Teheran odbacio ultimatum SAD-a: “Tko ste vi da odlučujete što će činiti Iran?”

Hassan Rohani - iranski predsjednik
36 komentara

Ministarstvo vanjskih poslova Irana je odbacilo kao uvredljive i neutemeljene optužbe američkog državnog tajnika Mikea Pompea navedene u takozvanoj “novoj američkoj strategiji za Iran”, prenosi iranska agencija Mehr News.

Ove prijetnje su odraz očaja američkih dužnosnika

U jučerašnjem priopćenju je iranski ministar vanjskih poslova rekao kako su jadne, neutemeljene, uvredljive i intervencionističke primjedbe Mikea Pompea i optužbe protiv velike i civilizirane iranske nacije odraz očaja i američkih dužnosnika.

Prema priopćenju, optužbe američkog državnog tajnika Iran vidi i kao kukavički pokušaj skretanja pozornosti svjetske javnosti s nezakonitih akcija Washingtona, povreda obveza i jednostranog izlaska iz nuklearnog sporazuma, što je u suprotnosti s međunarodnim pravom i rezolucijama Ujedinjenih naroda koje su jednoglasno usvojene uz pristanak samih Sjedinjenih Država.

“Napominjemo da je Pompeo opet pokazao slab intelekt, slabu pozornost,  analitičku zaostalost i zbunjenost u procese donošenja odluka u Sjedinjenim Državama i pokazao da radikalni elementi i jastrebovi u Americi ne znaju povijest i ne mogu izvući pouke iz nje”, stoji u službenom priopćenju Teherana.

“Američki režim, koji je, usprkos otporu svih zemalja svijeta, osim nekoliko manjih režima, odustao od provedbe svih svojih političkih, pravnih i međunarodnih obveza nije u poziciji da diktira uvjete tako velikoj zemlji kao što je Iran, koja redovito ispunjava svoje obveze”, navodi se u priopćenju.

U izjavi je iransko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo kako SAD nemaju pravo diktirati Iranu kakvu politiku treba ili ne treba provoditi u regiji, jer su svi problemi Bliskog istoka, uključujući Irak, Siriju, Libanon, okupiranu Palestinu, Jemen i Afganistan, nastali zbog uplitanja i zadiranja u procese u regiji Washingtona i njegovih saveznika, srednjovjekovnih diktatorskih vlada.

“Posebnost kolonijalnog američkog režima je podrška terorizmu, posebice državnom terorizmu, kao i terorističkim skupinama poput Al-Qaede, ISIL, Mujahedin-e Khalq, Jundallah i drugima, koje i dalje opstaju s novcem američkih poreznih obveznika, te uz potporu nesposobnih sustava na Bliskom istoku. Oni će biti sramotno poraženi, a američka vlada i njezini saveznici poniženi”, navodi se u priopćenju.

Iran mapa
FOTO: Iran mapa

Očevi Al-Qaede i stotina drugih terorističkih skupina koje ugrožavaju međunarodni mir i sigurnost ne mogu ugroziti stabilizacijske mjere i borbu Islamske Republike u regiji i svijetu i neka nam prestanu dosađivati sa svojim iluzijama o vlastitoj moći”, stoji u izjavi.

Prema priopćenju, oni koji planiraju udare protiv legalnih vlasti, pljačke bogatstava potlačenih naroda, ubijajući nevine i bespomoćne, žene i djecu, kršen međunarodne sporazume i rezolucije, proizvodne i koriste oružja za masovno uništavanje i krše prava pojedinaca i manjina ne mogu ugroziti nezavisne države.

“Savjetujemo višim američkim dužnosnicima, posebice njihovom državnom tajniku, da izvuče pouke iz sudbine protekle politike SAD prema iranskom narodu i zaustave svoje intervencionističke i neuspješne mjere i politike, kojima je, čini se, cilj zabiti klin između iranskog naroda i državnog sustava Islamske Republike Iran. Prema sudu svjetske javnosti, one zapravo još više sramote same SAD”, navodi se u priopćenju.

Islamska Republika odbacuje optužbe iz takozvane “nove strategije” i primjedbe američkog državnog tajnika smatra drskim i flagrantnim uplitanjem u unutarnje poslove Irana i protuzakonitom prijetnjom zemlji koja je član Ujedinjenih naroda, te zadržava pravo poduzimanja pravnih akcija”, izjavio je iransko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Odgovornost za svaku nezakonitu i zastrašujuću mjeru protiv iranske nacije će biti na američkoj vladi”, zaključuje Ministarstvo vanjskih poslova Islamske Republike.

Hassan Rohani: Negdje pritiskom možete i ostvariti cilj, ali u Iranu ne!

Iranski predsjednik Hassan Rohani je također odgovorio na optužbe i ultimatum Mikea Pompea upućen Iranu, te izjavio “kako ni Iran niti cijeli svijet jednostavno neće prihvatiti da SAD donose odluke za svaku zemlju”.

Iranski predsjednik Hassan Rohani je sinoć reagirao na prijetnje američkog državnog tajnika Mikea Pompea, koji je, ako Teheran odbije promijeniti svoju vanjsku i unutarnju politiku i ne prihvatiti 12 uvjeta za bilo kakav “novi dogovor” nakon Trumpovog povlačenja iz nuklearnog sporazuma, obećao da će Washington Iranu uvesti “najsnažnije sankcije u povijesti”.

“Sadašnja se američka uprava vratila u vrijeme prije otprilike 15 godina, ponavljajući iste stare riječi iz 2003. i 2004. godine”, rekao je predsjednik Rohani, podsjećajući na vatrene govore Georgea W. Busha.

“Sve zemlje na svijetu pri donošenju odluka zahtijevaju neovisnost”, kazao je Rohani.

“Možda Amerikanci određene ciljeve mogu i ostvariti vršenjem pritiska, no logika nalaže da SAD ne mogu odlučivati za cijeli svijet”, dodao je iranski predsjednik.

Rohani je podsjetio i da je Mike Pompeo, bio direktor CIA-e.

“Posve je neprihvatljivo da čovjek koji je godinama služio u obavještajnoj agenciji sada, kao američki državni tajnik, pokušava donijeti odluke za Iran i druge zemlje”, rekao je Rohani.

“Što mislite? Tko ste vi da donosite odluke za Iran i svijet ili da nam govorite što ćemo činiti s našom nuklearnom tehnologijom?”, poručio je Rohani.

Iranski predsjednik je na kraju odbacio sve navode iz govora Mikea Pompea i ponovio “kako će iranski narod nastaviti svoj put kao dio Ujedinjenih naroda”.

SAD i ultimatum Iranu – Ne ispuni li zahtjeve, “Iran čekaju sankcije kakve svijet nije vidio”

 

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Branko
5 godine prije

Americki i Izraelski plan da ovladaju BI je neslavno propao. Nemaju kontrolu nad Libanonon,u Siriji su porazeni, gube kontrolu nad Irakom. Ove sankcije su samo očajnički potez nakon sloma i kraha imperijalističke politike. Kad sve zemlje bogate naftom odbiju sa prodaju naftu za dolare tada će financijski sistem u Americi dozivjeti kolaps. Zvijer je smrtno ranjena i krvari. Osjeća da jos smrt dolazi na vrata i panično pokušava da jos se odupre.

opet ja
5 godine prije

Pa naravno, niko nije drugačiji odgovor ni očekivao. Ali kao što smo videli od sankcija prema Kini nema ništa I tu su kauboji pomislili da će Kina sama sebe da sankcioniše. Tako će da bude i sa Iranom dok se neko ne drzmne da ih vojno napadne jer zainteresovaih ima na celom bliskom istoku. Mada sumnjam, Iran je preveliki zalogaj.

17 novembar
5 godine prije

napadom nato pakta na iran oslabila bi podrska sirijskoj vojsci i hezbollahu , sto bi iskoristio izrael i ostale teroristicke skupine u siriji . iran je okruzen nato bazama i u sukobu sa nato paktom nema nikakve sanse

pingpong
5 godine prije

nisam komentirao usra puschicarovica jer sam umirao od smijeha.
nemam potrebe komentirati iranski odgovor jer je sve lijepo i razumno receno.
molim ovaj portal da mi ne zamjeri na vulgarnosti jer je ljudsko smece usa rezima unistilo previse zivota diljem ovog naseg nesretnog planeta.

Mimi
5 godine prije

odlično, bravo, treba se oduprijeti zlu, nadutosti i bezakonju amero režima

Abznormalan
5 godine prije

A u medjuvremenu izrael se hvali da je borbeno koristio f35i…. Dal smo svi ludi sto trpimo tu zapadnu propagadnu masineriju

Alen
5 godine prije

Boks meč se ocekuje.. Prije borbe uvijek uvijek ide verbalno nadmetanje…..

Laki Topalović
5 godine prije

Jel Pompeo stvarno mislio da će prihvatiti. neće biti ništa ni od dogovora s Kimom, čak ni o navodnom dogovoru da neće biti trgovinskog rata s Kinom. I to je u fazi pregovora i verbalnih obećanja. NIKADA Sad nisu poštovale ništa, nikakav dogovor ni sporazum. A koliko znam, Iran ( Perzija) postoji malo duže od ove tzv zemlje. Umjetne tvorevine, Amerike. Koja će, ako Bog da, a tko baš nema 80 godina, propasti i početi pucati po šavovima. Ne samo zbog gubitka utjecaja, nego zbog sve veće spoznaje svijeta da je to banda kriminalaca.

Lindita
5 godine prije

Za one koji nisu upućeni … Cionističko zlo gradi nekakve zidove prema Libanonu (uskoro i na okupiranom Golanu-jer će se u iduća dva mjeseca osloboditi cijeli jug Sirije, osim Golana) jer već se provode studije u entitetu zločinačke, GENOCIDNE Apartheid udruge kako se treba-mora voditi unurarnja borba za opstanak kad Hizbollah bude vodio “osvajačke” operacije …

Spartak
5 godine prije

Predlažem da pod hitno netko ovom usanskom Popaju, ili kako se već zove, dobaci konzervu špinata, Pa da Popaj jurne i sam sredi cijeli Iran za pet minuta. I postavi Olivu za iransku caricu.

minimoris
5 godine prije

Ovo sa Iranom je ocekivano,tj ultimatum Amerike,ali i odbijanje Irana. E sada sto se vojske tice,Amerikanci mogu da upotrebe kombinaciju vojne i meke sile tj da Iranci krenu u obaranje vlasti. Iranci imaju vojsku i to veliki broj,to stoji,ali avijacija im je bas slaba,to sto imaju S300 ne znaci im mnogo jer bi ih ovi gadjali krstarecim raketama i dovoljno je da ispale po 20 na jednu ispostavu S 300 i njega vise nema.Da kopneno ulaze u Iran za to Amerikanci nemaju sanse. Koja je sada tu strategija Amerikanca:da krstarecim raketama pokusaju da uniste infrastrukturu Iranaca tj elektrane,puteve i civilnom stanovnistvu otezaju zivot maximalno,da bi primenom obojene revolucije smenili rezim. Koja je strategija Irana:da pokusaju da napadnu americke baze kojih u njihovom krugu ima mnogo i koje nisu branjene nekim protivraketnim sredstvima ili kada bi uspeli da pogode bazu u Kataru ili Bahreinu i njih uniste. Pitanje je sta bi… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.