Rusija: Trgovinski rat Kine i SAD-a je velika prilika za ulazak na snažno kinesko tržište

peking kina
22 komentara

Kina u odmazdi za američke carine na više od 500 milijardi dolara kineskog uvoza u SAD recipročnim carinama može ići do iznosa od 175 milijardi dolara, koliko vrijedi američki uvoz u Kinu. Stoga će u odmazdi za američke carine na puni kineski izvoz u SAD morati posegnuti za drugim mjerama, a to je, prije svega, uvoz iz drugih zemalja i odbijanje kupnje američkih proizvoda.

Mnoge zemlje tu vide priliku za ulazak na kinesko tržište. Uz azijske zemlje, svoju priliku da popuni prazninu vidi i Rusija i namjerava zamijeniti brojne  američke proizvode na kineskom tržištu. Takvu mogućnost trenutno s kineskim partnerima pregovara ruski ministar za ekonomski razvoj Maksim Oreškin.

Oreškin je rekao da će posljednji krug povećanja carina između Sjedinjenih Država i Kine “pozitivno i negativno utjecati na rusko gospodarstvo”.

Ministar je podsjetio kako svi prognoziraju “usporavanju dinamike svjetskog gospodarskog rasta”, a jedan od čimbenika je “eskalacija trgovinskih ratova”.

“Trgovinski ratovi će imati utjecaja na tržišta sirovina i materijala, stoga možemo predvidjeti i negativnu dinamiku u cijenama nafte”, dodao je Oreškin, što bi bio negativni dio ove  priče.

Međutim, unatoč svim negativnim učincima, nova situacija otvara velike mogućnosti za razvoj bilateralnih trgovinskih odnosa između Rusije i Kine, ali i s Indijom i drugim zemljama.

“Na primjer, 2018. će naša trgovina s Kinom premašiti 120 milijardi dolara, a to nije konačna granica”, rekao je Maksim Oreškin i dodao kako će Rusija tražiti one praznine u kojima na kineskom tržištu može zamijeniti SAD.

Oreškin je napomenuo kako će trgovinski ratovi pojačati negativne trendove u smislu usporavanja globalnog gospodarskog rasta.

“Viša inflacija u Sjedinjenim Državama je agresivni trend i SAD će podići kamatne stope. Također smo razgovarali o mogućim problemima u gospodarstvima s visokim deficitima na tekućem proračunu, na primjer Turskoj i drugima”

Podsjetimo, u utorak je Kina najavila uvođenje carina odmazde na one koje je dan ranije na robu iz Kine uvela Trumpova uprava.

U slučaju Rusije, kao jednog od ključnih kineskih partnera i saveznika, sukob između Pekinga i Washingtona je iznova otvorio važno pitanje uvoza ruskog plina u Kinu, budući da Peking u svojim mjerama odmazde namjerava odustati od američkih energenata, dok potražnja za plinom u zemlji raste nevjerojatnom brzinom.

Kina želi ruski plin iz polja kojima se opskrbljuje Europa

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Šta ti je Slaven…što ga više gnjaviš on sve više raste!

Alen
5 godine prije

“Viša inflacija u Sjedinjenim Državama je agresivni trend i SAD će podići kamatne stope” – sama srz “trgovinskog rata” i perpetuum mobile usa ekonomije…Carine izazvale inflaciju ,inflacija treba kredit idemo u stampu i ciklus je ponovo pokrenut… Inflacija-kredit-stampa-opticaj.. Nus pojavu u vidu duga koji se nece otplatiti nikad niko ne smije da spomene..

čitalac
5 godine prije

“Kina u odmazdi za američke carine na više od 500 milijardi dolara kineskog uvoza u SAD recipročnim carinama može ići do iznosa od 175 milijardi dolara”
Ma, više boli Amerikance 175 mrd dolara nego Kineze 500 mrd dolara. Puno više!
Samo me zanima što će Rusi izvoziti u Kinu, odn. čime će zamjeniti Amerikance? Ono što mogu izvoziti to već izvoze. Civilni prerađivački sektor?
Teško! Tamo baš nemaju puno ponuditi.
Zasad.
Prava reforma u Rusiji bi se sastojala od prenosa nagomilanog tehnološkog znanja sa vojnog područja u civilno. Makar djelomično.I malo, malo više poduzetnosti.
Nepostojanje toga je uništilo SSSR.

čokolino
5 godine prije

Dok se dvoje svađaju treći se koristi.

eu kolonija
5 godine prije

kina ima novce, rusi imaju resurse. i jedni i drugi se razumiju u tehnologiju. ljudstva imaju dovoljno. imaju se s čim braniti i hraniti, što je najvažnije. nevidim te sile koja im može stati na put

Mister ?
5 godine prije

Da, sve sto rusija moze ponuditi je gas, a kinezi jeftine kemikalije. Ono dobro sto proizvode ide na zapad i USA. Uostalom mnogo toga i je zapadna imovina zato i je kina vise kapitalisticka nego socijalisticka.

parada
5 godine prije

pa ko im je dosad branio

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI