Sirijska vojska vratila kontrolu nad istočnim Aleppom

Aleppo oslobođenje
0
0

Više od 3 hiljade civila napustilo je istočne dijelove Aleppa u posljednjih 24 sata, javljaju agencije. Skoro 40% teritorije koju su držali pobunjenici je oslobođeno od strane sirijskih vladinih snaga.

Državna televizija saopštila je da vladine snage uklanjaju mine i eksplozivne naprave u oslobođenom dijelu grada. Dvojica zvaničnika pobunjeničkih snaga kazali su za agenciju Reuters da su se njihove snage povukle na lakše odbranjivu liniju fronta, jer napredak vladinih snaga prijeti da podijeli pobunjeničku teritoriju na dva dijela.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su vojne snage sirijske vlade oslobodile 12 opština, što je oko 40% teritorije.

Sirijska vojska i njene savezničke snage pokrenule su veliku ofanzivu u cilju povratka kontrole nad Aleppom u septembru ove godine.

Hiljade stanovnika istočnog Aleppa je pobjeglo u područja pod kontrolom vladinih snaga i kurdskih trupa nakon povećanja intenziteta borbenih dejstava u subotu.

Akcija je uslijedila nakon trosedmične pauze u vazdušnim napadima sirijske i ruske avijacije na ovo područje, a koja je završena 15. novembra.

Povratak kontrole u Aleppu, drugog po veličini sirijskog grada, ključni je cilj sirijske vlade. Istočni dio ovog grada bio je pod kontrolom pobunjenika posljednje četiri godine, a gubitak te kontrole je veliki udarac za pobunjeničke snage.

Vladine snage vraćaju kontrolu nad sve većom teritorijom otkako je Rusija uzela učešće u sukobu na strani predsjednika Bashara al-Assada, u septembru prošle godine.

bashar al-assadeosobođenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI