SAD i ultimatum Iranu – Ne ispuni li zahtjeve, “Iran čekaju sankcije kakve svijet nije vidio”

Pompeo dao ultimatim Iranu
86 komentara

Manje od dva tjedna nakon izlaska Sjedinjenih Država iz nuklearnog sporazuma s Iranom je američki državni tajnik Mike Pompeo predstavio je “Plan B” State Departmenta za Islamsku Republiku. Popis zahtijeva, koji su praktično ultimatum Teheranu, Pompeo je predstavio u govoru u “Zakladi Heritage” u Washingtonu.

Visoki dužnosnik je izjavio da će SAD nametnuti Iranu “najsnažnije sankcije u povijesti s ciljem da Teheran na kraju mora izbirati između financiranja ratova u inozemstvu ili održavanja vlastitog gospodarstva”.

U svom je govoru je Mike Pompeo branio odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o izlasku iz Sveobuhvatnog zajedničkog akcijskog plana (JCPOA), kojeg je Iran potpisao sa “Grupom 5+1” 2015. godine, te je objasnio kako je cilj povećanja pritiska na Teheranu da se postigne bolji sporazum za Washington.

Osim toga, Pompeo je detaljno opisao nekoliko budućih sporazuma s Iranom, kao i što Teheran mora učiniti kako bi Washington ukinuo sankcije protiv Islamske Republike.

Uvjeti koje Iran mora ispuniti su sljedeći:

  1. Obavijestiti Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) o svim aktualnim aspektima svog nuklearnog programa i zaustaviti ove aktivnosti u budućnosti.
  2. Zaustaviti obogaćivanje urana
  3. Nikada ne reciklirati plutonij.
  4. Bezuvjetno pružiti pristup dužnosnicima i stručnjacima Međunarodne agencije za atomsku energiju svim nuklearnim postrojenjima Irana.
  5. Prekinuti razvoj i proizvodnju balističkih projektila.
  6. Zaustaviti razvoj projektila koji mogu nositi nuklearno oružje.
  7. Osloboditi sve građane Sjedinjenih Država i građane savezničkih američkih država.
  8. Prestati pružati vojnu podršku Huti borcima u Jemenu.
  9. Prestati podržavati “terorističke organizacije” i uhititi bivše vođe Al Qaede.
  10. Poštivati suverenitet iračke vlade i jamčiti razoružanje šiiskih vojnih organizacija.
  11. Povući sve iranske vojnike iz Sirije.
  12. Ne prijetiti Izraelu i zaustaviti “lansiranje projektile na Saudijsku Arabiju i UAE”.

Kao što se može primijetiti, ovaj “Plan B” američkog State Departmenta se sastoji od izgradnje širokog pritiska na iranske vlasti da pristanu na pregovore o “novoj sigurnosnoj arhitekturi” koja nema veze s iranskim nuklearnim programom. Ovo je prvi govor Mikea Pompea o vanjskoj politici u svojstvu novog državnog tajnika američke administracije.

“Naši zahtjevi Iranu nisu nerazumni. Odustajte od svog programa. Ako bi se odlučili vratiti, ako počnete obogaćivati uran, potpuno smo spremni na odgovor”, izjavio je američki državni tajnik, bez ulaženja un detalje o mogućem odgovoru, nadajući se da će Iran “donijeti drugačiju odluku i izabrati drugačiji put”.

Ravnatelj Organizacije za nuklearnu energiju Irana, Ali Akbar Salehi, izjavio je krajem travnja kako zemlja ima dovoljno tehničkih znanja i kapaciteta da se vrati u vrijeme prije potpisivanja nuklearnog sporazuma, ali je Teheran priopćio kako se to neće dogoditi ako ostali se potpisnici i dalje budu pridržavali međunarodnog dokumenta.

“U pogledu nuklearne znanosti, Iran je postigao razinu da ako ne uspijemo dobiti jamstva, a ispunili smo naša nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma, vratit ćemo se u prošlost i čak i na mnogo viši nivo nuklearnih aktivnosti”, rekao je Ali Akbar Salehi.

Nakon desetljeća američkog pritiska, sankcija prijetnji i međunarodnih sankcija koje su trajale od 2006. do 2016. godine, jasno je da Iran neće pristati na američki ultimatum, posebno zato što su neki američki zahtjevi apsolutno besmisleni i neprovedivi.

VIDEO – Mike Pompeo izlaže “Plan B” Washingtona za Iran

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
86 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rokokoko
5 godine prije

Novi Micky Mouse se zove Pompeo

Sale
5 godine prije

Pimpek

pingpong
5 godine prije

ma komentirao bi ja ali ne mogu se prestart smijati Dumpu i ovom Pumpinu od tajnika …..:)))))))))))

Abor
5 godine prije

Hehee! Umori se bitanga od citanja sadrzaja “ultimatuma” Da li iko vise dozivljava ozbiljno ove bandite…?

Riddick
5 godine prije

Lista želja je tako koncipirana da je nemoguće da je Iran prihvati , postoje zahtevi koji se ne mogu ispuniti kao što je stavka 9 koja glasi: Prestati podržavati “terorističke organizacije” i uhititi bivše vođe Al Qaede. Cilj je produženje neprijateljstava po svaku cenu i taj cilj ovaj ultimatum jasno ističe , ako čitate izmedju redova , i ako ste malo upućeni u prošlost Američke spoljne politike na Bliskom Istoku , ovo nije nikakva ponuda već poziv na rat , indirektan preko proksija ali ne previše veliki jer su Iranci dobro naoružani i Amerima se ne isplate velike žrtve , jednostavno žele da Iran stave u kutiju , u njihov kavez , u kojem ima taman toliko prostora koliko oni misle da treba da ima , a to zahteva instaliranje na vlast anti Šitskog i Anti islamskog , anti Ruskog , anti Palestinskog vodje kakav je Reza Pahlavi . Zato… Čitaj više »

priceless
5 godine prije

e moj “Pompino”…

Laki Topalović
5 godine prije

Koliko sam shvatio, ako treba uhapsiti vođe Al-Qaede, prvo treba okupirati SAD i Capitoll Hill, CIa-u i cijeli Langley i Washignton, , te Saudijsku Arabiju. Napravljeno to, uvate te Al-Qaidiste i dovedu ih pred Pompina i kažu Evo, mi napravili što’s rek’o.

Laki Topalović
5 godine prije

Dakle, koje je zemlje do sada sankcionirao Washington : Kuba , Iran, S.-Koreja, Rusija, Sirija, Venezuela….. Pomoć? DR Kongo, , jbg, za Afriku ne znam. Pakistan? Ako nije uskoro će. Libanon, odnosno vladajući Hezbollah, tako da mu dođe na isto. Jemen? Mislim da da. Ma tko ste vi, dabogda vam Katarina svaki dan prošla jednim velegradom.

Srdjan
5 godine prije

Jos da prestanu da jedu… Zadnje vreme doslo.

Kažun
5 godine prije

Gosp. Pompino,jel to gosp. Pumpa ili blo* jo*?

slavuj
5 godine prije

Ove njihove zahtjeve bi trebao Iran samo fotokopirat i napisati “Uvjeti SAD-eu” pa da vidimo dali bi onda rekli amerikanci “nasi uvijeti nisu nerazumni”?

Sardelino
5 godine prije

Pristati na ove zahtjeve pod uvjetom da te zahtjeve , istovjetne ili modificirane , prilagođene okolišu izraela prihvati I izrael.
Bojim se.
Kad na vrbi rodi grožđe.

Ellessar
5 godine prije

Pitanje za kolege komentatore. Hipotetsko naravno. Ukoliko bi se istu listu (uz naravno prilagođavanje imena) dalo Izraelu koliko bi uvjeta oni ispunili? Hvala unaprijed….?

davor
5 godine prije

Ne kuže Ameri da više nisu bitni.

shumadinac
5 godine prije

Strašno podseća na “vatru” koju je Tramp obećao Severnoj Koreji…

Od samog početka komentarisanja pišem: “Haos neće početi dok ne pripreme svoje stanovništvo na to. A ono će biti pripremljeno kad samo bude tražilo početak- vlast će pokrenuti haos na zahtev stanovništva.”
Za sada su pretnje postale “normalna stvar” – tačnije prihvaćene su od stanovništva. Oni jalovi raketni napadi su i korak dalje, njihov uspeh je u tome da su prihvaćeni bez protivljenja stanovništva.

Ne mogu ni da pretpostavim šta je sledeći korak ali znam dve stvari: prethodni su kompletirani a sledeći će biti viši nivo. Nemojte se rukovoditi izjavama zapadnih političara – oni su samo lutke ali se konci povlače sa pažljivo smišljenim ciljem.

Kažun
5 godine prije

Kada bi se i ispunila ova lista želja,onda bi usranci tražili da se na
vlast vrati šah Pahlavi.Ionako ni Trumb ni Pompeo nisu čuli za njega,ali
imaju dobre savjetnike.

palermo
5 godine prije

Zio-wahhabi pavijani pušteni s lanca. Plakat ćemo mi još za Obmanom i Hitlery Clintonicom. Total i Maersk su se već uplašili ovog Tigra od papira zvanog JewSA.

Ivi tz
5 godine prije

Fujjj j…m vam m..u bolesnu. Živio IRAN.

Tomica
5 godine prije

Imaju oni već i plan C. Ako Iran slučajno prihvati ove, već je napravljen spisak dodatnih neprihvatljivih zahtjeva.
Ne znam kuda vodi ovo zatezanje od strane SAD ali sumnjam da će dobro završiti. Osim napetosti zbog ružne retorike, lokalno se pokreću i podstiću oružani sukobi a globalno se remeti situacija i ekonomski i financijski. U takvoj napetoj atmosferi, svjetski rat ne bi bio nikakvo iznenađenje.

Mikojan
5 godine prije

13. Nikad ne nosite gaće da vam ga možemo sprašiti kad nam se digne !!

Mislim, zapravo više ne mislim, stvarno nas tjeraju da i mi stoka sitnog zuba okrenemo leđa Americi ako ništa drugo onda bojkotom njihove robe na policama super marketa (ako je ima) ili barem licencirane. Za početak glavna tražilica mi je Yandex.
Jesu li oni normalni ?

Zaposleni Besposlicar
5 godine prije

Povući sve iranske vojnike iz Sirije.
Ok,nikakav problem,ali ako se povuce i SAD kao i kompletan garnizon evropskih afgresora na ovu zemlju. Tada Iran nema vise potrebe da se bori u “tuđoj” drzavi.

Lindita
5 godine prije

PSIHIJATRIJA !!!!

MilanCZ
5 godine prije

,Nista od toga,Amerika nikom nista vise nemoze naređivati,ona je otpisana iz centra globalnog upravljanja.Ti njihovi zahtjevi izmisljotina novinara raznih da se raja ima cime zabavljati dok se rijesavaju krupnije stvari.

:Dunstewr
5 godine prije

Menii ovo uopste nije smesno.Ovo nije zajebancija,ovi ljudi su opasni i njih se ne moze zaustaviti tek tako.Njima nije bitno sta ce se desiti sa svima nama sve dok misle da su oni nedodirljivi.

MilanCZ
5 godine prije

To su zahtjevi koje Iran nece nikad ispuniti,Mike Pompeo moze te zahtjeve macku o rep objesiti.Ali,oni to rade radi svojih tzv.prijatelja u Nato savezu i EU,kako bi izgledalo da se trudili da nesto naprave ali nije islo.U stvari Amerika se tim potezom zatvara u svom vlastitom prostoru a samo se otpisuje u rijesavanju globalnih problema.A sada ce za nekoliko dana Iran kad dođe vrijeme objaviti podatke oko toga kako je ISIL bio legalna vojska Amerike sa svim podacima,samo se ceka pravi trenutak da se to objavi.Mnogima tu koji komentirate nije jasno da je Amerika otpisana kao globalna sila,nastaju nove igre,novi globalni igraci kao sto su Kina,Iran,Rusija,Indija,EU ce biti posebna prica a biti ce jos tu raznih događanja unutar EU kojima nece biti veselo niti nimalo zanimljivo.Tek se igre pripremaju oko svega toga.

Mucke
5 godine prije

Glavno da ti sve razumijes ali neces nikome nista kazat.Crni Mile sta trosis, i ja bi toga malo.

ZЪVЪNIMRЪ
5 godine prije

mulac od 300 godina bi protiv dide od nekoliko tisučljeća vojne nauke…koje su samo vojske potekle od tamo ….pojest će ih iran bez ispajenog metka ako in ne ulove na sektaštvo

Churko
5 godine prije

Boze jesu li svi amerikanci toliko primitivni i glupi kao Trump i ovaj Pompeo?
EU mora pod hitno prekinuti sve oblike suradnje sa SAD, Smanjiti im broj dplomatskog osoblja a 1/3 od trenutnoga i naredi odlazak iz EU svih SAD vojnika. U protivnom ce se EU naci u velikim i nerijsivim problemima.

Djurasin
5 godine prije

Doći će i tome kraj

manu
5 godine prije

Mike PUMPIDO and Donald Tramppuss
Naravno da iza svega su glavom,bradom i Kipicom “dragi” židovćići

jupiter
5 godine prije

“nagrdice” ih….ode posao za boing i airbus….glupavi yankee…doodle!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.