviji i njenom narodu želi da se ta politička kriza okonča, naglasila je Matvijenkova.

Prema rječima predsjednika gornjeg doma moldavsko društvo traži mirno rješenje za trenutnu krizu. “Iako je u parlamentu stvorena koalicija i izabrani predsjedik parlamenta i premijer, oni koji sebe smatraju vlasnicima zemlje, nezadovoljni su sa ovakvim razvojem događaja, što je rezultovalo sukobom, političkim špekulacijama što nikako ne doprinosi gašenju krize.

Moldavski parlament pokušava da uspostavi vladajuću koaliciju i formira vladu od februarskih izbora. Samo 8. juna Partija socijalista koja je podržavala moldavskog predsjednika Igora Dodona ujspjela je da postigne dogovor sa proevropskim blokom Acum(sada) da se protivi Demokratskoj stranci koju predvodi oligarh Vladimir Plahotniuc a koja je kontrolisala bivši parlament i kabinet.
Lider Partije sovijalista Zinaida Greceani izabran je za predsjednika parlamenta a vlada je formirana na čelu se Maijom Sandu koje je na čelu Stranke akcije i solidarnosti.

Demokratska stranka je odbila da prizna novu vladu i podnjela zahtjev Ustavnom sudu, koji je presudio da su rezolucije parlamenta nelegitivne pošto parlament nije ispunio 90-o dnevni rok za uspostavljanje vlade u skladu sa zakonom. Nakon toga ustavni sud je ovlastio vršiocadužnosti premijera i člana Demokratske strankePavela Filipa da potpiše dekret o raspuštanju parlamenta umjesto predsjednika, što je predsjednik Dodon opisao kao pokušaj uzurpacije moći.

Rusija, EU i SAD kao i druge zemlje Međunarodne zajednice su izrazile svoju zabrinutost znog političke krize u Moldaviji i izrazile spremnost da sarađuju sa parlamentom te zemlje i novim kabinetom.

igor dodonmoldavijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
TauCeti_Mk
4 godine prije
kosdvansduvfnaudfvAWDVdvD
4 godine prije

Rusija bi najbolje pomogla kad bi došla na granice Pridnjestovlja i Moldavije sa svojom slavnom oružanom silom jer se više nema gdje povlačiti……..ali nosferatuovi nalogodavci imaju druge planove………..

Težak
4 godine prije

gdje je direktor svemira
bio kada se puč pripremao
siurno je razdrljen jahao i igrao šah
kasno stiže na kosovo polje

jezevakucica
4 godine prije

Balkanski virus leti iznad Moldavije.Tko je sljedeći?Hoćemo li ovu lijevo?Neee,nemoj njih imaju efikasno cijepivo.A da krenemo na one desno.Nemoj, oni su nam poslušni prijatelji.Evo pravih za nas jel’ idemo?Idemo.Na koga su krenuli,čitajte u sljedećem broju Grupe Bilderberg

tihobl
4 godine prije

Hronologija dogadjaja: ustavni sud smijeni legalno izabranog predsjednika i stavi premijera za v.d. Zatim kad se napravila koalicija koja je izglasala novu vladu i plan za borbu protiv korupcije i kriminala opet se oglasi ustavni sud i proglasi da nisu uspjeli izglasati vladu jer je proslo 90 dana (tu odluku su objavili 88 dana nakon izbora) i da idu novi izbori. Sto se tice odluke o borbi protiv kiminala i korupcije (parlament je proglasio Moldaviju okupiranom zemljom od kiminalnih klanova) i tu odluku je sud stavio van snage tako sto je ponistio izbor 30 poslanika koji su glasali za tu odluuk, a onda proglasio da nije bilo vecine da se usvoji. U Moldaviji sad postoji dupla vlast: na jednoj strani su predsjednik, parlament i vlada, a na drugoj strani su tajkuni, ustavni sud i lik koji glumi vd. predsjednika i vd. premijera. Mene brine ova uzurpacija vlasti od strane ustavnog… Čitaj više »

Moreno
4 godine prije

Pa ako Moldavci oće ono šta su dobili Ukrajinci dobit će, ka i svim ostalim državama i narodima niko im neće bit kriv . . . svi dobiju točno ono šta zaslužuju . . .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI