fbpx

Kina želi ruski plin iz polja kojima se opskrbljuje Europa

Plinovod

Samo u prvoj polovici ove godine je potražnja za plinom u Kini porasla za gotovo 17%, dok su cijene plavog goriva u Aziji dosegla rekordnih 11,5 dolara za milijun BTU, ako govorimo o ukapljenom plinu, što je 408 dolara za tisuću kubnih metara.

Stoga se Peking odlučio na realizaciju ruskih projekata novih plinovoda za koje tijekom proteklih godina nije pokazao velik interes, a za neke je čak prekinuo pregovore.

“Jučer su predsjednik Putin i kineski predsjednik Xi Jinping rekli da treba riješiti problem u najkraćem roku i zaključiti ugovore o opskrbi plinom kroz takozvanu “zapadnu rutu” ulaska u Kinu”, rekao je jučer ruski ministar energetike Aleksandar Novak, tijekom svog govora na Istočnom ekonomskom forumu.

Ministar energetike je rekao da su svi tehnički uvjeti dogovoreni i da se govori o dodatnim isporukama 30 milijardi kubnih metara plina godišnje kroz plinovod “Moć Sibira 2”, bivši projekt “Altai”.

Trenutno je izgrađen  plinovod “Moć Sibira” kapaciteta od 38 milijardi kubnih metara godišnje. Što se tiče ostalih ruta, prošlog ljeta su pregovori o novim plinovodima iz Rusije u Kinu obustavljeni, jer je Peking revidirao svoju energetsku bilancu.

“Na njima nema pomaka. Postoje mnogi čimbenici zbog kojih Kina nije donijela konačnu odluku”, rekao je za Reuters ruski izvor koji je upoznat s pregovorima. Ove informacije je, kako tvrdi Reuters,  potvrdio je anonimni sugovornik iz Gazproma. Prošle zime je agencija TASS izvijestila da je jedno od ključnih pitanja pregovora razlika u stavovima dvije strane u pregovorima oko cijene plina.

“Prema trenutnom trendu rasta tržišta prirodnog plina u Kini, izgradnja zapadnog kraka plinovoda “Moć Sibira 2” izgleda vrlo obećavajuća. Međutim, vrlo je teško predvidjeti točno vrijeme početka izgradnje projekta i sve ovisi o sporazumu strana o cijeni opskrbe plinom.

U Gazpromu su u lipnju još uvijek bili oprezni glede izgleda izgradnje projekta.

sibir gasna infrastruktura

FOTO: Gasna infrastruktura u Sibiru

“Postoji mogućnost, prilično očigledna. Pitanje je kada će se ta mogućnost početi vidjeti u konkretnim sporazumima”, izjavio je u lipnju zamjenik predsjednika odbora Gazproma, Aleksandar Medvedev.

“Ako obratite pozornost, procjene dodatnog uvoza od strane Kine, kao što je često slučaj, imaju dosta širok raspon. Količini potrošnje plina u Kini je ponovno dosegla razinu od 500 milijardi kubnih metara. A najvažnije je da se strateški, što je lako pronaći u kineskim izvorima, nema pada. Udio ugljena u energetskoj bilanci Kine će brzo pasti. Iza ovih jednostavnih brojki se vidi da je Kini za gospodarstvo isplativije prijeći na plin ili će bacati ogroman novac za borbu protiv bolesti pluća i plaćati invalidske mirovine”, rekao je Medvedev.

“Kao što znate, Kina je jedno od najperspektivnijih tržišta plina na svijetu. Stopa potrošnje raste. Samo u 2017. je potrošnja povećana za 15% i bila je 237 milijardi kubnih metara. Zato kineski partneri održavaju pregovore sa svim dobavljačima, kako bi osigurali dodatne zalihe. To se odnosi i na LNG i plin iz plinovoda”, rekla je voditeljica tvrtke Gazprom Export, Elena Burmistrova.

“U ovom trenutku Kina uspostavlja vlastitu ravnotežu i vlastite regije potrošnje i o tome ovisi hoće li daljnji pregovori biti ili neće biti održani”, dodala je Burmistrova.

No, uzimajući u obzir rastući trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Država, Peking se očito odlučio ubrzati “pritisak” na kupnju ruskog plina.

Zamjenik ravnatelja ruskog Nacionalnog fonda energetske sigurnosti, Aleksej Grivač, smatra da je projekt “Moć Sibira 2” više nego realan.

“U zapadnom Sibiru postoji baza resursa i projicirana ruta. Cjelokupno pitanje je samo kineska spremnosti da sklopi ugovore za ovaj plin po povoljnoj cijeni za prodavatelja. Uzimajući u obzir rast potražnje u Kini i ne baš intenzivan rast proizvodnje plina u Turkmenistanu, Peking ima više razloga da potakne isporuke u ovaj dio Kine i uspješno zaključi pregovore”, smatra stručnjak.

Zapadna ruta je za Kinu uvijek bila manje atraktivna od ulazne točke u Kinu za plin iz Središnje Azije. Ali brzi rast potražnje za plinom u Kini i rast ovisnosti o uvozu ukapljenog plina su vjerojatno dovelo do toga da je Kina odjednom pokazala ozbiljan interes za ovu rutu isporuka ruskog plina.

Naravno, projekt je svakako koristan za Rusiju, jer uključuje korištenje resursa u zapadnom Sibiru, čime se smanjuju ulaganja u proizvodnju i poboljšava pregovaračka pozicija s Europom, koja kupuje plin upravo iz ovih polja.

Prošle godine je Kina uvezla 94 milijarde kubnih metara plina, čime je zadovoljila 40% potrošnje u zemlji. Stručnjaci su rekli kako Peking nastoji diversificirati izvore opskrbe, te da iz Rusije želi dobiti jednako jeftin plin kao iz Turkmenistana.

To se posebno odnosi na “zapadnu rutu”, jer se glavni potrošači nalaze na istoku zemlje, stoga bi uz razvoj infrastrukture i visoke cijene isporuke za Peking to bilo je prilično skupo.

Igor Juškov, vodeći analitičar ruskog Nacionalnog fonda energetske sigurnosti, kaže kako Gazprom ne može previše sniziti cijenu i tražit će paritet s europskim cijenama

“Ovaj plinovod bi se napajao iz polja Sibira, koje sada “jede” EU i europske tvrtke. Ako je Gazprom pristane na ustupke Kini, europski kupci bi mogli tražiti iste cijene kao i kineski”, zaključio je Igor Juškov.

Ono što je sigurno je da tržište plina u Kini nezaustavljivo raste, a plinska polja u Sibiru su im nadohvat ruke. Stoga je kineski predsjednik Xi Jinping razgovarao s Vladimirom Putinom i tražio da se ubrza početak prekinutih pregovora o projektu “Moć Sibira 2”, bivši projekt “Altai”.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
30 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
shah
Gost
shah
2 godine prije

hm ako je tako, onda inicijativa Predsjednice o tri mora ima smisla. Skocit ce cijene plina u EU. Siguran sam da ekipa ovdje ima vlastite sume. 😉

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  shah

predsjednica bi kupovala od amera I po deset puta većoj cijeni. śteta po nju nikakva a benefiti ogromni

Alex
Gost
Alex
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Ha ha istina

grunf
Gost
grunf
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Neće ona ništa kupovati….MI ćemo to kupiti…MI…KGK ima rezervni bojni položaj kada zahladi..

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  grunf

upravo tako, ona kao predsjednica, bi kupovala u ime svih nas

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Do zadnjeg “nas”.

Adriana
Gost
Adriana
2 godine prije

Neće ići. Već godinama tamo djeluju Altajske eko-udruge osnovane i financirane iz US, predvođene nekakvim amerskim usidjelicama, vrlo militantnim i zagriženim oko eko.parka. Možda pobune i lokalce. Surfajte, teško je povjerovati, ali ameri su, brale, sveobuhvatni (comprehensive).

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

tražena roba. orban je također tražio jednu pipu za mađarsku. pored kine tu su mnogi drugi iz azije. europa bi mogla ostati nasmijana ako nastavi sa dosadašnjom politikom:)

Mister ?
Gost
Mister ?
2 godine prije

Koja im korist kada ce rusi opet kako zapad naredis. Isto kao i kina.

Spartak
Gost
Spartak
2 godine prije
Reply to  Mister ?

Mister, ti očito ništa nit shvaćaš nit vidiš. Valjda zbog tih tamnih naočala. Hoće to, hoće

Raptor
Gost
Raptor
2 godine prije
Reply to  Spartak

Nije samo to, on je i trolčina! ?

Alan Ford
Gost
Alan Ford
2 godine prije
Reply to  Raptor

Hahaha…podsjeti me na Top listu nadrealista sa Janšom: „Ja sam ka‘ mali pa‘ s kruške.“

Ratko
Gost
Ratko
2 godine prije
Reply to  Alan Ford

Pa sa lipe,ne kruske 🙂

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Spartak

Jbt…pocinjem sumnjati sa ljudi sa LP pisu komentare tipa MisterFaca!?

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Mister ?

Provokator ili budala?!?

Segota
Gost
Segota
2 godine prije

Bas sam se spremio da kupim kotao na pelete u kombinaciji sa toplotnom pumpom….?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Segota

I prirucnu peletaru,praviti sam pelet!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Ne čudi da su pregovori između Kine i Rusije oko kupnje dodatnih količina plina zapeli. Prethodni ugovori o isporuci ruskog plina su se odvijali u sasvim drugačijem kontekstu od ovog danas. Dok je još jučer Kina, u trenutku kad je Zapad Rusiji nametnuo sankcije, egzistirala kao spasitelj ruskog gospodarstva (i državnog proračuna), dok je sve izgledalo kao da Kina iskorištava Rusiju kao svoju koloniju, s protokom vremena se dogodio obrat. Rusija je stabilizirala svoje proračunske prihode i u situaciji kad mogu birati komu će i koliko plina pordavati, Kina im sa svojim novim potrebama dolazi kao naručena. Putin dolazi u priliku da odlučuje o kineskom gospodarskom rastu! Sad ne drži više komunistički politbiro Putina za jaja, nego je obrnuto.
U tim ‘pregovorima oko cijene plina koji su zapeli’, korist će izvući i EU. Ako ne s nižom cijenom, a onda barem s istom. I to nije jedina korist za EU. Onih 12 milijarda eura državnih poticaja koje je Merkel još prije per-šest godina upumpala u proizvodnju električnih automobila danas donose rezultate – jedan za drugim njemački proizvođači automobila izlaze s novim modelima električnih automobila koji su bolji od američkog Tesle. U EU raste i proizvodnja električne energije iz alternativnih izvora. Kolika god da jest, tako dobivena električna energija smanjuje potrebe za plinom i naftom.
Uglavnom, kako vrijeme odmiče čini se Rusija s jedne strane i EU sduge strane izrastaju u dovoljno jake igrače da mogu kontrolirati SAD i Kinu.

fiveri
Gost
fiveri
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Problem lezi u cinjenici kojoj ste vi naveli u jednoj od vasih analiza (odnos Puta svile na ekonomiju RF). RF je zavrsio projekt Yamal i kao takav bi trebao poceti sebe isplacivati po cijeni za koju je pravljena ekonomsak racunica. Nadalje treba izgraditi (preme planovima osam brodova- koje bi vlasnistvo ruske kompanije) brodove koji bi u zimskome periodu bez prekida prevozili LNG iz Yamala. Mala digresija brodogradiliste iz Trogirau u HR je isporucilo Finskoj ovo ljeto jedan manji brod koji ce prevoziti LNG iz Yamala prema Finskoj i koji je predvidjen za polarne uvijete. Pored toga je potrebno je zelja RF da poveca protok tereta Artickom rutom. Problem cijene plina lezi i u cinjenici da je 80% vlasnik najveceg iranskog plinskog polja (50% je bio vlasnik Total koji je napustio projekt zbog USA sankcija a Kina preuzela njegov udio). Medjutim za pustanje tog polja u ekonomsku exploataciju potrebno je cca4-5 god. To bi se poklopilo i s otvaranjem novog pravca dostave plina Kini. Kini to nije u interesu i zato tu nastaje spor. Kao sto ste naveli ovaj put RF diktira uvijete i nije im nuzno otvaranje novog dostavnog pravca osim nadogradnje postojecih tj realizacijom zacrtanih planova.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  fiveri

Nije čitavog isporučila već ide na doradu u Finsku.

grunf
Gost
grunf
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Slažem se sa analizom,ali…Još je Njemačka daleko od toga da bude potpuno neovisna o plinu i ugljikohidratima.Ako pratiš,a vidim da pratiš….problem postoji kod raspoloživosti elektroenergetske mreže za brzo punjenje baterija za elektro vozila.Radi se o snazi tih istih priključaka za punjenje.Imaš jednu analizu Siemens-a o tome,mislim da je izašla prošle godine(probat ću naći link) koja upozorava o opasnosti preopterećenja elektro energetskog sustava.Nadam se da si primjetio kako je Bosch odmah obznanio da ima tehnologiju za diesel motore koji manje zagađuju okoliš od benzinskih.Jaaako su veliki novci u pitanju.Ovih dana se završavaju razgovori u našoj susjednoj ,istočno od nas,državi između Kineza i njihove vlade za kupovinu rudnika koji proizvodi litij.Slučajno doznao da je jedan od većih u svijetu.Zbog ovoga ne čudi što su naši “prijatelji”Nijemci često u Srbiji…i nas zaobilaze u širokom luku..
I kod germana nema nikakve slučajnosti,sve je to sračunato mnogo prije…A kombinacija s Rusijom,je veoma jaka kombinacija..Bismark je to davno shvatio,a angloamaerička elita još bolje…
Još jedanput,pohvala…i plus,naravno za ovaj članak,i da budemo pošteni,često i minus za neke druge.
S poštovanjem,

fiveri
Gost
fiveri
2 godine prije
Reply to  grunf

@ grunf Raspolozivost snage u elektricnoj mrezi se strucno naziva “Rotirajuca masa” . Nju pogone plinske, diesel i turbine kao i parne turbine termo i nuk. elektrana kao i pumpne (reverzibilne) hidroelektrane. Tu sada pocinje prica o ulozi obnovljivih izvora ……..

Grunf
Gost
Grunf
2 godine prije
Reply to  fiveri

Danke, herr fiveri..
Samo ću reći,ovakve teme se uče na FER-u…pa možeš pogoditi,što mi je struka/profesija…veeć dooosta vremena.
Znam da je off topic,ali…još se nisam”oporavio”od onog dana kada se doznalo,da se u našoj,neovisno,samostalnoj i ničim izazvanoj RH,može kupiti ispit iz anatomije na medicinskom fakultetu.
S poštovanjem…

fiveri
Gost
fiveri
2 godine prije
Reply to  Grunf

Keine problem herr grunf.
Samo mala digresija na racun FER-a. Dok je bio ETF bio je jedan od tri najbolja u ex YU i kada se odlazilo vani raditi NIJE TREBALO traziti prepis diplome jer je bila priznata u cijelome svijetu. Danas treba procitati rijeci H. Pozara kada je nastajao ETF i R.K. kao i njegovih ucenika A.D. , R.W. i V,B. Ovi danas su smijesni za njih.

Vielen Dank mit grossen von SPS spezialist.

Grunf
Gost
Grunf
2 godine prije
Reply to  fiveri

Srećom po mene….na diplomi je ETF…

Novi grga (zuzu)
Gost
Novi grga (zuzu)
2 godine prije
Reply to  Grunf

Ovisna o ugljikohidratima?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  fiveri

Ipak plin…plinske turnine su daleko isplativije i bezbednije za prirodu!?

Eddo
Gost
Eddo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Alerik, Po čemu su to njemački električni auti bolji od Tesle???

fiveri
Gost
fiveri
2 godine prije
Reply to  Eddo

Zbog tehnologije koju primjenjuju.Na tzv. Drive-u tj. upravljanju je najvaznije vektorsko upravljanje a u tom segmentu su najbolje dvije kompanije, dok svi ostali koriste njihova rjesenja i patente. Te dvije kompanije ne proizvode automobile.. Tesla je kao i Apple precijenjen,

šinzoabe
Gost
šinzoabe
2 godine prije

U Kini žene izbjegavaju sunčanje da bi imale bijeli ten,azijatkinje vole bijelo 🙂 kineske firme obavezno u promocijama svojih proizvoda u kini angažiraju bijelca, proguglajte pojam ‘white monkey job in china’

POVEZANE VIJESTI

Izbornik