SAD uvele sankcije Saudijskoj Arabiji

SAD uvodi sankcije Saudijskoj Arabiji
44 komentara

Iako je pod ovim naslovom jučer objavljena vijest da je američko Ministarstvo financija najavilo uvođenje sankcija protiv 17 državljana Saudijske Arabije, uključujući generalnog konzula ove zemlje u Turskoj, prikladniji naslov bi bio: “Najgluplje američke sankcije u povijesti”.

Među sankcioniranima su bivši pomoćnik krunskog princa Saudijske Arabije Saud Al-Qahtani i generalni konzul u Turskoj Mohammad Al-Otaibi, prenosi Reuters.

Sankcije saudijskim državljanima su uvedene u okviru američkog globalnog zakona “Magnitsky Act”, kojim Washington diljem svijeta kažnjava pojedince i organizacije za kršenja ljudskih prava.

Ne postoji službeno pojašnjenje o uključivanju građana na popis sankcija, ali sve agencije navode da se radi o ljudima koji su uključeni u brutalno ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Ranije je Washington zaprijetio sankcijama Saudijskoj Arabiji zbog ovog slučaja i sada je donesena konačna odluka.

Međutim, za sankcionirane to ne znači baš ništa. Ranije je priopćeno da će glavno tužiteljstvo Saudijske Arabije za one koji su krivi za ubojstvo Jamala Khashoggija inzistirati na smrtnoj kazni.

Kako postoji velika vjerojatnost da će 11 od 17 saudijskih državljana koje je sankcioniralo američko Ministarstvo financija uskoro osjetiti oštricu sablje koju saudijski dželati koriste za pogubljenja, malo je vjerojatno da ih interesira odluka Bijele kuće.

Naime, ured državnog tužitelja u Rijadu je potvrdio da je novinar, saudijski “disident” s prebivalištem u Sjedinjenim Državama, ubijen u zgradi generalnog konzulata u Istanbulu, te da je njegovo tijelo raskomadano i iznijeto iz zgrade diplomatskog predstavništva. Trenutno je protiv 11 osoba, koje su uključene u kazneni predmet, podignuta optužnica. Poznato je da u ovakvim slučajevima saudijsko “pravosuđe” reagira brzo i učinkovito. Konačno, krunskom princu Mohammadu bin Salmanu, koji je pod velikim pritiskom zbog ovog slučaja, je u cilju da se sve što prije završi, krivci pogube i da time umiri svoje zapadne partnere.

Dakle, za 11 od ukupno 17 sankcioniranih od strane Washingtona je ovo trenutno zadnja briga, a uskoro će se saznati i njihova imena, što je također nevažno i samo potvrđuje navode kritičara saudijskog režima i Bijele kuće da će Trump učiniti sve da spasi krunskog princa Mohammada bin Salmana, bez čije suglasnosti Saud Al-Qahtani nikada ne bi letio za Istanbul, niti bi išao u posjet generalnom konzulu kraljevstva u Turskoj Mohammada Al-Otaibiju.

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Sad HRT kaže 7 za smrtnu kaznu, a prekjučer je bilo 11. Nevažno. Malo im to znači. Kakav lisac Steven Mnuchin. Sankcionirao one koje čeka glavosijek ili dugogodišnja robija u saudijskim zatvorima. Jako im je to sada problem.

čitalac
5 godine prije

“Konačno, krunskom princu Mohammadu bin Salmanu, koji je pod velikim pritiskom zbog ovog slučaja, je u cilju da se sve što prije završi, krivci pogube i da time umiri svoje zapadne partnere.”
Da, samo što će poslje ovoga teško naći nove slijepe izvršioce zamisli svog bolesnog uma, od.. nove žrtvene jance.
A dobit će i određeni broj osoba koje će mu raditi o glavi. Jer se je s ovim zasigurno smanjio broj onih koji apsolutno vjeruju režimu da će ih zaštiiti.
Režimu se ne piše dobro…

emdzej
5 godine prije

Cijeli ovaj slucaj sluzi da se napakosti reformatorskoj porodici Saud, zaštitnicima muslimana, svetih mjesta Mekke i Medine, ljudskih prava i zena šofera. Kriv je Iran, njih treba sankcionisati! Zavjera perzijsko-ruska. Pravda za Malog Princa.

Dub Miroslav
5 godine prije

Saudi: Čim prije ubiti svjedoke.
SAD: Kazniti mrtve.
Vuk sit a o ovce će se brzo zaboraviti.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

A ja pomislio ozbiljne sankcije; Zabrana svima na svijetu trgovina saudijskom naftom.

giordano bruno
5 godine prije

Cija je ispostava Saudijska Arabija na Bliskom Istoku. Ko je stvorio Saudijsku Arabiju. Ko je stvorio Vehabizam.

mesib
5 godine prije

To kraljevstvo tj. kretenska diktatura neće dati pogubiti svoje bespogovorne izvršioce. Možda će glavom platiti neko ali pravi krivci su sad najveće patriote u Saudijskom dijelu Arapskog poluotoka. Optuživši Kašogija za pripadnost Muslimanskoj braći razvodnili su osjećaj pravde zapadnom javnom mnijenju. Ovom situacijom je osvijetljen sav apsurd današnjeg stanja svijeta; niti Iran, niti Izrael, niti Sisi, niti Al-Saud, niti al-USA, niti Macron, niti UAE, čak niti palestinski Fatah … nemaju ništa protiv ubistva Kašogija! Naprotiv, bio je poželjna meta koja mora pasti! Ovdje je korisni idiot ubio saudijskog snowdena odnosno snowdena internacionalne banditske elite … end of story.

MilanCZ
5 godine prije

Saudijske arabiju i njihovim carstvo podrzavaju i osnovali Englezi.Preformacijom država u svijetu, saudijcima je odzvonilo a sankcije su djelo globalista dá do sadasnji Sistem saudijaca sruse i centar upravljanja muslimanskih država preuzme Iran.

Ratoborna Gljiva
5 godine prije

Čuj to ameri sankcionišu saude…

nekoime
5 godine prije

Sankcije uključuju i zabranu nošenja šešira i ostalih pokrivala za glavu.

Nostradurus
5 godine prije

Idealna sancija za Saudijsku arabiju je da im se zabrani prodaja nafte u dolarima!! 🙂

rodoljub
5 godine prije

Ha, ha, ha, koja sprdacina. I sada ce neko da prica kako je Amerika ozbiljna drzava. Amerika je sila , ali sila tame, imperija zla. Medjutim, ozbiljna drzava nije. Vise lici na bandita koji svima preti .

101
5 godine prije

Da susretnem Trumpa pitao bih ga oce li da mi popusi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI