Kina želi ruski plin iz polja kojima se opskrbljuje Europa

Plinovod
30 komentara

Samo u prvoj polovici ove godine je potražnja za plinom u Kini porasla za gotovo 17%, dok su cijene plavog goriva u Aziji dosegla rekordnih 11,5 dolara za milijun BTU, ako govorimo o ukapljenom plinu, što je 408 dolara za tisuću kubnih metara.

Stoga se Peking odlučio na realizaciju ruskih projekata novih plinovoda za koje tijekom proteklih godina nije pokazao velik interes, a za neke je čak prekinuo pregovore.

“Jučer su predsjednik Putin i kineski predsjednik Xi Jinping rekli da treba riješiti problem u najkraćem roku i zaključiti ugovore o opskrbi plinom kroz takozvanu “zapadnu rutu” ulaska u Kinu”, rekao je jučer ruski ministar energetike Aleksandar Novak, tijekom svog govora na Istočnom ekonomskom forumu.

Ministar energetike je rekao da su svi tehnički uvjeti dogovoreni i da se govori o dodatnim isporukama 30 milijardi kubnih metara plina godišnje kroz plinovod “Moć Sibira 2”, bivši projekt “Altai”.

Trenutno je izgrađen  plinovod “Moć Sibira” kapaciteta od 38 milijardi kubnih metara godišnje. Što se tiče ostalih ruta, prošlog ljeta su pregovori o novim plinovodima iz Rusije u Kinu obustavljeni, jer je Peking revidirao svoju energetsku bilancu.

“Na njima nema pomaka. Postoje mnogi čimbenici zbog kojih Kina nije donijela konačnu odluku”, rekao je za Reuters ruski izvor koji je upoznat s pregovorima. Ove informacije je, kako tvrdi Reuters,  potvrdio je anonimni sugovornik iz Gazproma. Prošle zime je agencija TASS izvijestila da je jedno od ključnih pitanja pregovora razlika u stavovima dvije strane u pregovorima oko cijene plina.

“Prema trenutnom trendu rasta tržišta prirodnog plina u Kini, izgradnja zapadnog kraka plinovoda “Moć Sibira 2” izgleda vrlo obećavajuća. Međutim, vrlo je teško predvidjeti točno vrijeme početka izgradnje projekta i sve ovisi o sporazumu strana o cijeni opskrbe plinom.

U Gazpromu su u lipnju još uvijek bili oprezni glede izgleda izgradnje projekta.

sibir gasna infrastruktura
FOTO: Gasna infrastruktura u Sibiru

“Postoji mogućnost, prilično očigledna. Pitanje je kada će se ta mogućnost početi vidjeti u konkretnim sporazumima”, izjavio je u lipnju zamjenik predsjednika odbora Gazproma, Aleksandar Medvedev.

“Ako obratite pozornost, procjene dodatnog uvoza od strane Kine, kao što je često slučaj, imaju dosta širok raspon. Količini potrošnje plina u Kini je ponovno dosegla razinu od 500 milijardi kubnih metara. A najvažnije je da se strateški, što je lako pronaći u kineskim izvorima, nema pada. Udio ugljena u energetskoj bilanci Kine će brzo pasti. Iza ovih jednostavnih brojki se vidi da je Kini za gospodarstvo isplativije prijeći na plin ili će bacati ogroman novac za borbu protiv bolesti pluća i plaćati invalidske mirovine”, rekao je Medvedev.

“Kao što znate, Kina je jedno od najperspektivnijih tržišta plina na svijetu. Stopa potrošnje raste. Samo u 2017. je potrošnja povećana za 15% i bila je 237 milijardi kubnih metara. Zato kineski partneri održavaju pregovore sa svim dobavljačima, kako bi osigurali dodatne zalihe. To se odnosi i na LNG i plin iz plinovoda”, rekla je voditeljica tvrtke Gazprom Export, Elena Burmistrova.

“U ovom trenutku Kina uspostavlja vlastitu ravnotežu i vlastite regije potrošnje i o tome ovisi hoće li daljnji pregovori biti ili neće biti održani”, dodala je Burmistrova.

No, uzimajući u obzir rastući trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Država, Peking se očito odlučio ubrzati “pritisak” na kupnju ruskog plina.

Zamjenik ravnatelja ruskog Nacionalnog fonda energetske sigurnosti, Aleksej Grivač, smatra da je projekt “Moć Sibira 2” više nego realan.

“U zapadnom Sibiru postoji baza resursa i projicirana ruta. Cjelokupno pitanje je samo kineska spremnosti da sklopi ugovore za ovaj plin po povoljnoj cijeni za prodavatelja. Uzimajući u obzir rast potražnje u Kini i ne baš intenzivan rast proizvodnje plina u Turkmenistanu, Peking ima više razloga da potakne isporuke u ovaj dio Kine i uspješno zaključi pregovore”, smatra stručnjak.

Zapadna ruta je za Kinu uvijek bila manje atraktivna od ulazne točke u Kinu za plin iz Središnje Azije. Ali brzi rast potražnje za plinom u Kini i rast ovisnosti o uvozu ukapljenog plina su vjerojatno dovelo do toga da je Kina odjednom pokazala ozbiljan interes za ovu rutu isporuka ruskog plina.

Naravno, projekt je svakako koristan za Rusiju, jer uključuje korištenje resursa u zapadnom Sibiru, čime se smanjuju ulaganja u proizvodnju i poboljšava pregovaračka pozicija s Europom, koja kupuje plin upravo iz ovih polja.

Prošle godine je Kina uvezla 94 milijarde kubnih metara plina, čime je zadovoljila 40% potrošnje u zemlji. Stručnjaci su rekli kako Peking nastoji diversificirati izvore opskrbe, te da iz Rusije želi dobiti jednako jeftin plin kao iz Turkmenistana.

To se posebno odnosi na “zapadnu rutu”, jer se glavni potrošači nalaze na istoku zemlje, stoga bi uz razvoj infrastrukture i visoke cijene isporuke za Peking to bilo je prilično skupo.

Igor Juškov, vodeći analitičar ruskog Nacionalnog fonda energetske sigurnosti, kaže kako Gazprom ne može previše sniziti cijenu i tražit će paritet s europskim cijenama

“Ovaj plinovod bi se napajao iz polja Sibira, koje sada “jede” EU i europske tvrtke. Ako je Gazprom pristane na ustupke Kini, europski kupci bi mogli tražiti iste cijene kao i kineski”, zaključio je Igor Juškov.

Ono što je sigurno je da tržište plina u Kini nezaustavljivo raste, a plinska polja u Sibiru su im nadohvat ruke. Stoga je kineski predsjednik Xi Jinping razgovarao s Vladimirom Putinom i tražio da se ubrza početak prekinutih pregovora o projektu “Moć Sibira 2”, bivši projekt “Altai”.

Aleksandar NovakAltaigasgasovodGazpromMoć Sibira 2PlinPlinovod
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shah
5 godine prije

hm ako je tako, onda inicijativa Predsjednice o tri mora ima smisla. Skocit ce cijene plina u EU. Siguran sam da ekipa ovdje ima vlastite sume. 😉

Adriana
5 godine prije

Neće ići. Već godinama tamo djeluju Altajske eko-udruge osnovane i financirane iz US, predvođene nekakvim amerskim usidjelicama, vrlo militantnim i zagriženim oko eko.parka. Možda pobune i lokalce. Surfajte, teško je povjerovati, ali ameri su, brale, sveobuhvatni (comprehensive).

eu kolonija
5 godine prije

tražena roba. orban je također tražio jednu pipu za mađarsku. pored kine tu su mnogi drugi iz azije. europa bi mogla ostati nasmijana ako nastavi sa dosadašnjom politikom:)

Mister ?
5 godine prije

Koja im korist kada ce rusi opet kako zapad naredis. Isto kao i kina.

Segota
5 godine prije

Bas sam se spremio da kupim kotao na pelete u kombinaciji sa toplotnom pumpom….?

Son of Alerik
5 godine prije

Ne čudi da su pregovori između Kine i Rusije oko kupnje dodatnih količina plina zapeli. Prethodni ugovori o isporuci ruskog plina su se odvijali u sasvim drugačijem kontekstu od ovog danas. Dok je još jučer Kina, u trenutku kad je Zapad Rusiji nametnuo sankcije, egzistirala kao spasitelj ruskog gospodarstva (i državnog proračuna), dok je sve izgledalo kao da Kina iskorištava Rusiju kao svoju koloniju, s protokom vremena se dogodio obrat. Rusija je stabilizirala svoje proračunske prihode i u situaciji kad mogu birati komu će i koliko plina pordavati, Kina im sa svojim novim potrebama dolazi kao naručena. Putin dolazi u priliku da odlučuje o kineskom gospodarskom rastu! Sad ne drži više komunistički politbiro Putina za jaja, nego je obrnuto. U tim ‘pregovorima oko cijene plina koji su zapeli’, korist će izvući i EU. Ako ne s nižom cijenom, a onda barem s istom. I to nije jedina korist za EU.… Čitaj više »

šinzoabe
5 godine prije

U Kini žene izbjegavaju sunčanje da bi imale bijeli ten,azijatkinje vole bijelo 🙂 kineske firme obavezno u promocijama svojih proizvoda u kini angažiraju bijelca, proguglajte pojam ‘white monkey job in china’

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI