Tajna služba Venezuele blokirala Nacionalnu skupštinu – Oporba istjerana na ulicu

Venezuela
41 komentar

Nakon što je ukinut imunitet gotovo svim oporbenim zastupnicima koji su sudjelovali u događajima 23. veljače u Cucuti u Kolumbiji i napadu na vojarnu La Carlotta u istočnom Caracasu 30 travnja, Bolivarska garda je u utorak okružila je zgradu Nacionalne skupštine Venezuele i svima blokirala pristup. Straža je unutar zgrade postavljena pred određenim brojem zatvorenih prostorija. Oporbeni zastupnici nisu pušteni u zgradu. Sastanak parlamenta nije održan, a u zgradi su bili samo agenti tajne službe SEBIN.

Službeni razlog je navodna poruka o prisutnosti eksplozivnih naprava u objektu, iako je jasno da je ova akcija vlade posljedica neuspjelog državnog udara.

Prema Maduru je među sudionicima zavjere bio i bivši ravnatelj službe sigurnosti SEBIN, koji se i prije pokušaja državnog udara ponašao pretjerano sumnjivo. Uoči pokušaja vojnog udara je ministar obrane Padrino upozorio Madura o nadolazećoj zavjeri, nakon čega su se odmah počele provoditi protumjere.

Prema Maduru, to je bio jedan od razloga za lažni početak udara koji se, kako je kasnije postalo poznato iz američkog tiska, trebao provesti početkom svibnja. Međutim, otkrivanje jednog od glavnih sudionika u zavjeri je prisililo urotnike da ubrzaju stvari, što je rezultiralo nepripremljenim i neuspjelom urotom.

U biti, prema riječima Madura, ministar obrane Venezuele je još jednom, bez razmišljanja, torpedirao pokušaj svrgavanja vlasti u zemlji. Prijetnje iz Washingtona ga očito nisu impresionirale. Nakon onoga što se dogodilo, Maduro je još jednom službeno objavio da potpuno vjeruje u vodstvo vojske i uvjeren je da neće izdati Bolivarsku revoluciju. Do sada, povjerenje u Vladimira Padrina opravdava i vidno nezadovoljstvo Sjedinjenih Država, koje su krivo računale i na njegovo sudjelovanje u svrgavanju Madura.

Također se otkrilo da su lokalne tajne službe, iako u mnogo manjem opsegu, ponovile dobro poznatu operaciju “Povjerenje”. Služba nacionalne sigurnosti je stvorila priču u “zavjeri venecuelanskih generala” i tim informacijama je hranila CIA-u tijekom proljeća. Zanimljivo je da su u Washingtonu zaista mislili da je netko od  “starijih drugova” predložio smjenu Madura, zbog čega su u Sjedinjenim Državama bili apsolutno sigurni da razgovaraju s pravim urotnicima.

Sva komunikacija je bila pod kontrolom službe SEBIN, koja je zapravo imala operativne informacije o pripremi državnog udara i planovima Amerikanaca, što je igralo važnu ulogu u ometanju pokušaja državnog udara i neuspjehu planova CIA-e.

Nije slučajno da su se već u svibnju u američkom tisku pojavili kritički članci o Gini Haspel, novoj ravnateljici CIA-e. To je za mnoge bio njezin neuspjeh, ne samo Boltona, Rubia i Abramsa.

Za kraj, na razgovorima s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u Sočiju je Rusija još jednom potvrdila da se protivi nasilnom rušenju Madura i pokušajima nasilnog nametanja “demokracije”.  Pompeo je Lavrovu odgovorio tradicionalnom mantrom o tome da je Madurovo vrijeme isteklo. U javnoj retorici, dvije zemlje stoje uz venecuelanski narod, ali teško da itko ozbiljno računa na američki napredak u tom smjeru, obzirom da američki dužnosnici i dalje tvrde kako je “cijeli svijet s Juanom Guaidóom”.

Što se oporbenog zastupnika Juana Guaidóa tiče, on će, po svemu sudeći, od sada sjednice moći sazivati u parku u istočnom Caracasu u kojem se krajem siječnja proglasio “predsjednikom”. Ali kako su Leopoldo Lopez i Liliana Tintori već pobjegli, što su učinili zastupnici Richard Blanco i Marianela Magallanes, potpredsjednik parlamenta Edgar Zambrano je u istražnom zatvoru, a zastupnici Luis Florido, Henry Ramos Allup, José Simón Calzadilla, Américo De Grazia, Freddie Superlano Salinas, Sergio Vergare, Juan Mejia, Carlos Paparoni i Miguel Pizarro su ostali bez imuniteta i protiv njih se vodi kazneni postupak za izdaju, zavjeru i pobunu, pitanje je tko će ga doći slušati?

John Boltonnicolas maduroslužba SEBINvenezuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
5 godine prije

Tako je to kada imaš obavještajne službe koje rade svoj posao, a ne bave se tuđim ili osobnim interesima.
Naša SOA je do te mjere kastrirana da ne bi djelovala protiv puča ni da se dešava kod njih u Savskoj. CIA i MI6 šetkaju okolo i rade što im volja još od vremena kada su Tureka skinuli s mjesta ravnatelja. Mediji i NGO-ovi rade protiv interesa naroda na svakodnevnoj bazi, nikome da bi pala las s glave. Onda se kasnije čude kada sve ode u 3 p.m.

Riddick
5 godine prije

Mislim da ce nedavni dogadjaji oko Irana pomeriti fokus paznje SAD i tako dati vise manevarskog prostora Venecueli da se slobodnije izbori sa petom kolonom.
Trenutno opozicija prakticno i ne postoji, preostalo je da ih sve uhapse i procesuiraju.

Siniša
5 godine prije

Strpljen spašen…ovo šta je Maduro uradio je mislim neviđeno u Latinskoj Americi,da je bukvalno posao odradio a nema žrtava kao u sličnim slučajevima!!!

eks
5 godine prije

Oporba u Venecueli ? To je trojanski konj Amerikenjaca.

Kile
5 godine prije

Ipak se Madurovo čekanje i strpljenje isplatilo, sve pacove sad istjerat van na čistinu

krezubi glasac
5 godine prije

King Maduro ! Bravissimo maestro

Muppet shou
5 godine prije

Maduro poceo igrati sah sa velemajstorom. Dobije partiju bez zrtvovanog pjesaka. Vec vidjeno na Krimu.
Maduro 1 hijene 0

Zum
5 godine prije

KGB je ipak KGB

Zvrk
5 godine prije

ipak se pokojnom Chavezu isplatilo ulagati u vojsku i tajne službe.

Laki Topalović
5 godine prije

Ovdje znamo samo sitne natuknice operacije. Jednom , za desetak godina, bilo bi dobro da netko napiše knjigu, ali je previše aktera, i inozemnih, u igri, tako da nećemo znati pikantne detalje. U svakom slučaju, gdje su oni koji za Madura vele “Taj glupi vozač autobusa!”?????

Son of Alerik
5 godine prije

Maduro opet u svom totalitarističkom odijelu. Nije mu bilo dovoljno što je ustanovio nadparlament i tako zaobišao parlament, nego je eto morao i fizički zatvoriti Parlament.
Ako ima dokaza ili osnovanih sumnji u zavjereničku ulogu bilo kojeg zastupnika, onda, koliko god da ih je – sve do jednog pritvoriti i na sud. Na taj način bi legalno i legitimno pokazao kako je Venezuela demokratska država koja drži do prava i pravde. Ovako – tek jadni totalitaristički potez koji ne služi na čast ni njemu, ni Venezueli.
Priče o mudroj i sposobnoj tajnoj službi djeluju smiješno.
Kako bi rekao Roosewelt – U politici ništa nije slučajno, ako nešto i jest, onda je to zato što je planirano da izgleda slučajno – otprilike tako je i s ovom zavjerom. Da je CIA htjela uspjeti, uspjela bi.

Ante
5 godine prije

Dobro ono netko rekao jednom da treba pričekati sa reakcijama koji tjedan ili čak mjesec da se vidi što se zaista dogodilo prvog svibnja i prije prvog svibnja. Sada samo 16 dana poslije vidi se odlično odrađen posao Venezuelanskih vlasti. Izdajnici iz oporbe su završili u zatvoru bez da se Demokracija bunila. Na tome možemo zahvaliti i rusima jer već imaju iskustva sa tom Demnkracijom.

Niko
5 godine prije

Da je taj guadio u iranu dosad bi on pognoio ali ce tako i zavrsiti kada rusima dosadi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI