Tiho i bez pompe Europa pada u ruke Pekinga

Xi-Jinping
33 komentara

Talijanske gume, švicarska umjetna gnojiva i najveća grčka luka su tek početak dugog popisa kineskih ulaganja u Europi. Tijekom proteklih deset godina, prema procjenama Bloomberga, Kina je u Europu uložila najmanje 318 milijardi dolara. Ova brojka možda nije velika  za najrazvijenije zemlje EU, ali europska “periferija”, kojoj to život znači, pozdravlja kineska ulaganja.

Više od deset godina kineski politički lideri i veliki biznismeni putuju cijelim svijetom sa svojim “novčanicima bez dna”. Od Azije do Afrike, Sjedinjenih Američkih Država i Latinske Amerike, rezultate olujnih aktivnosti Kine je teško ignorirati. Bloomberg podsjeća da  Peking nije ignorirao ni Europu.

U stručnoj studiji je novinska agencija zaključila da je u posljednjih deset godina samo u Europi Kina kupila imovinu ili uložila najmanje 318 milijardi dolara. Bloomberg je saznao da je Kina u Europi kupila oko 360 tvrtki, od talijanskih proizvođača do njemačke robotike i švicarskih umjetnih gnojiva. Osim toga, predstavnici Kine posjeduju četiri zračne luke, šest pomorskih luka i moderne vjetrenjače u najmanje devet zemalja. Kinezi su kupili i 13 profesionalnih nogometnih timova.

Kineske gospodarske aktivnosti su najprimjetnije u Londonu. U poslovnoj četvrti grada je Kina kupila više od deset nebodera. Međutim, zbog činjenice da su detalji mnogih transakcija tajni, Bloomberg navodi kako je daleko od potpune brojke kineskih ulaganja i nema jasne ideje o planovima Kine u Europi.

Volumen tih ulaganja u projekte, od infrastrukture u istočnoj Europi do visokotehnoloških tvrtki u zapadnom dijelu kontinenta, izaziva zabrinutost na razini vlada zemalja članica EU.

Stoga neki europski čelnici, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, podržavaju stvaranje cjelovite strategije za hitni nadzor pregovora zemalja Europe s Pekingom. Međutim, nisu baš svi sretni zbog ove inicijative.

Nizozemska - izlaz iz eurozone

Najveću zabrinutost zbog prodora Pekinga pokazuju zemlje u kojima je kineski kapital najaktivniji. Među njima su Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Italija. Oni podržavaju uspostavu europskog sustava za praćenja kineskih aktivnosti.

Međutim, najveće kineske ponude se odnose na “periferiju”, primjerice ns Grčku, gdje je Kina stekla najveću trgovačku luku “Piraeus”. U skladu s tim, Grčka, Portugal i Cipar nisu spremni otkriti informacije o aktivnostima kineskih ulagača na njihovom teritoriju, jer smatraju da će tako spriječiti prijeko potrebna inozemna financijska ulaganja.

“Novac ide tamo gdje su ga spremni primiti. Kako Europa nije uvela mehanizam kontrole, kakav postoji u Sjedinjenim Državama i Australiji, vjerojatno će biti područje s najvećim kineskim ulaganjima. Dok se čeka kada će Europa početi regulirati kineske investicije, danas je Pekingu ovo glavna destinacija”, piše Derek Scissors s Američkog instituta za poslovanje.

Prema Bloombergu, za razumijevanje sadašnje situacije i onih koji provode ove gospodarske aktivnosti važno znati kako se aktivnosti Kine uklapaju u njenu službeni u neslužbenu vanjsku politiku. Od 2008. godine je više od 670 kineskih organizacija, uključujući Hong Kong, uložilo novac u Europu. 100 ih je u državnom vlasništvu, ali njihova ukupna ulaganja i akvizicije u Europi iznose 162 milijarde dolara, što je 63% od ukupne službene brojke. Dodajte tome činjenicu da su granice između privatnih i javnih poduzeća u Kini vrlo nejasne. Dakle, pokazatelji transakcija u kojima na neki način sudjeluje službeni Peking su sigurno veći. Istovremeno, sudeći prema već najavljenim planovima, Kina neće prestati sa svojim planovima i postignućima.

Kina želi kontejnerski terminal u Hrvatskoj

Teretna brodska luka

Čini se kako su kineske tvrtke izrazile zanimanje za niz akvizicija u Europi, iako još nisu službeno objavljene. Na temelju Bloombergovih podataka i izvješća, kao i nedavnog izvješća kojeg je objavilo Europsko vijeće za inozemne odnose (ECFR), kineski planovi uključuju izgradnju nuklearnih reaktora u Rumunjskoj i Bugarskoj, kupnju kontejnerskog terminala u Hrvatskoj i izgradnju luke u Švedskoj, preuzimanje češkog proizvođača vozila Škoda Transportation AS i jednog proizvođača nafte i plina u Irskoj. Peking želi ulagati u francusku tvrtku Compagnie des Alpes i njemačkog operatora električne energije. Bloomberg spominje i financiranje mosta u Hrvatskoj i modernu željezničku prugu između Budimpešte i Beograda. Bloomberg ne navodi o kojem je kontejnerskom terminalu u Hrvatskoj riječ, ali je Kinezima vjerojatno najatraktivniji onaj u Rijeci.

Na optužbe kako Kina ne igra fer i po pravilima slobodnog tržišta, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi je u ožujku rekao kako su svi poslovi s Kinom transparentni.

“Nema zakulisnih dogovora i sve je transparentno. Ne postoji pobjednik koji uzima sve, jer svaki naš projekt završava s “win-win” rezultatom”, rekao je Wang Yi.

ECFR
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Socijalist starog kova
6 godine prije

Kinezi okupirali svijet, i neka su. Kao sta na kraju kaze njihov ministar vanjskih poslova Wang Yi…oni rade po principu Win-Win gdje oni ulazu novac u projekte koji naravno njima donese profit, ili stratesku prednost, ali isto tako i donose gospodarski razvitak i resurse za drzave koje suraduju s njima. Valja napomenut i to da stvarno jesu transparentni, i da nijedan projekt ne rade na silu, zastrasivanjem…za razliku od zapadnih kamatara.

Ana
6 godine prije

Davno ja rekoh da je Europa odsvirala svoje. Sto Kinezi, sto (uskoro) stotine milijuna imigranata, sto domaci vlastodrzacki banditi koji bi vlastitu kcer prodali za mekanu fotelju ili jos jednu saku petro, kineskih, turskih dolara. I ostalo da ne nabrajam.Sto je najbolje, vecina jos sanja kako smo, eto, mi Europljani zvijezda vodilja svijeta. Ne prepoznaju da smo u stvari svijeca koja dogorijeva.

Kurjaca
6 godine prije

Evo ima sigurno 10 godima da su htjeli uzeti liki Rijeka i financirat nizinsku prugu da je povezu sa zapadom.Jedini uvjet je bio da oni izgrade prugu.Normalno da su dobili pedalu jer ko bi onda farbao tunele

17 novembar
6 godine prije

zapad u kini pravi elitu i milijardere koji ce kasnije srusiti kinu ,zapadne korporacije su ulozile i prebacile proizvodnju u kinu da je lakse sruse kada bude vrijeme .

Baba Vanga
6 godine prije

Kod mene su kupili sad prije par dana najjacu fimu za zenske carape i unutarnji ves brend u svjetu,a radim u najjacoj firmi za šarke ili baglame za kuhinje i tu su kupili firmu Kuka bez koje moja firma nemoze opstati a Kuka je robotika koja opsluzuje moje masine itd.

Alen
6 godine prije

A sta drugo da rade s us dolarima.koje imaju na hrpi koje i onako zele da uniste samo prije toga da s istim pokupuju sta se kupiti moze…

Tobia Quantrill
6 godine prije

zakon ponude i potraznje, nista vise, nista manje.

s kinezima ponuda raste,a na ‘periferiji’ europe potraznja nikad veca.

nude kinezi i to povoljnije,nudi i ‘srce’ europe,al zato masno naplati (op.a. njemacka i francuska ‘ponuda’ grckoj).

i sto cemo sad?

kineze subvencionira drzava, a EU zabranjuje isto (op.a iako je to laz koja se ‘periferiji’ servira, hr ne smi subvencionirat brodogradnju,al fra smi subvencionirat poljoprivredu….hm, i sta cemo sad).

pa jel slobodno trziste ili nije, subvencionira ili ne?

ova EU sve vise slici na organizam s tumorom na ‘srcu’, al polomljene ‘periferije’, i sad kao veliki EU doktori lijece ‘periferiju’, aj aj aj aj.

uzrok i posljedice….kad ‘srce’ slomi ‘perifernu’ dusu pa se iscudjzuje.

mao tze thump
6 godine prije

nema brige ukrotit će njih mongoli neka još malo zatopli

HEKPCT
6 godine prije

Ja kad sam čuo da su kupili njenačku fitmu Kuka nisam mogao vjerovat da su im Nijemci to dali. Radi se o visoko tehnološkoj firmi koja proizvodi industrijske robote, za proizvodne linije.

Jaran..
6 godine prije

Rastjerace ih Rvacka sa F16 kad ih dobije..

L judevit Posavski
6 godine prije

Sve Dolare im je Amerika omogučila, zbog
toga imaju devizni plus od 2-3 biliona Dolara.
Trump im se suprotstavio i zbog toga on NEVALJA. Sa ostatkom svijeta je slično.
Njemačka im je pritom (debelo) držala lojtre.

DAWOR
6 godine prije

NEKA,NEKA

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI